Pomoz si s fyzioterapeutem Filipem: Bolesti křížové páteře – vznik, příčiny, léčba a vhodná prevence včetně cviků

V našem předešlém článku jste již měli možnost dozvědět se více o krční páteři, nyní jsme si však pro vás ve spolupráci s fyzioterapeutem Bc.Filipem Tomčíkem připravili sérii odborných článků, ve kterých se budeme komplexněji věnovat problematice pohybového aparátu.
Posvítíme si na příčiny onemocnění páteře, nejčastější diagnózy a přineseme vám i tipy a praktické ukázky cviků. Díky nim budete moci bolestem nejen předcházet, zmírnit je, ale budete se moci bolestí dokonce úplně zbavit.
Zdá se vám to nemožné?
Čtěte pozorně dál a zjistíte, že i už i malá změna denní rutiny, režimu či zažitých pohybových vzorců dokáže zázraky.

 

V dnešním článku se dozvíte:

  1. Lumbální páteř-anatomie
  2. Rizikové faktory
  3. Nejčastější diagnózy
  4. Léčba a doporučení při bolestech bederní páteře
  5. Vhodné cviky při bolestech křížové páteře

 

Anatomie a funkce bederní páteře

Bederní (lumbální) páteř je tvořena pěti bederními obratly L1-L5. Největší pohyblivost bederní páteře je v úseku mezi pátým bederním obratlem a kostrčí L5-S1. Bederní páteř je nejvíce zatíženým úsekem páteře, protože nese váhu celé vrchní poloviny trupu.
Až 80% populace ve věku 35-55 let má zkušenosti s bolestí bederní páteře. Bolest v tomto úseku páteře signalizuje přetěžování, které časem vede k postupným degenerativním změnám. Ty se dále mohou projevit silnějšími bolestmi, sníženou pohyblivostí. Postavení lumbální páteře je spojeno s postavením pánve, která je zase ovlivněna délkou a postavením dolních končetin. Pro správné postavení a funkci lumbální páteře je důležitá spolupráce bránice, svalů pánevního dna, břicha, svalová souhra v oblasti kyčle.

 

Bolest křížů a bederní páteře. Jaké jsou rizikové faktory?

  • Sedavý životní styl, nebo nadměrná fyzická aktivita, jednostranná zátěž
  • Obezita
  • Kouření
  • Předchozí bolest zad v anamnéze – indikátor k budoucím epizodám bolestí zad
  • Zvedání těžkých břemen
  • Zátěž převážně ve flekčních/předklonových pozicích
  • Řízení více než 2 hodiny denně
  • Deprese
  • Post-traumatický stresový syndrom

 

Nejčastější diagnózy v oblasti lumbální páteře


Vertebrogenní algický syndrom VAS

Bolest je lokalizována v oblasti lumbální páteře, na začátku dochází k funkčním poruchám pohybového systému, které vyvolávají reflexní změny.


Akutní seknutí (lumago)

Nejčastěji vzniká při zvedání těžkého břemene ve flekční pozici. Projevuje se náhlou prudkou bolestí v oblasti lumbální páteře. Může být zasaženo několik struktur páteře (přetížení svalů, funkční blokáda, poškození disku).

 

Kořenový (radikulární) syndrom

 

Dochází k útlaku nervového kořene v oblasti lumbální páteře nejčastěji vyklenutím meziobratlové ploténky. Projevuje se bolestí vyzařující do dolní končetiny, sníženou svalovou silou, atrofií, poruchou chůze, sníženými reflexy a poruchou citlivosti v příslušném dermatomu. Typické jsou zvýšené bolesti při kašlání, kýchání, při pozici v předklonu.

Kořenový syndrom S1: Bolest vyzařuje po zadní straně hýždí, stehna a lýtka až do paty. Problematický bývá stoj na špičkách.

Kořenový syndrom L5: Bolest vyzařuje po vnější straně stehna, kolena, lýtka až do palce na noze. Typické je oslabení stoje na patách a vázne pohyb do dorzální flexe palce (neumíme přitáhnout palec na noze směrem k hlavě).

Kořenový syndrom L4: nejméně častý, bolesti vyzařují do podbřišku, a na vnitřní a přední stranu stehna. Při svalové hypotonii až atrofii se nedokážeme postavit ze dřepu.

 

korenovy radikularni syndrom ukazka

Poškození meziobratlové ploténky s následným útlakem nervového kořene

plotynka normalni vs. hernie

Pseudoradikulární syndrom

Bolesti připomínající kořenovou bolest na dolní končetině. U tohoto syndromu není přítomna svalová hypotonie, poruchy citlivosti ani snížená svalová síla. Bolest je lokalizována převážně v oblasti sakroiliakálního kloubu (SI). Nejčastěji se bolesti šíří do oblasti třísel, hýždí, na přední, zadní nebo boční stranu stehna. Příčinou mohou být funkční poruchy pohybového aparátu (spouštěcí bodytrigger points).


Dolní zkřížený syndrom

Dysbalance mezi svaly s tendencí ke zkrácení a svaly s tendencí k oslabení.

Dochází k typickému obrazu zvětšení lumbální lordózy a anteverzního postavení pánve (pánev se následkem zkrácení svalů klopí směrem dopředu).
Zkrácené svaly - m.iliopsoas (bedrovodříkový sval), m. rectus femoris (přímý sval stehna) tensor fasciae latae (napínač boční strany stehna), mm. erectores trunci hlavně v bederní oblasti (vzpřímovače trupu)
Oslabené svaly - mm.glutaei (sedací svaly), m. rectus abdominis (přímý sval břicha) Porušené pohybové stereotypy - extenze v kyčli (zanožení), abdukce v kyčli (unožení), stoj na jedné dolní končetině, sedání z lehu do sedu.

Léčba: důležité je ovlivnění funkčních a reflexních změn (mobilizace, uvolnění spoušťových bodů, fascií) a následné cvičení pro úpravu svalové dysbalance. Proces úpravy svalové dysbalance je dlouhodobý, proto je třeba mít se cvičením trpělivost.

 

Léčba a doporučení při bolestech lumbální páteře

Důležitá je diagnostika - pro určení konkrétní struktury, která vyvolává aktuální klinický obraz. Může se jednat o poškození meziobratlových disků, artikulární dysfunkci (kloubní – facetové klouby, sakroiliakální klouby), spinální stenózu, pseudoradikulární syndrom, infekci nebo nádorové onemocnění. Ke každému zjištění se následně postupuje podle zvláštních pravidel.

 

Všeobecná doporučení a cviky v rámci prevence bolestí lumbální páteře

  • Dodržování zásad školy zad.
  • Cvičení k udržení svalové rovnováhy.
  • Časté změny poloh při práci, vyvarujeme se jednostranné zátěži.
  • Dostatek pohybu.
  • Dostatek odpočinku a psychická pohoda.


Cviky pro uvolnění/posílení svalů v oblasti bederní páteře.

1. Bránicové dýchání

Branicove dychani ukazka cviku v leze na podlozce

2. Klepnutí patou

klepnuti patou ukazka cviku na zadech

3. Zvedání pánve

zvedani panve ukazka cviku na podlozce

4. Trakce hrudní a lumbální páteře

trakce hrudníi a lumbalni patere ukazka cviku v lehu na brise

5. Extenze – MC Kenzie metoda

Extenze – MC Kenzie metoda ukazka cviku na podlozce

6. Kočičí záda

kocici zada ukazka cviku na podlozce

7. Childpose

Childpose ukazka cviku pri bolesti zad

8. Strečink m.iliopsoas

Strečing m.iliopsoas ukazka cviku na podlozce

9. Strečink adduktorů kyčlí

Strecink adduktorov kycli ukazka cviku

 

Při bolestech křížové páteře může být zasaženo několik struktur a pro samotnou léčbu je důležitá diferenciální a funkční diagnostika.
Cviky uvedené výše jsou hlavně pro ovlivnění držení těla.
Při akutní bolesti je důležité určení směrové preference (= pohyb, který bolest odstraňuje, snižuje a posouvá bolest z dolní končetiny směrem ke páteři).
Během akutní bolesti je vhodné sáhnout po krémech s chladícím nebo hřejivým účinkem, které ovlivní receptory bolesti a pomohou při úlevě. Neméně důležité je vyhýbat se nachlazení, případně v rámci první pomoci aplikovat suché teplo. K tomuto účelu výborně poslouží ledvinové pásy, vyrobené z ovčího rouna.

 

ledvinovy pas pomocnik pri bolestech zad

Systematickým odstraňováním svalové dysbalance, udržováním svalové rovnováhy a díky dostatečnému pohybu se umíme vyvarovat dalším možným strukturálním poruchám pohybového aparátu. Proto by mělo být cvičení každodenní součástí našeho života.

Aby naše tělo správně fungovalo, potřebuje však také dostatečnou regeneraci a výživu. Nezapomeňte proto také na pravidelnou masáž. Díky masážním pomůckám si můžete účinnou masáž vychutnat i v pohodlí domova. formou „automasáže“ s dřevěným masážním válečkem.

Kvalitní výživu vedle pestré a vyvážené stravy zajistíte vašim kloubům, chrupavkám a plotýnkám i pomocí výživových doplňků s kolagenem. O kolagenu je známo, že je jednou z nejdůležitějších bílkovin v lidském těle. Pomůže vám udržovat celkovou vitalitu a pružnost těla.

 

Podívejte se také na naše video, ve kterém vám přinášíme další tipy na zmírnění bolesti:
akupresurní podložka, krém na klouby čaga, chondroitin, bílé mumio a krém s hadím jedem Zmijovit

 

 Náš tip:
"Přidejte do vašeho oblíbeného masážního krému, masti či oleje i pár kapek esenciálního oleje,
snížíte tím nejen napětí ve svalech ale i celkový stres a prohloubíte relax."

 

Bolest není náš nepřítel, ba právě naopak. Je řečí našeho těla, chce nám říci, že něco neděláme správně a je čas to změnit. Tak na co čekat? Častokrát právě ten první a nesmělý krůček je tím nejdůležitějším na cestě ke zdraví. Věříme, že vám naše tipy pomohou na té vaší.
 
 
 
 

Článek si pro vás připravil

Bc.Filip Tomčík
Certifikovaný fyzioterapeut a masér
www.fyzioft.sk


Vzdělání, kurzy:

Univerzita sv. Cyrila a Metoděje v Trnavě – Institut fyzioterapie, balneologie a léčebné rehabilitace – Bc. v oboru fyzioterapie
McKenzie Mechanická diagnostika a terapie pohybového systému: Dříková páteř A, C
Neuro-muskulo-skeletální koncept diagnostiky a terapie: A, B – Mgr. Marián Jendrichovský PhD.
Mulligan concept upper quadrant – Doc. Peter Van Dalen
Mulligan concept lower quadrant – Doc. Peter Van Dalen
Terapie spouštěcích bodů – Mgr. Daniel Pejčoch
Terapeutické využití kineziotejpu – Škola tejpování
Diagnostika a terapie ramenního kloubu: I,II- Rehalab academy
SM systém: A, B, C, D – Mgr. Andrea Chreneková
Sportovní masáž – Remas Piešťany
Klasická masáž - Remas Piešťany

 


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme dost - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře nebo nakoukněte do našeho BLOGU.

 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

 
 
 
 
 
 
/* JH CSS */ /* JH CSS */