Imunita u dětí

Zvyšování imunity u dětí je nejlepší cesta, jak je chránit před častými chorobami obzvláště v období přechodu do předškolních nebo školních zařízení a v období sezónních epidemií.

V našem dnešním článku vám přinášíme několik námětů, díky nimž posílíte nebo vybudujete imunitu u dětí přírodní cestou.

 

Manuka med

Manuka je druh medu pocházejícího z Nového Zélandu. Produkují ho včely, které opylují květ Leptospermum scoparium, běžně známý jako manuka. Antibakteriální vlastnosti medu Manuka jej odlišují od tradičního medu. Tyto antibakteriální účinky jsou připisovány látce methylglyoxal, která je jeho aktivní složkou. Jeho nejvýznamnější vlastností je vliv na léčení ran. Manuka med má také antibakteriální, antivirové a protizánětlivé vlastnosti, které pomohou při léčbě řady onemocnění včetně syndromu dráždivého tračníku, žaludečních vředů, periodontálního onemocnění a infekcí horních cest dýchacích.

včela a manuka med

Med k posílení imunitního systému.

Antibakteriální látky v medu mohou být použity ke stimulaci produkce imunitních buněk. Antibakteriální a antioxidační vlastnosti v medu se používají k boji proti napadení bakteriemi. Med také pomáhá rozjet metabolismus dítěte. Jedna lžička medu každý den ráno je velmi dobrá pomoc na podporu zdraví vašeho dítěte.

Pozor! Dětem do jednoho roku med nikdy nenabízejte. Důvod? Každý med může obsahovat bakterii clostridium botulinum. Ta produkuje botulotoxin. Požitím spor, tedy klidových forem této bakterie, které se někdy nacházejí v medu, může dojít u malých dětí k tzv. kojeneckému botulismu, který může vést až ke smrti.


Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou zásadní součástí zdravé výživy.

Tyto základní tuky jsou obzvláště důležité pro děti, protože hrají klíčovou roli v růstu a vývoji zejména mozkových buněk a jsou spojeny s mnoha zdravotními výhodami. Studie naznačují, že doplňky omega-3 nabízejí dětem spoustu benefitů. Nejvíce omega-3 mastných kyselin naleznete v rybím tuku.

organické zdroje 3 omega mastných kyselin

Jaké pozitivní účinky mají omega 3 mastné kyseliny na zdraví?

  • Mohou zlepšit příznaky ADHD. Porucha hyperaktivity s deficitem pozornosti (ADHD) je stav spojený se symptomy, jako je hyperaktivita, impulzivita a potíže s udržením pozornosti. Omega-3 mastné kyseliny zlepšují paměť, pozornost, učení a redukují impulzivitu a hyperaktivitu.

  • Mohou zlepšit projevy astmatu. Astma je chronický stav, který postihuje děti a dospělé a způsobuje příznaky, jako jsou bolest na hrudi, dýchací potíže, kašel a sípání. Některé studie zjistily, že doplňky mastných kyselin omega-3 pomáhají zmírnit tyto příznaky.

  • Podporují lepší spánek. Poruchy spánku postihují téměř 4% dětí mladších 18 let. Bylo zjištěno, že doplnění 600 mg DHA během 16 týdnů snížilo přerušení spánku a prodloužilo jej téměř o jednu hodinu za noc.

  • Zlepšují zdravý rozvoj mozku u dětí. Nové výzkumy naznačují, že omega-3 mastné kyseliny mohou zlepšovat funkci mozku u dětí – zejména učení, paměť a vývoj mozku. Dětí, které jedly pomazánky s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin, demonstrovaly zlepšenou schopnost verbálního učení a paměťových schopností.

 

NÁŠ TIP: Prohlédněte si tipy na zdravou školní svačinu. Vaše děti si je zamilují.

 

Rakytník - přírodní zdroj vitamínu C.

Rakytník (Hippophae rhamnoides) je unikátní ovoce, bohaté na kombinaci 10 vitamínů – antioxidantů, 15 stopových prvků, olejů, nenasycených mastných kyselin a jiných biologicky aktivních látek. V poslední době je velmi oblíbenou a stále častěji pěstovanou dřevinou. Je to nejen z důvodu vysokého obsahu vitamínu C v bobulích, ale také tím, že obsahuje vzácný olej, jehož využití je v posledním období velmi oblíbené. Nazývá se také rostlina budoucnosti. Jeho plody jsou oranžové bobule.

 

bobule rakytníku na větvičce jako zdroj vitaminu C

Rakytník jako vitamínová bomba - zdroj vitamínu C.
Deset až 12 bobulí obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C. Rakytník je mimořádně vhodný pro děti k posílení jejich imunity, podpoře správné činnosti zažívacího traktu, udržení zdravé pokožky a také k posílení srdeční činnosti.

Na trhu je mnoho přípravků s rakytníkem pro děti. Pro preventivní posílení imunity jsou vhodné ve formě tobolek, čaje, oleje nebo sirupu či šťávy. Vzhledem k tomu, že vitamin C zůstává v organismu 24 - 48 hodin a nelze se jim předzásobit, měl by být jeho přísun zajištěn každý den a to pro kojence 50 mg, batolata 50 - 60 mg, předškoláky 60 - 70 mg a školáky 70 - 90 mg. Při akutních stavech jako je chřipka nebo nachlazení se potřeba vitamínu C může zvýšit až 10 násobně. Přípravky s rakytníkem je tedy vhodné konzumovat pravidelně každý den.

 

Čekanka, cigorie nebo i „cigorka“

To jsou názvy rostliny, která dala nezaměnitelnou chuť oblíbenému kávovinovému nápoji. Čekanka obyčejná je na pohled nenápadná rostlina, jejíž kořen v sobě ukrývá obrovskou sílu přírody. Bylina s namodralými kvítky se na Slovensku vyskytuje poměrně hojně – z jejích listů se připravují čaje a z kořene chutná kávovina či léčivé extrakty. Pražený a mletý kořen čekanky, které jsou v lidovém léčitelství připisovány mnohočetné účinky. 

zdrava nahrada kavy z cigorky

- Cigorie je vynikající náhradou klasické kávy. Neobsahuje kofein a díky zdravotním benefitům patří kávovina z ní připravená k nejzdravějším nápojům. Prospívá trávení, snižuje hladinu cukru v krvi a zmírňuje zánětlivé procesy.

- Unikátní rostlinné probiotikum. Kávovina z čekanky je koktejlem výživných látek. Jejím největším přínosem pro organismus je obsah inulinu, polysacharidu s probiotickými účinky na střeva. Inulin upravuje peristaltiku a chrání před vznikem rakoviny tlustého střeva. Kořen čekanky je také zdrojem vitamínu C a vitamínu B6, B9, draslíku, manganu a fosforu.

- Blahodárný účinek na organismus. Čekanka obsahuje složky, které podporují funkce nervové soustavy a blahodárně působí na metabolismus a střeva. Kořen rostliny má zároveň protizánětlivé vlastnosti, které podporují činnost imunitního systému. Jeho správné fungování je předpokladem prevence chronických civilizačních onemocnění.

- Rostlina má také mírné sedativní působení, proto může pomoci lidem pociťujícím psychické napětí a úzkost. Extrakt z kořene je také známým diuretikem – zvyšuje nutkání k močení a pomáhá z těla vyplavit toxiny.

- Nekalorické sladidlo. Z kořene čekanky se vyrábí sladidlo nové generace, které pomáhá řešit jeden z velkých stravovacích problémů současné doby, a to nadprůměrnou konzumaci sacharidů. Ta vede od vzniku zubního kazu přes různé stupně obezity až ke vzniku cukrovky. Jednou z nejohroženějších skupin jsou děti jako největší milovníci sladkých potravin a nápojů. Čekankové slazení téměř bez cukru, s minimálním kalorickým obsahem, jemnou příchutí as vysokým obsahem vlákniny přírodního původu je ideální pro stravovací režim dětí.


Síla esenciálních olejů

Esenciální oleje jsou přírodní aromatické složky, které se nacházejí v semenech, květinách, stoncích, kořenech či jiných částech rostlin a plodů. Mohou být silně a krásně vonící. Moderní použití olejů se začalo rychle rozšiřovat spolu s výzkumem a ověřením celé řady jejich zdravotních a uklidňujících účinků.

 

esenciální oleje přírodní na podporu imunity

Blahodárné účinky esenciálních olejů na zdraví.

Používají se na podporu zdravých funkcí imunitního systému, na boj s bakteriemi, viry, na dezinfekci, proti plísním, na podporu imunitního systému, proti zánětům, na močový měchýř, žlučník, dásně, bolest v krku, na chřipku, streptokokové infekce a průdušky.

Esenciální oleje lze používat inhalováním nebo vmasírováním do pokožky.

K inhalování můžete použít difuzér a rozptýlit esenciální olej do vzduchu a inhalovat. Inhalace ovlivňuje náladu, otevírá dýchací cesty a čistí prostředí.
Mimořádně silnými protivirovými a antibakteriálními a dezinfekčními účinky se vyznačují éterické oleje jako například grapefruit, ylang-ylang, pačuli, eukalyptus, tymián, máta, tea tree oil, hřebíček, rozmarýn.

Pro masáž použijte několik kapek přímo na kůži a vmasírujte do pokožky. Účinek se projeví na celý organismus, podporuje imunitu, poskytuje okamžitou úlevu.

Je důležité si uvědomit, že malé množství esenciálního oleje použitého častěji, je obvykle efektivnější.
Dospělí obvykle používají 2 – 4 kapky. Pro děti se obvykle používají 1-2 kapky. Pro malé děti nebo lidi s citlivou pokožkou rozřeďte esenciální olej v přibližně jedné kávové lžičce kokosového oleje.

Pro miminka esenciální olej nepoužívejte. Během prvních čtyř týdnů života pokožka dítěte prochází dramatickými změnami, dozrává, klesá její pH a zvyšuje se hydratace. Její obranné mechanismy ještě nejsou dostatečně vyvinuty, a proto pokožka miminka nedokáže dobře zvládnout případné nežádoucí účinky esenciálních olejů. I proto by měly být esenciální oleje pro děti do 3 měsíců absolutně tabu.

 

 

 

Článek si pro vás připravil

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladatel Herbatica

Zakládající člen týmu Herbatica.
Od roku 2014 se věnuje přírodní medicíně, alternativním přístupům ke zdraví, průnikům zdraví a přírody.

Denně testuje na vlastním těle nové produkty z oblasti léčivých rostlin, hub a produkty podporující přirozené procesy těla.

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */