Esenciální oleje #1 Citron

Esenciální oleje zná dnes už téměř každý z nás - ovšem málokdo ví, jak je správně využívat. První, co člověka napadne, když se řekne esenciální olej, je jeho použití v aroma difuzéru na provonění místnosti. Ano, to je jedna z velkých výhod těchto olejíčků, kdy během chviličky je možné provonět místnost a vytvořit například příjemnou atmosféru či skrýt určitý zápach. Co, už ale ví méně lidí, je využití olejíčků například při čištění domácnosti, při různých zdravotních a psychických obtížích nebo také v oblasti kosmetiky.

Rozhodli jsme se pro vás připravit pravidelnou sérii článků – kdy každý měsíc zveřejníme článek o nejrůznějším využití a tipech, jak s oleji zacházet. Pro začátek bychom rádi upozornili, že veškeré tyto olejíčky NENÍ VHODNÉ KONZUMOVAT VNITŘNĚ! Veškeré využití a správné užívání spočívá právě v aromaterapii – tedy vnějšímu užití.

Tento měsíc jsme si pro vás připravili informace o osvěžujících olejích CITRON.

esencialne_oleje_

Esenciální olej CITRON

Citron – běžně dostupná surovina, kterou jistě každý velmi dobře zná. Jeho kyselá chuť osvěžuje spoustu pokrmů a tím je velice důležitou součástí každé kuchyně. Jelikož má velmi kladný dopad na naše zdraví, využívá se hojně také ve formě esenciálního olejíčku. Citronový olejíček u nás můžete koupit právě ZDE.

Citronový olej, jak již bylo zmíněno, patří mezi jeden z neprodávanějších a to hned z několika důvodů – díky jeho svěží citrusové vůni je známý svými čistícími vlastnostmi. Co se kosmetiky týče – citronový olej má například skvělé deodoranční účinky. Již pár kapek tohoto olejíčku dokáže pomoci více, než jakýkoliv deodorant – překrývá pachy a očišťuje pokožku od potu. Přidání pár kapek oleje do mýdla zase způsobí to, že Vaše ruce zbaví veškerých nečistot. Poradí si jednak s mastnotou či s takzvanými „černými rukami“ po práci v garáži či dílně.

A co se stane přidáme-li citronový olej do zubní pasty na kartáček? Jednak budou naše zuby dokonale čisté, zůstane nám svěží dech, ale také budou o něco bělejší – bělící účinky citronu jen tak nikdo nezapře. Jeho „odmašťující“ účinky také využijeme při čištění pleti – konkrétně pleti mastné a aknózní, neboť přidáním oleje do čistícího tonika vám pleť skvěle odmastí a vydezinfikuje. Dále je prokázané, že citronový olej může pomoci odlupovat pokožku, proto vřele doporučujeme vyrobit si svůj domácí tělový peeling, recept jak na něj se dozvíte níže v našem článku. V neposlední řadě také výborně působí jako repelent – ať už nanesením pár kapek na kůži, či použití v aroma lampě. Komáři se vám pak budou vyhýbat obloukem.

stiahnuť (3)

Věděli jste, že citronový olej působí jako antidepresivum ? Ano, je tomu tak, dokáže zlepšovat náladu, má povzbuzující účinky. Dodává inspiraci, pomáhá ke koncentraci a urovnání myšlenek. Využívají ho i pro obnovu energie a zvýšení pracovní aktivity. Odstraňuje napětí, celkově posiluje nervovou soustavu. Přitom stačí přidat pár – obvykle 3-4 – kapek do vody a inhalovat. Můžete využít například aroma lampu, kde zapálíte svíčku (při této variantě vždy myslete na to, že olej je třeba každý den dávat nový, nesmí se „přepalovat“ vícekrát za sebou), nebo využíváme aromadifuzéry, které tvoří studenou mlhu s vůní. Tento olej také ocení nastávající maminky, neboť citron je vhodné inhalovat při těhotenských nevolnostech. A pokud nemáte po ruce aroma difuzér, stačí kapka na kapesník a nevolnost vás nikde nepřekvapí (a pokud jo, máme kapesník s olejem po ruce).

Další výhodou je využití během všech ročních obdobích – přes léto, jak jsme již výše zmiňovali, používáme jako deodorant či repelent, naopak v chladnějších dnech využíváme jako prevenci před nejrůznějšími bacily a na posílení imunity. Inhalace citronového oleje pomáhá proti vzniku virových, i bakteriálních onemocněních, při nachlazení, rýmě či horečkách.

A nakonec se zaměříme ještě na využití oleje v domácnosti. Není totiž náhoda, že většinu čistících prostředků nalezneme na trhu s vůní citrónu. Citronový olej je vysoce účinným čističem, odstraňuje nečistoty, mastnotu, dokonce i vzduch dokáže vyčistit. Můžeme ho používat jako netoxické čistidlo v celém domě. A začneme rovnou v kuchyni – kdo by neznal hromady špinavého nádobí, které je potřeba drbat a drbat – co takhle přidat pár kapek oleje do mycího prostředku? Nádobí bude čisté, lesklé a vy se navíc budete cítit uvolněně. Zkuste také rozmíchat vodu s citronovým olejem a dát jí do rozprašovače – při čištění stolů, linky, nábytku a dalších domácích povrchů jako když naleznete.

V kombinaci s olivovým olejem zase vytvoříte vlastní domácí lak na nábytek. A co taková kožená sedačka v obýváku – ano, i tak to je možné použít citronový olej. Vezměte hadřík s pár kapkami oleje a kůži tím otřete – zabrání se tak štípání kůže. Z obýváku se přesuneme do koupelny, kde po přidání oleje do lahve s vodou, získáte účinný a desinfekční čistič na koupelnové povrchy.

esencialny_olej_herbatica

A nakonec ještě přidáme pár skvělých tipů:

  • Špinavé stříbro, otřete tamponkem s pár kapkami oleje
  • Dětská židlička, postýlka, či hračky – citronový olej je přírodní čistič i pro nejmenší
  • Skla budou s pár kapkami oleje rozmíchanými ve vodě mnohem lesklejší
  • Odloupli jste cenovku či štítek a zůstal vám lepkavý podklad ? Sáhněte po citronovém oleji

 

Vlastní domácí peeling

  • 4-5 kapek citronového oleje
  • Malé množství ovesných vloček
  • Voda

Ovesné vločky nadrtíme na jemno, smícháme s vodou a olejem a vytvoříme krém. Používáme podobně jako sprchový gel – tedy masírujeme pokožku celého těla a nakonec řádně opláchneme.

 

Roztok při krvácení z nosu

  • 1-2 kapky citronového oleje
  • 0,5 dcl vody

Smícháme vodu a citronový olej, namočíme do roztoku vatový tamponek a vložíme do nosu.

 

Sprej proti prachu

  • 1 čajová lžička olivového oleje
  • 3 polévkové lžíce octa
  • 10 kapek esenciálního oleje citrón
  • ¾ hrnku destilované vody
  • skleněná láhev s rozprašovačem

Veškeré zmíněné suroviny smícháme ve skleněné láhvi. Důkladně protřepeme, aby se nám všechny ingredience smíchali. Láhev dolijeme vodou a opět důkladně protřepeme. Stříkáme na utěrku z mikrovlákna a s ní otíráme požadované místo.

 

Leštič nábytku

  • ¼ hrnku olivového oleje
  • 5 kapek esenciálního oleje citron
  • skleněná láhev s pumpičkou

Oleje smícháme ve skleněné láhvi a důkladně protřepeme. Před použitím vždy několikrát promícháme, nalijeme na houbičku či hadřík z mikrovlákna a leštíme požadovaný povrch. Leštění pak opakujeme za 2 měsíce.

 

Sprej na odstranění skvrn z oblečení

  • 2 polévkové lžíce rostlinného glycerinu
  • 2 polévkové lžíce kastilského mýdla
  • ¾ hrnku destilované vody
  • 10 kapek esenciálního citrónového oleje
  • skleněná láhev s rozprašovačem

Veškeré ingredience důkladně smícháme ve skleněné láhvi. Vždy před použitím znovu důkladně protřepeme a nastříkáme přímo na skvrnu. Poté skvrnu lehce třeme látkou o sebe, jako při ručním praní, aby se směs dostala do hloubky skvrny. Ideálně namočíme do vody a necháme minimálně 3 hodiny působit. Poté klasickým způsobem vypereme v pračce.

 

Čistič ledniček a mikrovlnek

  • ¼ hrnku octa
  • ¾ hrnku horké vody
  • 5 kapek esenciálního oleje citrón
  • skleněná láhev s rozprašovačem

Veškeré ingredience smícháme ve skleněné láhvi. Dobře protřepeme a nastříkáme dovnitř do ledničky či mikrovlnky. Necháme pár minut působit a poté otřeme vlhkým hadříkem.

 

Čistič sprchové hlavice

  • ocet
  • 5 kapek esenciálního oleje citron
  • uzavíratelná krabička

Odšroubujeme sprchovou hlavici a vložíme do uzavíratelné krabičky. Přidáme ocet, citrónový olej, uzavřeme a necháme několik hodin působit. Poté opláchneme pod teplou vodou.

 

Již brzy se můžete těšit na další článek. Který esenciální olej si probereme příště ? To prozatím zůstane jako překvapení, proto pečlivě sledujte náš web. Těšíme se

 

Článek pro vás připravila,

Lenka

lenka_profilovka

Přečtěte si i další články o esenciálních olejích: 

 
 
 
 
 
/* JH CSS */ /* JH CSS */