Začněte Nový rok s detoxikací organismu

Cítíte se unaveně, těžkopádně nebo nejste ve své kůži? Cítíte se po vánočních svátcích přejedení nebo nafouknutí? Slyšeli jste už o detoxikaci organismu, ale ne a ne proměnit vaše záměry na skutky? Nyní je ideální období pro stanovení si novoročního předsevzetí - očištění vašeho těla. Přinášíme vám pár rad, díky kterým si uvědomíte, že očištění organismu nemusí být pro vás unavující a náročné, ale obrozující a zejména dlouhodobě prospěšné. Začněte Nový rok zdravě, energicky a v té nejlepší kondici!

Detox

Mnohý z nás si detoxikaci představují jako úplné omezení jídla a konzumování jen zeleniny a tekutin. V současnosti ovšem existuje několik forem detoxikace a detoxikačních diet, že si určitě najdete takovou formu, která bude pro vás jako ušitá. Na druhé straně, může být pro vás nekonečným procesem hledání té správné diety a to často vede k celkovému zanevření na detoxikační kúry.

Právě pro to jsme si pro vás připravili univerzální tipy, které budou vhodné pro každého z vás.

Detox těla a detox organismu

Slovo detox si často spojujeme s váhou a fyzickou image v domnění, že detoxikace organizmu má něco společného s hubnutím a zbavením se nadbytečných kilogramů. Nic nemůže být dál od pravdy. Když mluvíme o detoxu, mluvíme o detoxikaci těla od toxinů a těžkých kovů nahromaděných v průběhu času, abychom měli prospěch ze zlepšení zdraví a pohody.

Hromadění příliš velkého množství toxinů může být nebezpečné a může také způsobit příznaky jako:

  • Fyzická a duševní únava
  • Bolest hlavy
  • Problémy se soustředěním
  • Slabý spánek
  • Kožní problémy, jako jsou alergie, ekzémy a dermatitida

Jak detoxikovat tělo ?

  • dodržovat pitný režim
  • zařadit do jídelníčku ovoce i zeleninu, omezit cukry či průmyslově zpracované potraviny
  • zvýšit příjem vlákniny
  • konzumovat bylinky, které pomáhají při očistě
  • pravidelný pohyb

 

Voda jako nejdůležitější činitel při odplavování škodlivin z vašeho těla

Obecně je voda nezbytnou součástí k správnému fungování lidského organismu. Dodržování pitného režimu je nejdůležitějším prvkem správného fungování nejen v běžném životě, ale i při detoxikaci. Během detoxikačního procesu byste měli každé ráno vypít sklenici vody, abyste svůj metabolismus nastartovali. Nejideálnější je, pokud pijete vlažnou vodu nebo vodu s citronem. Voda s citronem dodá vašemu tělu dostatečné množství vitamínu C potřebného k úpravě pH močových cest a odplavování škodlivin z vašeho těla. Pitný režim je vhodné doplnit například s čaga čajem, který je výborným pomocníkem při detoxu. Čaj z této zázračné černé březové houby má kvantum výhod pro naše tělo. Obsahuje vitamíny B1, B2, B3, fenoly, melanin, vlákninu a mnohé minerály. Je jedním z nejsilnějších antioxidantů a právě proto je tou nejlepší volbou při očistě organismu.

pexels-daria-shevtsova-1458671

Ovoce a zelenina

Nejvíce živin a vitamínů přirozeně přijímáme ze stravy. Právě proto bychom si měli vybírat potraviny, které jsou pro naše tělo prospěšné a pomáhají našemu organismu správně fungovat.

Větší složkou při konzumaci by měla být zelenina a v menším množství ovoce. Nejideálnější je, když ovoce budete konzumovat v dopoledních hodinách, protože vaše tělo je ještě schopno během dne fruktózu (cukr) a energii zpracovat a neukládat ji. Ze zeleniny jsou nejdůležitější takzvané "zelené potraviny", které obsahují zelené barvivo chlorofyl. Chlorofyl pomáhá z těla odstraňovat těžké kovy a jiné škodliviny. Samozřejmě je důležité omezení, ale nejlépe úplné vyloučení cukrů a průmyslově zpracovaných potravin z vašeho jídelníčku.

pexels-oleg-magni-890507

  CZ

Přijímejte více vlákniny a bylinky pomáhající detoxikaci

Význam vlákniny pro lidské tělo je poměrně široký.

Vláknina zejména pozitivně působí na střevní trakt:

  • pomáhá při optimalizaci stolice, což usnadňuje vyprazdňování
  • pomáhá při peristaltice - pohybů střev, což snižuje usazování toxických látek v našem těle
  • snižuje hladinu cukru v krvi po jídle
  • má příznivé účinky na střevní mikroflóru a snižuje množení patogenních mikroorganismů

Nejznámější zdroje vlákniny nacházíme v jablkách, hruškách, avokádu, luštěninách, červené řepě, ořechách, chia semínkách a dokonce i v ovesných vločkách či popcornu. Dalším zdrojem je psyllium - jitrocel indický, který obsahuje až 80% vlákniny. Psyllium je rostlinný doplněk, který pomáhá při vyprazdňování střev či udržování správné hladiny cholesterolu.

Jinými skvělými zdroji a pomocníky při detoxikaci jsou doplňky stravy jako například ostropestřec mariánský, který můžeme konzumovat ve formě oleje nebo jako sušenou bylinku - např. v čaji. Ostropestřec mariánský pomáhá játrům vykonávat její detoxikační funkci a také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Nelze vynechat ani jablečný ocet, který pomáhá při trávení, odvodňuje, pročišťuje močové cesty a posiluje imunitu.

Hýbejte se a vyzkoušejte si otužování

Detoxikace by nebyla efektivní bez pohybu a jiných aktivit, které nás udržují v kondici. Pohyb podporuje fungování lymfatického systému, který se stará o odstraňování tuků, škodlivin a jiných nežádoucích látek. Rovněž se vám v těle nastartuje látková výměna, činnost srdce a s ním i správná cirkulace krve. Jakkoli se budete hýbat, zda budete dělat jógu, jumping, posilování nebo se budete jen procházet - váš lymfatický systém vám za to poděkuje.

Přidejte k pohybu i otužování. Nemusíte hned plavat mezi ledovci, úplně vám ze začátku postačí rychlá studená sprcha. S takovým sprchováním začněte postupně. Každý den se pokuste sprchovat se pod stále studenější a studenější vodou. Vaše tělo se za pár dní adaptuje a z této činnosti bude jen prosperovat.

Otužování má pozitivní účinky na náš organismus:

  • působí blahodárně na imunitní systém
  • pomáhá při cirkulaci krve a správnému fungování cév
  • zmírňuje alergie, duševní choroby, stres
  • posílení obranyschopnosti

Otužováním nejen dopomůžete detoxikaci, ale možná si tuto aktivitu tak zamilujete, že ji zařadíte do vašeho každodenního života. 

pexels-daniel-reche-1556710_1

 

Detox na hubnutí

Detox těla a organismu se může lišit od detoxikační diety. Proto je důležité rozhodnout se pro ten správný typ detoxu. Rozhodujete-li se pro detox z důvodu shození kilogramů, hledejte různé detoxikační diety. Detoxikační dieta může být velmi účinná, navíc nejen pomáhá při hubnutí, ale nabízí také řadu dalších zdravotních výhod.

Které potraviny se nejčastěji konzumují při detoxikační dietě?

1. Citrony - Citrusové plody jako pomeranče a citrony jsou výborné, pokud jde o detoxikaci. Tyto plody obohacené o vitamin C pomáhají bojovat proti škodlivým volným radikálům, které jsou spojeny s řadou onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka a rakovina. Kromě toho citrony obnovují rovnováhu pH těla a posilují jeho imunitní systém.

2. Zelí - Zelí je nabité antioxidantem glutathionem, který pomáhá posilovat funkci jater. Kromě toho obsahuje chemikálii s názvem sulforafan, která bojuje proti toxinům. Kromě toho kvašená forma zelí (kyselé zelí) obsahuje prospěšné bakterie, které pomáhají při trávení a zlepšují činnost střev.

3. Červená řepa - Červená řepa je obohacena o vysoký obsah vlákniny, která pomáhá žlučníku a játrům odstraňovat přebytečnou žluč. Kromě toho podporují tvorbu antioxidačních enzymů v játrech. Červená řepa také obsahuje živiny, jako je železo, vitamín C a hořčík.

4. Brokolice - Tato zelenina, bohatá na selen a vitamín C, je potenciálním detoxikačním jídlem pro játra. Nejlepší je konzumovat ji syrovou nebo ve vařené formě. Brokolice se skládá z dostatečného množství vlákniny, která pomáhá při pohybu toxinů ze střeva jednotlivce.

5. Česnek - Česnek obsahuje antioxidanty, které lidské tělo potřebuje k boji proti škodám způsobeným toxiny. Kromě toho zlepšuje kardiovaskulární funkce.

Rychlý detox organismu

I když neexistuje žádná taková věc jako jednodenní zázračná náprava nadměrného požitkářství, může vám jednou za čas pomoci rychlý detox organizmu – což vás trochu postrčí k tomu, abyste se cítili lépe.

Zde jsou 3 tipy, které vám pomohou očistit, detoxikovat a nastavit váš jídelníček a zdraví zpátky na správnou cestu za jediný den:

1. Začněte den citrónovou vodou.

Začněte svůj den probuzením se sklenicí teplé nebo studené citrónové vody. Pektin z citrónu napomáhá trávení a pomáhá učinit z citrónu fenomenální detoxikační nápoj. Voda s citrónem také pomáhá omezit chuť k jídlu a zvyšuje pocit sytosti.

2. Zdravá snídaně

Když děláte mini očistu, měli byste při snídani vynechat chléb, cereálie nebo jakoukoli jejich verzi, a místo toho zaměřte svou pozornost na bílkoviny, které zajistí sytost. Smaženice (míchaná vajíčka) a losos je perfektní kombinace bílkovin a omega-3 mastných kyselin, které podporují metabolismus.

3. Hýbejte se!

Zvýšení srdeční frekvence znamená zvýšení průtoku krve. To pomůže vašemu tělu vyplavit toxiny zcela samo. Nemusíte ani chodit do posilovny, abyste se zapotili. Jde o to, abyste zvýšili tepovou frekvenci, zapotili se a lépe se naladili.

Detox na nafouklé břicho

Pokud vás trápí nadýmání a tzv. nafouklé břicho a nechcete se navždy zbavit rychlých a sladkých jídel, detox může být tím pravým řešením. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak detoxikovat nafouklé břicho, je příprava různých detoxikačních nápojů. Takže tady je několik jednoduchých receptů na detoxikační nápoje, které vám pomohou zbavit se nadýmání a zlepšit metabolismus.

  • Voda s okurkou a citrónem
  • Voda s čerstvými jahodami a bazalkou
  • Voda s čerstvým zázvorem a limetkou
  • Voda s čerstvým mangem, citrónem a ananasem 

Očista střev

Pravidelná očista střev je velmi důležitá pro trávení a zdraví vylučovacího systému. Detoxikací dokážeme očistit střeva od nánosů, parazitů, škodlivých látek a usazenin. Navíc tím podpoříme a nakopneme náš metabolismus.

  1. Očista vodou: Pití velkého množství vody je nejjednodušší způsob, jak regulovat trávení. K pročištění tlustého střeva se doporučuje pít šest až osm sklenic vlažné vody denně. Kromě toho by bylo užitečné jíst čerstvé ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vody, jako je meloun a rajčata.
  2. Výplach slanou vodou: Užitečné je smíchání dvou čajových lžiček mořské soli a vypití nalačno. Stimuluje totiž pohyby tlustého střeva během několika minut. Toto lze provést dvakrát denně.
  3. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny: Vláknina je základní živina přítomná v rostlinných potravinách, jako je ovoce, zelenina, obiloviny, ořechy, semena a další. Vláknina pomáhá hromadit přebytečnou hmotu v tlustém střevě. Může regulovat zácpu a nadmíru aktivní střeva.
  4. Citronová voda a med: Smíchejte čerstvou citrónovou šťávu, jednu čajovou lžičku medu a špetku soli s teplou vodou a vypijte ráno na lačný žaludek.
  5. Šťávy a smoothies: Patří sem ovocné a zeleninové šťávy, které očišťují organismus i střeva. Šťávy z jablek, citrónů a aloe vera pomáhají při čištění tlustého střeva.
  6. Probiotika: Probiotika pomáhají čistit tlusté střevo a podporují dobré bakterie ve střevě. Potraviny jako jogurt, kyselé okurky, jablečný ocet a jiné fermentované potraviny se považují za probiotika.

Článek pro Vás připravila

Lenka

lenka_profilovka

 

 

 

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */