Esenciální oleje #2 LIMETKA

Esenciální oleje zná dnes už téměř každý z nás - ovšem málokdo ví, jak je správně využívat. První, co člověka napadne, když se řekne esenciální olej, je jeho použití v aroma difuzéru na provonění místnosti. Ano, to je jedna z velkých výhod těchto olejíčků, kdy během chviličky je možné provonět místnost a vytvořit například příjemnou atmosféru či skrýt určitý zápach. Co, už ale ví méně lidí, je využití olejíčků například při čištění domácnosti, při různých zdravotních a psychických obtížích nebo také v oblasti kosmetiky.

Rozhodli jsme se pro vás připravit pravidelnou sérii článků – kdy každý měsíc zveřejníme článek o nejrůznějším využití a tipech, jak s oleji zacházet. Pro začátek bychom rádi upozornili, že veškeré tyto olejíčky NENÍ VHODNÉ KONZUMOVAT VNITŘNĚ! Veškeré využití a správné užívání spočívá právě v aromaterapii – tedy vnějšímu užití.

Tento měsíc jsme si pro vás připravili informace o osvěžujíci oleji LIMETKA.

esenciálne_oleje

Esenciální olej LIMETKA

Limetka – ovoce zdánlivě připomínající citron, avšak svou výraznou chutí, vůní a barvou se od citronu přeci jen liší. Asi nejznámější využití limetek je v koktejlech, ve džbánu s vodou a všude, kde potřebujete dodat svěží chuť. Stejně tak limetkový esenciální olej má spoustu využití. Kdo jej důkladně pozná, zařadí ho do svého života. Limetkový esenciální olej, naleznete v naší nabídce ZDE.

lime

V kosmetice využíváme olej všude, kde je třeba se očistit. Mastné vlasy či vlasy s lupy vyřeší kapičky oleje přidané do šamponu. Mastnou a aknózní pleť vyřeší kapky oleje přidané k čistícímu toniku. Díky antibakteriálním účinkům, nalezne také své místo tam, kde se objevuje akné, ekzémy, lupénka či vředy. Ženy jistě ocení limetkový esenciální olej při boji s celulitidou či s výskytem strií. Jak olej využívat v tomto případě si povíme na konci článku.

O limetkovém esenciálním oleji je známo, že má velmi jedinečnou a povzbuzující vůni. Jeho osvěžující vlastnosti mohou velmi pozitivně ovlivnit naši náladu, podporovat duševní pohodu a emoční rovnováhu. Využíváme ho právě tehdy, kdy je třeba zvýšit soustředěnost, srovnat své emoce, nebo pokud se zrovna necítíte dobře či se dokonce objeví depresivní stavy. Můžeme tedy říci, že působí jako přírodní antidepresivum.

Co se týče nemocí, můžeme ho použít jako prevenci před viry – pomáhá s nimi bojovat a zabíjet je. Limetka, stejně jako ostatní citrusy, obsahuje vitamín C a tím tak posiluje imunitní systém. Vhodná je například inhalace z difuzérů. A v neposlední řadě vyžijeme limetkový olej i při bolesti svalů a kloubů – buď potíráním bolestivého místa olejíčkem smíchaným s kokosovým olejem, nebo přidáním pár kapek do teplé koupele. V případě koupele je nutné však vždy myslet na to, že aby olej nezůstal na vodní hladině, je třeba smíchat s emulgátorem – doma můžeme využít lžíci mléka či medu.

I v domácnosti má limetkový olej široké spektrum využití, neboť limetka je vysokým dezinfekčním prostředkem. Pár kapek v aroma lampě či difuzéru dokonale osvěží vzduch v kterékoliv místnosti. Co se čištění týče – skvěle dokáže zbavit lepkavého nepořádku, očistit kuchyňskou pracovní desku, jídelní stůl, dětskou židličku či pouze mastné a lepkavé ruce. Využití také nalezneme při odstraňování starých samolepek, přilepených etiket či různých nálepek – již pár kapek dokáže lepkavou oblast krásně očistit. Jednoduše naneste pár kapiček na vatový tamponek a otírejte, dokud skvrnka nezmizí. Po přidání olejíčku na mycí houbičku na nádobí, dosáhnete dokonalého lesku například na skleničkách.

esenciálne_oleje_herbatica

Boj s celulitidou a striemi

  • 1-2 kapky limetkového oleje
  • 1 polévková lžíce kokosového či bodlákového oleje

Smícháme oleje dohromady a 2-3x denně nanášíme masážními pohyby na postižené místo.

 

Koupel při bolesti svalů a kloubů

  • 4-5 kapek limetkového oleje
  • 1 polévková lžíce mléka

Do polévkové lžíce mléka přidáme limetkový esenciální olejíček a nalijeme do horké koupele. Ve vodě se snažíme vydržet 15-20 minut.

 

Jemný čistící prostředek

  • ½ hrnku sody
  • 2 polévkové lžíce kastilského mýdla
  • 1 polévková lžíce vody
  • 10 kapek esenciální oleje limetka

V misce smícháme veškeré ingredience dohromady a ihned používáme k čištění sporáků, umyvadel, van. Směs, kterou nespotřebujeme, je nutné uchovat v dobře uzavřené skleněné nádobě.

 

Čistič oken

  • 3 polévkové lžíce octa
  • 1 čajová lžička čistého lihu (proti šmouhám)
  • 10 kapek esenciálního limetkového oleje
  • ¾ hrnku vody
  • skleněná láhev s rozprašovačem

Veškeré ingredience smícháme v lahvi. Zbytek lahve můžeme dolít vodou. Poté nastříkáme na okno a hadříkem z mikrovlákna vyleštíme.

 

Již brzy se můžete těšit na další článek. Který esenciální olej si probereme příště ? To prozatím zůstane jako překvapení, proto pečlivě sledujte náš web. Těšíme se

 

Článek pro vás připravila,

Lenka

lenka_profilovka

Přečtěte si i další články o esenciálních olejích: 

 
  
 
 
/* JH CSS */ /* JH CSS */