Jarní očista těla – získejte zpět ztracenou energii

jarní únava

Zdroj fotografií: vlastní archiv

Jaro je v plném proudu, počasí je příjemné - většina z nás je po dlouhé, chladné a líné zimě upřímně šťastná. Souběžně s euforií, která přichází s delšími dny, existuje každoročně i její opak: jarní únava.

Jaké jsou příznaky jarní únavy?


Jsou to dny, kdy naše tělo reaguje nepříliš příjemným způsobem: malátnost, větší potřeba spánku, nechuť k práci, nástup migrény, bolesti zad nebo kloubů... Mohou se také objevit zažívací potíže, jako je zácpa, nadýmání, pálení žáhy, malátnost, zhoršená koncentrace, nervozita a celková podrážděnost.

Jak se zbavit jarní únavy a shodit přebytečná kila?


Nejprve je nutné rozpoznat příčiny tohoto stavu. Pokud netrpíte žádným dlouhodobým nebo chronickým onemocněním (onemocnění ledvin, cukrovka, artritida, dna, poruchy krevního tlaku atd.) nebo jste se nestali obětí chřipky či nějaké nepříjemné virózy, jde pravděpodobně o důsledek toho, co s vaším tělem udělala dlouhá zima.
Koneckonců, přiznejme si, že jste určitě nebyli na čerstvém vzduchu tak často jako na jaře, v létě nebo na začátku podzimu. A váš stravovací režim v zimě také mohl být ve skluzu a váš jídelníček nebyl zcela ideální. V zimě samozřejmě není čerstvé ovoce a zelenina, a pokud si neuděláme zásoby na sezónu z produktů, které si vypěstujeme na vlastní zahrádce, jsme odkázáni na potraviny z obchodních řetězců. A ty nejsou vždy uspokojivé kvality a často jsou nutričně ochuzené.

Po zimě proto může mít naše tělo nedostatek některých vitaminů nebo minerálů - častým nedostatkem je vitamin D, vitaminy skupiny B, hořčík, železo, omega-3 mastné kyseliny atd. Důsledky toho na sobě můžeme pozorovat... a nejsou to jen kila navíc, která se "nějak nahromadila"...

Během dlouhých zimních měsíců se v těle hromadí mnoho věcí, včetně těch zbytečných. Stejně jako si v jarních měsících zvykneme uklízet své domovy, měli bychom si uklidit i v těle. Naše tělo musí v tomto období vynaložit značné množství energie na odbourání nahromaděných toxinů a odpadních látek. Abychom o ni neochudili naše ledviny a zejména játra, které hrají při detoxikaci klíčovou roli, měli bychom je v tomto období co nejvíce podporovat.

Tak to udělejme. Povíme si více o tom, jak dopřát svému tělu to nejlepší po líné zimě, jak se vypořádat s jarní únavou a jak shodit pár přebytečných kil. Pokud vás zajímá i téma půstu, čtěte dál...

Detoxikace - klíč ke zdraví.

Detoxikaci těla můžeme provádět několika způsoby. Každý má své osvědčené způsoby, ale my jsme toho názoru, že našemu tělu neprospívají žádné extrémy, takže v tomto článku nebudeme rozebírat žádné "zázračné" diety. Jsme pro přirozenou očistu ve smyslu podpory orgánů, které jsou k tomu přírodou určeny. A sama příroda nám poskytuje mnoho darů, které nám s tím mohou účinně pomoci. Proč je tedy nevyužít?

Doplnky pre detox, jarni ocistu a hubnuti Herbatica

Zdroj fotografií: vlastní archiv

Naše speciální řada přírodních detoxikačních produktů obsahuje vše, co vaše tělo potřebuje, aby se zbavilo přebytečných odpadních látek a toxinů. Zde jsou některé z našich tipů:

  1. Obnovení střevní mikroflóry:
    Zdravá střevní mikroflóra je klíčem k celkové pohodě. Probiotika i prebiotika z naší nabídky vám pomohou obnovit její rovnováhu a posílit imunitní systém.

  2. Podpora trávení a vstřebávání živin:
    Trávicí enzymy
    usnadňují rozklad potravy a zmírňují zažívací potíže, například pálení žáhy. Pomáhají také při vstřebávání živin do těla.

  3. Podporovat vyprazdňování: Detoxikační kúra s ostropestřcem mariánským a vysokým obsahem vlákniny podpoří zdravou střevní peristaltiku a zbaví vás pocitu těžkosti.

  4. Regenerujte játra: Ostropestřec mariánský - "král detoxikačních bylin", chrání jaterní buňky a podporuje jejich regeneraci díky své silné antioxidační aktivitě. K dispozici jsou různé formy ostropestřce mariánského, vyberte si tu, která vám nejvíce vyhovuje: olej lisovaný ze semen ostropestřce mariánského, bylinný čaj na podporu jater , extrakt z ostropestřce mariánského ve formě kapslí, drcený ostropestřec mariánský nebo tinktura.

  5. Zlepšete svůj pitný režim: Bylinné čaje s promyšleným složením podporují optimální funkci jater a trávicího traktu. Vyzkoušejte náš očistný čaj a dopřejte svému tělu komplexní detoxikaci. Jedná se o nápoj, který je vynikajícím doplňkem pitného režimu, který je při detoxikaci nezbytný.

  6. Zhubněte přirozeně a snadno:
    Detoxikace
    není jen o tom, že se zbavíte toxinů, ale také o tom, že zhubnete, což je příjemný bonus navíc. Když se tělo zbaví nahromaděných odpadních látek, zefektivní se trávení a nastartuje se metabolismus. V důsledku toho budete rychleji spalovat tuky a snadněji dosáhnete své optimální hmotnosti. V důsledku toho se budete cítit lépe, zdravěji a lehčeji.

    K přirozenému hubnutí bez drastických diet a hladovění vám pomohou i některé bylinky nebo extrakty ve formě kapslí, například OPC - extrakt ze semen červených hroznů, Coleus forskohlii, EGCG - extrakt ze zeleného čaje, Gurmar a další.


Půst - starobylá tradice s moderními výhodami


Půst
jako forma dobrovolného odříkání si jídla má v lidské historii hluboké kořeny. Již naši předkové dodržovali z náboženských a duchovních důvodů různá postní období, například velikonoční půst. Dnes se půst těší nové oblibě také díky svým prokázaným zdravotním přínosům.

Kromě tradičního půstu, kdy se člověk zdržuje jídla po dobu 24 hodin nebo déle, existuje také přerušovaný půst, který si získal velkou oblibu díky své flexibilitě a snadnému dodržování. Přerušovaný půst střídá fáze jídla s fázemi půstu. 
Nejběžnější formou je 16/8, kdy se postíte 16 hodin a na příjem potravy máte 8 hodin. Můžete také zvolit poměr půstu - 10 hodin jídla a 14 hodin půstu, podle toho, jak se cítíte. 
Je však důležité, abyste nezanedbávali dostatečný příjem kalorií, abyste si zbytečně nezpomalovali metabolismus. To by mělo za následek právě opačný efekt - ukládání zásob v podobě tuku. A to rozhodně nechcete.

Tipy pro úspěšný půst:

  • Začněte pomalu a postupně prodlužujte dobu půstu.
  • Pijte hodně tekutin, zejména vodu a neslazené čaje.
  • Ve fázi stravování se zaměřte na zdravou a nutričně vyváženou stravu.
  • Naslouchejte svému tělu a přerušte půst, pokud pocítíte nepříjemné příznaky.
  • Pokud máte nějaké zdravotní problémy, poraďte se před zahájením půstu se svým lékařem.

 

Půst může být účinným nástrojem pro zlepšení zdraví a vitality.
Pokud se budete řídit osvědčenými radami a zohledníte individuální potřeby, můžete půst využít naplno a probudit se do jara s lehčím a zdravějším tělem.
 

Pokud nejste příznivci půstu, tato skutečnost možná změní váš postoj:
Je vědecky prokázáno, že půst může snížit zánět v těle, který by jinak mohl vést k řadě vážných zdravotních problémů ( cukrovka, rakovina, obezita, kardiovaskulární onemocnění ).

meditace, jóga, komprese mysli, cvičení jako součást detoxikace 1200x800

 
Zdroj fotografií: www.freepik.com

Na závěr shrneme několik důležitých rad - jak provést jarní očistu tak, aby neškodila, ale přinesla nám potřebnou energii po dlouhé zimě:

  • Na určitou dobu řekněte jasné "NE" tučným jídlům, uzeninám, kofeinu, alkoholu a sladkostem. Pokud se nemůžete zcela vzdát kávy, vyzkoušejte tuto alternativu s čekankou a houbou čaga.
    Podpořte své trávení například užíváním oleje z černého kmínu. Tento olej je známý svou schopností zabíjet parazity, plísně, viry a bakterie.
    Při sestavování jídelníčku dbejte na dostatek vlákniny, která pomůže vytvořit ideální podmínky pro růst prospěšných bakterií, které tvoří mikrobiom a pomáhají předcházet zácpě. Kromě vlákniny zařaďte do svého jídelníčku také supertenké potraviny a koření, které podpoří metabolismus a pomohou léčit záněty. Mezi ně patří například: vývary, luštěniny, zeleninové polévky, skořice, česnek, zázvor, kurkuma, černý pepř.

    detoxikační kúra na 2 měsíce s ostropestřcem


VÍTE, ŽE ?

Kombinace kurkuminu (kurkuma) a piperinu (černý pepř).
zvyšuje jejich biologickou dostupnost a zdravotní účinky?


  • Dbejte na pitný režim. Jeho součástí může být například čaj z čagy. Můžete také vyzkoušet čagu v praktické podobě - ve formě kapslí nebo prášku. K dostání jsou také sušené kousky houby čaga, ze kterých si můžete vyrobit alkoholovou tinkturu. Její všestranné účinky jsou nesporné - dokáže z těla odstranit odpadní látky, zlepšit tok lymfy, "pročistit buňky" a dodat potřebnou energii.
    Využijte bylinky, které mají na jaře největší léčivou sílu. K přípravě čaje si natrhejte osiku, kořeny nebo listy pampelišky, kopřivu.
    Skvělým doplňkem je také jablečný ocet - zřeďte ho vodou ( v poměru min. 1 čajová lžička až max. 1-2 polévkové lžíce octa na 1 sklenici vody ). Pijte 1x3 denně před jídlem. Jablečný ocet užívejte vždy vnitřně zředěný.

  • Dopřejte si dostatek spánku.

  • Vyčistěte si mysl, naplňte duši smíchem a rozhýbejte tělo. Choďte na procházky do přírody, najděte si čas na čtení knih, poslech hudby, tanec, setkávejte se s přáteli, pravidelně meditujte, dopřejte si masáž, otužujte se a trávte co nejvíce času na jarním slunci, které vám dodá energii.

 Newsletter

Pamatujte: Každé buňce našeho těla můžeme pomoci, pokud do ní pustíme dobré pomocníky, a to i v podobě výživových doplňků z naší nabídky.

A nezapomínejte na svou duši, protože ta je základem. Pokud je zdravá duše, je velká šance, že bude zdravé i tělo, a naopak.

Začněte s jarním detoxem ještě dnes a udělejte první krok ke zdravější a šťastnější verzi sebe sama!

 

Zdroje:

 

Článek si pro vás připravil Juraj

Copyediting: Gabriela Volfová
Aktualizace obsahu: 18.03.2024

Juraj foto medailonik 100x133Juraj Gajdoš, zakladatel Herbatica

Zakládající člen týmu Herbatica.
Od roku 2014 se věnuje přírodní medicíně, alternativním přístupům ke zdraví, průnikům zdraví a přírody.

Denně testuje na vlastním těle nové produkty z oblasti léčivých rostlin, hub a produkty podporující přirozené procesy těla.

 Kontakt: juraj@herbatica.sk

 

ikona herbatica FBikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */