Seborea: Jak pečovat o pokožku postiženou seboreou?

Pod pojmem seborea si můžete představit šupinatou a svědivou pokožku, která může potrápit lidi všech věkových kategorií, včetně malých dětí. Nejčastěji se vyskytuje u novorozenců au dětí mladších tří měsíců. Seborea údajně postihuje až 30% populace. Projevuje se zejména na obličeji, hlavě, hrudi a na zádech, kde se nachází nejvíce mazových žláz.
Seborea není nebezpečná ani nakažlivá, ale může způsobit nepříjemné příznaky a ovlivnit sebevědomí a kvalitu života. V tomto článku se dozvíte více o tom, jaké jsou příčiny tohoto onemocnění, nejčastější příznaky, možnosti léčby a jak o ni můžete pečovat doma. Doufáme, že vám tento článek pomůže pochopit a lépe zvládnout seboreu.

seborea na tvaru žena před zrcadlemZdroj: www.freepik.com

Co je seborea a proč vzniká?

Seborea je také známá jako seboroická dermatitida nebo seboroický ekzém. Je to chronické onemocnění pokožky, které se vyznačuje zvýšenou tvorbou kožního mazu a jeho změněným složením. Kožní maz má za úkol chránit pokožku před vysušováním a infekcemi. U seborei však dochází k jeho zvýšené produkci, což způsobuje ucpávání pórů a tvorbu šupin na pokožce. Tyto šupiny jsou bledé nebo nažloutlé a mohou se snadno odlupovat. Takto narušený povrch pokožky je pak dokonalou vstupní branou pro infekci a snadno může dojít k podráždění a zánětu.

Příčina seborey není zcela známa, ale existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit její vznik nebo zhoršit její průběh. Mezi tyto faktory patří:

  • genetická predispozice
  • hormonální změny (během dospívání nebo v menopauze)
  • oslabená imunita
  • nesprávný životní styl (nedostatek spánku, stres, deprese)
  • používání agresivní nebo nevhodné kosmetiky (s obsahem alkoholu)
  • špatná životospráva (kouření, konzumace alkoholu a nevhodných potravin – pikantní, mastná a sladká jídla, příliš mnoho cukru)
  • nedostatek vitamínů skupiny B
  • infekce kvasinkami rodu Malassezia, které se přirozeně vyskytují na pokožce, ale při seboree dochází k jejich přemnožení, resp. nerovnováze
  • mastná pleť ( akné ) a paradoxně i příliš suchá pleť


Jaké jsou příznaky seboroické dermatitidy?

Seborea se projevuje různě podle toho, na které části těla se nachází. Na rozdíl od suché pokožky, která se projevuje většinou menšími suchými šupinkami, je pro seboroickou pokožku typický výskyt do červena zbarvených skvrn s většími mastnými nebo i suchými šupinami.
Tyto zvyknou nepříjemně svědit.
Na základě výsledků několika studií jsou projevy seborey převážně sezónního charakteru. Zhoršují se zejména v zimě a v letních měsících je naopak zaznamenáno mnohem méně aktivních případů. Může to mít souvislost is pobytem u moře, o kterém je známo, že má blahodárné účinky na pleť. Nejčastěji postižené bývají tyto oblasti:

  • Hlava: Seborea na hlavě se projevuje jako lupy ve vlasech, které mohou být suché nebo mastné. Lupy mohou být viditelné i na oblečení nebo ložním prádle. Pokožka na hlavě může být zarudlá, svědivá a bolestivá. V některých případech může seborea způsobit také vypadávání vlasů.

  • Obličej: Seborea na tváři se projevuje jako zarudlá, šupinatá a mastná ložiska na čele, nosech, bradě, obočí, kolem očí nebo uší. Pokožka na obličeji může být také svědivá a podrážděná. Seborea na obličeji může ovlivnit také vzhled a kvalitu pleti, způsobit zvětšení pórů, akné nebo zarudnutí očí.

  • Hrudník a záda: Seborea na hrudi, pod prsy a zádech se projevuje jako zarudlé, šupinaté a mastné fleky, které mohou být rozsáhlé nebo izolovány. Pokožka na hrudi a zádech může být také svědivá a zanícená. Seborea na hrudi a zádech může způsobit i zápach těla nebo pocení.

  • Záhyby rukou, nohou a třísel

seborea na obličeji

Zdroj: www.nationaleczema.org

 

Jak léčit seboreu doma?

Seborea je chronické onemocnění, které se podle dosavadních medicínských poznatků údajně nedá zcela vyléčit, ale lze jej kontrolovat, regulovat a zmírnit její průběh. Léčba seborey závisí na tom, jaké jsou příznaky, kde se nacházejí a jaký je jejich rozsah. Většinou se používají lokální přípravky, které obsahují látky, které snižují tvorbu kožního mazu, zabraňují zánětu, odstraňují šupiny a zabíjejí kvasinky. Mezi tyto látky patří:

  • Kyselina salicylová: Kyselina salicylová je látka, která má keratolytický účinek. To znamená, že rozpouští a odstraňuje odumřelé buňky pokožky. Kyselina salicylová pomáhá zbavit se šupin a uvolnit póry. Kyselina salicylová se používá zejména k léčbě seborey na hlavě ve formě šamponů nebo roztoků.

  • Síra: Síra je látka, která má antiseptický a protizánětlivý účinek. Síra pomáhá snižovat produkci kožního mazu, zabraňovat infekci kvasinkami a zklidnit podrážděnou pokožku. Síra se používá zejména k léčbě seborey na obličeji ve formě pleťových krémů nebo masek.

  • Dehet: Dehet z břízy je látka, která má silný protizánětlivý účinek a zároveň i ostré, výrazné aroma. Dehet pomáhá zabíjet kvasinky, snižovat zarudnutí a svědění pokožky a obnovovat její rovnováhu. Dehet se používá zejména k léčbě seborey na hlavě ve formě šamponů, mýdel nebo roztoků. Lze použít také čistý extrakt z březového dehtu. Tento extrakt se nanáší přímo na postižené místo. Také pomáhá při léčbě akné. Březový dehet obsahuje vitamín C, třísloviny, silice a pryskyřici. Pomáhá také při různých jiných zánětlivých onemocněních kůže jako například ekzém, svrab, psoriáza a pod.

  • Zinek: Zinek je látka, která má antifungální a protizánětlivý účinek. Zinek pomáhá regulovat produkci kožního mazu, zastavit množení kvasinek a zmírnit příznaky seborey. Zinek se používá zejména k léčbě seborey na obličeji ve formě krémů nebo gelů.

přírodní kosmetika a vitaminy pro léčbu seborey

Kromě těchto látek existují i další přírodní a domácí způsoby, pomocí kterých můžete o seboroickou pokožku pečovat i doma. Najdete je v každé běžné domácnosti a nejsou ani časově ani finančně náročné. Zde jsou některé z nich:

  • Ocet: Ocet je látka, která má kyselé pH a pomáhá obnovit rovnováhu pokožky. Ocet také působí jako antiseptikum a zmírňuje zánět a svědění. Ocet může být použit k oplachování vlasů nebo k utírání postižených oblastí na obličeji nebo těle. Doporučuje se používat jablečný ocet, který je jemnější a obsahuje více vitamínů a minerálů.

  • Aloe vera: Aloe vera je rostlina, která má hydratační a hojivé účinky. Aloe vera pomáhá zvlhčovat a zjemňovat pokožku, snižovat zarudnutí a podráždění a urychlovat hojení šupin. Aloe vera se může použít ve formě gelu nebo šťávy, který se nanáší přímo na pokožku nebo se mísí s jinými přípravky.

  • Med: Med je látka, která má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Med pomáhá eliminovat kvasinky, zabraňovat infekci a zlepšovat stav pokožky. Med lze použít samostatně nebo v kombinaci s jinými látkami, jako je olivový olej, jogurt nebo citrónová šťáva. Med se nanáší na pokožku ve formě masky nebo obkladu a nechá se působit několik minut.

Tyto přírodní a domácí způsoby léčby seborey jsou jednoduché a levné, ale mohou být opravdu účinné při zmírnění příznaků seborey. Nicméně, pokud se příznaky opakují, trvají dlouhodobě a nezlepšují se nebo se dokonce ještě více zhorší, je třeba vyhledat lékařskou pomoc. Odborník může dočasně předepsat silnější léky, jako jsou kortikosteroidy, antimykotika nebo systémové imunomodulátory, které potlačují imunitní reakci pokožky. Jsou ale vhodné jen pro krátkodobé použití.

přírodní kosmetika s březovým dehtem k léčbě seborey

 

Jak lze předcházet seborei?

Seborea je onemocnění, kterému nelze zcela zabránit, ale existují některá preventivní opatření, která mohou snížit riziko jeho vzniku nebo vzplanutí nebo jej „udržet na uzdě“. Mezi tato opatření patří:

  • Dodržovat správnou hygienu pokožky: Je důležité mýt si postižené oblasti pokožky pravidelně mírně teplou vodou a jemným mýdlem nebo šamponem. K čištění je ideální použít mýdlo březovým dehtem, které pokožku vydezinfikuje, zbaví bakterií a zároveň utlumí svědění. Je třeba vyhnout se agresivním nebo dráždivým přípravkům, které by mohly poškodit pokožku nebo zvýšit produkci kožního mazu. Je také dobré utírat si pokožku jemně ručníkem bez tření nebo tahání.
    K česání vlasů jsou vhodné přírodní dřevěné hřebeny či kartáče, ideální s co nejmenšími přírodními štětinami.
  • Používat vhodnou kosmetiku: Je vhodné používat přírodní kosmetiku, která je určena pro mastnou nebo problematickou pleť. Je třeba vyhnout se kosmetice, která obsahuje oleje, alkohol, parfémy nebo barviva, které by mohly ucpávat póry nebo podněcovat zánět.
    Dbejte také na to, abyste se večer před spaním důkladně odlíčili. Nezapomeňte také na vyčištění pórů. Následně je dobré kůži hydratovat.
    Jednou týdně si dopřejte šetrný peeling, abyste odstranili odumřelé kožní buňky.
  • Zlepšit životní styl: Je prospěšné dodržovat zdravý životní styl, který zahrnuje dostatek spánku, relaxace, pohybu a pití vody. Je třeba se vyhnout kouření, konzumaci alkoholu a nezdravému stravování, které by mohly oslabit imunitu nebo zhoršit stav pokožky. Je také dobré doplňovat vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro zdraví pokožky. Stejně prospěšné je užívání vitamínu D a omega 3 mastných kyselin.
    Čas od času, ale obzvlášť na jaře je dobré podpořit detoxikaci našeho těla formou očisty. Ta může zahrnovat půst, omezení konzumace živočišné stravy, meditace, masáže. Svému tělu i pokožce uděláte dobře, když do stravy zařadíte potraviny nebo i doplňky stravy, které mají přirozeně detoxikační účinky. Mezi ně patří například kurkuma, ostropestřec, čaga, mumio, cedr a jiné. Vyzkoušet můžete i naši speciální směs na 2 měsíční detoxikační kúru s ostropestřcem a vlákninou.
  • Chránit se před nadměrným působením slunečního záření: Je důležité chránit se před nadměrným slunečním zářením, které by mohlo poškodit pokožku nebo vyvolat alergickou reakci. Je třeba používat opalovací krém s vysokým ochranným faktorem, nosit pokrývku hlavy, brýle a oblečení, které zakrývá postižené oblasti pokožky. Je také dobré vyhnout se dlouhodobému pobytu na slunci nebo v horkém a zejména vlhkém prostředí.

tělový krém s březovým dehtem k léčbě seborey

Seboroická dermatitida je častým problémem pokožky, který však lze zvládnout. Přestože léčba seborey vyžaduje mnoho úsilí a trpělivosti, nezoufejte. Důležitou součástí léčby je dodržování správné péče o pleť a úprava životního stylu. O několika možných způsobech léčby a péče o seboreou postiženou pleť jsme se zmínili v našem článku.
Bohužel ne vždy to postačuje. Některé faktory mohou zhoršovat seboreu nebo zvyšovat riziko jejího vzniku. Pokud se vám zdá, že seboreu neumíte ovládnout nebo se zhoršuje navzdory léčbě, neváhejte vyhledat pomoc dermatologa či jiného odborníka. Existuje mnoho možností, jak se zbavit příznaků seborey, jen je třeba mít trpělivost a zkoušet různé způsoby léčby, dokud nenajdete ten nejvhodnější pro vaši pokožku. Přejeme vám hodně štěstí!

 

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/

www.freepik.com
www.nationaleczema.org

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */