Trávicí systém, jeho význam, nejčastější poruchy trávení a přírodní řešení pro obnovu střevního mikrobiomu.

Trávení je zázračný proces, který probíhá v našem těle každou minutu. Díky němu jsme schopni využívat živiny z potravy, které potřebujeme pro energii, růst a obnovu buněk. Trávicí soustava se skládá z různých orgánů a žláz, které spolupracují při rozkladu potravy na menší části. Ty se pak vstřebávají do krve. Trávení je tedy základní funkcí našeho těla, která ovlivňuje nejen naše fyzické, ale i duševní zdraví. Dobré trávení nám pomáhá cítit se plní energie, spokojení a šťastní. Naopak špatné trávení nám způsobuje bolest, nepohodlí, úzkost a deprese. Věděli jste však, že trávení začíná v ústech? Nebo že trávicí trakt je dlouhý přibližně 9 metrů? Nebo že v našich střevech žije více bakterií než buněk v celém našem těle?

V tomto obsáhlém článku se dozvíte více o tom, jak náš trávicí systém funguje, proč je tak důležité ho chránit, jaké jsou nejčastější nemoci postihující trávicí trakt a jaké jsou jejich projevy. Zároveň vám představíme tipy, jak harmonizovat své trávení pomocí přírodních produktů v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky.


Anatomie: Jaké orgány tvoří trávicí soustavu a jaký je jejich význam?

Trávicí soustava je tvořena trávicím traktem a přidruženými orgány - játry, slinivkou břišní, žlučníkem. Trávicí trakt je poměrně dlouhý kanál, kterým potrava prochází z úst do konečníku. Skládá se z následujících částí: dutina ústní, hltan, jícen, žaludek, tenké a tlusté střevo a konečník.

trávicí soustava člověka a varhany-jater

Ústa:
v ústech se nacházejí zuby, jazyk a slinné žlázy. Zuby rozmělňují potravu na menší kousky, jazyk pomáhá míchat potravu se slinami a slinné žlázy produkují sliny, které obsahují enzymy k trávení škrobu.

Jícen:
Je to trubice protkaná svaly, která přenáší potravu z úst do žaludku. Jícen používá svalové pohyby zvané peristaltika
k pohybu potravy směrem dolů.

Žaludek:
je vakovitý orgán, který slouží jako zásobárna potravy. Žaludek produkuje kyselinu a různé trávicí enzymy, které rozkládají bílkoviny na menší části. V žaludku se potrava mísí s trávicími šťávami a vytváří kašovitou směs, která putuje dále do střev.

Slinivka břišní:
slinivka produkuje trávicí šťávy, které obsahují různé enzymy. Ty štěpí sacharidy, tuky a bílkoviny.

Játra:
 Je žláza, která produkuje žluč. Ta pomáhá trávit tuky a některé vitamíny.
Žluč putuje z jater dále žlučovody do žlučníku, kde se ukládá.

Žlučník: slouží
jako zásobárna žluči. Žlučník ji po příjmu potravy vypuzuje žlučovými cestami do tenkého střeva.

Tenké střevo:
je nejdelší částí trávicího traktu. Měří přibližně 3-5 metrů. Skládá
se ze tří částí: dvanáctníku, tenkého střeva a střevního kličky. V tenkém střevě se dokončuje trávení všech živin pomocí enzymů z jater, žlučníku a slinivky břišní. Tenké střevo je také hlavním místem vstřebávání živin do krve.

Tlusté střevo:
měří přibližně 1,5 metru a je poslední částí trávicího traktu.
 Skládá se ze slepého střeva včetně červovitého slepého střeva, tlustého střeva a konečníku. 
Tlusté střevo je zodpovědné za odstraňování vody a minerálních látek z nestrávených zbytků potravy a za produkci stolice.
 Stolice je mimochodem skvělým ukazatelem správně fungujícího trávení. Je dobré všímat si její frekvence, barvy, zápachu a konzistence. Tlusté střevo je také domovem řady bakterií, které tvoří mikrobiom a pomáhají při syntéze některých vitaminů a udržování imunity.

  

Kromě jednotlivých orgánů se na trávicím procesu podílejí také hormony a nervy (ENS = enterický nervový systém), které velmi úzce spolupracují při řízení jejich činnosti. Neustále spolu komunikují a vysílají signály do mozku a z mozku. Jednoduše řečeno, střeva, trávicí trakt a mozek si mají neustále co říct. Je to fascinující, že?

 

Jaké jsou nejčastější a nejběžnější poruchy trávení ?

Jak vidíte, každý z těchto orgánů má nezastupitelnou úlohu, a pokud je funkce byť jen jednoho z nich narušena, tělo nám okamžitě vyšle signál. To se může projevit různými poruchami, jako jsou: změny stolice - průjem, zácpa, pálení žáhy, nadýmání, plynatost, nevolnost, zvracení, ztráta chuti k jídlu, hubnutí nebo přibývání na váze, celková nepohoda a mnoho dalších. Mezi nejčastější problémy patří:

Zácpa

Zácpou se nazývá stav, kdy máte potíže s vyprazdňováním nebo máte tvrdou a suchou stolici. Zácpa může být způsobena nedostatkem vlákniny nebo tekutin ve stravě, nedostatkem pohybu, stresem, léky nebo jinými nemocemi. Zácpu lze léčit zvýšením příjmu vlákniny a tekutin, pravidelným cvičením a užíváním šetrných projímadel nebo občasným používáním rektálních čípků. Zácpa je častou příčinou hemoroidů.

Průjem

Průjem se projevuje častou nebo vodnatou stolicí. Průjem může být způsoben infekcí, alergií, potravinovou intolerancí, léky nebo jinými nemocemi. Při průjmu je důležité pít hodně tekutin a vyhýbat se potravinám, které dráždí střeva ( příliš tučná, kořeněná jídla, potraviny bohaté na vlákninu). Ideální je užívat probiotika.

Gastritida

Jedná se o zánět žaludeční sliznice, který může být způsoben infekcí bakterií Helicobacter pylori, nadměrným užíváním alkoholu, léků proti bolesti nebo jiných dráždivých látek. Gastritida se projevuje bolestí žaludku, pálením žáhy, nevolností, zvracením a krvavou stolicí. Gastritidu lze léčit antibiotiky, léky na snížení kyselosti žaludku, vyhýbáním se dráždivým potravinám a alkoholu a vyváženou stravou.



logo herbatica
NÁŠ TIP: Existují také testy na zjištění přítomnosti helikobaktera, které si můžete provést sami v pohodlí domova.

 

Peptický vřed

Vyskytuje se na žaludeční nebo dvanáctníkové sliznici. Je způsobena nadměrnou produkcí kyseliny nebo infekcí bakterií Helicobacter pylori. Peptický vřed se projevuje silnou bolestí břicha, pálením žáhy, nevolností, zvracením a hubnutím. Peptický vřed lze léčit antibiotiky, léky na snížení kyselosti žaludku a úpravou stravy - žádné dráždivé koření, potraviny, alkohol.

Střevní infekce

Jedná se o infekci trávicího systému způsobenou bakteriemi, viry nebo parazity. Střevní infekce se projevuje průjmem, nevolností, zvracením, bolestí břicha, horečkou a dehydratací. Střevní infekci lze léčit pitím dostatečného množství tekutin k doplnění ztracených elektrolytů, užíváním antibiotik nebo antiparazitárních léků podle potřeby. Je třeba se vyhýbat kontaminovaným potravinám a vodě.

nemoci záludka-palení zahy, gastritida, vředy, překyselení 

Bolesti břicha a zažívací potíže - kdy je třeba zpozornět?


Snad každý z nás se v průběhu života setká s nějakou formou břišních potíží. Ať už jde o zácpu nebo průjem, které si způsobíme nevhodně zvolenou kombinací potravin, nebo to přeženeme s množstvím jídla či alkoholu na večírku, dovolené apod. Většina z nich během několika dní přejde a není třeba panikařit. Rozhodně bychom však měli zpozornět, pokud se tyto problémy táhnou delší dobu a stav se nelepší.
Pokud se navíc objeví další doprovodné příznaky, jako jsou kožní problémy - akné, ekzémy, záněty, únava, malátnost, podrážděnost, zmatenost, problémy se soustředěním, poruchy imunity, častější infekce a zvýšená nemocnost atd. může to již svědčit o závažnějším onemocnění, které vyžaduje komplexní přístup, systematickou a odbornou léčbu.

Koneckonců onemocnění jater, žaludku a střev nás provázejí již dlouho a nejsou ničím novým. Ale tolik alergií, potravinových senzitivit (histaminová intolerance je velmi častá), funkčních poruch trávení, zánětlivých a autoimunitních onemocnění, jako je celiakie, Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, syndrom dráždivého tračníku, steatohepatitida, SIBO, rakovina, pankreatitida a divertikulitida a mnoho dalších, jsme v takovém měřítku v posledních letech neměli. Není však divu, v současné době platíme vysokou daň za náš rychlý konzumní životní styl s nadměrným stresem, kdy na sebe kvůli pracovnímu vytížení nemáme čas.
Okolí často není k takto postiženým lidem příliš vstřícné. Považuje je za lidi, kteří "chtějí být jen zajímaví"...
Stále se můžete setkat s překvapeným pohledem personálu v gastronomii, když se zeptáte na složení nebo obsah tuku, lepku, laktózy. Bohužel...
Život s omezeními však není vůbec jednoduchý. Chtělo by to více pochopení, respektu a podpory od všech. A toho můžeme dosáhnout jedině tím, že se o tato témata ( i o sebe navzájem ) budeme více zajímat a otevřeně o nich mluvit.
A to je přesně náš cíl. Proto jsme pro vás připravili podrobnější popisy jednotlivých onemocnění trávicího traktu - čtěte dále.

Zvýhodněný set: Silné kombo pro boj s histaminovou intolerancí-trávicí enzymy a histamin blocker v tobolkách

Závažná onemocnění trávicího systému - která to jsou a jaké jsou jejich příznaky a léčba?

Jak již víme, ne všechna onemocnění trávicího systému mají jednoduché řešení. Některá jsou podmíněna geneticky, jiná mají zánětlivý charakter a vyžadují pomoc lékaře, dlouhodobou léčbu a péči. Mezi taková závažnější onemocnění patří např:

Celiakie

Celiakie je autoimunitní onemocnění, při kterém imunitní systém reaguje na lepek - bílkovinu obsaženou v pšenici, žitu a ječmeni. Lepek poškozuje sliznici tenkého střeva a brání správnému vstřebávání živin. Celiakie se může projevovat různými způsoby: průjmy, nadýmáním, bolestmi břicha, hubnutím, anémií, osteoporózou, kožními vyrážkami nebo neurologickými příznaky.
Diagnóza celiakie se stanovuje na základě krevních testů na protilátky proti lepku a biopsie sliznice tenkého střeva.
Léčba celiakie spočívá v celoživotním dodržování přísné bezlepkové diety. Tím se zabrání dalšímu poškození střeva a zlepší se kvalita života pacienta.

Crohnova choroba

Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění části trávicí soustavy. Může postihnout kterýkoli úsek od úst až po konečník, ale nejčastěji se vyskytuje v koncovém úseku tenkého střeva nebo na začátku tlustého střeva.
Mezi příznaky Crohnovy choroby patří: bolesti břicha, průjem, krvácení z konečníku, vředy v ústech, horečka, úbytek hmotnosti.
Příčina Crohnovy choroby není přesně známa, ale na jejím propuknutí se pravděpodobně podílejí genetické, imunitní a environmentální faktory.
Diagnóza Crohnovy choroby se stanovuje na základě klinických příznaků, endoskopického vyšetření, biopsie a zobrazovacích vyšetření (rentgen, CT, MRI). Léčba Crohnovy choroby je zaměřena na potlačení zánětu, zmírnění příznaků a prevenci komplikací. Používají se různé léky, například kortikosteroidy, imunosupresiva, biologická léčba nebo antibiotika. V některých případech je nutná chirurgická léčba, při které se odstraní postižená část střeva. Dieta při Crohnově chorobě by měla být individuálně přizpůsobena podle snášenlivosti pacienta. Obecně se doporučuje vyhýbat se potravinám, které dráždí střevo, jako jsou kořeněné, tučné, vláknité, a také mléčným výrobkům.

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronické zánětlivé onemocnění tlustého střeva a konečníku. Příznaky ulcerózní kolitidy jsou: krvavý průjem, bolesti břicha, horečka, úbytek hmotnosti, anémie nebo mimostřevní projevy (např. artritida, kožní léze, zánět oka).
Příčina ulcerózní kolitidy není známa, ale předpokládá se, že se jedná o poruchu imunitní odpovědi na neznámý podnět. Diagnóza ulcerózní kolitidy se stanovuje na základě klinických příznaků, endoskopického vyšetření s biopsií a laboratorních testů.
Léčba ulcerózní kolitidy je podobná léčbě Crohnovy choroby a zahrnuje léky na potlačení zánětu a zmírnění příznaků. V závažných případech nebo při neúčinnosti léků může být provedeno chirurgické odstranění celého tlustého střeva a konečníku. Dieta u ulcerózní kolitidy by měla být také individuálně upravena podle snášenlivosti pacienta.

Syndrom dráždivého tračníku (IBS)

Jedná se o běžnou poruchu, která ovlivňuje funkci tlustého střeva. Způsobuje příznaky, jako je bolest nebo nepříjemný pocit v břiše, nadýmání, plynatost, průjem nebo zácpa, případně střídání obou.
Přesná příčina IBS není známa, ale může souviset s abnormálními stahy střevních svalů, přecitlivělostí střevních nervů, změnami střevní mikroflóry (bakterie žijící v trávicím traktu), potravinovou intolerancí nebo alergií, stresem nebo psychologickými faktory.
Na IBS neexistuje žádný specifický test, ale lékaři ji mohou diagnostikovat na základě příznaků a vyloučení jiných onemocnění.
V současné době nemáme lék na IBS, ale léčba může pomoci zvládnout příznaky a zlepšit kvalitu života. Léčba může zahrnovat léky na léčbu průjmu nebo zácpy, protikřečové léky na zmírnění křečí, probiotika na obnovení rovnováhy střevní mikroflóry, změny stravy, techniky zvládání stresu a psychoterapii.


Histaminová intolerance ( HIT )

Jedná se o stav, který nastává při nadbytku histaminu nebo při nedostatku enzymů, které histamin v těle odbourávají. Histamin je chemická látka, která se podílí na imunitních reakcích a alergických reakcích. Histamin se také nachází v některých potravinách nebo je produkován bakteriemi ve střevech. Lidé s histaminovou intolerancí mohou mít příznaky, jako jsou bolesti hlavy, zarudnutí, svědění, kopřivka, ucpaný, tekoucí nebo svědící nos, červené, svědící nebo slzící oči, srdeční arytmie, nízký krevní tlak a úzkost.
Příčina histaminové intolerance není zcela objasněna, ale může souviset s genetickými faktory nebo základními stavy, které ovlivňují metabolismus histaminu. Lékaři mohou diagnostikovat HIT na základě příznaků a vyloučení jiných onemocnění. Lék na histaminovou intoleranci neznáme. Ke zmírnění příznaků a prevenci nežádoucích reakcí pomůže zejména úprava stravy a životního stylu. Léčba může zahrnovat antihistaminika, která blokují histaminové receptory. Při odbourávání histaminu může pomoci také vitamin C.  Je třeba se vyhýbat potravinám, které jsou bohaté na histamin nebo uvolňování histaminu spouštějí. Samozřejmostí by mělo být užívání probiotik ke zlepšení složení střevní mikroflóry. Tento doplněk stravy s moringou, kurkumou a kvercetinem může také usnadnit život s HIT.

Syndrom SIBO

Syndrom SIBO (small intestinal bacterial overgrowth) je stav, kdy je v tenkém střevě nadměrné množství bakterií. Tyto bakterie narušují normální trávicí proces a způsobují různé příznaky, jako je nadýmání, bolest břicha, průjem, úbytek hmotnosti, nedostatek vitaminů a minerálů.
Příčinou SIBO může být například snížená pohyblivost střev, anatomické abnormality střev, poruchy imunity, chronické onemocnění jater nebo ledvin a užívání některých léků.
Diagnostika SIBO se provádí pomocí dechového testu nebo odběrem vzorků z tenkého střeva.
Léčba SIBO zahrnuje podávání antibiotik ke zničení nadbytečných bakterií, úpravu stravy ke snížení kvašení sacharidů a podpoře růstu prospěšných bakterií, léky ke zlepšení pohyblivosti střev a vitamínové a minerální doplňky. Důležitou roli při léčbě SIBO hrají také probiotika, kterápomáhají obnovit rovnováhu střevního mikrobiomu.

Steatohepatitida nebo steatóza

Steatohepatitida neboli steatóza je onemocnění jater, při kterém se v jaterních buňkách hromadí tuk. Tento tuk může způsobit zánět a poškození jaterní tkáně. Steatohepatitida se dělí na alkoholickou a nealkoholickou podle toho, zda je příčinou nadměrná konzumace alkoholu. Nealkoholická steatohepatitida je spojena s obezitou, cukrovkou, vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu. Příznaky steatohepatitidy mohou být nespecifické, jako je únava, slabost, nechutenství, bolest v pravém žeberním oblouku. Diagnóza steatohepatitidy se stanoví pomocí krevních testů na jaterní funkce, ultrazvuku nebo jaterní biopsie.
Léčba steatohepatitidy zahrnuje odstranění příčiny onemocnění, jako je alkohol, drogy nebo toxiny, snížení hmotnosti, zvládání stresu, změnu stravy se sníženým příjmem tuků a cukrů, léky na snížení zánětu a fibrózy jaterní tkáně. V rámci doplňkové léčby je vhodné užívat ostropestřec mariánský. Neznáme účinnější antioxidant a detoxikační prostředek pro regeneraci jaterních buněk než ostropestřec mariánský, který je bohatý na silymarin. Pozitivní účinky na funkci jater má také čaga. Tomuto tématu jsme se konkrétně věnovali v jednom z článků na našem blogu.

Rakovina

Rakovina je onemocnění, při kterém se buňky začnou nekontrolovaně dělit a vytvářet nádory. Rakovina může postihnout kteroukoli část trávicího systému, například jícen, žaludek, tenké střevo, tlusté střevo, játra, slinivku břišní nebo žlučník. Rakovinu mohou způsobit genetické faktory, infekce, záněty, kouření, alkohol, obezita, nezdravá strava, nedostatek pohybu. 
Příznaky
rakoviny závisí na místě a stadiu onemocnění, ale mohou zahrnovat ztrátu chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, bolesti břicha, změnu stolice, krev ve stolici, zvracení krve, žloutenku, otok břicha. Diagnostika rakoviny se provádí pomocí endoskopie, rentgenových snímků, CT nebo MRI vyšetření, biopsie nádoru.

Léčba rakoviny zahrnuje chirurgické odstranění nádoru, chemoterapii nebo radioterapii ke zničení nádorových buněk, imunoterapii nebo cílenou léčbu k posílení imunitního systému nebo k zablokování růstu nádoru.
Existuje několik studií, které prokázaly účinnost látek obsažených v houbě čaga, které z ní činí velmi účinný prostředek v boji proti rakovině.

chci odebírat newsletter

Divertikulóza

Divertikulóza je onemocnění, při kterém se ve stěně tlustého střeva vytvářejí malé výčnělky nebo vakovité boule zvané divertikly. Tyto divertikly se mohou zanítit a způsobit divertikulitidu. Příčinou divertikulózy je obvykle nízký příjem vlákniny, který způsobuje tvrdou a suchou stolici a zvyšuje tlak ve střevě.
Příznaky divertikulózy nemusí být žádné nebo jen mírné, například nadýmání, plynatost, bolesti břicha. Příznaky divertikulitidy jsou intenzivnější. Může se objevit horečka, zimnice, silné bolesti břicha zejména v levém dolním kvadrantu, průjem nebo zácpa, krev ve stolici. Diagnóza divertikulózy se stanoví kolonoskopií, bariérovým rentgenem nebo CT vyšetřením. Léčba divertikulózy zahrnuje změnu stravy ( zvýšení příjmu vlákniny a tekutin ), léky na zmírnění bolesti a křečí. Léčba divertikulitidy zahrnuje také podávání antibiotik k léčbě infekce, přísnou dietu ke zmírnění trávení, chirurgické odstranění zanícených částí střeva.

Pankreatitida

Pankreatitida je zánět slinivky břišní, která produkuje trávicí enzymy a hormony inzulin a glukagon. Pankreatitida může být akutní nebo chronická. Akutní pankreatitida je náhlý a závažný stav, který může způsobit poškození dalších orgánů. Chronická pankreatitida je dlouhodobý stav, který může způsobit trvalé poškození slinivky a vést k cukrovce a nedostatku trávicích enzymů.
Příznaky pankreatitidy mohou zahrnovat silnou bolest v horní části břicha, nevolnost, zvracení, horečku, úbytek hmotnosti, žloutenku nebo cukrovku. Příčiny pankreatitidy mohou být různé, například žlučové kameny, alkoholismus, infekce, autoimunitní onemocnění, úrazy, léky nebo genetické faktory. Diagnóza pankreatitidy se stanovuje na základě příznaků, krevních testů měřících hladinu trávicích enzymů a zobrazovacích vyšetření, jako je ultrazvuk, CT nebo MRI.
Léčba pankreatitidy závisí na jejím typu a závažnosti. Může zahrnovat hospitalizaci za účelem doplnění tekutin a podávání léků proti bolesti a zánětům, chirurgický zákrok k odstranění ucpaných žlučových cest nebo poškozené části slinivky, endoskopický zákrok k odstranění kamenů nebo cyst, dietu omezující příjem tuků a alkoholu a zvyšující příjem bílkovin a antioxidantů a doplňky stravy nahrazující trávicí enzymy nebo inzulín.

Žlučové kameny (cholelitiáza)

Vznikají ve žlučníku nebo žlučových cestách z koncentrované žluči. Žluč je tekutina produkovaná játry, která pomáhá při trávení tuků. Žlučníkové kameny mohou mít různou velikost, tvar a složení, ale většinou jsou tvořeny cholesterolem, solemi vápníku nebo bilirubinem. Někteří lidé mají žlučové kameny bez jakýchkoli příznaků, zatímco jiní mohou pociťovat bolest, nevolnost, zvracení, horečku, žloutenku nebo zánět žlučníku.
Příčiny vzniku žlučníkových kamenů nejsou přesně známy, ale mohou souviset s genetikou, stravou, životním stylem, těhotenstvím, léky nebo jinými onemocněními.
Diagnostika žlučníkových kamenů se obvykle provádí pomocí ultrazvuku, rentgenu nebo endoskopie.
Léčba žlučových kamenů může zahrnovat léky nebo pomocné látky k rozpuštění kamenů, endoskopickou nebo laparoskopickou operaci k odstranění kamenů nebo celého žlučníku.

bezlepková strava při celiakii - mouka, cereálie, proso, quinoa, kukuřičný chléb, hnědá pohanka 

Jaké jsou příčiny onemocnění trávicího systému?

Zdraví našich střev samozřejmě do značné míry závisí na stavu našeho mikrobiomu, který je také známý jako střevní mikrobiota. Právě její narušení způsobuje zažívací potíže. I když je poměrně obtížné správně diagnostikovat onemocnění trávicího traktu a ani příčiny nejsou dosud zcela objasněny, můžeme přesto identifikovat některá potenciální nebezpečí, která nám hrozí. Mezi ta nejčastější patří např:

  • Nevhodná strava, časté přejídání a přejídání: konzumace potravin s vysokým obsahem rafinovaného cukru, tuku, soli, aditiv a konzervačních látek může poškodit střevní stěnu, podpořit růst nežádoucích bakterií a kvasinek a snížit počet prospěšných bakterií. Nevhodná strava vede také k nedostatku vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci střev a přežití dobrých bakterií.

  • Příliš mnoho alkoholu a kofeinu, kouření.

  • Spánkový deficit

  • Užívání antibiotik a časté užívání léků ( protizánětlivé léky, léky proti bolesti, hormonální antikoncepce): Antibiotika jsou léky, které ničí bakterie způsobující infekce. Antibiotika bohužel nedokážou rozlišit mezi dobrými a špatnými bakteriemi, takže jejich užívání může zničit celý střevní ekosystém. To může mít za následek různé zažívací potíže. Antibiotika také oslabují imunitní systém a zvyšují riziko opakovaných infekcí.
  • Nedostatek pohybu: může být jednou z příčin zažívacích potíží, protože:
     - zpomaluje vyprazdňování a pohyb střev, což způsobuje zácpu a nadýmání.
    - snižuje prokrvení trávicích orgánů, což zhoršuje produkci trávicích šťáv a enzymů
    - zvyšuje hladinu stresových hormonů, které mění nervovou regulaci trávicího systému a způsobují pálení žáhy, reflux nebo syndrom dráždivého tračníku
    - zvyšuje riziko nadváhy nebo obezity, které jsou spojeny s vyšším výskytem zažívacích problémů.

     Proto je důležité pravidelně cvičit a udržovat aktivní životní styl, který podporuje zdravé trávení. Cvičení, která mohou pomoci trávení, jsou jóga, strečink, dechová cvičení, chůze, jízda na kole a cvičení břišních svalů. Užitečné jsou také masáže.
  • Infekce: některé typy bakterií, virů nebo parazitů mohou způsobit zánět nebo podráždění trávicího systému.

  • Genetika: dědičné faktory mohou ovlivnit citlivost na určité potraviny nebo náchylnost k určitým onemocněním.

  • Stres: stres je dalším důležitým faktorem, který negativně ovlivňuje střevní mikroflóru. Stres způsobuje uvolňování hormonů kortizolu a adrenalinu, které mění funkci střeva a snižují jeho prokrvení. To vede ke snížení produkce trávicích enzymů a žaludeční kyseliny, které jsou nezbytné pro zpracování potravy. 
    Stres ovlivňuje také nervový systém, který řídí osu střevo-mozek. Tato osa je důležitá pro přenos informací mezi střevem a mozkem. Pokud je tato osa stresem narušena, může to způsobit psychické problémy, jako jsou deprese, úzkost, nespavost nebo problémy s pamětí.

 

Teď už víte, proč se říká, že
náš druhý mozek sídlí ve střevech 😊.

 

trávicí enzýmy na problémy s trávením a lepší vstřebávání

Jak si pomoci při zažívacích potížích pomocí přírodních produktů?

Zajímá vás, co ještě můžete udělat pro své zdraví kromě toho, že se vyhnete výše zmíněným nepřátelům, jako je nedostatek pohybu, spánku, alkoholu, drog a příliš mnoho stresu?
Nikoho z vás asi nepřekvapí, že při léčbě zažívacích potíží hraje klíčovou roli strava a složení potravin. Při jejich výběru a zpracování byste se měli zaměřit na lokálnost, sezónnost a jednoduchost přípravy. Těžká, tučná, smažená a příliš solená či kořeněná jídla by pro vás měla být naprostým tabu. Přednost by měly mít co nejméně zpracované potraviny; v určitých případech jsou vhodné i kvašené potraviny.
Každá diagnóza a každý jedinec však vyžaduje individuální přístup. Naslouchejte proto především svému tělu a řiďte se jeho reakcemi.
Existují také různé léčebné dietní postupy, protokoly a lékaři ověřené koncepty, jako je FODMAP, protokol AIP.
( autoimunitní protokol ), Lowcarb ( nízkosacharidová dieta ), GAPS, Carnivore dieta a další. Většina z nich vyžaduje dohled odborníka na výživu. Nestyďte se požádat o pomoc, abyste si dále neubližovali.


Příroda nám naštěstí poskytuje i další doplňková řešení bez rizika nežádoucích účinků. Jsou to různé bylinky, houby a další rostlinné složky, zpracované ve formě čajů, tinktur, olejů, kapslí.
Na našich stránkách najdete širokou nabídku přírodních přípravků s jejich obsahem, které mají prokazatelné účinky na podporu trávení a zmírnění zánětů.
Zde jsou některé z nich, které by vám doma rozhodně neměly chybět:

probiotika z moringy pro obnovu mikrobiomu a kapslích-značka Herbatica


U některých závažnějších diagnóz trávicího systému může mít poškození střev za následek sníženou schopnost organismu vstřebávat vitaminy a důležité živiny z potravy. V takovém případě je vhodné, ne-li nezbytné, dodávat tělu tyto látky ve formě doplňků stravy, které mají vysokou vstřebatelnost.
Mezi důležité doplňky stravy patří trávicí enzymy, které rozkládají složité molekuly na jednodušší a usnadňují vstřebávání živin. Dále je vhodné doplňovat vitaminy skupiny B, zejména vitamin B12, který je nezbytný pro tvorbu červených krvinek, vitamin D, který podporuje zdraví kostí a zubů a snižuje záněty, vitamin C, který má antioxidační vlastnosti a podporuje hojení ran, nebo vitamin K, který je důležitý pro srážlivost krve. Kromě toho je dobré přidat do stravy probiotika a prebiotika, která obnovují přirozenou střevní flóru a pomáhají předcházet infekcím a zánětům. Úspěšnost léčby můžete také zvýšit přidáním následujících minerálů a vitaminů: hořčík, zinek, selen, melatonin, L-glutamin.
Tyto doplňky stravy by měly být součástí komplexní léčby a prevence onemocnění trávicího traktu a měly by být užívány pod dohledem lékaře.

 

Jak vidíte, zdraví střev a trávicího traktu je pro naše celkové zdraví velmi důležité. Pokud ho narušíme nevhodnou stravou, antibiotiky, stresem nebo jinými faktory, riskujeme nejen zažívací problémy, ale i řadu závažných onemocnění. Tyto nemoci mohou nejen zhoršit kvalitu našeho života, ale také zkrátit délku našeho života.

Pokud již máte lékařem potvrzené chronické onemocnění související se zánětem nebo imunitou, měli byste se zaměřit především na léčbu svého střevního mikrobiomu. Pokud vás trápí kožní nebo psychické problémy, zkuste se zamyslet nad tím, zda dostatečně pečujete o svá střeva a trávení a zda nerovnováha ve střevním mikrobiomu není jednou z hlavních příčin vašich problémů.
V některých případech je farmakologická léčba nevyhnutelná, ale pomůže, když najdete příčinu svých problémů a užívání léků budete považovat za dočasné řešení. Jako jakousi berličku, která vás podepře v nejhorších chvílích, než se vaše tělo zotaví a nastartuje ozdravné mechanismy.
Naše tělo ve spojení s naší duší je dokonalý zázrak. Obklopte ho láskou a důvěřujte mu.

  

Zdroje:
wikipedia.org
www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/digestive-system-how-it-works
https://en.wikipedia.org/wiki/Histamine_intolerance www.freepik.com

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :) 

/* JH CSS */ /* JH CSS */