ECOtipy

Rádi byste dárky pro své blízké vkusně zabalili, ale balení je pro vás strašákem, které vám zabere i půl dne? Balení dárků může být pro někoho noční můrou, pro jiného zábava. Tyto tipy se postarají o to, aby to už noční můrou nebylo a aby to bylo ještě větší zábavou!

Hledáte nějakou aktivitu pro vaše ratolesti? Vyrobte si společně vánoční ozdoby a doplní váš domov nejen vkusným doplňkem, ale i další vzpomínkou na příjemně strávený společný čas. Budete potřebovat koblihy, které nasbíráte v lese nebo na zahradě, provaz, temperové barvy, lepidlo a mašličky. Na okraje koblihy můžete bílou barvou namalovat sníh, po vyschnutí nalepit mašličku a provaz a následně pověsit na váš vánoční stromeček. Jak jednoduché! No ne? Tato aktivita je nenáročná a zabaví každé dítě a i dospělého.

1. Zabalte dárky jako nikdy předtím!

Balení dárků nabírá v dnešní době zcela jiné rozměry. Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik papíru se zbytečně na balení vyplácá a vyhodí? Zkusme být trochu milejší k naší zemi a naučme se eco friendly balení.

Na dárky klidně můžete použít použitý papír, staré noviny nebo přírodní balicí papír. Staré noviny nebo použitý pomačkaný papír dodá daru zajímavý a netradiční vzhled, který když nakonec převážeme provazem působí elegantně a originálně.

Přidejte k balení kousek přírody!

Pokud se vám nechce nic vyrábět, ale chcete zabalit dárek netradičně, použijte přírodní balicí papír a nějakou zelenou větvičky nebo chvojí / jehličí. Dárek klasicky zabalte do balicího papíru, zabalte provázkem a připevněte sem kousek přírody - můžete použít chvojí, větvičky, sušené ovoce, sušené květy, skořici nebo cokoliv, co uznáte za vhodné. Tyto materiály jednoduše převážete provazem k balíčku, popřípadě vložíte kartičku s věnováním.

 IMG_3024  IMG_3025  IMG_3017  

2. Vyrobte si papír s vlastním vzorem

Pokud se vám klasické přírodní papíry nelíbí a nezaujmou vás ani ty dekorované, zkuste si vyrobit svůj vlastní se vzorem dle vašeho gusta. Pokud máte doma jednobarevný hnědý nebo bílý balicí papír, můžete jej vyzdobit různými ornamenty. Stačí vám k tomu brambora a temperové barvy. Bramboru si proříznete na polovinu, nakreslíte libovolný vzor - například stromeček, vyříznete a razítko je hotové! Toto vlastnoručně vyrobené razítko namáčíte do barvy a otisknete na papír, dokud nejste se svým výtvorem spokojen.

Budete potřebovat:

Brambory, nůž, temperové barvy, přírodní balicí papír.

Postup

Bramboru si prořízneme na polovinu a vykrojíme libovolný vzor (například stromeček), namočíme do barvy a "razítko" na papír. Vzory si poskládáte na papír podle vlastního uvážení, dokud se svým výtvorem nejste 100% spokojeni.

IMG_3029  IMG_3028   IMG_3033

 

3. Zapojte do vánočního dekorování i ty nejmenší

Nudíte se během dlouhých zimních večerů a vaše děti také? Chcete je zaměstnat s něčím užitečným? Zkuste si vyrobit vánoční ozdoby a jinou sváteční dekoraci. Věříme, že při tvorbě se nejen bude rozvíjet jejich kreativita, ale i rodinné pouto.

Vánoční ozdoby ze šišek

Budete potřebovat:

- šišky (10 a více kusů)

- lepidlo

- stuhu (tenkou, tloušťka méně než 1cm)

- temperové barvy (libovolné)

Postup:

Než začnete se ujistěte, zda jsou šišky suché, aby se vám výroba ozdob, co nejlépe vydařila. Na každou šišku si nalepíme provázek, tak aby se dala pověsit na vánoční stromeček. Po vyschnutí lepidla, si na šišku můžete nalepit mašličku nebo namalovat okraje lupen šišky na bílo - jako symbol sněhu. Takto ozdobené šišky necháme vyschnout a následně můžeme začít s výzdobou stromečku!

IMG_3001  IMG_3003  IMG_3005 

 

Stromky ze šišek

Velmi pěknou dekorací ve vašem domově mohou být i malé vánoční stromky ze šišek. Jejich příprava je také velmi jednoduchá a zvládne ji každý!

Co budete potřebovat:

- šišky

- lepidlo

- podstavec

- cokoliv kulaté (například dřevěná podložka, kulatý pařez s kůrou stromu)

- třpytky (libovolné)

- temperové barvy

Postup:

Jako první si nalepíme šišky s širší částí k dřevěné podložce / podstavci. Tímto si vytvoříme tvar stromečku. Dále si zvolíme libovolnou barvu a stromek namalujeme - například na zeleno, po vyschnutí můžeme jinou barvou doladit detaily jako vánoční koule a jiné ozdoby. Pokud máte zájem a máte doma nějaké třpytky, stromeček můžete natřít lepidlem a třpytky něj vysypat. Takový stromek se bude krásně lesknout v tomto čase vánočních světýlek.

 IMG_3004

Doufáme, že jsme vás inspirovali k večernímu kutilství. Pokud se tyto Vánoce rozhodnete něco ručně vyrábět a tvořit (může to být cokoli), označte nás na Facebooku či Instagramu a dostanete 10% slevový kupón na nákup u nás v Herbatica!

Článek pro vás připravila,

Lenka

lenka_profilovka

Přečtěte si i další články o vánočních tipech: 

#10 tipů na vánoční dárek plný zdraví + bonus

#Daruj svým blízkým originální handmade dárky! - část 1.

#Zdravý vánoční dezert 

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */