Jak na mastnou a aknózní pleť

Akné, vyrážky, zapálená pokožka nebo hnisavé puchýře. Lidé, kteří trpí podobnými problémy pokožky, by mohli vyprávět své. U některých je to neustálé hledání cesty, jak se s problémy vyrovnat. Změna ve stravování, životním stylu, stres, to vše může mít souvislosti s pletí a zdravotním stavem, ale nejde jen o to. Vytvořit si správnou "rutinu" jak se starat o svůj vnitřek a zevnějšek není vůbec jednoduché.

Sami víme, že něco co sníme nebo si naneseme na pleť nám nemusí vyhovovat, také se to mění s přibývajícími léty a změnami v trávení nebo s typem pleti.

VOJ_3371_malá

My v Herbatice se vždy přikláníme k tomu, že čištění těla je třeba začít zevnitř. Pročištění organismu je výborná cesta, například pomocí jednoduché stravy a přidáním jedlého oleje. Našim klientům se při pročištění osvědčil nejvíce cedrový olej nebo olej z černého kmínu. Samozřejmě nesmíme zapomenout ani na hydrataci a tedy příjem tekutin.

Po očistě zevnitř je velmi nápomocná již zmíněná vhodná pleťová rutina. Mastná a aknózní pleť se vyznačuje hlavně nadměrnou tvorbou kožního mazu, který se obvykle tlačí ven přes ucpané póry, díky čemuž se pleť zapaluje. Často se vyskytující vyrážky a černé tečky doprovází mastná až lesklá pleť.

Jak by měla tedy vypadat péče o mastnou a aknózní pleť? Držte se těchto 5 bodů a určitě vám pleť poděkuje.

1. Čištění pleti (ráno i večer)

Mastná pleť potřebuje především uvolnit a vyčistit ucpané póry. Proto pokud u vás slovo "rutina" způsobuje husí kůži, dbejte alespoň na tento krok. Vyčištěná pleť umí lépe zpracovat látky kterými ji chceme v dalších krocích obdarovat. Pokud naneseme další produkty na nevyčištěnou pleť, dochází k ucpání pórů, k zánětu nebo snížení účinků krému nebo séra, jelikož účinné a výživné látky neumí přecházet do zanesené pokožky. Správné čištění by nemělo narušit přirozený ochranný filtr pokožky, který pokožku chrání před vnějšími vlivy. Produkty, které obsahují alkohol nebo aceton nám mohou tento přirozený maz odstranit tak, že pokožku úplně vysuší a ta pak začne tvořit ještě více mazu aby se ochránila.

Náš tip: Sami jsme si vyzkoušeli, že když do naší pleťové rutiny zařadíme jen malý krok, a to je čištění pleti ráno i večer, pleť se nám výrazně zlepší a poděkuje nám. K tomuto kroku dopomůže také čistý ručník. Pokud máte výrazně zanícenou pleť doporučujeme ručník měnit každý den a prát min. na 60 stupňů, ideální přírodním gelem na praní.

Akne1_1

2. Pleťový peeling (1 krát týdně)

Stačí si vybrat šetrný peeling, který vám pomůže odstranit mrtvé buňky a odumřelé části pokožky. Pro důkladné čištění může pomoci tea tree a obsah bambusového prášku. 

 3. Pleťová maska ​​(1-2 krát týdně)

Netřeba zapomínat, že i mastná a aknózní pleť potřebuje hydrataci. Prostřídejte hydratující a čistící masku, podle toho jaký máte pocit. Právě pleťová maska ​​nám umí hydratovat pleť do hloubky a vyživit ji na několik dní. Pokud chcete sáhnout po čištění, jílová maska ​​působí jako magnet na nečistoty a zároveň bojuje proti bakteriím. Po jílové masce nezapomeňte pleť dostatečně hydratovat.

Náš tip: Chcete-li zvýšit účinky jílové masky aplikujte na masku přírodní uklidňující levandulovou vodu ve spreji aby jíl úplně nezaschnul. Toto je dobré kombo pro čištění i hydrataci v jednom.

4. Tonizace (ráno i večer)

Pleťové tonizační vody nám po vyčištění pokožky dopomohou z pleti odstranit zbytky čisticího přípravku, navrátit pleti přirozené pH, zklidňují a zvlhčují pokožku a hlavně zvyšují efektivitu dalších kroků v pleťové rutině. Na tonizaci můžete použít i přírodní micelární vody, například s obsahem kyseliny hyaluronové a koloidního stříbra, které má antibakteriální účinky. 

Akne2

5. Pleťový krém (ráno i večer - večer můžeme nahradit pleťovým olejem)

Zvolení správné hydratace pleti a tedy správného pleťového krému je velká část zvládnutí pleťové rutiny. Denní krém by měl být lehčí a dostatečně chránit před vnějšími vlivy. Lehké denní krémy pleť rozjasňují, hydratují, chrání a nezanechávají mastný pocit pleti a naopak ani vysušený a stažen.

Naopak noční krémy by měly být regenerační a revitalizační, které pleť detoxikují a uklidní. Také nám pleť díky vysokému obsahu olejů hluboko vyživují. Právě zde účinkuje jako výborná hydratace pleťový olej. Právě olej z opuncie pleť nezatěžuje, pomáhá při boji s černými tečkami a krásně pleť celou noc hydratuje. Zde si můžete přečíst celý článek o tomto blahodárném oleji. 

Akne3

Náš tip: Pokud máte mastnou pleť neznamená, že pleť potřebujete odmastit. Mastnota a hydratace nejsou totéž. I ta mastná pleť potřebuje být hydratovaná a vyživována do hloubky. Při silném akné zkuste krém vyměnit za specializovanější péči.

Nadměrné maštění pokožky je tedy nadměrné vytváření mazu, který má pokožku chránit před vysoušením. Není tedy vhodné tento maz odstraňovat přípravky s obsahem alkoholu nebo vysušujícími micelárními vody nebo mýdly. Působí na pleť velmi agresivně a tedy agresivně odstraňují zmíněný maz. Je třeba zvolit šetrné čištění které nenarušuje ochranný filtr pokožky aby se tvorba mazu ustálila a tedy sama postupně klesala. Dlouhodobé výsledky nelze docílit ze dne na den. Dopřejte pokožce čas k dosažení potřebné rovnováhy.

Náš tip: Pro komplexní testování pleťové rutiny pro mastnou pleť můžete vyzkoušet tuto komplexní testovací sadu.

Článek připravila Pavla.

foto_Pavla1

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */