Vánoční mlsání bez kila navíc

Ano, vánoční mlsání nemusí mít za výsledek kila navíc. Sváteční období je vždy časem, kdy si můžete dopřát sladké. Toto období v roce je jako oslava pro naše chuťové buňky. Ale to, že si něco dopřejete, neznamená, že se musíte nasytit nezdravými, přeslazenými dezerty. Nejchutnější pochoutky, které mohou být prospěšné pro vaše tělo jsou ty, které jsou vyráběny ze sezónního nebo pozdně-sezónního ovoce a ze zdravých ingrediencí.

Cukr může být vaším nepřítelem v jisté formě. Netřeba ho hned démonizovat, vždyť je přece součástí vyvážené stravy. Je zde však jedno ALE. Sladkosti, které koupíte v obchodě obsahují cukr nebo jiná sladidla, která zatěžují náš organismus a zejména slinivku. Slinivka břišní je při takovém cukru nucena vyloučit velké množství inzulínu. Při konzumaci takových sladkostí může také způsobit poruchu imunity, alergie, ucpávání cév, poškozování ledvin. Takový cukr není jediným strašákem. Na naši stravu bychom se měli dívat jako na lék. Jak řekl známý Hippokrates: "Potrava ať je tvým lékem."

Tyto nápady na zdravější vánoční pamlsky jsou vhodné i pro hospodyně, které čas v kuchyni milují a také pro ty, které ne :-)

 

Vegan perník s hruškami, cedrovými oříšky a lněnou moukou

Na těsto potřebujete:

  • 300 g sójového nebo mandlového mléka
  • 1 ČL octa např. jablečného
  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 1 polévkovou lžíci lněné mouky
  • 1 polévkovou lžíci cedrových oříšků
  • 150 g krystalového cukru (použijte třtinový pro extra chuť)
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g holandského kakaa
  • 2 ½ ČL perníkového pepře
  • 2 ¼ ČL kypřicího prášku
  • 1 ČL jedlé sody
  • 75 g řepkového oleje + k vytření formy

Na pašírované hrušky potřebujete:

  • 3 ks hrušek zralých, ale ne přezrálých
  • 100 g krystalového cukru
  • 750 ml vína nebo vody
  • 200 ml vody - nebo více, podle velikosti hrnce
  • 3 ks badyánu
  • 2 ks skořice
  • ¼ ČL mletého kardamonu nebo pár kousků celého
  • 1 ČL vanilkového extraktu nebo pasty

 IMG_2355S-819x1024

Postup pro přípravu pašírovaných hrušek:

Hrušky oloupejte, ale nechte v celku i se stopkou. Do hrnce nasypte cukr, nalijte víno, vodu a všechny koření. Pokud nechcete použít víno, můžete hrušky vařit jen ve vodě s pepřem. Nálev přiveďte brzy k varu a poté oheň ztište na minimum. Pokud máte kuchyňský teploměr, pomozte si jím a změřte teplotu. Hrušky vložte do nálevu a vařte alespoň 30 minut a udržujte teplotu od 75 do 95 stupňů. Při této teplotě alkohol evaporuje, takže se nebojte, pokud vaříte i pro děti, hrušky ani nálev nebudou alkohol obsahovat. Když hrušky nasají nálev a jsou „uvařené“, vyjměte je a nechte jemně vychladnout, než připravíme těsto.

Postup pro přípravu perníkového těsta:

Troubu dejte vyhřát na 180 stupňů a vyberte pečící formy. Budete potřebovat formu na chlebíček o rozměru přibližně 25x11x7cm na výšku, pár centimetrů nahoru dolů je v pořádku. Navštivte kuchyňské potřeby, kde ji seženete. Vytřete ji olejem či rostlinným máslem a vysypte moukou nebo vystelte pečícím papírem.

V menší misce smíchejte rostlinné mléko a ocet. Ve větší míse smíchejte hladkou mouku, cukr, kukuřičný škrob, kakao, perníkový pepř, kypřicí prášek a jedlou sodu. Do mléka vmíchejte olej a následně smíchejte mokré a suché ingredience. Ingredience míchejte jen, dokud nezmizí kousky mouky a vše se nespojí, abyste těsto nepromíchali, což díky aktivování lepku může vést k tvrdšímu cestu. Perníkové těsto vlijte do formy na chlebíček a poté do těsta zapíchněte hrušky tak, aby byly od sebe rovnoměrně vzdáleny. Nejkrásnější samozřejmě koláč vypadá s celými hruškami, ale chcete-li, můžete pošírované hrušky nakrájet na polovinu, vybrat jádro nebo je nakrájet na menší kousky a vmíchat do těsta.

Perníkový chlebíček pečte při ohřevu shora asi 1 hodinu. Před dopečením zkontrolujte těsto párátkem. Hlavně prostor mezi hruškami, neboť ten se propéká pomaleji. Já jsem pekla perník s klasickým bílým cukrem i s třtinovým, který měl tlustší zrna. Při třtinovém vznikl „rustikálnější“ povrch těsta a u klasického cukru zase hladší. Perník nechte alespoň 20 minut chladnout, než jej vyjmete z formy a začnete krájet. Před servírováním perník pocukrujte.

CZ

Špaldové perníčky s čokoládou

Potřebujete (na cca 60 perníků):

Těsto

  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g rýžové mouky
  • 1 ČL kypřicího prášku do pečiva
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g medu
  • 100 g másla
  • 2 ČL perníkového pepře
  • 1/2 dlouhého pepře (známé také jako Pippali - libovolné)
  • 2 vejce špetka soli

Čokoládová poleva

  • 200 g hořké čokolády
  • 1-2 ČL skořice
  • 1 ČL kokosového oleje
  • sušené jedlé květiny na ozdobu (libovolné)

spaldove-pernicky-3

Postup:

V misce, kterou používáme pro vodní koupel, odvážíme jednotlivé ingredience - třtinový cukr, med, na kostičky nakrájené máslo, perníkové koření a špetku soli. Do směsi nastrouháme dlouhý pepř (nemusíte použít, pokud ho nemáte) a na středním plameni necháme za občasného míchání rozpustit. Trvá to asi 5 až 10 minut. Když je směs tekutá, odložíme ji stranou a necháme trochu vychladnout. Následně do směsi přimícháme špaldovou a rýžovou mouku smíchanou s práškem do pečiva a dvě vejce. Těsto dobře utřeme vařečkou nebo lopatkou, aby se ingredience dobře propojily. Vymíchané těsto přendáme na potravinářskou fólii, dobře zabalíme a odložíme na noc do chladničky. Druhý den těsto vyjmeme z chladničky a necháme hodinu na kuchyňské lince. Z kousků těsta následně vytvarujeme přibližně stejné kuličky a poklademe je v rozestupech na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky vložíme do trouby vyhřáté na 180 ° C a pečeme přibližně 10 minut. Perníčky za ten čas zezlátnou a budou pevné na dotek. Po upečení je necháme vychladnout.

Domácí vánoční likér bez salka

Ingredience

  • 300 ml plnotučného mléka (pro verzi bez laktózy použijte bezlaktózové mléko K-free - naleznete v Kauflandu)
  • 300 ml smetany ke šlehání (pro verzi bez laktózy použijte bezlaktózovou smetanu ke šlehání K-free)
  • 150 ml kvalitního bílého rumu
  • 150 g krystalového cukru
  • 6 žloutek z čerstvých vajec
  • 2 vanilkové lusky
  • 1 ČL cejlonské skořice
  • 5 hřebíčku
  • 2 badyány
  • muškátový ořech

 vajecny-liker-4

Postup:

Nejprve si do hrnce nalijeme mléko a smetanu ke šlehání. Následně podélně překrojíme vanilkové lusky a nožem z nich vydlabeme všechna zrníčka, která přidáme do hrnce spolu se skořicí, hřebíčkem, badyánem a špetkou čerstvě nastrouhaného muškátového ořechu. Směs za občasného míchání zahříváme. Mezitím si v misce vyšleháme žloutky s cukrem do krémové pěny. Šleháme přibližně 2-3 minuty.

Naše tipy:

Máme pro vás další tipy, které můžete podávat na vánočním stole – zdravé ruské pochutiny, které nepotřebují žádnou přípravu. Mezi ně patří například křehké chlebíčky s rakytníkem, které jsou zdrojem omega mastných kyselin a vlákniny. Chlebíčky můžete podávat s alternativou teplého vánočního kakaa – cedrovým čokoládovým latté. Chcete-li vařit zdravěji můžete sáhnout i po zdravější alternativě oleje či mouce, které vašim receptům dodají jedinečnou chuť.

Ciťte se během i po vánočních svátcích svěže a dobře :)

 

Článek si pro vás připravila

Barbora

barborafotka

Inspiraci na článek jsme čerpali: 

https://www.dcerka.sk/vegan-pernik-s-posirovanymi-hruskami/

https://www.lenivakucharka.sk/spaldove-pernicky-s-cokoladovou-polevou/ 

/* JH CSS */ /* JH CSS */