Čaga a její příznivé účinky na játra

Vaše játra jsou orgán, jehož ochrana je nesmírně důležitá. Mnoho lidí si automaticky představí srdce či ledviny jako jeden z našich nejvzácnějších orgánů, ale význam jater není třeba podceňovat.
Ti, kteří mají nějaké jaterní onemocnění, si pravděpodobně uvědomují dalekosáhlé důsledky narušení funkce jater na naše zdraví. Avšak ti, kteří mají zdravá játra, možná nikdy ani neuvažují o potřebě starat se o zdraví svých jater.

 

V tomto článku se dozvíte:

  • jak udržet své játra zdravé
  • jaké jsou funkce a úkoly jater
  • jak čaga pomáhá při onemocnění jater

 

 

4 stupně poškození jaterjátra anatomie

Funkce jater

Játra jsou orgánem, který se nachází pouze u obratlovců ( zvířata se zádovou kostí) a detoxikuje různé metabolity, syntetizuje bílkoviny a také produkuje biochemikálie potřebné pro trávení a růst. U lidí se nachází pod bránicí.

Četné funkce tohoto orgánu jsou pro naše tělo klíčové. Játra ukládají přebytečnou glukózu a přeměňují ji na energii. Tento důležitý orgán je také náchylný k různým nemocem. Jednou z nejznámějších chorob je ztukovatění jater - steatóza. Nejčastější příčinou ztukovatění jater je strava s vysokým obsahem škrobu a cukru.

Některé z nejlepších strategií pro udržení zdraví jater zahrnují:

  • vyhýbání se alkoholu a toxinům
  • konzumace zdravé, převážně nízkosacharidové stravy
  • pravidelná fyzická aktivita
  • užívání doplňků stravy, které zvyšují odolnost jaterních buněk vůči poškození

 

Jaké funkce vykonávají vaše játra?

Bez funkčních jater nemůžeme žít. Jednou z hlavních povinností vašich jater je filtrovat krev předtím, než se rozšíří do celého těla.

Mezi další důležité funkce jater patří:

  • detoxikuje krev od chemikálií
  • metabolizuje léky
  • metabolizuje sacharidy, lipidy a proteiny na biologicky užitečné materiály
  • vylučuje žluč na trávení tuku
  • tvoří bílkoviny potřebné ke srážení krve
  • produkuje cholesterol a triglyceridy a dohromady více než 10 000 enzymů
  • transformuje glukózu na glykogen – a ukládá glykogen pro případ, že je třeba zvýšit energii
  • pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

 

Pokud by moderní medicína objevila látku, která napomáhá schopnosti vašich jater optimálně fungovat tím, že pomáhá předcházet rakovině jater, snižuje zánět v játrech, působí proti virům jater a stimuluje imunitní odpověď vašeho těla, určitě by se stala standardní terapií pro ty, kteří mají nepříznivý stav jater. Přestože v současné době tyto potřeby nesplňuje žádný lék, látka vyskytující se v přírodě ano. Tou látkou je houba čaga. Je to druh houby, který roste na břízách na Sibiři a v jiných chladných oblastech (jako Aljaška a severní Kanada). Pokud jste na cestě uzdravení jater, ukázalo se, že čaga může být pro vás velkou podporou. Houba čagaprotizánětlivé, antivirové účinky, stimuluje metabolismus a má velmi vysoké antioxidační vlastnosti. Čaga, která spadá mezi superpotraviny a doplňky stravy, pomáhá při vícero problémech a neustále si získává uznání pro svou schopnost ochraňovat nejen játra, ale celý lidský organismus.


 

 

caga na podporu a detoxikaci jater


Čaga a její příznivé účinky na játra

Čaga sibiřská, nebo i zrzka šikmá, je přírodní protizánětlivý prostředek a zánět je často výsledkem oslabených jater. Houba pomáhá bojovat přesně proti tomu. Oslabený orgán nebo oslabený imunitní systém jsou náchylné k infekcím. Chaga na druhé straně stimuluje produkci imunitních buněk prostřednictvím svého imunitního posilujícího účinku, díky čemuž je tělo odolnější vůči invazivním virům a bakteriím. Antivirový účinek čagy zajišťuje, že viry, například hepatitida, mohou být eliminovány.

Oxidační stres je jedním z hlavních důvodů vzniku chronických jaterních onemocnění. Díky parazitickým vlastnostem chagy je tento oxidační stres eliminován. Antioxidanty nacházející se v houbách bojují s volnými radikály. Skóre ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) v chage je nejvyšší ze všech přírodních látek či potravin. Což pomáhá při obraně před volnými radikály, kterým se jinak nedá vyhnout.

Čaga může také pomoci snížit vysoký krevní tlak, jakož i vysokou hladinu cukru v krvi spojenou s cukrovkou. Může také pomoci snížit cholesterol, který je znám tím, že poškozuje srdce a cévy. U pacientů, kteří mají nadváhu, může stimulující účinek čagy pomoci snížit hmotnost.


4 způsoby, jak čaga prospívá vašim játrům

Zdravotní přínosy chagy tvoří dlouhý seznam, ale některé se týkají zejména těch, kteří mají problémy s játry.

  • Protirakovinné účinky čagy - Jedním z důvodů, proč lidé s chronickým onemocněním jater musí být aktivní při udržování zdraví jater, je zabránit tomu, aby se poškozené jaterní buňky staly rakovinovými. Výzkum prokázal, že chaga inhibuje růst a šíření nádorů. Odborníci se domnívají, že tato vlastnost je způsobena triterpenovými sloučeninami čagy, které způsobují samodestrukci nádorových buněk (apoptózu). Chaga se jeví jako ideální pro tento účel, protože indukuje apoptózu ve starých nebo dysfunkčních buňkách, aniž by měla jakýkoli vliv na blízké normální buňky.

  • Čaga je silným antioxidantem – Nadbytek volných radikálů je hlavním faktorem při rozvoji závažného onemocnění jater. Antioxidanty, které snižují zánět neutralizací volných radikálů, jsou jedním z nejznámějších způsobů, jak zabránit tomuto osudu. Silný antioxidant, superoxiddismutáza (SOD) je přítomen v čegu ve velkých množstvích. Podle stupnice ORAC (stupnice, která měří schopnost potravin vypořádat se s oxidačním stresem a absorbovat poškození volnými radikály) má čaga nejvyšší hodnocení ORAC, obsahuje až 50krát více enzymů SOD jako ovocné šťávy, listová zelenina, lanýže a mořské řasy. Vysoký obsah antioxidantů čagy pomáhá chránit jaterní buňky před poškozením volnými radikály.

  • Protizánětlivé účinky čagy – Několik sloučenin v chage – jako je kyselina betulinová a inotodiol – pomáhá snižovat zánět ve vašem těle. Zánět ve vašich játrech udržuje poškození buněk, což může nakonec vést k trvalému ztvrdnutí a zjizvení jaterní tkáně. Ukázalo se, že čaga inhibuje produkci cytokinů, zejména tumor nekrotizujícího faktoru alfa. Nádorový nekrotický faktor alfa je hlavním viníkem zánětu a podílí se na cyklu zánětu jater.

  • Čaga jako posilovač imunityChaga se považuje za adaptogen, což znamená, že se přizpůsobí vašemu tělu a dodá, co je zapotřebí. Adaptogeny se často doporučují těm, kteří mají problémy s imunitním systémem. Jakákoli anomálie jater nutně způsobí poškození nebo oslabení imunitního systému. Jednou z nejznámějších a nejstudovanějších složek čagy je typ polysacharidu zvaného betaglukany – který může pomoci vašemu imunitnímu systému aktivací bílých makrofágových krvinek, aby ničily cizí látky v našem těle, a stimulací přirozených „vraždících“ buněk a T-buněk v boji proti infekci.

Čagu dnes umíte konzumovat velmi jednoduše. Na trhu je běžně dostupná ve formě tinktur, roztoků, čajů, tablet nebo kapek.

Studie poukazující na léčivé schopnosti čagy by se měly brát vážně. Protože čaga může pomoci předcházet rakovině jater, minimalizovat zánět jater, předcházet poškození jaterních buněk a podporovat schopnost jater bránit se proti infekci.
Tato houba si právem získává své místo při léčbě onemocnění jater již ve více zemích.

 

Zdroje:
https://www.express.co.uk/life-style/health/1558282/cancer-chaga-supplement-reduced-tumour-size 

https://epam.sk/inspiracie/poznate-hubu-caga-superpotravina-posilnuje-imunitu-a-ma-desiatky-dalsich-zdravotnych-benefitov/

https://alaskachaga.com/healing-fatty-liver-with-chaga/

www.freepik.com

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */