Křečové žíly versus pijavice

Při čtení článků zabývajících se nemocemi asi každý zažil jeden zajímavý jev: mnoho příznaků onemocnění se shoduje s tím, co na sobě pozorujeme.

Jelikož teď budu o jedné (reálné celkem časté nemoci psát), nechci vyvolat paniku nebo strach. Mým cílem je shrnout pár údajů o křečových žilách a poukázat na možnosti alternativní pomocné léčby.

Pokud se vás nebo Vašich blízkých tento problém týká, asi následující odstavec přeskočíte, nebo si v něm najdete něco nového, co jste dosud nevěděli.

Co jsou křečové žíly:

Je to chronické onemocnění žilního systému, které má původ v poškození žilní stěny. Dá se vidět, pokud jde o takové poškození vnějších žil (metličky, vystouplé žíly, nehezké "boule", oteklé nohy, bércový vřed, ...) ale také ne - tehdy jde o onemocnění vnitřních žil (například poškození žil v oblasti pánve u žen)

Takzvané červené nebo nafialovělé metličky ze žilek my ženy považujeme za kosmetický problém, ale není to zcela tak - je to jeden z prvních nenápadných příznaků, že s naším žilním systémem se cosi děje.

Jak vlastně křečové žíly vznikají a jaké jsou možné příčiny:

  • genetická predispozice
  • věk 
  • těhotenství, užívání antikoncepce
  • nadváha a obezita
  • nedostatek pohybu a nepřiměřená svalová zátěž
  • nevhodné oblečení a obutí (těsná spodní prádlo, vysoké podpatky)
  • kouření
  • strava s nízkým obsahem vlákniny, zácpa
  • překonána trombóza

 vnější krcové žíly na nohou ukázka

Základem léčby je kvalitní diagnostika - návštěvu lékaře, jestliže nohy otékají, objevují se vnější příznaky jako křeče v lýtkách, bolesti po dlouhodobém sezení nebo stání, nohy jsou jakoby horké, netřeba odkládat.

No a jak si pomoci, pokud už něco takového máme? Jsou různé méně či více účinné metody. Většinou se jedná o různé doplňkové krémy obsahující obvykle účinné komponenty rostlinného původu. Na internetu při pátrání narazíte i na alternativní možnosti léčby. Jednou z nejčastějších je tzv. hirudoterapie - léčba pijavicemi. U nás není tento způsob léčby uznávaný a přednášený na lékařské fakultě, ale v Moskvě lze tento obor lze vystudovat a pracovat jako řádný lékař - hirudológ. Léčba pijavicemi spočívá v přikládání těchto "zvířátek" v příslušném počtu na příslušná místa a oni díky látkám, které vpouštějí po přisátí se do ranky léčí.

Jejich sliny totiž obsahují následující zajímavé složky:

  • antitrombotické látky: rozpouštějí krevní sraženiny
  • trombolytické látky: umí již vzniklé sraženiny rozpustit
  • látky upravující krevní tlak
  • látky, které obnovují poškozený povrch cévek a žil
  • látky snižující množství cholesterolu v krvi a bránící usazování se cholesterolu v cévách
  • látky aktivizující obranyschopnost organismu (zvyšují činnost fagocytů)

Jedna z možností jak využít léčivé účinky pijavic je jejich přikládání. No existuje i jiná, schůdnější: využít léčivé schopnosti pijavic v podobě extraktu namíchaného do krému.

Aplikace je jednoduchá a pokud spolu s používáním takového pomocného přípravku dopřejete nohám občasný odpočinek a správnou dávku pohybu, bude se vám chodit mnohem snadněji.

ucinne kremy s extraktem pijavic na krecove zily

Apropo: SOFIA KRÉM s extraktem z pijavic (tak se totiž tento pomocník v boji s křečovými žilami jmenuje) se dá koupit ve dvou variantách: chladivé (ta uleví, pokud máte nohy jako v ohni a otékají) nebo v hřejivé: dodá teplo nohám, které mohou být díky chronické žilní nedostatečnosti studené.

Více výrobků na křečové žíly naleznete zde.

Přeji vám lehký a bezbolestný krok.

 

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */