Voda. Stále s sebou a bezpečně.

Když jsem si začala dělat průzkum k tomuto článku, přiznám se, že jsem byla přímo znechucena tím, co pijeme. Bylo mi jasné, že globální problém s plasty je velký, ale nevěděla jsem, v jaké míře se plasty nacházejí v balené vodě. Hlavně v té, co si kupujeme v plastových lahvích. Mám kamarádku, která by se nenapila žádné vody, která je v plastu, už mi je jasné proč.

empty_water_bottles-compressor

zdroj.foto

Mnoho lidí se tomu směje, nakupuje si vodu v plastových lahvích a myslí si, že je lepší, než ta co nám doma teče z kohoutků nebo vyvěrá přímo ze země v sousední vesnici. Opak je však pravdou. Pojďme se podívat na fakta z největší studie, kterou jsem na internetu našla.

Studie od Frontiers in Chemistry analyzovala 259 lahví balené vody různých značek, které jsou běžně dostupné ve většině zemí světa. Zjistila, že 93% obsahuje syntetické částečky polymerů. Rovněž uvádějí, že některé částice nebyly ani takové malé a byly viditelné bez lupy nebo mikroskopu. Nejhorší z porovnání vyšla značka Nestlé Pure Life, jejíž voda obsahovala více než 10 000 mikroplastu na litr.

Times v článku o dané studii také uvádí, že mikroplasty byly nalezeny i ve vzduchu nad Pyrenejemi a s podzemní vodě v USA, které je známé nadměrnou konzumací a nákupy vody v plastových lahvích.

V dnešní době najdete online mnoho studií a filmů o tom, jak naší planetě, a tudíž nám samotným plasty škodí. Už máme i evidenci, že jejich konzumace zabíjí zvířata v přímořských oblastech. Není to tedy jen o recyklaci, ale také o tom z jakých zdrojů a obalů se potraviny rozhodneme konzumovat.

Zajímalo mě, jestli je bezpečné nosit si vodu v plastové lahvi, ve které si běžně v obchodě vodu koupíme. Nejen že je nebezpečné ohřívání vody v plastu, ale objevila jsem i další důvod. Po intenzivním hledání jsem narazila na studii, která poukazuje na to, že samotná láhev by při opětovném používání vodu znečišťovat plasty neměla, ale samotný uzávěr na láhev není vyroben na opakované používání a po delším čase se přímo z uzávěru odlupují maličké částečky plastů.

My v Herbatice milujeme čistou vodu a sami si ji chodíme nabírat z pramene v obci Louka u Piešťan. Když jsme se rozhodovali o zařazení znovupoužitelných lahví, byla naší jasnou volbou značka KLEAN Kanteen, která k materiálům na výrobu opakovatelně použitelných lahví přistupuje zodpovědně a s ohledem na zdravý životní styl a přírodu. Hlavní hodnoty značky jsou, aby jejich produkty vydržely co nejdéle a nemuseli se tedy poškozené vyhazovat, proto KLEAN Kanteen uvedla na trh 4x odolnější materiál jako používala v minulosti. Rovněž jsou jejich produkty vyrobené s nejvyššími standardy pro lidské zdraví. Více informací o této značce najdete zde.

kk1-compressor_1

foto.zdroj

Na léto a na zimu jsou neskutečně praktické láhve s izolační vrstvou. Sama jsem si je mnohdy odzkoušela na horách nebo na letních festivalech. V létě na cestě v autě vám voda vydrží chladná i dva dny. Podle velikosti a vlastností produktů se můžete podívat, jak dlouho daný produkt teplo nebo chlad udrží. Osobně si myslím, že tyto láhve nejsou jen zdravou alternativou pro skladování nápojů, ale jsou také neskutečně stylové a praktické. Toto je můj favorit. Rovněž rádi využíváme jejich Termonádoby na jídlo, kterou máme pro našeho syna na každé cestě. 

KK-compressor

foto.zdroj

Na závěr mé doporučení jak pít zdravou a čistší vodu.

  1. Vyhýbat se vodě z plastové láhve - upřednostnit tu z kohoutku (V bezpečných zemích. V takové Indii bych upřednostnila vypít trochu plastu).
  2. Skladovat vodu v lahvích z bezpečných materiálů.
  3. U vody z kohoutku si vodu filtrovat, například šungitem, který z vody absorbuje nebezpečné látky.
  4. Najít si ve svém okolí pramen a chodit si po vodu. My máme ve svém okolí úžasný pramen ve vesnici Louka. Na Slovensku i v zahraničí je jich neskutečně mnoho, stačí si jen vybrat který Vám bude chutnat. Vodu si čepujeme do skla a do KLEAN Kanteen lahví.

Napít se chutné a zdravé vody je k nezaplacení, neboť kde je voda, tam je život.

Na zdraví!

Článek pro Vás připravila Pavla. 

foto_Pavla1

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */