Esenciální oleje #3 LEVANDULE

Minulý měsíc jsme si pro vás připravili první ze série článků o esenciálních olejích. Konkrétně jsme si probrali citronový a limetkový esenciální olej. Jelikož jejich využití je opravdu velmi široké a hlavně účinné, rádi bychom vám nyní představili další. Tentokrát se zaměříme na levandulový esenciální olej.

Pokud náhodou někdo náš článek ještě nečetl, rádi bychom připomněli, že esenciální oleje mají velice široké spektrum využití, mezi něž patří například:

  •         aromaterapie pomocí difuzéru, či nad zapálenou svíčkou - výhoda difuzéru oproti zahřívání oleje nad svíčkou je například jeho opakované použití, nebo také to, že v difuzéru není třeba otevřeného ohně
  •         v domácnosti se esenciální oleje jeví jako skvělí pomocníci
  •         oleje mají velice příznivý vliv na naše zdraví – a to jak fyzické, tak psychické

a spousta dalších výhod, které si nyní představíme. Rádi bychom však upozornili, že tyto esenciální oleje NESLOUŽÍ K VNITŘNÍMU UŽITÍ !

Esenciální olej LEVANDULE

Levandule – drobná fialová květina s velice výraznou vůní. V dnešní době jistě nenajdeme člověka, který by levanduli neznal. Tato rostlinka se stala součástí našich zahrádek, je velice oblíbená jak pro její krásu, tak pro její využití. Její silice, nazýváme je levandulový olej, se využívají hojně v lékařství, kosmetice i v aromaterapiích. Všeobecně lze o levanduli také říci, že je jednou z nejuniverzálnějších a nejužitečnějších esencí. Avšak pozor, díky své intenzivní vůni ji budete buď milovat, nebo nenávidět. Ne každému totiž tato výrazná vůně sedne.

levandule

Jedním výše zmiňovaným okruhem využití byla kosmetika. Jaké výhody v kosmetice nám levandulový esenciální olej přináší ? Esenciální levandulový olej má antibakteriální, protizánětlivé a uklidňující účinky. Mimo jiné také zaceluje jizvy.

Jeho účinky využijí například mladí lidé, již mají problémy s akné. Levandulový olej uvolňuje póry a snižuje záněty, proto je vhodné jej přimíchat do nosného oleje – například kokosového, a nanášet na obličej po umytí a vyčištění. Pokožku zklidní a zdezinfikuje. V akutním případě je možné aplikovat kapku oleje přímo na postižené místo. Když ještě chvíli zůstaneme u obličeje, určitě tento olej oceníme nejen v období puberty, ale také později, když se nám na obličeji začnou tvořit vrásky. Díky antioxidačním účinkům pomáhá chránit proti volným radikálům, které nám způsobují jemné linie a vrásky. Určitě stojí za vyzkoušení použít olej pro podporu růstu vlasů – 3x týdně pár kapiček vmasírujeme do vlasů a na pokožku hlavy.

Zklidňující účinky levandulového oleje využijeme také v případě, je-li naše pokožka suchá, šupinatá či dokonce svědivá – a to i v případě ekzémů. Recept jak nad extrémem vyzrát naleznete na konci našeho článku. Zklidňující účinky levandulového esenciálního oleje určitě oceníme i v létě – hodí se na spáleniny od slunce, ale i na štípance od hmyzu – komárů, či vos a včel. Pozor – olejíček však můžeme použít i jako prevenci proti poštípání – dokáže působit i jako repelent.

V neposlední řadě bych ráda zmínila využití toho oleje v boji s celulitidou. Levandulový olej podporuje tok lymfy, má čistící efekt a posiluje žilní stěny. Používejte k masáži zasažených míst, či jako relax po lymfodrenáži.

Několikrát jsme již zmiňovali výrazné aroma levandulového oleje, proto bychom rádi zmínili i výrazný vliv na naší psychiku. Začneme-li u těch nejmenších – u dětí – jistě oceníme tento olejíček při problémech s usínáním. Pár kapiček do difuzéru před spaním a děti budou spát jako miminka. Tyto zklidňující účinky ocení i maminky u porodu. Pár kapek olejíčku v kombinaci s masáží podbřišku a spodní části zad napomáhá k příjemnějšímu porodu miminka. Obecně je o levanduli známo, že uklidňuje nervovou soustavu. Esenciální levandulový olej můžeme díky tomu využívat jako mírné sedativum bez jakýchkoliv vedlejších účinků, jinak řečeno, používáme jako přírodní antidepresiva.  Levandulový olej je skvělý pomocník na deprese, hysterie a nervová vypětí. Aplikujeme bud pomocí aromaterapie, či dvě kapky přímo na spánky a zátylek.

Levandulový esenciální olej by neměl chybět v žádné domácnosti. O jeho využití při ekzémech jsme se zmiňovali výše, mezi další „lékařské“ využití určitě patří léčba oparu, kdy aplikujeme kapičky přímo na opar. A co teprve ho využít při nevolnostech, a to jak cestovatelských, tak těhotenských či například při nevolnosti ze stresové situace – aplikujeme po kapičce za ucho.

levandule louka

Levandulový esenciální olej můžeme využívat i v domácnosti jako prostředek. Výborně se osvědčil v boji s moly. Molové levanduli vyloženě nesnáší, takže olej by neměl chybět ve vaší skříni s oblečením, v místech kde uchováváme mouku a další potraviny, které moli rádi napadají. Pokud chcete zesílit účinek na oblečení, nebojte se přidat pár kapek do pracího gelu – prádlo bude krásně provoněné a zároveň chráněné. Roztok z levandulového oleje se vyplatí vzhledem k jeho dezinfekčním vlastnostem stříkat i na záclony, závěsy, koberce, či textilní sedací soupravu – krásná vůně je zde jako bonus. Vzhledem k tomu, že levandule umí pohlcovat pachy, je možné nakapat pár kapek na kuličky a vysát. Dokud budou kuličky ve vašem vysavači, ucítíte jemnou a krásnou vůni pokaždé, když vysavač zapnete. Na začátku jsme se bavili, že levandule umí vyhlazovat vrásky a to platí i u vrásek na oblečení – proto při každém žehlení přidejte dvě kapky do své žehličky (do nádrže s vodou) a usnadníte si tak spoustu práce, navíc při žehlení krásně zrelaxujete svojí mysl.

Levandulový esenciální olej, naleznete v naší nabídce ZDE.

Levandulový krém na ekzém

  •         2 kapky levandulového oleje
  •         2 kapky tea tree oleje
  •         2 čajové lžičky kokosového oleje

Vše smícháme dohromady a několikrát denně potíráme postižené místo.

 

SOS sérum na malé drobné rány

  •         4 kapky levandulového oleje
  •         1 čajová lžička kokosového oleje

Obě suroviny smícháme a pomocí čistého bavlněného tamponku nanášíme jednak na drobné rány, ale i na již zacelené jizvy.

 

Masážní olej

  •         4 lžíce nosného oleje (využít můžeme například kokosový či bodlákový)
  •         7 kapek levandulového oleje
  •         2 kapky citronového oleje

Suroviny smícháme a uchováváme v tmavé skleněné či plastové nádobě. Důležité je, aby se k oleji nedostávalo světlo. V případě potřeby masírujeme bolestivá místa.

 

Pohlcovač pachů po domácím mazlíčkovi

  •         1 hrst jedlé sody
  •         10 kapek levandulového oleje

Smícháme obě látky dohromady, nasypeme na zasažené místo a necháme 30 minut působit. Poté stačí vysát a pachová skvrna bude zaručeně pryč.

 

Domácí osvěžovač

  •         60 ml destilované vody
  •         10 kapek levandulového oleje
  •         3 kapky pomerančového oleje

Vše důkladně smícháme do lahvičky s rozprašovačem. Před každým použitím je třeba důkladně protřepat.

 

Článek pro vás připravila,

Lenka

lenka_profilovka

Přečtěte si i další články o esenciálních olejích: 

 
 
 
 
/* JH CSS */ /* JH CSS */