Esenciální oleje #4 TEA TREE

Tea tree esenciální olej

Tea tree olej – účinný zázrak z přírody, který všichni známe podle názvu, ale málokdo ví, z čeho se tea tree olej vyrábí a jak široké má využití. Tea tree olej je esenciální olej, který se vyrábí pomocí destilace lístků stromu kajeputu střídavolistého. Tento olej je také známí pro svoje dezinfekční, antiseptické a hojivé účinky, proto největší využití nachází v kosmetice, aromaterapiích a léčivém vlivu na lidské zdraví. Uchovávat ho lze ve skleněném obalu – do jiných materiálů proniká, je určen pro vnější použití, nesmí se konzumovat a doporučuje se užívat v ředěném stavu, protože má vysokou koncentraci.

photo-1581514439794-f9777f7c22eb

Pro svoje hojivé účinky se často tea tree esenciální olej používá v kosmetice, buď přímo na kůži, vlasy a nehty, nebo jako přísada do kosmetických výrobků. Přírodním složením je jemný, ale zároveň ničí bakterie. Bez vedlejších účinků blahodárně působí na celé tělo a je zcela vhodný pro muže, ženy i děti bez věkového omezení.

Léčba pupínků a akné je častým problémem mnoha z nás, proto je potřeba kůži hydratovat a čistit, tyto dva hlavní ukazatelé jsou cestou ke zdravé a čisté pleti. Stačí pár kapek esenciálního tea tree oleje do pleťové vody a pleťového krému a vaše kůže bude vypadat zdravěji. Ten, kdo zná nepříjemný opar na ústech nebo popraskané rty, určitě ocení použití tea tree oleje dříve než se problém objeví. Aplikací pár kapiček oleje na zasažené místo, se dá snadno oparu předejít, nebo zmírnit jeho průběh. Olej lze přidat do hydratačního, pleťového nebo tělového krému k léčbě suché, šupinaté a popraskané kůže, na ekzémy, podrážděnou kůži od alergie a slunce, vyrážky, bradavičky, puchýřky a boláky. Lze jím potírat štípance od hmyzu k zamezení svědění, desinfekci postiženého místa a rychlejšímu hojení.

Lupy, suchá kůže hlavy, svědění sice nejsou vážné onemocnění, ale bývají pro nás nepříjemné, proto musíme připomenout účinky tea tree oleje i v případě těchto problému. Jednoduchým přidáním tea tree oleje do vašeho šamponu a kondicionéru se zbavíte lupů, svědění a hydratujete pokožku hlavy. Esenciální tea tree olej také pomáhá v léčbě plísní nohou a nehtů, svými desinfekčními a hojivými vlastnostmi, zničí bakterie a plísně, a zároveň postižená místa zklidní, působí chladivě a zabraňují svědění a odlupování kůže. Stačí dvakrát denně potírat problémová místa a můžete pozorovat brzké zlepšení.

Blahodárně působí esenciální tea tree olej na psychickou stránku každého z nás, inhalací získá naše tělo pocit čistoty, uklidnění, duševní pohody, vyrovnanosti a zlepší kvalitu spánku. Léčivé účinky oleje jsou známé při pomoci od infekce nosních dutin, stačí si nakapat pár kapek tea tree oleje do nádoby s vroucí vodou, naklonit se nad ni, zakrýt se ručníkem a inhalovat páru po dobu 5 – 10 minut.

V domácnosti může být tea tree nepostradatelný jako přísada do čistících a desinfekčních roztoku. Jednoduchým smícháním běžně dostupných přísad – voda, ocet a tea tree olej, získáte nepostradatelný čistič povrchů kuchyně, které dokonale vyčistíte a desinfikujete. Proti virům, bakteriím a plísním ve vzduchu spolehlivě pomůže nakapat pár kapek oleje do domácího difuzeru nebo aroma lampy, který také provoní celý byt a navodí pocit pohody. Vodní kámen v umyvadle, vaně či toaletě lze odstranit pomocí přípravku, který si připravíte jednoduše - tekuté mýdlo, voda, soda, ocet a pár kapek tea tree oleje, nejen, že snadno vyčistíte vodní kámen, ale zbavíte svoji koupelnu nepříjemných plísní a bakterií.

Nesmíme opomenout, že tea tree olej je velkým pomocníkem při odstraňování klíšťat, olejem potřeme klíště, které se snadno uvolní a rána se zároveň desinfikuje.

Tea tree esenciální olej, naleznete v naší nabídce ZDE.

tea-tree-426543_1920

Boj proti lupům

  •         10 kapek tea tree oleje
  •         5 kapek citronového oleje
  •         200 – 250 ml vlasového šamponu

Do lahvičky s vlasovým šamponem přidáme 10 kapek tea tree oleje a 5 kapek citronového oleje, používáme při běžném mytí vlasů.

 

Léčba akné

  •         1 kapka tea tree oleje
  •         1 kapka levandulového oleje

Na vlhký vatový tampón nakapeme oba oleje a otíráme problémová místa několikrát denně.

 

Spálení od slunce

  •         2 kapky tea tree oleje
  •         1 lžíce hydratačního krém

Obě uvedené suroviny smícháme a nanášíme na spálenou kůži, opakovaně ve větší vrstvě, kterou necháme samovolně vstřebat.

 

Sprej na vši

  •         20 kapek tea tree oleje
  •         10 kusů hřebíčku
  •         250 ml vody

Hřebíček vyvaříme ve vodě, odvar necháme vychladnout, přidáme tea tree olej a přelijeme do rozprašovače. Využít lze proti vším, ale také proti blechám našich domácích mazlíčků a jako přírodní repelent.

 

Čistič povrchů v domácnosti

  •         20 kapek tea tree oleje
  •         hrnek vody
  •         hrnek octa

Smícháme uvedené suroviny a užíváme k čištění, desinfekci a leštění povrchů v domácnosti. Na více znečištěná místa lze nasypat sodu a poté aplikovat čistič. Není vhodný na mramor a další povrchy, které by mohl ocet poškodit.

Kdo z vás ještě nemá tento zázračný dezinfekční olejíček doma, určitě neváhejte ho vyzkoušet, budete velice mile překvapeni. A pokud Vás zajímá využití i dalších esenciálních olejíčků, sledujte náš blog a již brzy se můžete těšit na další článek. 

 

Článek pro vás připravila,

Lenka

lenka_profilovka

Přečtěte si i další články o esenciálních olejích: 

 
 
 
 
 
/* JH CSS */ /* JH CSS */