Nestresujte se z vánočního úklidu

Ani snad není třeba připomínat, jak stresující dokáže být vánoční spěch. Úklid, vaření, pečení, děti, manžel, manželka, dekorace, nákup dárků a to vše v poměrně krátké době. To je fakt hodně i na supehrdinu. Odstraňte chaos během vánočního úklidu rozdělením úkolů do realizovatelných částí. Tyto tipy pro sváteční úklid vám pomohou upřednostnit domácí práce, abyste dosáhli uklizeného domu ještě před příchodem hostů, jakož i rychle vyřešit jakýkoli nepořádek, který se stane během dne. Klíčem k úspěšnému svátečnímu úklidu je začít včas.

1. Naplánujte si, že s domácími pracemi začnete několik dní předem.

Plánovat si úklid? Ano. Udělejte si 7-denní plán úklidu, díky kterému vám veškerou práci usnadní. Splněním několika hlavních úkolů každý den vám zbude jen velmi málo nepořádku na Štědrý den. Základem správného plánování je projít si svůj dům nebo byt očima návštěvy. Sesumarizujte si všechny nedostatky, i ty na které jste zvyklí - například. rostliny s odumřelými listy. I takové maličkosti umí dopomoci pocitu čistšího a uklizeného bytu. Dále si vytvořte plán, jak přeměnit úklid na skupinovou aktivitu. Shromážděte členy rodiny, projděte si plán a přidělte každému úkoly. Pamatujte, čím více rukou, tím rychleji.

2. Uspořádejte/zorganizujte si každou místnost.

Po jmenování věcí, které je třeba udělat, další věc, kterou můžete udělat, je vrátit všechno na své místo. Uspořádání každé místnosti urychlí proces úklidu. Nebudete muset ztrácet čas přeskakováním předmětů nebo přesouváním věcí z jednoho místa na druhé. Uspořádáním vašeho domova budete mít vysokou šanci pro rychlý úklid během celého roku.

3. Dekorujte až po úklidu.

Pokud začnete dekorovat před úklidem, jen budete přenášet prachové částice z místa na místo a mohou na vás nepříjemné vykouknout zpoza vánočního stromku právě na den D. Obzvlášť pokud potřebujete kvůli stromku přemísťovat i nábytek. Při dekorování oprašte každou ozdobu - minimalizuje to prašnost a alergeny v domácnosti.

 Relaxing-during-the-holidays_1200x628

4. Kuchyně.

Na tento krok bychom nemohli zapomenout! Během vánočních svátků budete trávit spoustu času v kuchyni. To je důvod, proč je dobré zkontrolovat a zjistit, jestli je vaše kuchyně skutečně připravena na náročné vaření. Doporučujeme vám vyčistit chladničku a skříňky, abyste uvolnili místo pro všechny vánoční pamlsky. Dobrý nápad je také umytí svátečních příborů a sklenic, abyste se ujistili, že na velký den budou vypadat co nejlépe. Před Vánocemi je životně důležité zkontrolovat stav vaší trouby – pokud máte připálené varné desky nebo skvrny od jídla, nezapomeňte je vyčistit dříve, než před Vánocemi začnete vařit. Nejenže to zlepší způsob, jakým vaše spotřebiče fungují, ale budete mít chutné koláče bez jakékoli nechtěné pachutě připáleného pekáče či trouby! Také se připravte na možné katastrofy jako rozlité víno na vašem svátečním ubrusu. Pořiďte si mýdlo na skvrny a do zásoby si připravte i druhý ubrus.

5. Koupelna.

Úklid koupelny je určitě úkolem, do kterého se během prázdnin nikdo nechce pustit. Aby to bylo co nejméně bolestné, zkuste postupovat podle těchto jednoduchých kroků:

  • Nalijte silný čistící prostředek do záchodové mísy
  • Po sprchování otřete dlaždice univerzálním čistícím prostředkem (sprchová pára pomáhá při uvolňování nečistot)
  • Otřete všechna zrcadla čistícím prostředkem na skla
  • Odstraňte z povrchů všechny stříkance zubní pasty, otisky prstů.

6. Čistý a svěží vzduch.

Větrejte. Přestože venku není nejteplejší, vyvětrejte aspoň 3x denně na 5 minut. Vzduch ve vaší domácnosti se vymění a mikrobakterie ve vzduchu se odstraní. Pro svátečnější pocit a vůni domova si můžete dopřát také esenciální oleje, které vzduch čistí a zbavují ho škodlivých mikročástic.

Tyto tipy zaručeně dopomohou k Vánocům bez stresu. Pokud si úklid naplánujete a nenecháte si jej na poslední chvíli, čas strávený stresem a bezhlavým úklidem můžete využít k večeru pro sebe při teplém čaji, s maskou na tváři, zabalení v dece u oblíbeného vánočního filmu.

Článek si pro vás připravila,

Barbora

barborafotka