Dna a kyselina močová – proč nám způsobují bolesti kloubů a jak jim předcházet

Dnavá artritida (Arthritis uratica) neboli „nemoc dna” (též podagra, pakostnice nebo angl. „gout”) je bolestivé onemocnění kloubů, které postihuje miliony lidí po celém světě. Správným přístupem k léčbě a životnímu stylu lze riziko dny a její projevy minimalizovat.

Kyselina močová jako hlavní příčina dny

Nemoc dna je způsobena poruchou metabolismu purinů, která vede k hromadění kyseliny močové v těle v podobě krystalků. Častými následky jsou necitlivost, záněty a degenerativní změny v kloubech.

Předpokládá se, že dna postihuje zhruba 2 % populace ve vyspělých státech a s rostoucím věkem její prevalence stoupá, u mužů nad 65 let až na 7 % a u žen nad 85 let až na 3 % (u žen je to způsobeno úbytkem hormonu estrogenu – urikosurický efekt). [1]

 bolesti kolen při onemocnění dna
Zdroj foto: www.freepik.com


Kyselina močová

Jedná se o přirozený produkt látkové přeměny purinových bází, jež jsou běžnou součástí potravy. Když se puriny rozkládají v těle, vzniká močová kyselina, která se normálně rozpouští v krvi a je vylučována močí.

Problém nastává, když tělo produkuje příliš mnoho kyseliny močové nebo když ledviny nedokáží efektivně odstranit nadbytečnou močovou kyselinu z těla. Tím dochází k jejímu hromadění v krvi a následnému ukládání v kloubech v podobě ostrých, jehličkovitých krystalů.

Kyselina močová je sloučenina špatně rozpustná ve vodě. Při pH pod 5,5 je většina molekul v nedisociované, a tedy méně rozpustné formě. Ke snížení rozpustnosti kyseliny močové rovněž významně přispívá chlad – je to i jeden z důvodů, proč se pakostnici přezdívalo „nemoc králů” (šlechta častěji konzumovala potraviny bohaté na puriny jako je maso, uzeniny a alkohol, ale také trávila většinu času ve vlhkých studených hradech).

Krystaly močové kyseliny mohou dráždit kloubní tkáně a způsobovat zánět, který se projevuje typickými příznaky dna, jako jsou bolest, otok a zarudnutí postižených kloubů. Důležitou roli hraje i faktor genetické predispozice. Někteří lidé mají dědičně vyšší náchylnost k hromadění močové kyseliny a vývoji onemocnění dna.

Další faktory, které mohou přispět k vzniku onemocnění dna, zahrnují nadměrnou konzumaci potravin bohatých na puriny (jako jsou červené maso, alkohol, sladkosti) a některé léky, které mohou ovlivnit hladinu kyseliny močové v těle.


Choroba dna a její projevy

Mezi nejčastější příznaky dny řadíme náhlé záchvaty intenzivní bolesti, otoky a zčervenání kloubů, zejména na nohou a palcích u nohy. Dna však může postihovat také kolena, kotníky nebo klouby na rukách. Bolest je často tak intenzivní a nesnesitelná, že pacienti nemohou stát nebo chodit. Tyto záchvaty bolesti mohou trvat několik dní a postupně odeznít, ale mohou se kdykoliv znovu objevit, zejména pokud nejsou správně léčeny.

zvysena kyselina mocova a krystaliky na palci na nohe1200Foto zdroj: www.vecteezy.com


Diagnostika dny zahrnuje kombinaci klinických projevů a laboratorních testů
. Lékař obvykle začne důkladným fyzikálním vyšetřením, během kterého se zaměřuje na postižené klouby a hledá typické příznaky dny, jako je zarudnutí, otok a citlivost. Laboratorně se pak měří hladina močové kyseliny v krvi a moči. Kromě měření hladiny močové kyseliny může lékař provést analýzu kloubní tekutiny za účelem potvrzení přítomnosti nežádoucích krystalků.

Rozlišujeme dvě formy:

  • Akutní dnavá artritidaopakující se záchvaty (nejčastěji vznik v noci, často po námaze nebo dietní chybě). Záchvat odeznívá obvykle po několika dnech, nejpozději do 2 týdnů.

  • Chronická dnavá artritida – v kloubu a jeho okolí se vyvíjejí uzlovitá tuhá ložiska s obsahem urátových krystalků (dnavé tofy). Mikroskopicky jde o ložiska obsahující jehlice urátů sestavené v hvězdicovité útvary se zánětlivou reakcí na buněčné úrovni.

Přesná diagnóza dny je klíčová pro správnou léčbu a snížení rizika komplikací. Proto je důležité, aby lidé s podezřením na dna vyhledali lékařskou pomoc a podstoupili vhodné testy k potvrzení či vyvrácení diagnózy a zahájení léčby.

Vliv životního stylu na onemocnění dna

Zdravý životní styl hraje významnou roli v prevenci dny.

Správné stravovací návyky

Omezení příjmu potravin bohatých na puriny, jako jsou červené maso, mořské plody, alkohol a sladkosti, může snížit riziko vzniku dny (pakostnice). Strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné produkty a nízkotučné mléčné výrobky rovněž snižuje hromadění kyseliny močové v těle. Doporučuje se také omezit konzumaci alkoholu a kofeinu, které mohou hladinu kyseliny močové zvyšovat.


TIP: Vhodnou alternativou kávy, která je navíc bez kofeinu, je nápoj z čekanky. Díky vysokému obsahu vlákniny blahodárně působí také na trávení, funkci jater, na stav kostí, svalů a kloubů.


 

Pitný režim

Dostatečný příjem tekutin pomáhá naředit a vyloučit kyselinu močovou z těla přirozenou cestou, a to močí. Pravidelné pití vody proto může minimalizovat riziko, že se kyselina v těle nahromadí, a tím snížit pravděpodobnost vzniku nemoci dna. Vylučování kyseliny močové z těla podporují i některé bylinky, které je vhodné konzumovat ve formě bylinkového čaje – například vřes, bříza, pampeliška, zlatobyl, ostropestřec.

Fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita je důležitá pro udržení zdravé hmotnosti a metabolismu. Aktivní životní styl může pomoci snížit riziko obezity a nadváhy, které jsou spojeny s vyšší pravděpodobností dny. Pravidelné cvičení také podporuje správnou funkci metabolismu purinů.

Podívejte se na náš jednoduchý návod, jak si udržet tělo v kondici v každém věku.

Vyhněte se stresu

Stres může mít negativní vliv na naše celkové zdraví a kvůli němu můžeme být náchylnější k různým nemocem včetně zánětů a onemocnění dna. Kontrola stresu pomocí relaxačních technik, jako je jóga, meditace nebo cvičení hlubokého dýchání, může fungovat jako účinná prevence.


Rhodiola - 60 kapslí - Epigemic®

Rhodiola - 60 kapslí - Epigemic®

Pro všechny, kdo chtějí od svého těla i mozku maximum. Rhodiola vás podpoří v boji s únavou, stresem i „děravou“ pamětí.


Tradiční metody léčby – farmakoterapie

Mezi nejčastěji předepisované léky patří:

  • NSAID – nonsteroidní protizánětlivé léky jako ibuprofen nebo naproxen jsou běžně používané k úlevě od bolesti a snížení zánětu.

  • Kolchicin– extrakt ocúnu (Colchicum autumnale). Představuje alternativu tam, kde není možno zahájit terapii NSAID (např. v případě kontraindikace či intolerance). Kolchicin pomáhá zmírnit bolest a zánět, ovlivňuje pohyb bílých krvinek (granulocyty) v těle, čímž snižuje obrannou reakci na kyselinu moč Existuje několik dávkovacích schémat, obvykle se začíná nárazovou dávkou 2 mg rozloženou na první den a v dalších dnech se dle potřeby pokračuje dávkami do 1 mg za den. [2]
  • Glukokortikoidy – jsou skupinou léků využívaných v terapii akutního dnavého záchvatu, pokud nelze podat NSAID nebo kolchicin, popř. pokud tato léčba selhala.

