Menstruace od A po Z: Vše, co potřebujete vědět o svém cyklu

Pojďme si popovídat o tématu, které se týká každé ženy, ale ne vždy se o ní otevřeně mluví. Řeč je o „červené návštěvě“, „krvavých dnech“ či jednoduše o menstruaci. Ano, o té pravidelné přítelkyni, která nás provází velkou část života od puberty až po menopauzu.

Ať už ji nazýváme jakýmkoli jménem – menses, krámy, perioda, cyklus nebo odborně menstruační cyklus – je nedílnou součástí ženskosti a plodnosti. 

Tento komplexní článek vás provede vším, co byste o menstruaci měli vědět.

Projdeme si hormonální změny během menstruačního cyklu i jednotlivé fáze, kterými ženské tělo každý měsíc prochází. Řekneme si, co je normální průběh menstruace a jaké potíže mohou nastat. Jak o sebe co nejlépe pečovat pomocí vhodné hygieny a životosprávy. Dozvíte se, kdy je třeba vyhledat lékařskou pomoc a na co si dát pozor.

menstruační kalendář a perioda

Zdroj foto: www.freepik.com

Fyziologie menstruačního cyklu

Menstruační cyklus je komplexní proces, který se odehrává v ženském těle každý měsíc během reprodukčního věku. Zahrnuje synchronizované změny na vaječnících, v děloze a hormonální výkyvy, které řídí celý průběh cyklu. Pochopení fyziologie menstruace pomáhá lépe poznat vlastní tělo a odhalovat případné abnormality.

Podívejme se tedy blíže na to, co je menstruace a jaké jsou jednotlivé fáze onoho cyklu.

Fáze menstruačního cyklu

Délka menstruačního cyklu je individuální, ale za normální se považuje cyklus trvající 21 až 35 dní. Průměrná délka je 28 dní.

Menstruační cyklus se počítá od prvního dne menstruačního krvácení po začátek další menstruace.

  1. Menstruační fáze
  2. Folikulární fáze
  3. Ovulační fáze
  4. Luteální fáze

1. Menstruační fáze

První den menstruace se považuje za začátek nové periody. Menstruace je odlupování a vylučování endometria z těla ven pochvou ve formě krvácení. Trvá průměrně 3–7 dní. Jedná se o viditelný projev toho, že nenastalo těhotenství a tělo se připravuje na nový cyklus.

2. Folikulární fáze

Během folikulární fáze dozrávají ve vaječnících folikuly – váčky obsahující nezralá vajíčka. Z nich se postupně vyvine jeden dominantní folikul. Folikulární fáze trvá přibližně od 1. do 14. dne cyklu. 

Děloha se připravuje na možné těhotenství tím, že se výstelka – endometrium – začne prokrvovat, zvětšovat se a hrubnout.

3. Ovulační fáze 

Uprostřed cyklu, kolem 14. dne, nastává ovulace – dominantní folikul praskne a uvolní zralé vajíčko. To putuje přes vejcovod do dělohy. Pokud v tomto období dojde k pohlavnímu styku, může nastat oplodnění spermie a vajíčka. Ovulační fáze je doprovázena zvýšenou hladinou luteinizačního hormonu (LH), který ovulaci spouští. Tato fáze trvá 1–2 dny.

4. Luteální fáze

Po ovulaci se prasklý folikul transformuje na žluté tělísko (corpus luteum), které produkuje hormon progesteron. Ten připravuje dělohu pro možnou implantaci oplodněného vajíčka tím, že ještě více zhrubne endometrium – výstelku dělohy. Pokud k oplodnění a uhnízdění embrya nedojde, žluté tělísko zanikne. 

Následně poklesne hladina progesteronu i estrogenu, což spustí odlupování výstelky – menstruaci. Luteální fáze trvá od ovulace po začátek další menstruace, zhruba 14 dní.

Hormonální změny během menstruačního cyklu

Estrogen

Estrogen je hlavní ženský pohlavní hormon. Jeho hladina stoupá během folikulární fáze, kdy podporuje zrání vajíček. Nejvyšší koncentrace dosahuje před ovulací. Estrogen zároveň stimuluje růst endometria – výstelky dělohy. Po ovulaci jeho hladina klesá a nenastane-li těhotenství, pokles pokračuje až do začátku menstruace.

Progesteron

Progesteron je hormon, který připravuje dělohu na těhotenství. Vylučuje jej žluté tělísko po ovulaci během luteální fáze. Jeho úkolem je ještě více zvětšit endometrium pro možné uhnízdění embrya.

Pokud k oplodnění nedojde, hladina progesteronu prudce klesne, což odstartuje menstruaci. V těhotenství zůstává hladina progesteronu vysoká, aby se udrželo těhotenství.

Luteinizační hormon (LH)

LH je gonadotropní hormon, který řídí průběh ovulace. Jeho koncentrace začne prudce stoupat 24–36 hodin před uvolněním vajíčka. Tento tvz. LH pík spouští ovulaci. Měření hladiny LH v moči pomocí ovulačních testů se využívá k určení plodných dnů. Po ovulaci hladina LH opět klesá.

Folikulostimulační hormon (FSH)

FSH je další gonadotropin, který stimuluje růst folikulů ve vaječnících během první poloviny cyklu. Jeho koncentrace je nejvyšší začátkem folikulární fáze. FSH podporuje tvorbu estrogenu ve folikulech. 

Když hladina estrogenu dosáhne určité úrovně, vyšle signál do hypofýzy, aby snížila produkci FSH. To umožní dozrání jednoho dominantního folikulu, zatímco ostatní zaniknou.

ovulační fáze ženského cyklu

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Průběh menstruace

Přestože je průběh menstruace u každé ženy individuální, existují určité společné znaky, které charakterizují tento proces. Pojďme se blíže podívat na typickou délku a intenzitu krvácení, barvu a konzistenci menstruační krve a nejčastěji doprovodné projevy, které ženy během menstruace zažívají.

Průměrná délka a intenzita krvácení

Menstruace obvykle trvá 3 až 7 dní, přičemž průměrná délka je 5 dní. První 1–2 dny bývají intenzivnější, poté se krvácení postupně zmírňuje. Objem ztracené krve se pohybuje mezi 30–80 ml za celou periodu. Větší objem než 80 ml se považuje za silnou menstruaci.
Některé ženy mají velmi slabé krvácení trvající jen 2 dny, jiné krvácejí středně až silně i týden.

Barva a konzistence menstruační krve

Barva menstruační krve se pohybuje od světle červené po tmavě hnědou. Na začátku bývá obyčejně světlejší a postupně tmavne. Tmavší krev je starší, která se déle zůstala v děloze. Během silnějšího krvácení může být přítomna také jasně červená krev.

Kromě krve menstruační tekutina obsahuje zbytky endometria (výstelky dělohy) a hlenovitý sekret. Proto je konzistence různorodá – od řídké tekuté po hustší shluky tkáně. Někdy se v menstruační krvi objevují také drobné sraženiny.

Průvodní projevy menstruace

Mnohé ženy kromě samotného krvácení zažívají během menstruace i další symptomy. A jaké problémy trápí ženy nejčastěji?

Bolestivé křeče v podbřišku

Jsou způsobeny stahy dělohy, která se zbavuje své výstelky. Křeče bývají nejintenzivnější v prvních dnech krvácení. Pomáhá aplikace tepla (termofor, bederní pás, pohankový či špaldový polštář), jemné masáže či magnesium.

Citlivost a napětí prsou

Prsy reagují na hormonální změny otokem a zvýšenou citlivostí. Někdy jsou bolestivé i jemné doteky či nošení podprsenky. Úlevu přináší volnější oblečení a chladivé obklady.

Změny nálad, plačtivost, podrážděnost

Pokles hormonů estrogenu a progesteronu před a během menstruace ovlivňuje psychickou pohodu. Časté jsou výkyvy nálad, smutek, úzkost či přecitlivělost. Doporučuje se dopřát si odpočinek, dostatek spánku a příjemné aktivity.

Únava, slabost, bolest hlavy

Ztráty krve a hormonální výkyvy se mohou projevit také únavou, malátností či bolestmi hlavy a svalů. Je dobré dopřát tělu odpočinek, pít dostatek tekutin a zvážit doplňky výživy (železo, hořčík).

Průjem nebo zácpa

Prostaglandiny, které způsobují děložní stahy, ovlivňují i střeva. Proto se může objevit průjem, nadýmání či zácpa. Pomáhá lehká strava bohatá na vlákninu a dostatek tekutin.

Typy menstruačních pomůcek

V současnosti mají ženy na výběr z různých menstruačních pomůcek, které se liší materiálem, způsobem použití i vlivem na životní prostředí. Pojďme se blíže podívat na nejpoužívanější možnosti a zásady správné hygieny během menstruace.

Vložky

Vložky jsou klasickou volbou pro zachytávání menstruační krve. Přikládají se do kalhotek. Sestávají z absorpčního jádra a propustné vrchní vrstvy. Spodní vrstva je z nepromokavého materiálu, aby se předešlo protékání.

Vrchní vrstva bývá z jemného materiálu pro pocit sucha a komfortu. Vložky se vyrábějí v různých velikostech a tloušťkách podle síly krvácení. Mají lepící pásek a křidélka, které je fixují ke spodnímu prádlu. Po nasátí se vyhazují do koše, ne do toalety.

Výhody používání menstruačních vložek představují snadné použití, vhodné pro dívky s první menstruací – menarché, začátečníky, jsou neinvazivní – nezasahují do pochvy. Vložky jsou vhodné i na slabší dny či jako pojistka k tamponu/kalíšku.

K nevýhodám patří menší diskrétnost, mohou se odlepit či krčit, jsou jednorázové, neekologické a z dlouhodobého hlediska dražší.

Tampony

Tampony se zavádějí přímo do pochvy, kde absorbují menstruační krev. Jsou diskrétnější než vložky a umožňují aktivity jako plavání. Sestávají z absorpčního jádra (bavlna nebo viskóza) a stahovacího aplikátoru. Aplikátor usnadňuje zavedení a používá se jen jednou.

Tampony se vyrábějí v různých velikostech podle schopnosti absorpce. Mini tampony jsou vhodné pro slabé krvácení či první dny menstruace u dospívajících dívek. Používané tampony se musí pravidelně vyměňovat, aby se předešlo protečení a riziku infekce.

Výhody tamponů spočívají v diskrétnosti, nejsou vidět přes oblečení, jsou praktické na sport, plavání, není nutná jejich údržba.

Jako nevýhoda může být považována jejich invazivnost – zasahují do pochvy, jsou jednorázové a neekologické, z dlouhodobého hlediska dražší a při nesprávném použití představují riziko syndromu toxického šoku.

menstruační kalíšek

Zdroj foto: www.freepik.com

Menstruační kalíšky

Menstruační kalíšky jsou moderní a ekologickou alternativou jednorázových pomůcek. Jsou vyrobeny z lékařského silikonu, mají tvar zvonku a zavádějí se do pochvy. Fungují na principu zachycování krve namísto absorpce.

Kalíšek vydrží více hodin, poté se vyjme, vyprázdní, opláchne a znovu zavede. Jeden kalíšek vydrží až několik let. Vyrábějí se z různých materiálů a v různých velikostech podle věku a porodů. Zavedení i vyjmutí vyžaduje určitou praxi a seznámení se s vlastní anatomií. 

Když si to shrneme, tak výhody menstruačního kalíšku představují ekologické a ekonomické řešení – jeden vydrží roky. Jsou diskrétní, pohodlné a je u nich nízké riziko protečení. Jsou použitelné při sportu i plavání a méně narušují přirozenou poševní mikroflóru. 

Vyžadují však praxi při zavádění a vyjímání, vyžadují mytí a údržbu a prvotní náklady jsou vyšší, což může být považováno za jejich nevýhodu.

Menstruační kalhotky

Poslední dobou, kdy ekologie a udržitelnost čím dál více rezonuje v populaci, jsou mezi ženami oblíbené také menstruační kalhotky. Skládají se ze tří vrstev: rychleschnoucí savá vrstva, vysoce absorpční vrstva a nepropustná membrána.

Jsou tenké jako normální spodní prádlo a lze je nosit jako samotné nebo jako pojistku k tamponu či kalíšku.

Kalhotky by se měly měnit po 8–10 hodinách. Po použití je stačí propláchnout studenou či vlažnou vodou a vyprat v pračce s jemným pracím prostředkem až na 40°C. Liší se podle síly menstruace.

Výhodou menstruačních kalhotek je kromě ekologie a udržitelnosti také snadnost použití a péče. Stejně jako vložky jsou také neinvazivní. I přes vyšší prvotní investici z dlouhodobého hlediska šetří peníze, protože vydrží 2 roky a více. A jako bonus si můžete vybrat z různých střihů podle preferencí a účelu.

Jejich nevýhodou může být mimo finanční náročnost na pořízení také nemožnost koupání. Tento problém ovšem někteří výrobci vyřešili menstruačními plavkami.

Menstruační hygiena

Správná menstruační hygiena je důležitou součástí péče o zdraví každé ženy. Pomáhá předcházet infekcím, podráždění a zánětům intimních partií a celkově zpříjemňuje průběh menstruace.

Správná hygiena během menstruace

Během menstruace je mimořádně důležité dbát na důslednou hygienu intimních partií. Krev a pot vytvářejí vlhké prostředí, které je živnou půdou pro bakterie.

Zásady správné menstruační hygieny:

  • Pravidelně se sprchujte 1–2x denně vlažnou vodou. Používejte jemné mýdlo bez parfémů a barviv.
  • Vyměňujte vložky a tampony každých 4–8 hodin, kalíšek vyprazdňujte 2x denně. Nikdy nenechávejte pomůcku zavedenou příliš dlouho.
  • Po stolici se otírejte směrem zepředu dozadu, aby se bakterie z konečníku nedostaly do pochvy.
  • Noste bavlněné spodní prádlo, které dýchá. Vyhýbejte se těsným kalhotkám a oblečení.
  • Používejte pouze čisté osušky a ručníky.
  • Pijte dostatek vody a dodržujte vyváženou stravu pro podporu imunity.

 


Mohlo by vás zajímat: Hygiena těla je obecně základ péče o zdraví.
K tomu patří také péče o zuby.
Znáte výhody dentální hygieny?


Syndrom toxického šoku – příznaky a prevence

Syndrom toxického šoku (TSS) je vzácný, ale potenciálně život ohrožující stav. Způsobuje jej toxin bakterie Staphylococcus aureus. Riziko vzniku TSS se spojuje s používáním vysoce savých tamponů, zvláště pokud se nechávají zavedené příliš dlouho. Příznaky se objevují náhle:

  • vysoká horečka nad 39°C
  • vyrážka připomínající spálení od slunce
  • zvracení, průjem
  • bolest svalů, slabost, závratě
  • snížený tlak krve, mdloby

Objeví-li se tyto příznaky, je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. Předcházet TSS lze dodržováním těchto zásad:

  • Tampony používejte jen během menstruace.
  • Tampon vyměňujte každých 4–8 hodin, nenechávejte jej přes noc.
  • Střídejte používání tamponů s jinými pomůckami (vložky, kalíšek).
  • Důsledně si umývejte ruce před a po výměně tamponu.
  • Pokud používáte kalíšek, vždy jej pravidelně sterilizujte vroucí vodou podle návodu.

Menstruační potíže a jejich řešení

Přestože je menstruace přirozeným procesem, mnohé ženy zažívají během svého cyklu různé obtíže a nepříjemné příznaky, lidově nazývané jako „ženské problémy“. Některé z nich dokáží značně znepříjemnit každodenní fungování a kvalitu života.

Pojďme se blíže podívat na jednotlivé obtíže, jejich možné příčiny a způsoby, jak je zmírnit či kdy je třeba vyhledat lékařskou pomoc.

bolestivá menstruace
Zdroj foto: www.freepik.com

Bolestivá menstruace (dysmenorea) a možnosti úlevy od bolesti

Dysmenorea je odborný název pro bolestivou menstruaci. Projevuje se křečovitými bolestmi v podbřišku, které mohou vystřelovat do zad či nohou. Bolest je způsobena nadměrným stahováním dělohy.

Primární dysmenorea nemá žádnou organickou příčinu a je běžná u mladých žen. Sekundární dysmenorea je způsobena onemocněními jako endometrióza či myomy.

Úlevy od menstruačních bolestí lze dosáhnout několika způsoby. Jedním z nich je aplikace tepla na podbřišek a křížovou oblast, například pomocí termofóru nebo teplého obkladu.

Bolest mohou zmírnit také jemné masáže a cvičení, které zlepšují prokrvení a uvolňují svalstvo v dané oblasti.

Kromě toho mohou být nápomocné i bylinkové čaje, jako například máta, zázvor či heřmánek, a doplňky stravy s obsahem hořčíku, který přispívá ke snížení bolestivých křečí. Prokazatelně pozitivní účinky má také kombinace bylinných extraktů z mučenky, chmele a kozlíku.

Pokud bolest výrazně omezuje běžné fungování, neustupuje po léčbě nebo se objeví náhle po 25. roce života, je třeba vyhledat lékaře a pátrat po příčině.

Silné krvácení (menoragie) a kdy vyhledat lékařskou pomoc

Menoragie je nadměrně silné a dlouhé menstruační krvácení. Jedná se o ztrátu více než 80 ml krve za cyklus nebo menstruaci trvající déle než 7 dní. Žena často nedokáže vstřebat takové množství krve běžnými pomůckami.

Příčinou může být hormonální nerovnováha, myomy, polypy či poruchy srážlivosti krve. Silná menstruace vede k riziku anémie (chudokrevnosti). Projevuje se výraznou únavou, slabostí, bledostí a zadýchaností.

Pokud se u ženy objeví menstruační krvácení, které trvá déle než 7 dní nebo je neobvykle silné (prosákne vložku či tampon za 1–2 hodiny), je důležité vyhledat lékařskou pomoc.

Rovněž by měla zpozornět, pokud se objeví příznaky anémie, jako jsou únava, bledost, mdloby nebo bušení srdce, protože to může signalizovat nadměrnou ztrátu krve.

Dalším varovným signálem jsou velké krevní sraženiny v menstruační krvi. Pokud se silné krvácení objeví náhle nebo se postupně zhoršuje, je nezbytné situaci řešit s odborníkem.

Léčba menoragie závisí na příčině. Mohou se nasadit hormonální léky na regulaci cyklu, léky na podporu srážlivosti či doplňky železa. V případě myomů či polypů je někdy zapotřebí chirurgický zákrok.

Premenstruační syndrom (PMS) a tipy pro zmírnění příznaků

PMS je soubor fyzických a psychických příznaků, které se objevují 7–10 dní před menstruací a s nástupem krvácení ustupují. Je způsoben hormonálními změnami v luteální fázi cyklu a patří mezi poruchy menstruačního cyklu.

Mezi nejčastější projevy PMS patří bolestivost a napětí prsou, nadýmání, bolesti břicha, průjem či zácpa. Ženy mohou také pociťovat změny na pokožce, jako je výskyt akné a mastné pleti.

PMS se často spojuje také s výkyvy nálad, plačtivostí, úzkostí a podrážděností. Dalšími běžnými příznaky jsou únava, poruchy spánku a bolesti hlavy. Některé ženy mohou během tohoto období pociťovat intenzivní touhu po určitých jídlech a mít sklon k přejídání.

Přestože příznaky PMS mohou být nepříjemné a ovlivňovat kvalitu života, existují různé způsoby, jak je zmírnit, včetně úpravy životosprávy, cvičení a v případě potřeby i konzultace s lékařem.

Pravidelné cvičení zlepšuje náladu díky endorfinům a pomáhá s otoky. Také je vhodná zdravá vyvážená strava, omezení kofeinu, alkoholu, soli a cukrů. Nesmíme zapomenout ani na dostatek spánku, relaxační techniky jako dechová cvičení či meditace.

Bylinkové čaje (třezalka, máta) a doplňky stravy s hořčíkem, vitamínem B6 a omega–3 mastnými kyselinami umí také ukonejšit. PMS pomáhá lépe zvládnout i známá „ženská bylinkapupalka, nejčastěji bývá dostupná ve formě oleje.

Nepravidelný cyklus a kdy je třeba řešit s lékařem

Menstruační cyklus se považuje za pravidelný, pokud se délka jednotlivých cyklů liší maximálně o 7–10 dní. U dospívajících dívek a žen v perimenopauze jsou výkyvy běžné. Ale náhlá změna rytmu krvácení, vynechání menstruace či výrazně nepravidelné periody vyžadují pozornost lékaře. Příčinou mohou být například: 

  • Syndrom polycystických vaječníků (PCOS) – hormonální porucha s tvorbou cyst na vaječnících.
  • Poruchy štítné žlázy – hypofunkce či hyperfunkce štítné žlázy narušuje menstruační cyklus.
  • Vysoká hladina prolaktinu – hormon prolaktin blokuje ovulaci, jeho nadbytek způsobuje poruchy cyklu.
  • Nízká tělesná hmotnost a podvýživa – tělo šetří energii potlačením menstruačního cyklu.
  • Stres, nadměrná fyzická aktivita, nádorová onemocnění reprodukčních orgánů

Nepravidelný cyklus se řeší podle vyvolávající příčiny. Někdy stačí úprava životního stylu, jindy je nutná medikamentózní léčba či operační zákrok.

spokojená těhotná relaxující mladá žena v posteli
Zdroj foto: www.freepik.com

Těhotenství a menstruace

Těhotenství a menstruace jsou úzce propojena témata. Menstruační cyklus připravuje ženské tělo každý měsíc na možné těhotenství. Pokud k oplodnění a uhnízdění embrya nedojde, nastává menstruace. Jakmile však žena otěhotní, její menstruační cykly se zastaví až do porodu. 

Pojďme se blíže podívat na souvislosti mezi menstruací a těhotenstvím a co se děje v těle ženy v tomto období.

Početí a uhnízdění embrya

K početí dochází, když spermie oplodní zralé vajíčko v ampulární části vejcovodu, obvykle 12–24 hodin po ovulaci. Oplodněné vajíčko se postupně dělí a putuje vejcovodem do dělohy. Tento proces trvá zhruba 3–4 dny.

V děloze se embryo uhnízdí do připravené výstelky (endometria) a začne produkovat hormon hCG (lidský choriový gonadotropin). HCG signalizuje těhotenství a udržuje produkci progesteronu ze žlutého tělíska. Díky tomu se nevyvolá menstruace a těhotenství může pokračovat.

Vynechání menstruace jako příznak těhotenství

Vynechaná menstruace je často prvním příznakem těhotenství, který ženu upozorní, že může být těhotná. Pokud uplynulo více než 28 dní od poslední menstruace a nedostavilo se krvácení, je na místě udělat si těhotenský test. Ten zjišťuje přítomnost hCG v moči.

Hladina hCG stoupá každých 48–72 hodin, proto je test spolehlivější s každým dnem opožděné menstruace. Kromě vynechání menstruace mohou na těhotenství upozornit i další časné příznaky jako citlivost prsou, únava, nevolnost, časté nucení močit.

Menstruace v těhotenství

Přestože v těhotenství menstruace normálně nenastává, může se objevit jiné krvácení. V prvním trimestru zažívá krvácení až 25 % žen. Většinou se jedná o implantační krvácení kolem času očekávané menstruace, které je způsobeno uhnízděním embrya do výstelky dělohy.

Bývá slabší než menstruace a trvá jen pár dní. Někdy se objeví i krvácení po pohlavním styku kvůli prokrveným a citlivým čípkům.

Silnější krvácení může být příznakem potratu, mimoděložního nebo molárního těhotenství. Vždy je třeba krvácení v těhotenství konzultovat s lékařem nebo navštívit zdravotní kliniku.

Návrat menstruace po porodu

Po porodu se menstruační cyklus postupně obnovuje. Pokud žena nekojí, může se první menstruace objevit již 6–8 týdnů po porodu. U kojících žen je návrat menstruace individuální. 

Vlivem hormonu prolaktinu, který se tvoří při kojení, může být menstruace potlačena několik měsíců až rok. Po ukončení kojení se cyklus obvykle do pár měsíců upraví. První menstruace po porodu bývají často nepravidelné a mohou být doprovázeny silnějším krvácením a křečemi. Do půl roku by se měl cyklus ustálit.

Do té doby je třeba počítat s možností otěhotnění i při kojení.

Sex a menstruace

Sex během menstruace je naprosto bezpečný a normální, pokud s tím oba partneři souhlasí. Neexistují žádná zdravotní rizika. Každá žena ovšem prožívá své periody jinak a stejně se liší i preference ohledně sexu během menstruace.

Snížená nebo zvýšená chuť na sex

Hormonální změny během menstruace mohou u některých žen vést k poklesu libida a touhy po sexu. Důvodem může být i fyzický diskomfort, bolesti či únava doprovázející periodu. Naopak jiné ženy pociťují zvýšenou chuť na sex právě během menstruace díky zvýšené hladině estrogenu a prokrvení pánevních orgánů.

Bolest a diskomfort

Menstruační křeče, bolesti hlavy, citlivost prsou či celková únava mohou snižovat pohodu a chuť na sex. Některé polohy mohou být během menstruace nepohodlné. Komunikace s partnerem a ohleduplnost k pocitům ženy je v tomto období klíčová.

Obavy z "nepořádku"

Ženy i jejich partneři mohou mít psychické zábrany a obavy ze špinění během sexu v období menstruace. Tyto obavy lze překonat vzájemnou důvěrou, otevřenými rozhovory a praktickými opatřeními jako použití ručníku či sprchování před nebo po sexu.

Možnost otěhotnění během menstruace

I když je pravděpodobnost otěhotnění během menstruace nízká, není nulová. Pro spolehlivou ochranu před neplánovaným početím je třeba používat kondomy nebo jinou antikoncepci. Menstruace není spolehlivou metodou antikoncepce sama o sobě.

Alternativní praktiky

Pokud se žena nebo pár nechtějí věnovat vaginálnímu styku během menstruace, mohou zkoumat jiné formy intimity a uspokojení – vzájemné masáže, orální sex, manuální stimulace a pod. Důležité je respektovat přání a hranice obou partnerů.

 


Zajímavost: Lidé s různými onemocněními mohou pociťovat problémy i v intimním životě.
Víte, jak může poškození ledvin ovlivnit sexualitu a jak si užívat zdravých partnerských vztahů i na dialýze?


 

Menstruace přirozeně ovlivňuje sexuální život ženy, ale nemusí být překážkou pro naplněný intimní život. Klíčem je znát své tělo a jeho potřeby, otevřeně komunikovat s partnerem a nalézt způsob, který oběma vyhovuje.

spokojna zena doma freepik 1200x800
Zdroj foto: www.freepik.com

Životospráva během menstruace

Správná životospráva je důležitá pro celkové zdraví a pohodu v každém období života ženy. Během menstruace, kdy tělo prochází hormonálními změnami a ztrátou krve, je obzvlášť třeba dbát o své fyzické i psychické blaho.

Vhodná strava a pitný režim

Během menstruace by strava měla být vyvážená, pestrá a bohatá na živiny, které tělo potřebuje pro obnovu ztracené krve a hladin železa.

 

  • Vhodné jsou potraviny bohaté na železo jako červené maso, špenát, fazole, tofu, sušené meruňky.
  • Pro lepší vstřebávání železa vyhledávejte zdroje vitamínu C, například citrusy, paprika nebo brokolice.
  • Konzumací komplexních sacharidů si zajistíte stálou hladinu energie – celozrnné pečivo, rýže, těstoviny, ovesné vločky.
  • Zdravé tuky jsou důležité pro tvorbu hormonů. Ty se nacházejí v potravinách, jako jsou ořechy, semínka, avokádo či losos.
  • A v neposlední řadě probiotické potraviny pro střevní rovnováhu: jogurt, kefír, kysané zelí, kimchi. Vhodné je také užívání doplňků výživy s probiotiky a prebiotiky.

Naopak lepší je omezit kofein, alkohol, slazená a mastná jídla, která mohou zhoršovat otoky a křeče. Důležitý je také dostatek pitného režimu, ideálně čisté vody nebo neslazených bylinkových čajů. Voda pomáhá předcházet bolestem hlavy, únavě a zácpě, které menstruaci často provázejí.

Cvičení a pohybové aktivity

Přestože se během menstruace mnohým ženám nechce sportovat, přiměřený pohyb může zmírnit menstruační bolesti a zlepšit náladu. Cvičení podporuje prokrvení, uvolňuje svalové napětí a zvyšuje hladinu endorfinů.

Vhodné jsou zejména jemnější aktivity, jako je jóga, pilates či strečink. Dobře padne také plavání nebo nenáročná chůze.

Důležité je cvičit s mírou a respektovat své tělo. Pokud se necítíte dobře, raději si dopřejte odpočinek. Necvičte při silných bolestech nebo při specifických problémech jako endometrióza – pohyb by je mohl zhoršit.

Spánek a odpočinek

Dostatek kvalitního spánku je během menstruace nesmírně důležitý. Pomáhá tělu zregenerovat se, podporuje tvorbu hormonů a příznivě působí na náladu. Spánková deprivace naopak zhoršuje únavu, podrážděnost a bolesti.

Pokud máte problém usnout kvůli bolestem nebo stresu, mohou pomoci relaxační techniky, bylinkové čaje nebo esenciální oleje se zklidňujícím účinkem.

Zvládání stresu a relaxační techniky

Stres může zhoršovat průběh menstruace a naopak menstruační potíže mohou být zdrojem stresu. Proto je dobré naučit se efektivně zvládat stresové situace pomocí relaxačních technik, jako jsou:

  • hluboké břišní dýchání
  • progresivní svalová relaxace
  • meditace všímavosti (mindfulness)
  • vizualizace příjemných scenérií
  • modlitba nebo duchovní aktivity podle víry
  • jemná masáž s esenciálními oleji
  • relaxační hudba, zpěv, malování

Důležité je najít si každý den chvilku jen pro sebe, věnovat se aktivitám, které přinášejí radost a klid. Sdílení pocitů s blízkými lidmi také pomáhá uvolnit napětí. V případě silných menstruačních bolestí nebo výkyvů nálad neváhejte vyhledat lékaře.

Záver

Péče o sebe během menstruace zahrnuje všechny oblasti životosprávy. Správná výživa, přiměřený pohyb, kvalitní spánek a zvládání stresu vytváří prostor pro bezproblémový průběh menstruačního cyklu a celkovou tělesnou i duševní pohodu. Najděte si systém, který vyhovuje vašemu tělu a vašim potřebám. Objeví-li se přetrvávající potíže, nebojte se požádat o radu odborníka.

 

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s:

PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využít ve svůj prospěch: Od základů po nejdůležitější faktory 

Autor: Mgr. Radka Žiaková, Obsahová specialistka na zdravotní a odborná témata, majitelka e-shopu Zdravoradka.sk

Copyediting: Gabriela Volfová

O autorce: 

Jsem magistra sociálních studií se zájmem o zdravý životní styl. Mé znalosti a praktické zkušenosti čerpám nejen z akademického prostředí, ale také z neustálého učení a objevování nových věcí.
Jako vystudovaná zdravotní sestra a majitelka zdravotního webu se snažím s láskou a odborností šířit osvětu o zdravé výživě a životním stylu. Zároveň zkoumám nové možnosti v oblasti duševního zdraví a pohody.
Mám blízko nejen k lidem, ale také k zvířatům a přírodě, což odráží můj celostní přístup k životu. Mé články nabízejí bohatou mozaiku nejnovějších vědeckých poznatků propletených s osobními zkušenostmi. Poskytují čtenářům cenné informace a inspirují k pozitivním změnám pro lepší zdraví a celkovou pohodu.


Zdroje:

https://bagniari.com/stravovani-v-kontextu-zenskeho-zdravi/

https://www.zdravie.sk/clanok/55726/sex-pocas-menstruacie-je-to-bezpecne
https://www.mojamenstruacia.sk/
https://www.solen.cz/pdfs/int/2009/09/09.pdf
https://www.venira.sk/blog/menstruacia-ako-prirodzena-sucast-kazdej-zeny/
https://bagniari.com/proc-az-90-zen-trpi-pms/

/* JH CSS */ /* JH CSS */