Udržujte své tělo v kondici v každém věku

Pohyb je základní lidská potřeba, bez které se v životě těžko obejdeme. Pohybový aparát každého člověka je neustále zaneprázdněn, a proto je potřeba o svoje tělo pečovat preventivně a řešit jakýkoliv problém, který nám naše tělo signalizuje. S pohybovými problémy se lidé setkávají v každém věku svého života.

Děti

U dětí a dorostu se většinou setkáváme s problémy pohybového ústrojí spojeném s úrazem, ale také mohou vzniknout jako následek dlouhého a špatného sezení ve škole, nebo u počítače, dlouhá a špatná poloha při sledování telefonu nebo tabletu, nevyhovující obuv, nadváha, nedostatek pohybu. Největší procento úrazů u dětí je spojeno se školní tělesnou výchovou a organizovanými sporty, druhé nejvyšší riziko úrazu je při neorganizovaných sportech a her bez dohledu, následují úrazy jiných okolností, jízda na kole a úrazy v rámci konfliktu s jinými dětmi.

V rámci úrazů u dětí a dorostů v rámci školní tělesné výchovy a dalších sportů jde především o zranění kloubů, kolen, zápěstí a kotníků. Tato zranění jsou často způsobena nepřiměřenou zátěží při sportování, děti mají obecně více energie, proto se necítí být unavení a dostatečně neodpočívají. V rámci úrazů jsou nejčastější podvrtnuté kotníky nebo zápěstí, které se projevují pálením, bolestí, modřinami a omezenou hybností v daném místě, tento nepřirozený pohyb kloubu způsobí natažení a trhání vazů, které podporují kloub. Dalším častým úrazem u dětí jsou zlomeniny a nalomeniny, nateklé svaly vlivem nadměrného a intenzivního pohybu a další.

V případě jakéhokoliv sportu by si každý měl zjistit, jaká jsou rizika daného sportu, jak jim předcházet, nebo jak urychlit hojení už způsobeného úrazu. Je potřeba si najít vlastní a nejlepší způsob prevence, rehabilitace a hojení. Je dobré zaměřit se na příjem vhodné a vyvážené potravy, doplňků stravy regenerující a posilující celé pohybové ústrojí a vhodné masážní, rehabilitační a regenerační pomůcky, gely a krémy.

Pokud jde pouze o mírnou bolest svalů, kloubů nebo otok můžeme zkusit domácí léčbu, která je u nás velice známá, pomocí obkladů nebo masážních gelů či krémů. I dle tradiční ruské medicíny je nejlepší způsob na lehce poraněné svaly a klouby léčivé přípravky z bylin a hub. Více o tradiční ruské medicíně si můžete přečíst zde, včetně léčivých přípravků.

Také firma Korolev Farm se dala cestou tradiční ruské medicíny. Právě Korolev Farm se specializují konkrétně na oblast pohybového aparátu, a tak vyrábí nejrůznější druhy výrobků na konkrétní problémy.

 race-941732_1920

Dospělí

Velice častý zdravotní problém u dospělých lidí je onemocnění zad, je to nejrozšířenější choroba vyspělých zemí a má hned několik příčin. Mezi ty nejhlavnější patří málo zdravého pohybu, sedavý způsob života a zaměstnání, prochladnutí, stres, nadváha, příliš vysoká aktivita neúměrná možnostem člověka nebo další jiná onemocnění. Bolesti zad mohou mít akutní krátkodobí průběh, nebo se stát chronickým onemocněním na celý život.

Bolesti zad se můžou objevit části krční, hrudní nebo bederní. Zatímco bolest dolní části zad souvisí především s natažení svalů a vazů, tak bolesti horní části zad jsou způsobeny podrážděním oslabených svalů, zraněním nebo přetížením při pohybu. Bolesti se projevují podle svojí příčiny a místa vzniku, nejčastější je svalové napětí, ztuhlost, pnutí, ale také bolesti kloubů, hlav, pocity pálení, brnění, nehybnost končetin apod. Intenzita bolesti může být od tupé po ostrou bodavou bolest. Bolest vystřelující do noh nebo rukou, jsou v běžném životě nejvíce nepříjemné.

