Jak se bezpečně opalovat. Tipy a triky.

Mnoho lidí v mém okolí si spojuje léto se sluncem a tedy krásnou hnědou pokožkou. Avšak málo kdo z nich ví, jak se o pokožku během opalování starat, co vlastně znamená SPF a z čeho se skládá sluneční záření, popřípadě jaké máme druhy opalovacích krémů. Rovněž jaký krém si vybrat ke jakému druhu pokožky a podobně.

Pro mě osobně je zdraví mé pokožky důležitější než krásná hnědá pleť. Věřím, že by to tak mělo být pro každého. Kůže je náš největší orgán, který nám slouží a chrání nás náš celý život a proto bychom se o ni měli starat, a tedy i ke pobytu na slunci přistupovat obezřetně.

I zde platí, méně je více. Vícekrát kratší pobyt na slunci, ideální mimo poledních hodin nám méně škodí a pokožka rovněž získá přirozený bronz. Při delším pobytu na slunci je nejlepší co největší část těla zakrýt tenkou vrstvou oblečení, ideálně bílou, aby nám nebylo teplo a dopřát tělu, a tedy i pokožce, dostatečnou hydrataci.

Dost bylo tedy mých osobních rad, každé tělo je jiné a také se jinak chová při vystavení slunečnímu záření. Pojďme se podívat na fakta.

Screenshot_20190612_130428-compressor

SPF faktor a tedy "Sun Protecting Factor" popisuje ochranný faktor proti slunečnímu záření. Vyjadřuje schopnost opalovacího přípravku zachytit UVB záření po nanesení 2mg přípravku na cm2 pokožky. V průměru přibližně 32g přípravku na celé tělo. Rovněž nám toto číslo pomáhá učit, kolik času na slunci můžeme po nanesení přípravku strávit. Jednoduše čím vyšší SPF, tím nás ochrání delší dobu. Vše však závisí i na typu pokožky.

Opálení pokožky zajišťuje pigment melanin, který nás chrání před ultrafialovým zářením. Při porozumění svého fototypu pokožky si umíme vybrat ideální péči při pobytu na slunci.

Fototyp 1: světlá pokožka, kterou mají obvykle blond nebo ryšavý lidé se sklonem ke velmi rychlé reakci na sluneční záření. Rychle červenají a proto by měly zcela vyhýbat slunci nebo být ve velké míře zahalen. Rovněž volit nejvyšší stupně SPF.

Fototyp 2: světlá pokožka se sklonem ke nežádoucí reakci na slunce, už méně než při fototypu 1, ale stále se nedoporučuje dlouhý pobyt na slunci.

Fototyp 3: lidé s tmavými vlasy a snědou pokožkou, při opalování minimální nebo žádné nežádoucí účinky.

Screenshot_20190526_124806-compressor

Správně zvolená péče podle typu pokožky a minimální zdržování se na slunci během je tedy základ. Opalovací krém se doporučuje nanášet každé 2 hodiny. Opalovací krémy rozdělujeme na ty s minerálním ochranným filtrem a chemickým ochranným filtrem, popřípadě krémy s kombinací dvou zmíněných filtrů. 

FYZIKÁLNÍ (MINERÁLNÍ) FILTRY

Aktivní látky z krému se po nanesení na pokožku chovají jako zrcadlo a tedy odrážejí UV záření, které neproniká do kůže. Působí hned po aplikací a nevstřebávají se do organismu jsou tedy vhodné i pro děti a lidi s citlivou pokožkou. Většinou na pokožce zanechávají bílý film. 

CHEMICKÉ FILTRY

Tyto opalovací krémy tvoří látky vytvářející chemickou reakci a mění UV paprsky na teplo. Je třeba je nanést alespoň 20 minut před pobytem na slunci. Při velmi citlivé pokožce může dojít k zarudnutí.

KOMBINOVANÉ PŘÍPRAVKY

Obsahují oba zmiňované filtry, přičemž je ten chemický v menší míře, čímž je menší alergenní potenciál.

Krátké rady čeho se držet při bezpečném pobytu na slunci:

  • Vyhýbat se slunečnímu záření s odhalenou pokožkou těla mezi 11-15:00
  • Vybrat si správný SPF faktor, při čemž myslet na délku času na slunci a fototyp své pokožky.
  • Během pobytu na slunci opakovat aplikaci přípravku na opalování cca každé 2 hodiny.
  • Myslete na dostatečnou hydrataci a použití uklidňujících přípravků po opalování.

Po opalování je ideální pleť dostatečně hydratovat. Pokud si chcete udržet bronz co nejdéle, můžete zkusit i ošetření pokožky peelingem, který zbaví vaši pokožku odumřelých buněk.

Věřím, že jsem vás v péči o pleť a pobytu na slunci inspirovala a léto zvládnete bez zarudlé a spálené pokožky.

Článek připravila Pavla. 

foto_Pavla1