Dopřej si relax při přesazování květin

Patříš mezi ty, kterých se zmocňuje stres během vánočních svátků? Zkoušel jsi už všelijaké aktivity na odbourání stresu a nic nepomáhá? Možná to chce něco netradičního jako například přesazování pokojových rostlin. Výsadba krásné "pokojové zahrady" může být skvělým způsobem, jak zmírnit stres. Ať už máte málo nebo mnoho prostoru, přeměna vašeho domova může být sama o sobě uvolněním stresu a může přinést více klidu.

Jak zahradničení zmírňuje stres?

V jedné studii byly osoby požádány, aby provedly stresující úlohu a poté byli požádáni, aby provedli 30 minut zahrádkaření ve svých zahradách nebo 30 minut čtení. Zatímco obě skupiny zaznamenaly pokles stresu, zahradníci jej zaznamenali výrazně větší (měřeno kortizolem ve slinách, stresový hormon), jakož i úplné obnovení pozitivní nálady; čtenářům se také snížil stres, ale zažily i pokles nálady.

Zahrádkaření má jednoznačně pozitivní vliv na stres i náladu, ale ne vždy se považuje za hlavní aktivitu na zmírnění stresu, jako je například čtení, a možná si zaslouží trochu více pozornosti v této oblasti.

Jedním z důvodů proč tomu tak je, je kontakt s přírodou. Množství času zejména v zimním období trávíme v uzavřených prostorách a cítíme zvýšené nutkání být v kontaktu s přírodou. A proto když nemáme čas jít na túru či procházku, díky přesazování květin můžeme pocítit toto spojení s přírodou. Mimo to vytvoříme něco krásného, ​​co je samotným odbourávačem stresu. Jen se zamyslete kolikrát je relax spojený s obrázky úchvatné krajiny, či jejími zvuky. Máte-li k dispozici svůj kousek přírody a krásy, může to poskytnout velkou úlevu od stresu celoročně.

Které rostliny pomáhají zmírnit stres?

1. Bazalka

Tato rostlina je jednou z nejběžnějších rostlin, které můžete nalézt v domácnostech. Lidé ji v domácnostech nemají jen jako formu čerstvého koření, ale také kvůli jejím antistresovým účinkům. Její vůně totiž zmírňuje stres a úzkost. Listy bazalky se používají k mnoha účelům, jako koření, léčba žaludečních vředů, štípnutí hmyzem a bolesti v krku. Rostlina bazalky působí také jako adaptogen (přírodní látka, která pomáhá tělu adaptovat se na stres), a proto vám pomůže stres zvládnout na jedničku.

2. Aloe Vera

Aloe Vera disponuje mnoha zdravotními účinky na pokožku, ale také organismus. Mimo to pomáhá snižovat škodlivé záření z elektronických zařízení a pomáhá uvolňovat více kyslíku do ovzduší. Je nenáročná na péči, pomáhá snižovat úzkost a stres.

3. Levandule

Jednou z nejvíce uklidňujících rostlin, které můžete mít doma nebo v kancelářích, je levandule. Tato rostlina je známá svojí nebeskou vůní, její sladká vůně pomáhá uklidnit mysl a zmírňuje úzkost a stres. Má sedativní vlastnosti, které pomáhají navodit spánek.

Naše tipy na zkrášlení domova:

  • Držák na svíčku v květináči

Zasaďte si trvalky, mechovité rostliny nebo cokoliv, co máte rádi do šálku nebo zajímavého květináče. Pořiďte si držák na svíčku, který zapíchněte do půdy a designový držák s kouskem přírody máte hotový!

 IMG_8548

  • Kousek přírody v kuchyni

Máte staré šálky, které vám je líto vyhodit, ale přesto je nepoužíváte? Zasaďte si do nich malé pokojové rostlinky a osvěžte si svoji kuchyni tímto netradičním doplňkem.

 IMG_8550

  • Oživení zrcadla

Koupelna je často místem, kde při jejím zařizování na květiny nemyslíme. Právě proto je vhodné oživit ji kvítkem. Například v podobě táhlé rostliny, kterou si obtočíte kolem zrcadla.

IMG_8545

Článek si pro vás připravila,

Barbora

barborafotka

/* JH CSS */ /* JH CSS */