  • Urostatika (např. allopurinol, febuxostat) – mechanizmem účinku těchto léků je inhibice přeměny hypoxantinu na xantin a následně xantinu na kyselinu močovou, čímž vedou k potlačení tvorby kyseliny močové.


Tradiční léčebné postupy mohou poskytnout úlevu pacientům trpícím dnou a pomoci jim zvládat symptomy spojené s touto chorobou. Je však důležité, aby léčba dny byla individualizovaná a přizpůsobená potřebám konkrétního pacienta – proces léčby je proto nezbytné konzultovat s odborníkem a dodržovat předepsaný režim, aby byl výsledek efektivní a minimalizovaly se případné vedlejší účinky.

farmakologická léčba dny, kyseliny močové
Zdroj foto: www.freepik.com


Alternativní metody léčby

Změna životního stylu a stravy

Úpravy životního stylu a stravovacích návyků mohou hrát klíčovou roli v prevenci před nemocí dna. Jedním z hlavních cílů je snížení příjmu potravin bohatých na puriny, jako jsou červené maso, mořské plody a alkohol. Zvyšování příjmu tekutin, zejména vody, může také pomoci rozpouštět kyselinu močovou a zabraňovat jejímu ukládání v kloubech. Důležité je udržovat zdravou hmotnost a pravidelně cvičit, což může snížit riziko záchvatů dny.

Bylinné a doplňkové látky

Existuje řada přírodních látek, které mohou mít pozitivní vliv na prevenci a zmírnění příznaků onemocnění dna. Mezi ty nejznámější patří:

  • Kurkumin – barvivo z kořene kurkumy patří mezi nejsilnější přírodní protizánětlivé prostředky
  • Bromelain – skupina enzymů získávaných z ananasu má schopnost zmírňovat bolesti, otoky a záněty kloubů, kromě toho i pozitivně ovlivňuje hladinu kyseliny močové

  • Boswellia – boswellové kyseliny jsou aktivní složkou pryskyřice získávané z kůry stromu Boswellia serrata, který je používán v tradiční indické medicíně (Ajurvéda) a dalších kulturách pro své protizánětlivé a analgetické vlastnosti. Tyto protizánětlivé účinky potvrdily i nedávné vědecké studie. [3]

Všechny tyto přírodní látky mají protizánětlivé vlastnosti a mohou pomoci snížit bolest a zánět spojený s dna.


Kurperin® BIO - 90 kapslí - Epigemic®

Kurperin® BIO - 90 kapslí - Epigemic®

Kurkumin z kurkumy doplněný piperinem je nejlepší volba pro normální funkci vaší imunity, jater a kloubů. Kombinace kurkuminu a piperinu zvyšuje biologickou vstřebatelnost a účinky tohoto přírodního přípravku.


Akupunktura

Akupunktura je tradiční čínská léčebná metoda, která spočívá v aplikaci tenkých jehel do specifických bodů na těle. Existuje několik studií naznačujících, že akupunktura může pomoci snížit intenzitu bolesti a zlepšit funkci kloubů u pacientů s dnou.

Masáže a fyzioterapie

Masáže a fyzioterapeutické cvičení mohou být užitečné k uvolnění napětí ve svalech okolo postižených kloubů a zlepšit jejich pružnost a pohyblivosti. Masáže mohou také zlepšit průtok krve a lymfy, což může přispět k odplavení toxických látek z těla a snížení zánětu.

Pro pacienty s dnou
mohou bý telkým přínosem i masážní krémy, jelikož pomáhají zmírnit bolest a zánět spojený s touto formou artritidy. Speciální složení těchto krémů, které často obsahuje přírodní extrakty a esenciální oleje ( mumio, čaga, šungit, kostival, propolis, hadí a včelí jed, eukalyptus ), může podpořit cirkulaci v postižených oblastech a napomáhat odplavování kyseliny močové z kloubů. Kromě toho, chladivý efekt některých masážních přípravků může přinést okamžitou úlevu od bolesti a zlepšit mobilitu.
Je důležité, aby se masážní krémy používaly s opatrností a v souladu s doporučeními lékaře, zejména během akutních záchvatů dny.
V kombinaci s přiměřenou dietou a životním stylem mohou masážní krémy významně přispět ke zlepšení kvality života lidí trpících touto bolestivou chorobou.

masáž ke zmírnění bolestí kloubů a svalů při onemocnění dna
Zdroj foto: www.freepik.com


Úprava jídelníčku

Vedle obecných doporučení pro snížení příjmu potravin bohatých na puriny existují přirozené dietní postupy, které mohou být užitečné pro některé lidi s onemocněním dna.
Například dieta s vysokým obsahem vlákniny a omega-3 mastných kyselin. Dieta může pomoci snížit zánět a podpořit zdraví kloubů. Žádná dieta však nesmí být dlouhodobá a v žádném případě se nesmí jednat o kompletní náhradu stravy.

Do jídelníčku je vhodné zahrnout i další potraviny, které mohou podpořit zdraví kloubů a celkovou pohodu. Zde jsou naše další tipy:

  • Zvýšený příjem ovoce a zeleniny a celých zrn: Tyto potraviny jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty, které mohou pomoci snižovat zánět a podporovat odstraňování toxinů z těla.

  • Koncentrace na kysané mléčné výrobky: Kysané mléčné výrobky jako jogurt, tvaroh a kyselé nebo acidofilní mléko, mohou poskytnout bílkoviny a vápník bez zvýšení hladiny kyseliny močové.

  • Zahrnutí luštěnin do stravy: Fazole, cizrna, čočka a hrách jsou dobrými zdroji bílkovin a vlákniny a nezvyšují hladinu kyseliny močové než některé jiné zdroje bílkovin.

  • Zahrnutí potravin bohatých na vitamin C: Citrusové plody a jiné zdroje vitaminu C mohou pomoci snižovat hladinu kyseliny močové v krvi

  • Pravidelná konzumace třešní nebo třešňové šťávy: Tyto potraviny obsahují antokyany, které mohou pomoci snižovat zánět a hladinu kyseliny močové.

 

TIP PŘI VAŘENÍ LUŠTENIN:

Ke snížení obsahu purinů při vaření můžete použít několik metod:

Vaření a scezení: Puríny se mohou uvolnit do vody, takže scezením můžete snížit jejich množství v jídle.
Namáčení a vyhození vody: Namáčení surovin před vařením může také pomoci odstranit puríny

 

zdravé stravování při onemocnění dna a bolestech kloubů
 
Zdroj foto: www.freepik.com


Butyrát – zdraví začíná ve střevech

Butyrát je řetězcem mastných kyselin a jeden z hlavních produktů fermentace vlákniny bakteriemi v tlustém střevě. Nedávné výzkumy naznačují, že butyrát může mít pozitivní vliv na onemocnění dna, a to díky svým protizánětlivým a imunomodulačním vlastnostem.

Protizánětlivé vlastnosti

Butyrát má schopnost potlačovat zánětlivé procesy v těle tím, že ovlivňuje aktivitu imunitního systému a produkci zánětlivých cytokinů. Studie ukázaly, že butyrát může inhibovat produkci zánětlivých mediátorů, jako je interleukin-1β (IL-1β) a tumor necrosis factor alpha (TNF-α), které jsou zapojeny do patogeneze dna. Tímto způsobem může butyrát snižovat intenzitu zánětu spojeného s dna a zmírňovat bolest a otoky kloubů.

Imunomodulační účinky

Butyrát může také modulovat imunitní odpověď tím, že ovlivňuje funkci imunitních buněk, jako jsou makrofágy, T-lymfocyty a dendritické buňky. Tím může butyrát pomoci stabilizovat imunitní reakci a snižovat nadměrnou imunitní aktivitu spojenou s dna.

Regulace metabolismu purinů

Dalším mechanismem, jakým butyrát může pomoci při léčbě dny, je jeho schopnost regulovat metabolismus purinů v těle. Puriny jsou látky, které se štěpí na kyselinu močovou, jejíž nadměrná produkce je spojena právě s nemocí dna. Butyrát může snižovat hladinu kyseliny močové tím, že ovlivňuje enzymy zodpovědné za její metabolizaci, čímž může snížit riziko dny a potenciálně zmírnit její symptomy.


Butyrát - 30 kapslí- Epigemic®

Butyrát - 30 kapslí- Epigemic®

Butyrát je mastná kyselina, vyskytující se v těle jako produkt některých střevních bakterií. V lidském organismu má řadu důležitých funkcí a ovlivňuje činnost jater, srdce, mozku a imunitního systému.


 

newsletter

Závěr:

Vysoká hladina kyseliny močové nemusí být nutně osudem. Naopak může sloužit jako důležitý impuls k tomu, abychom přehodnotili své návyky a začali jednat ve prospěch svého zdraví. Změna životního stylu může být prvním a nejdůležitějším krokem k prevenci vážnějších zdravotních problémů.

Nechte se motivovat k pozitivním změnám a nečekejte, až se drobné problémy stanou vážnými. Prevence je klíčem k dlouhodobému zdraví a pohodě. Začněte již dnes a vaše tělo vám bude vděčné za každý krok správným směrem.

 

Studie:

  • Salvi PS, Cowles RA. Butyrate and the Intestinal Epithelium: Modulation of Proliferation and Inflammation in Homeostasis and Disease. Cells. 2021 Jul 14;10(7):1775. doi: 10.3390/cells10071775. PMID: 34359944; PMCID: PMC8304699. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8304699/
  • Stilling RM, van de Wouw M, Clarke G, Stanton C, Dinan TG, Cryan JF. The neuropharmacology of butyrate: The bread and butter of the microbiota-gut-brain axis? Neurochem Int. 2016 Oct;99:110-132. doi: 10.1016/j.neuint.2016.06.011. Epub 2016 Jun 23. PMID: 27346602. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27346602/
  • Kendra Hodgkinson, Faiha El Abbar, Peter Dobranowski, Juliana Manoogian, James Butcher, Daniel Figeys, David Mack, Alain Stintzi. Butyrate’s role in human health and the current progress towards its clinical application to treat gastrointestinal disease. Clinical Nutrition, Volume 42, Issue 2, 2023, Pages 61-75, ISSN 0261-5614, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2022.10.024.
  • Chen J, Vitetta L. The Role of Butyrate in Attenuating Pathobiont-Induced Hyperinflammation. Immune Netw. 2020 Feb 4;20(2):e15. doi: 10.4110/in.2020.20.e15. PMID: 32395367; PMCID: PMC7192831. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7192831/

Zdroje:

[1] Symptomatická léčba dnavé artritidy, Hana Ciferská, Lenka Petrů, Jan Vachek, Revmatologický ústav, Praha, a Revmatologická klinika 1. LF UK Praha, Klin Farmakol Farm 2016; 30(2): 32–37 (https://www.klinickafarmakologie.cz/pdfs/far/2016/02/07.pdf)

[2] Pavelka K. Diagnostika a terapie dny. Vnitř lék 2015; 61(6): 517–526.

[3] Sabina EP, Indu H, Rasool M. Efficacy of boswellic acid on lysosomal acid hydrolases, lipid peroxidation and anti-oxidant status in gouty arthritic mice. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Feb;2(2):128-33. doi: 10.1016/S2221-1691(11)60206-2. PMID: 23569882; PMCID: PMC3609259. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609259/)

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */