Esenciální oleje #6 MÁTA ROLNÍ

Začíná léto a kolem nás se vše zelená a zraje. Tento čas je ideální pro sběr a sklizeň nejrůznějších bylin a plodů, kterými nás příroda obdarovává. Z nejrůznějších nám známých i neznámých plodin a bylin z celého světa se vyrábí spousty produktů a my se zaměříme na výrobu esenciálních olejů.

Pro výrobu esenciálních olejů je třeba znát vhodné technologické postupy, aby výroba proběhla co nejšetrněji, efektivně a s vysokým užitkem. Celý proces probíhá tak, aby byly zachovány veškeré léčivé a vonné vlastnosti dané rostliny nebo plodu, konečným výsledkem je malá lahvička esenciálního oleje, která v sobě však skrývá velkou koncentraci toho nejlepšího co nám bylina nebo plod nabízí. Esenciální oleje mají velkou přírodní sílu, proto se užívají v malém množství. Pro lidské tělo a organismus je nejblíže příroda, uklidňuje, čistí vzduch a dává nám možnost využít její bohatství k našim potřebám. V tomto článku se zaměříme na velice známou bylinku, mátu rolní.

Opět upozorňujeme, že tyto esenciální oleje NESLOUŽÍ K VNITŘNÍMU UŽITÍ!

leaf-3070153_1920

Esenciální olej MÁTA ROLNÍ

Máta rolní – osvěžující a nasládlou vůni máty zná každý z nás, jde o vytrvalou a vysoce aromatickou bylinu, která je zdrojem mentolu. Roste ve vlhkém prostředí a je označována jako polní plevel. Esenciální olej z máty rolní se získává destilaci a je vysoce aromatický a účinný. Tento olej se používá při výrobě kosmetiky, parfémů, v léčitelství a při aromaterapiích. Máta rolní má protizánětlivé, analgetické a zklidňující účinky. Máta rolní se často používá při léčbě bolesti zubů, zánětu dásní, ulevuje od neuralgických bolestí, při ledvinových kolikách, pomáhá při běžném nachlazení a problémech s nechutenstvím a plynatostí.

Pro svoji účinnost na problematickou pokožku je esenciální olej máty rolní přidáván do kosmetických výrobků. Je dobrým pomocníkem při léčbě kožních problémů, jako je lupénka, ekzém, akné a černé tečky. Olej máty rolní snižuje mastnotu pleti, která je spojená s nepříjemnými a nevzhlednými pupínky, nakapejte pár kapek olejíčku společně s pleťovou vodou na vatový tampon a potírejte jim pleť v místech, kde je nejvíce mastná. Pleť lze olejem ošetřovat i při únavě, osvěží ji a odstraní stopy únavy, stačí přidat pár kapek oleje do vašeho pleťového krému a vmasírovat. Nepříjemné svědění kůže určitě někdy pocítil každý z nás, jednoduše se ho zbavíte přidáním esenciálního oleje máty rolní do vašeho tělového krému, máta rolní umí zklidnit a ochladit kůži a to i po spálení pokožky sluncem. 

Cítíte se unaveni a nervově vyčerpáni? Nakapejte pár kapek do aromalampy nebo difuséru a zbavte se nervového napětí. Vůně máty rolní má příjemně mentolovo-sladkou vůni a inhalací výparů se zbavíte nepříjemného nervového vypětí, pocitu úzkosti, strachu, beznaděje a hysterie. Pomáhá uvolnit mysl a tím ji regeneruje, výpary vám také uvolní dýchací cesty a celkově vás nabijí energií.

Pokud vás čeká důležitá zkouška, nebo pracovní úkol a jste nervózní, použijte tuto aromaterapii ke zklidnění těla a navození klidné mysli a soustředění – nakapejte olejíček máty rolní na kapesníček a těsně před výkonem inhalujte.

herb-2540568_1920

Doma oceníte olej máty rolní především na zahradě, kterou obklopují škůdci, stačí přidat pár kapek oleje do rozprašovače s vodou a postříkat napadené rostliny a její okolí – zahradní škůdci nemají rádi vůni máty. Pokud trpíte vy nebo někdo z vašich blízkých nevolností při jízdě v autě, stačí nakapat olejíček do difuséru v autě. Především v tomto období, kdy nás obtěžuje bodavý hmyz při venkovním posezení, oceníte repelentní vlastnost oleje z máty rolní, stačí nakapat pár kapek do aromalampy a zapálit pod ní svíčku – nejen, že se zbavíte otravného hmyzu, ale provoněný vzduch kolem vás navodí příjemnější atmosféru.

 

Typy jak využít esenciální olej máty rolní:

Sérum na ekzém

Do kokosového oleje nakapejte olej z máty rolní a používejte jako hojivé sérum na ekzémy, lupenku a akné.

Chladivý (hřejivý) a regenerační obklad

Do vaničky s připravenou vodou nakapejte olej mát rolní, bavlněné plátno v něm namočte a přikládejte na postižená místa.

Chladivý obklad – pomáhá na spálenou kůži od slunce, podrážděnou kůži alergií nebo ekzémem, nebo na podrážděnou kůži jinými vlivy, na místa po štípnutí hmyzem, nebo si přiložte obklad na obličej a relaxujte – tento obklad vás osvěží a vůně máty rolní uvolní tělo i mysl.

Hřejivý obklad – přiložte obklad na oblast dutin a nosu – ten prohřeje zacpané dutiny a uvolní dýchací cesty, tento obklad lze přiložit na bolavé břicho při menstruaci.

Masážní olej

Vše smíchejte a získáte uvolňující a relaxační masážní olej, který lze využít i jako olej do koupele.

Postřik proti škůdcům a slimákům

  • 10 kapek esenciální oleje máta rolní
  • 4 čajové lžičky česneku (prolisovaného nebo sušeného)
  • destilovaná voda
  • skleněná láhev s rozprašovačem

Všechny uvedené suroviny smíchejte, nechte týden odležet, přeceďte přes sítko a postřikujte rostliny na vaší zahradě, ochrání je před škůdci i slimáky.

Článek pro vás připravila,

Lenka

lenka_profilovka

Přečtěte si i další články o esenciálních olejích: 

 
 
 
 
 
 
 

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */