Esenciální oleje #5 BERGAMOT

O citronovém, limetkovém, levandulovém a tea tree oleji jsme se dozvěděli v minulých článcích. Dnes jsme si pro vás připravili další ze série článků o esenciálních olejích. Vybrali jsme velmi zajímavý a oblíbený olej – bergamot, který má rozmanité využití v mnoha směrech. Jeho koncentrovaná přírodní síla v sobě ukrývá mnohem více než jen svoji vonnou stránku, využít jej lze v péči o zdraví a krásu, terapiích nebo jako součást přípravků v péči o domácnost. Toto komplexní využití činí z esenciálních olejů nenahraditelné pomocníky.

Výroba esenciálních olejů je velice složitý proces. Esenciální oleje používáme jako aromaterapie, která spočívá v uvolňování molekul, vdechování do plic a navozování příjemných pocitů, popřípadě použitím přímo na kůži, proto je nutné vybírat a používat pouze kvalitní a přírodní oleje.

Opět upozorňujeme, že tyto esenciální oleje NESLOUŽÍ K VNITŘNÍMU UŽITÍ!

alternative-906136_1920 

Esenciální olej BERGAMOT

Bergamot – méně známá, ale velice užitečná rostlina původem z Asie. Patří do druhu hořkých pomerančů a jeho plodina je ovoce se zelenožlutou slupkou a citrusovou vůní. Užití bergamotu je velice rozsáhlé, jeho nejznámějším produktem je esenciální bergamotový olej.

Esenciální olej bergamot se hojně využívá k aromaterapiím, v léčbě při potížích, kosmetice i domácnosti. Má chladící a osvěžující účinky, klidní nervový systém a jeho vyvážená vůně pozitivně ovlivňuje úzkosti, stres, napětí, deprese a bolesti z hlavy. Užívá se k léčbě infekce úst a kůže, při trávicích obtížích, léčí kašel, chřipku a vysokou horečku, mírní špatnou chuť k jídlu a poruchy příjmu potravy. Bergamotový olej lze použít i při potížích s vaginálním výtokem, na křečové žíly v časných stádiích, nebo záněty.

V oblasti kosmetiky se využívá olej bergamotu jako antiseptikum a ke zklidnění podrážděné a problémové pleti. Napomáhá hojení a regeneraci pokožky. Esenciální olej bergamot lze doma přidávat do běžně používaných čistících pleťových vod a pleťových krémů, které díky tomuto oleji získají léčivé a hojivé vlastnosti a tím pomůžou vašemu boji proti akné. Při výskytu akné můžete bergamotový olej natírat přímo na podrážděná místa nebo pupínky. Olej bergamot bývá hlavní složkou ve vodách po holení, účinkuje při potížích s lupy a ekzémy ve vlasech, pár kapek do vámi užívaného šamponu vám zaručí silnější, lesklejší a zdravější vlasy. Mnohé z nás trápí nevzhledné jizvy, vrásky, strie, celulitida, rozdílné tóny pleti, proto je nutné o kůži v těchto místech pečovat, potíráním a vmasírováním krému s bergamotovým olejem pomůže snížit viditelné poškození kůže.

Je nutné upozornit, že po použití bergamotového esenciálního oleje na kůži není vhodné tyto části těla vystavovat slunečnímu záření, protože má fytotoxické účinky.

Blahodárné účinky bergamotového oleje se projevují v aromaterapiích. Citrusová, sladší, pikantní vůně duševně očišťuje mysl a nervový systém. Pár kapek oleje bergamotu do aromalampy vám zajistí v místnosti klidné a uvolněné prostředí po náročném dni, při relaxaci, při nervových vypětí, strachu, úzkosti a uvolní dýchací soustavu při rýmě. Vůni esenciální bergamotového oleje oceníte při problémech s nespavostí, pár kapek oleje na polštář vám zajistí klidný spánek, stimuluje hormonální nerovnováhu a zmírňuje premenstruační napětí. Příjemnou koupel si zpříjemníte přidáním tohoto oleje do vany s vodou, uvolníte své tělo i duši.

bergamot-1554247_1920 

Nevíte si rady s nepříjemnými zápachy v domácnosti? Ať jde o zápach z cigaretového kouře, spáleného jídla, nebo domácích mazlíčků pomůže vám esence bergamotového oleje, který proniká do vzduchu a velice rychle se rozvoní a zároveň desinfikuje. Nakapejte pár kapek oleje bergamotu do láhve s rozprašovačem, dolijte vodou a vytvořte si vlastní vonný sprej do domácnosti, pro ještě lepší vůni přidejte pár kapek oleje máty. Zvláště v letním období si tak vytvoříte osvěžující prostředí. Potřebujete doma desinfikovat místa, kde byste rádi využily přírodní a šetrnou desinfekci? Pak určitě zvolte vodu s přísadou bergamotu. Po přidání bergamotového oleje do pracího prostředku budete mít provoněné a desinfikované prádlo. Z oleje bergamotu si doma snadno vytvoříte přírodní repelentní přípravek, nebo účinný odpuzovač komárů.

Pár praktických typu nakonec:

Vonný sprej

Vše smíchejte do skleněné láhve s rozprašovačem a užívejte jako vonný sprej do místnosti nebo auta.

Přípravek na celulitidu a strie

Smíchejte v kelímku všechny uvedené přísady, vzniklým přípravkem masírujte problémová místa a poté omyjte. Takto používejte každý den.

 Posilující vlasová maska

Do vaší oblíbené vlasové masky nakapejte olej bergamot a tea tree a používejte při každém mytí vlasů. Tato maska zlepší kvalitu vašich vlasů, posílí je, desinfikuje pokožku hlavy a odstraní lupy.

Desinfekční prostředek do domácnosti

Do skleněné láhve s rozprašovačem nalijte všechny uvedené suroviny a používejte k čištění a desinfekci povrchů v domácnosti. Takto namíchaný přípravek můžete přidat do pračky těsně před praním.

Repelentní přípravek

Vše smíchejte ve skleněné láhvi s rozprašovačem a užívejte jako repelent proti muškám a komárům.

Aromaterapie

nejjednodušší způsob využití bergamotového oleje je přímé užití:

  • 5 kapek do aromalampy
  • 5 kapek do difuséru
  • 10 kapek do koupele
  • 3 kapky na polštář
  • 5 kapek na destičku, kterou umístíte na topení

 

Článek pro vás připravila,

Lenka

lenka_profilovka

Přečtěte si i další články o esenciálních olejích: 

 
 
 
 
 
/* JH CSS */ /* JH CSS */