Hemoroidy - příznaky, léčba a prevence

Hemoroidy jsou pro mnohé nepříjemným společníkem. Proto jsme se rozhodli připravit pro vás všechny potřebné informace o tomto onemocnění a zároveň vám přiblížit různé možnosti přírodní léčby hemoroidů.

V tomto článku naleznete:

  • definici hemoroidů
  • příznaky hemoroidů
  • zdroj výskytu hemoroidů
  • hemoroidy - léčba a prevence

 

Co jsou hemoroidy?

Hemoroidy jsou přirozenou součástí anatomie člověka, a celkově savců. Jedná se o cévní svazky umístěné kolem konečníku nebo v dolní části konečníku. Pomáhají při vyprazdňování. V momentě, kdy dojde k otoku nebo zánětu takových cévních svazků, nastává problém.
Asi 50 procent dospělých pociťuje příznaky hemoroidů do 50. roku života. Hemoroidy mohou být vnitřní nebo vnější.

Vnitřní hemoroidy se vyvíjejí v konečníku.
Vnější hemoroidy se vyvíjejí mimo konečníku.

Hemoroidy jsou známé také jako „zlatá žíla“. Často se můžete setkat také s výrazem hemeroidy. V obou případech se však jedná o stejnou zdravotní komplikaci.

Hemoroidy mohou způsobit bolest, silné svědění a potíže při sezení, vnitřní hemoroidy dokonce i krvácení. Naštěstí jsou léčitelné.

 

Jaké jsou příznaky hemoroidů?

Máte-li hemoroidy, můžete si všimnout jasně červenou krev na toaletním papíře nebo na stolici. Kolem konečníku se může vyskytovat svědění, nepohodlí nebo bolest. Častokrát můžete nahmatat i bulky, které vyčnívají z konečníku nebo se nacházejí v jeho bezprostřední přítomnosti.
Mnoho lidí nepociťuje žádné příznaky nebo jen velmi mírné příznaky, které po několika dnech vymizí. Pro jiné lidi jsou hemoroidy bolestivější.


Vnitřní hemoroidy
jsou rozděleny do 4 různých typů podle stupně jejich prolapsu (jak velmi vyčnívají mimo konečníku a zda je to dočasné nebo trvalé):

  • Hemoroidy prvního stupně často poněkud krvácejí, když se zevnitř podráždí stolicí, ale zůstávají uvnitř konečníku a obvykle nejsou příliš bolestivé.
  • Hemoroidy druhého stupně krvácejí a vyčnívají z konečníku, při provádění velké potřeby. Jakmile pohyb střev skončí, sami se vrátí dovnitř konečníku.
  • Hemoroidy třetího stupně musí být po provedení stolice fyzicky zatlačeny zpět do konečníku. Mohou být bolestivé, jsou-li velké.
  • Hemoroidy čtvrtého stupně jsou větší bulky, které natrvalo vyčnívají z konečníku a nedají se vrátit dovnitř. Krev uvnitř těchto hemoroidů se může srazit (trombóza) a bulky mohou být velmi bolestivé.


Vnější hemoroidy
se vyskytují jako bulky mimo konečníku. Trombovaný hemoroid se vyskytuje, když je krevní sraženina v kůži překrývající konečník; to může způsobit silnou a neustálou bolest.

hemoroidy 600x350

Co způsobuje hemoroidy?

Přesná příčina hemoroidů není zcela jasná, ale jejich vznik souvisí se zvýšeným tlakem v krevních cévách v konečníku a kolem něj. Tento tlak může způsobit, že krevní cévy ve vašem konečníku budou oteklé a zanícené.

V mnoha případech se považuje za zdroj výskytu hemoroidů příliš velké namáhání na toaletě v důsledku dlouhotrvající zácpy, která je často způsobena nedostatkem vlákniny ve stravě člověka. Naopak chronický (dlouhodobý) průjem může rovněž způsobit, že budete náchylnější k hemoroidům.

 

Další faktory, které mohou zvýšit riziko vzniku hemoroidů:

  • nadváha nebo obezita
  • věk – jak stárnete, podpůrné tkáně vašeho těla slábnou, čímž se zvyšuje riziko hemoroidů
  • hemoroidy v těhotenství – těhotenství může způsobit zvýšený tlak na cévy v pánevní oblasti a způsobit jejich zvětšení
  • genetika - výskyt hemoroidů v rodinné anamnéze
  • pravidelné zvedání těžkých předmětů
  • přetrvávající kašel nebo opakované zvracení
  • dlouhé sezení
  • nedostatečný pitný režim
  • onemocnění trávicího systému (např. Crohnova choroba, Ulcerózní kolitida, syndrom dráždivého tračníku)

 

Jaké jsou rizikové faktory vzniku hemoroidů?

Věkem se riziko výskytu hemoroidů zvyšuje. Je to proto, že tkáně, které podporují žíly v konečníku, slábnou. To se může stát také v těhotenství, protože váha dítěte vyvíjí tlak na pánevní/anální oblast.

Komplikace, které hemoroidy mohou způsobit, jsou:

  • anémie: vzácně může chronická ztráta krve z hemoroidů způsobit anémii, při které nemáte dostatek zdravých červených krvinek pro přenos kyslíku do buněk
  • prolaps
  • bakteriální infekce
  • zvýšená tělesná teplota
  • krevní sraženina: občas se může v hemeroidech vytvořit sraženina (trombotizovaný hemoroid). Ačkoli to není nebezpečné, může to být mimořádně bolestivé.

