Ženy a sport - Nikola Štefundová a její příběh

Jsme velmi rádi, že vám můžeme představit náš první článek z minisérie: Ženy a sport. Rozhodli jsme se přinést sérii článků, které se věnují tématu žen ve sportu. Půjde o sportovkyně, které se drží svých předsevzetí, trénují na téměř-profesionální úrovni, nebo o sportovkyně, které dělají sport jako své hobby. Protože jsme v našem týmu úzce spojeni se sportem a cítíme přímé spojení: Sport-Krása-Zdraví, věříme, že krátký rozhovor s Nikolou Štefundovou Vás inspiruje stejně jako nás.

 

Nikola je zákaznice, která si od nás dopřála pár prima věcí. Věnuje se aktivně sportu, dá se říci, že je velmi aktivní. Tak jsme se rozhodli jí položit pár otázek. V Herbatice nás zajímá hlavně zdraví, tak jsme se ptali, mimo jiné, jak trénuje a zda se zaměřuje i na zdraví, nebo sleduje hlavně zlepšování výkonů.

mceclip0-11

Ahoj Niky, mohla by ses představit pro naše čtenáře? Odkud pocházíš? Jakému sportu se věnuješ, jak dlouho ho děláš, kdo tě k němu přivedl?

Ahojky, jmenuji se Nikola, žiji v Kysuckém Novém Městě a už 9 let se vrcholově věnuji atletice, konkrétně se specializuji na tratě 800 m, 1500 m, 3000 na přespolní běhy. K atletice jsem se dostala tak, že jsem se zúčastnila závodu ze základní školy, kde jsem se umístila na 4. místě a můj bratr tam tehdy vyhrál běžecký závod. Oslovil ho můj současný trenér Mgr. Milan Švestka. Bratr se vždy raději honil za míčem, takže navrhl mně, jestli bych to nezkusila a já jsem souhlasila. Nejprve trenér nechtěl trénovat tak malé holky. Momentálně jsem tam dodnes i s dalšími běžkyněmi.

Které své současné úspěchy si nejvíc ceníš a komu za ně vděčíš?

22x jsem získala titul Mistryně Slovenska. Jsem několikanásobná medailistka ze slovenských šampionátů a to na 400 m, 800 m, 1500 m, 3000 na v přespolních bězích. V hale držím slovenský žákovský rekord na 1500m. Byla jsem účastnicí Evropského olympijského festivalu v Nizozemsku a dvou školních mistrovství světa v přespolním běhu, které se konaly v Izraeli a v Maďarsku. V prosinci 2016 jsem se zúčastnila Mistrovství Evropy v přespolním běhu v Itálii.

Také jsem měla možnost několikrát reprezentovat Slovensko na mezistátních setkáních, kde jsem stála i na stupni vítězů.

Za všechny mé dosavadní úspěchy vděčím mému skvělému trenérovi Mgr. Milanovi Slivkovi za jeho trpělivost a obětavost. Rodičům, kteří jsou nejen moje podpora, ale lze říci i můj sponzor. Také i bratrovi, prarodičům a mým přátelům, kteří jsou moje podpora na kterou se mohu spolehnout.

Kolik hodin týdně věnuješ tréninku? Cvičíš také kompenzační cviky (cviky kompenzující jednostranné zatěžování organismu při vysokém sportovním výkonu), které nezvyšují přímo tvůj výkon, ale udržují správné držení tvého těla a posilují méně zatěžované svaly? V jakém poměru kombinuješ složení tréninku: kompenzační a výkonové cviky.

To záleží v jakém období jsem, ale přibližně kolem 14 hodin týdně trénuji. U mě je priorita běžecký trénink po kterém jsem zvyklá dělat strečink a 3x do týdne chodím rovnou z tréninku cvičit tabatu, jak tomu říkám, taková třešnička na závěr dne. :-)

Jako sportovkyně, která trénuje aktivně, máš jistě nějaké doplňky stravy, jaké jsou to a kolik jich je?

Snažím se získávat vitamíny a potřebné látky hlavně ze stravy, ale používám vitamín C a železo, které atlet velmi potřebuje.

mceclip1-2

Co pro tebe znamenají pojmy: Zdraví, Krása a Příroda?

Všechno na sebe navazuje, když se udržujeme tím, že sportujeme, zdravě se stravujeme, tak se cítíme lépe, krásněji a také zdravěji.

Jakou máš zkušenost s produkty od Herbaticy? Jak proběhlo vyřízení tvé objednávky?

Měla jsem co dělat, abych si z tak velkého množství zboží vybrala. Objednávka vůbec nebyla komplikovaná a přišla mi bez problémů do 3 dnů.

Já jsem si objednala březový šampon Babička Agafa a rakytníkový kondicionér, protože hodně trénuji a jsem zvyklá si velmi často mýt vlasy, které mám velmi suché a právě tyto produkty mi dost pomohly. Také mám suchou pokožku na obličeji a proto používám na pleť přírodní měsíčkový olej a s pokožkou na pleti jsem spokojenější.

Když má přepadne chuť na sladké, upeču si koláč, do kterého přidávám 100% olej z vlašských ořechů, který zlepší a zjemní chuť koláče. Za mě velká spokojenost s produkty a přístupem od Herbaticy.

Jaké máš plány v budoucnosti? Chceš se živit sportem? Budeš reprezentovat Slovensko v roce 2017?

Než dostuduji, mohu se atletice věnovat pořádně, proto si toho velmi vážím a užívám si toho. Určitě bych chtěla v roce 2017 vylepšit své osobní rekordy, získat medaile z nejvyšších slovenských šampionátů a reprezentovat Slovensko na evropských akcích. Začala jsem trénovat v Kysuckém Novém Městě dětskou atletiku. Co mě moc těší je, že tam chodí kolem 20-30 dětí. Velmi mě baví práce s nimi. Zda se atletikou v budoucnosti uživím je těžko říct, ale chci nasbírat dostatek zkušeností a jednou to v životě využít.

Zaujal Vás tento rozhovor? Chcete i vy zlepšit svoji psychickou nebo fyzickou kondici? V Herbatice spolupracujeme se Zuzkou Švihlíkovou, která připravuje jídelníčky a tréninky pro své klientky. Má za sebou reference reálných žen a pokrok u nich je výrazný. Stačí nám sem napsat a spojíme Vás s ní.

 

Článek si pro vás připravil,

Juraj

Juraj fotka na Herbatica

/* JH CSS */ /* JH CSS */