CZ

Opomíjené, ale velice závažné onemocnění horních končetin, postihující lokty známe pod názvem tenisový loket. Toto onemocnění zní, jako následek sportu, ale postihuje nás především při nezvyklé nebo fyzicky náročné práci. Při tomto onemocnění dochází k napínání loketních svalů a šlach. Hlavními projevy jsou silné bolesti z vnější strany loktu. Léčba probíhá v klidovém režimu, fixací ruky a používáním vhodných hojivých krémů, které naleznete například zdeSkvělým krémem při zánětech kloubů, osteoporóze či klasických bolestech kloubů, je krém s hadím jedem, který má navíc zklidňující účinky. 

 

Nejlepší prevencí k udržení si zdravých zad, kloubů a svalů je pravidelný pohyb, vhodné cvičení, správné držení těla při běžných denních aktivitách, kvalitní matrace a obuv. Podpořit svoje chrupavky, klouby, vazy a svaly je potřeba také kolagenovými doplňky stravy, nebo pravidelným potíráním vybraným léčivým přípravkem namáhaná místa.

V případě akutní bolesti svalů si ulevíme od bolesti hřejivými, hojivými a regeneračními gely, které aplikujete na postižená místa. Specialistou na výrobky určené k léčbě pohybového ústrojí je značka Eliksír.

Senioři

Nejvíce postihovanou skupinou trpící na bolest a ochabnutí pohybového ústrojí jsou senioři. Vlivem stárnutí a opotřebení celého kloubního systému se s přibývajícím věkem projevují různá onemocnění a to především pohybová. Vlivem stárnutí se snižuje fyzická výkonost, ubývá svalové hmoty, pohyby se zpomalují a tělo celkově pomalu regeneruje. Klouby a kosti řídnou a ztrácí svoji pružnost. Ženám po menopauze ubývá kostní hmota a kosti jsou křehké, snadněji se lámou. Nejčastější nemocí je artróza a revmatická artritida. Všechny tyto nemoci jsou spojeny s velkou bolestí a značně poškozují pohybové ústrojí. Se zhoršením pohybového ústrojí se pojí i zhoršená koordinace těla, poruchy chůze s hrozbou náhlého pádu. Častokrát se senioři setkávají i s různými poškozeními chrupavek či kloubů. Tyto problémy jsou často neřešitelné, protože taková poškození jsou zapříčiněna manuálním opotřebením. Bolesti však lze zmírnit a chrupavky, či klouby z určité části zregenerovat. Skvělými přípravky, které regenerují klouby a tlumí bolest, jsou gel s obsahem chondroitinu nebo koňská dóza-obnovující balzám na klouby a páteř

 

person-3553814_1920

Revmatická artritida - je zánětlivé onemocnění postihující klouby, projevuje se bolestí kloubů, horečkou, únavou.

Artróza –onemocnění kloubní chrupavky, projevuje se citlivostí na chlad, ztuhlost kloubů, bolest kloubů, noční bolesti.

Odborníci tvrdí, že se s těmito onemocněními dá bojovat a ještě lépe jim předcházet a připravit se na ně. V rámci prevence je vhodné zvolit zdravou životosprávu a správné cvičení, zásobit svoje tělo látkami, které klouby a kosti potřebují

Všechny látky, které napomáhají udržet pohybový aparát seniorů v lepší formě, najdeme v doplňcích stravy, případně gelech, krémech nebo náplastech i v naší nabídce.

 Pokud jste již těmto onemocněním nestihli předejít a bolest, či zánět kloubů je vaším nepříjemným společníkem, další osvědčené a odzkoušené krémy, které vás zbaví bolesti jsou například gel s včelím jedem, Sofia krém se 17 účinnými bylinami, tělový krém "Vesmírná technologie", gel ze zábělníku bahenního, krém na klouby "Tajemství ajurvédy" nebo balzám se žraločím tukem.


Zdroje: Prof. MUDr. Petr Havránek, CSc, nadačný fond Kolečko, klouby-vazy.cz, zdravi.euro.cz, aktivityprozdravi.cz, i-senior.cz

/* JH CSS */ /* JH CSS */