 

Prevence vzniku hemoroidů

Nejlepším způsobem, jak předcházet hemoroidům, je udržovat stolici měkkou, čehož lze dosáhnout pomocí stravy. Chcete-li se ochránit před hemeroidy nebo snížit příznaky hemoroidů, postupujte podle těchto našich tipů:

  • Jezte potraviny s vysokým obsahem vlákniny. Jezte více ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Pokud tak učiníte, stolice změkne a zvětší se její objem, což vám pomůže vyhnout se hemeroidům. Vlákninu přidávejte do stravy pomalu, abyste se vyhnuli problémům s trávením a plynatostí. Jezte pravidelně a vyhněte se přílišnému hladu nebo naopak přejídání.
    V jídelníčku omezte potraviny, které způsobují tvrdou stolici, jako např.: cola, kofeinové nápoje, káva, alkohol, rafinovaný cukr a průmyslově zpracované potraviny.
  • Pijte hodně tekutin, abyste udrželi stolici měkkou. Účinnou pomoc vám poskytnou i některé bylinky a čaje z nich, jako například řebříček, kopřiva, jírovec.
  • Zvažte vlákninové doplňky. Většina lidí nepřijímá dostatek doporučeného množství vlákniny – 20 až 30 gramů denně – ve své stravě. Studie ukázaly, že volně prodejné doplňky vlákniny, jako je psyllium (Metamucil) nebo metylcelulóza (Citrucel), zlepšují celkové příznaky a krvácení z hemoroidů. Pokud používáte vlákninové doplňky, nezapomeňte vypít každý den alespoň osm sklenic vody nebo jiných tekutin. V opačném případě mohou doplňky způsobit nebo zhoršit zácpu.
  • Při vyprazdňování příliš netlačte. Namáhání a zadržování dechu při vyprazdňování se, vytváří větší tlak v žilách v dolní části konečníku.
  • Jděte na toaletu hned, jak pocítíte nutkání.
  • Cvičte pravidelně. Zůstaňte aktivní, abyste předešli zácpě a snížili tlak na žíly, který se může vyskytnout při dlouhém stání nebo sezení. Cvičení vám také může pomoci zbavit se nadváhy, která může přispívat k hemeroidům.
  • Vyhněte se dlouhému sezení. Příliš dlouhé sezení, zvláště na toaletě, může zvýšit tlak na žíly v konečníku. Máte-li sedavé zaměstnání, dělávejte si pauzu minimálně každou půl hodinu až hodinu a pokud vám to okolnosti dovolují, procházejte se.

 výživové doplňky s vlakninou na hubnutí a hemoroidy

 

Jak léčit hemoroidy? Co pomáhá a jaké jsou nejúčinnější léky na hemoroidy?

Symptomy hemoroidů obvykle zmizí samy. Léčba doporučená lékařem bude záviset na tom, jak závažné jsou vaše příznaky.

  • Domácí léčba:

Jednoduché změny životního stylu mohou často zmírnit mírné příznaky hemoroidů během 2 až 7 dnů. Přidejte vlákninu do své stravy pomocí volně prodejných doplňků stravy a potravin, jako je ovoce, zelenina a obiloviny. Vyhýbejte se kořeněným jídlům, která zhoršují dráždění konečníku.
Snažte se příliš netlačit během vyprazdňování, pijte dostatečné množství vody. I teplé sedací koupele po dobu 20 minut několikrát denně vám mohou pomoci. Účinný je odvar z dubové kůry. Ledové obklady mohou zmírnit bolest a otok.

Dopřejte si pravidelnou masáž. Jemnou masáží břicha (přední břišní stěny) ve směru hodinových ručiček podpoříte peristaltiku tlustého střeva. Zvládnete to i sami doma a můžete si pomoci i tenisovým míčkem. Pokud při masáži použijete masážní olej a přidáte do něj pár kapek esenciálního oleje z pelargonie, znásobíte její účinek.

Účinné jsou také střídavé sprchy. Začínejte a končete vždy studenou vodou.

Dbejte na pečlivou hygienu. Nepoužívejte parfémovaný toaletní papír.

 

  • Nechirurgická léčba.
    Volně prodejné krémy a jiné léky zmírňují bolest, otok a svědění. Vybírejte si léky nejlépe na přírodní bázi.

    Pro lokální aplikaci můžete použít tento speciální krém na hemoroidy, který pomůže ulevit od bolesti, zmírní svědění a má také protizánětlivé účinky.
    Univerzálním přírodním pomocníkem při léčbě hemoroidů v kterékoli fázi jsou také rektální čípky.

 

  • Chirurgická léčba.
    Máte-li velké hemoroidy nebo pokud jiné léčby nepomohly, budete potřebovat operaci.

capiky k léčbě hemoroidů


Věříme, že jsme vám přinesli dostatečné množství informací o hemeroidech a jejich symptomech, které vám pomohou při léčbě hemoroidů. Přestože hemoroidy jsou nepříjemným problémem, který se zvykne opakovat, lze mu předejít nebo pokud se již vyskytuje, i zcela vyléčit. Pokud se neumíte rozhodnout pro vhodný produkt z naší nabídky, neváhejte se na nás obrátit, rádi vám poradíme.

 


Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

 

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */