Ledviny a močové cesty: charakteristika, možná onemocnění a jejich léčba

Zima představuje obrovskou zátěž na močové cesty. Infekce močových cest patří hned po infekcích dýchacího ústrojí k druhým nejčastějším bakteriálním infekcím. To přináší řadu nepříjemností, užívání tinktur, antibiotik a léků, které patří k rekonvalescenci. Je třeba si uvědomit, že tyto záněty postihují stejně muže jako ženy. Proto jsme se rozhodli poskytnout vám komplexní přehled o onemocněních ledvin a močových cest.

V tomto článku se dozvíte:

  • o základní charakteristice močové soustavy
  • k čemu slouží jednotlivé orgány močové soustavy
  • jaká onemocnění a zdravotní problémy se nejčastěji vyskytují
  • rizikové faktory
  • jak uzdravit ledviny a močové ústrojí
  • kdy navštívit lékaře

 

bylinky a caje na ledviny

Základní charakteristika močového ústrojí

Funkcí močového systému je filtrovat krev a vytvářet moč jako vedlejší odpadní produkt. Tělo bere živiny z potravy a přeměňuje je na energii. Poté, co si tělo vezme složky potravy, které potřebuje, zůstanou ve střevě a krvi odpadní látky. Ledviny a močové systémy pomáhají tělu odstraňovat tekutý odpad zvaný močovina a udržují v rovnováze chemikálie, jako je draslík a sodík a voda. Močovina vzniká, když se v těle rozkládají potraviny obsahující bílkoviny, jako je maso, drůbež a určitá zelenina.
Mezi orgány močového systému patří ledviny, ledvinová pánvička, močovody, močový měchýř a močová trubice.

Části ledvin a močového systému a jejich funkce

Dvě ledviny

Ledviny odstraňují močovinu z krve přes malé filtrační jednotky zvané nefrony. Každý nefron se skládá z koule vytvořené z malých krevních kapilár, zvaných glomerulus, a malé trubice zvané renální tubulus. Močovina spolu s vodou a jinými odpadními látkami tvoří moč, přitom jak prochází přes nefrony a dolů ledvinovými tubuly.
Kde jsou ledviny?
Tento pár purpurově-hnědých orgánů se nachází pod žebry směrem ke středu zad.

Jejich funkcí je:

  • odstranění odpadních látek a škodlivin z těla
  • rovnováha tělesných tekutin
  • syntéza hormonů
  • kontrola produkce červených krvinek

Dva močovody

Tyto úzké trubice vedou moč z ledvin do močového měchýře. Svaly ve stěnách močovodu se neustále napínají a uvolňují, čímž se tlačí moč směrem dolů, pryč od ledvin. Přibližně každých 10 až 15 sekund se malé množství moči vyprázdní do močového měchýře z močovodů.

Močový měchýř

Tento dutý orgán ve tvaru trojúhelníku se nachází v dolní části břicha. Je držen na místě vazy, které jsou připevněny k jiným orgánům a pánevním kostem. Stěny močového měchýře se uvolňují a rozšiřují, aby uložily moč, a stahují se a zplošťují, aby vyprázdnily moč přes močovou trubku. Typický močový měchýř zdravého dospělého člověka dokáže uložit až dva šálky moči na dvě až pět hodin.


Svaly - tzv. svaly svěrače

Tyto dva kruhové svaly pomáhají zabránit úniku moči tím, že se těsně uzavírají jako gumička kolem otvoru močového měchýře.

Nervy v močovém měchýři 

Nervy upozorňují člověka, když je čas na močení nebo vyprázdnění močového měchýře.

Uretra (močová trubice) 

Tato trubice umožňuje moči přecházet mimo tělo. Mozek dává signál svalům močového měchýře, aby se stáhli, čímž se vytlačí moč z močového měchýře. Zároveň mozek signalizuje svalům svěrače, aby se uvolnily a nechaly moč opustit močový měchýř přes močovou trubku. Když se všechny signály vyskytnou ve správném pořadí, dojde k normálnímu močení.

 

Onemocnění a zdravotní problémy močového ústrojí

Onemocnění ledvin a močové soustavy má mnoho příčin. Výskyt se liší podle země, regionu, etnické příslušnosti, pohlaví i věku. Známe například onemocnění genetického původu, infekčního původu, autoimunitní onemocnění a další.

Genetická onemocnění

Poznatky o dědičném onemocnění ledvin se radikálně změnily s pokrokem v molekulární biologii. Charakterizace dědičných onemocnění ledvin se zlepšila a byly popsány nové mutace vedoucí k selektivním poruchám ledvin. Dědičná onemocnění ledvin jsou vzácná, s výjimkou autosomálně dominantního polycystického onemocnění ledvin, čtvrté nejčastější příčiny konečného stádia onemocnění ledvin, případně jejich selhání. Toto onemocnění má prevalenci 1 z 1 000 lidí a postihuje přibližně 10 milionů lidí na celém světě.


Glomerulonefritida

Glomerulonefritida je skupina onemocnění ledvin, které postihují glomerule (mikroskopická tělíska v ledvinách). Jedná se o zánětlivé onemocnění ledvin. Glomerulonefritida je po cukrovce na druhém místě jako hlavní příčina selhání ledvin/ledvin v Evropě.


Infekce, kameny a obstrukční uropatie

Infekce močových cest jsou běžným zdravotním problémem na celém světě a lze je kategorizovat jako nekomplikované nebo komplikované. Nekomplikované infekce zahrnují infekce močového měchýře, jako je cystitida - zánět močového měchýře, které postihují většinou ženy. Muži jsou méně náchylní k akutní, nekomplikované infekce močového měchýře nebo ledvin.

Zvětšená prostata

Onemocnění týkající se mužů. Vlivem hormonu testosteronu roste prostata celý život. Je to běžný jev, nicméně může být nebezpečným, pokud prostata naroste do velikosti, kdy ovlivňuje zdraví jedince. Zvětšení prostaty může ztížit vyprázdnění močového měchýře.

Inkontinence

Je onemocnění, které postihuje více ženy než muže. Dochází zde k nechtěnému úniku moči z močové roury.

Ledvinové kameny

Ledvinové kameny jsou způsobeny infekcí a vysokou hladinou vápníku v krvi. Tyto kameny se usazují v močové soustavě. Pokud přejdou z ledvin do močové trubice, způsobují velkou bolest.

bylinky na ledviny, zapal močových cest

 

Rizikové faktory

Faktory, které zvyšují riziko onemocnění ledvin a močového ústrojí jsou:

  • Pohlaví. U žen je močová trubice kratší než u mužů. To usnadňuje bakteriím cestu z močové roury přímo do močového měchýře. Uretra, která je blízko vagíny a konečníku, také usnadňuje bakteriím vstup do močového měchýře. Když se infekce dostane do močového měchýře, může se rozšířit do ledvin. Těhotné ženy jsou vystaveny ještě vyššímu riziku infekce ledvin.
  • Ucpání močového měchýře. Cokoli, co zpomaluje tok moči nebo ztěžuje úplné vyprázdnění močového měchýře, může zvýšit riziko onemocnění ledvin a močové soustavy. Patří sem ledvinový kámen, zúžená močová trubice nebo zvětšená prostata.
  • Oslabený imunitní systém.
  • Poškození nervů kolem močového měchýře. Poškození nervů nebo míchy může zabraňovat zobrazení symptomů onemocnění a infekce močového měchýře. To může ztížit zjištění, kdy se infekce dostane do ledviny.
  • Stav, který způsobuje, že moč proudí nesprávným směrem. Při vezikoureterálním refluxu tečou malá množství moči z močového měchýře zpět do trubic, které spojují močový měchýř a ledviny. Lidé s tímto stavem jsou vystaveni vyššímu riziku infekcí ledvin.
  • Vysoký krevní tlak - hypertenze - neléčený vysoký krevní tlak může zapříčinit renální nedostatečnost a zhoršit jejich funkci

 

lichorerisnice a kotvičník kapky na ledviny a prostatu

 

Léčba onemocnění ledvin a močového ústrojí

Někteří lidé upřednostňují přírodní léčbu domácími prostředky. V tomto případě je možné uzdravit ledviny s dodržením následujících bodů:

1. Pijte hodně vody

Pití velkého množství vody může pomoci vyplavit bakterie z těla, což pomůže rychleji eliminovat infekci. Může také pomoci vyčistit celý močový systém.

2. Pijte brusinkový džus nebo konzumujte brusinky

Brusinková šťáva se již dlouho používá jako lék na onemocnění a infekce močového měchýře. Existují určité důkazy, že pití brusinkové šťávy může u některých lidí pomoci nebo zabránit infekci a zánětu. Pomoci může také čaj z brusinky.

3. Vyhýbejte se alkoholu a kávě

Nejdůležitějším úkolem ledvin je filtrovat škodlivé látky a toxiny. Alkohol i kofein mohou vyžadovat od ledvin vyšší aktivitu. To může bránit procesu uzdravování se. Namísto kávy s kofeinem vyzkoušejte její zdravou alternativu - cigórii (= pražená čekanková káva).

4. Užívejte probiotika

Probiotika mají dvě velké výhody, pokud jde o léčbu infekcí ledvin. První je, že pomohou udržet zdravé bakterie vašeho těla pod kontrolou. Pokud užíváte při infekcí nebo zánětu ledvin a močového ústrojí antibiotika, tento bod je obzvláště důležitým, protože antibiotika mohou odstraňovat z těla i „dobré“ i „špatné“ bakterie.

5. Dopřejte si vitamín C

Vitamin C je silný antioxidant, který pomáhá chránit tkáně v těle před oxidačním stresem, což může přispět k podpoře zdraví ledvin.

6. Vyzkoušejte petrželovou šťávu

Petrželová šťáva je diuretikum bohaté na živiny, které může zvýšit frekvenci a množství močení. To může pomoci rychleji vyplavit bakterie v ledvinách, díky čemuž jsou antibiotika ještě účinnější.

Náš tip: Pokud nemáte chuť petrželky vysloveně rádi, můžete ji pro dosažení nejlepších výsledků zamíchat do smoothie s výrazně ochuceným ovocem, včetně brusinek nebo borůvek.

7. Užívejte jírovec koňský

List jírovce koňského se již po dlouhá léta využívá při léčbě různých problémů. Patří k nim i onemocnění močové soustavy. Kaštan koňský je silným antioxidantem a posiluje obranyschopnost organismu.

8. Čaj na ledviny

Příjem tekutin je nesmírně důležitým při jakémkoli onemocnění močové soustavy a sáhnete-li po čajích určených konkrétně na ledviny nebo močový systém, uzdravení tím jen urychlíte.

9. Bylinky na ledviny

Existuje mnoho bylin, které mají příznivý vliv na zdraví ledvin a močových cest a prostaty. Patří mezi ně například jírovec koňský, zlatobyl obyčejná, kotvičník, petržel zahradní (nať), bříza převislá a lichořeřišnice větší. Lichořeřišnice je známá díky svým účinkům také jako „močový penicilin“.

10. Aplikujte teplo

Teplo určitě nepodceňujte. Při onemocnění močových cest se doporučuje zachumlat do deky, zapnout termofor nebo použít termoláhev. Pro ochranu ledvin před chladem používejte bederní pás, který vám pomůže zmírnit případné bolesti. Rovněž nezapomeňte držet v teple i nohy. Dobrou službu vám udělají teplé vlněné ponožky nebo domácí pantofle z ovčí vlny.

teplé papuče, bederní pas a bylinky pro léčbu ledvin

 

Kdy navštívit lékaře?


Závažná infekce ledvin a močových cest může vést k nebezpečným komplikacím. Mohou zahrnovat otravu krve, poškození tělesných tkání nebo i smrt. Okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc, pokud vás trápí zvracení, máte krvavou moč, pociťujete nevolnost a vaše příznaky se po domácí léčbě nezlepšují.

 

Zdroje:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11791/

https://zdravoteka.sk/choroby/glomerulonefritida/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/urinary-system
Zdroje foto: vlastní archiv

 

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */