Proč nás mají komáři tak rádi?

Nemyslím si, že na světě existuje člověk, který má rád komáry a užívá si je bzučení kolem hlavy nebo štípnutí a následné svědění. Komáři se orientují na teplokrevné živočichy, mají dobrý čich a snadno zachytí náš pot, zejména pach kyseliny máselné a mléčné.

Právě repelenty slouží k tomu, aby tento pach zamaskovaly. Komárům je tak těžké, až nemožné, nás vystopovat.

Na trhu je mnoho repelentů, které obsahují látky jako IR3535 nebo Icaridin. Nevýhodou je však, že tyto látky mohou dráždit sliznice a oči. Některé repelenty, které se aplikují přímo na oděv, mohou hmyz i přímo usmrtit. Tyto látky vydrží aktivní až tři dny. Je jen otázkou, co tyto látky vyvolávají na kůži a určitě bych byla s jejich aplikací opatrná, hlavně pokud máte citlivou pokožku.

788ee4-2019-06-24-komar--1216x684

zdroj

Právě pro jejich toxicitu a nežádoucí účinky najdete u nás jen přírodní repelenty. Přírodní repelenty fungují na bázi aromatických olejů. Výhodou těchto olejů je, že působí blahodárně na pokožku a přitom vás komáři nemohou vystopovat. Hlavním složením repelentního oleje je nimbový olej, který je známý pro své repelentní účinky, rovněž ničí parazity a plísně. Nimbový olej zde doplňuje směs organických esenciálních olejů - levandule, citronela, citron, máta a geránium (pelargonie).

Smícháním těchto olejů do vodní lampy nebo difuzéru si můžete vytvořit ochrannou atmosféru i při stanování, na terase nebo doma ve svém obýváku. Jako bonus si můžete dopřát blahodárné účinky nebo si navodit pohodu a připravit se na spánek například s levandulovým esenciálním olejem.

Botavikos (1)

Pokud plánujete pobyt na slunci u vody se zvýšeným pohybem hmyzu, velmi praktickým řešením je opalovací krém s repelentem v jednom. Jakož i náš repelentní olej i tento produkt je 100% přírodní.

Co když vás hmyz i tak dostane? Nevím jak vy, ale já mám nejraději v domácí lékárničce širokospektrální produkty. Tím, co u nás doma nikdy nesmí chybět je určitě krém z bílého mumia na regeneraci kloubů. Nenechte se však oklamat jeho názvem. Tento krém je skoro na všechno. Přímo zázračně působí na svědění po bodnutí hmyzem! Stejně ho využijete při bolesti pohybového aparátu, jako léčbu po zlomeninách, na poranění po kousnutí nebo na popáleniny. Tento krém se určitě využije v každé domácnosti.

Věřím, že jsem vám poradila, jak se obrnit vůči nepříjemnému hmyzu. Pokud vás i tak nějaký ten komár, nebo jiný hmyz dostane, zaútočte zpět bílým mumiem.

Pokud máte jiné osvědčené recepty na štípance, budu ráda pokud nám dáte vědět.

Tento článek pro vás připravila Pavla.

foto_Pavla1