Ženy a sport - Zuzana Švihlíková a její příběh

Zuzka Švihílová je naší zákaznicí, která se kromě nakupování na Herbatice věnuje také zdravému pohybu, cvičení a vylepšování jídelníčků (sobě i ostatním). Jsme rádi, že máme možnost přinést Vám pohled do světa někoho, kdo se věnuje intenzivně pohybovým aktivitám, zvládá pomáhat s pokrokem i ostatním ve svém okolí a navíc ještě pracuje, jako my všichni, co není zanedbatelná položka, co se potřebného času týká :)

Ahoj Zuzko, můžeš představit sebe, své současné aktivity a to, jak ses dostala k pravidelnému sportu a pohybu?

Jsem člověk, který má rád lidi a rád s ním pracuje a pomáhá jim. Vystudovala jsem andragogiku, tedy vzdělávání dospělých + lidské zdroje a později jsem si udělala kurz trenéra I. třídy a výživu pro sportovce. Momentálně působím mimo Českou republiku a mimo svůj obor s cílem zdokonalit se v anglickém jazyce. Mým koníčkem je fitness a zdravá výživa, nejen pro sebe, ale i lidem, kteří mě o to požádají. Původně jsem se věnovala osobním tréninkům s klienty, dnes s nimi pracuji jen na dálku kvůli mému odchodu do zahraničí. Fitnessu jsem se začala věnovat jako 22 letá jen jako klientka, kdy jsem byla ve fitku 2-3 krát do týdne a chodila jsem tam jen proto, abych nepřibrala :) ha ha. Později jsem začala tento sport milovat, protože jsem viděla výsledky a tak mě moje trenérka přemluvila na možnost soutěžení. Po pravdě jsem se na to moc necítila, protože stát v plavkách před desítkami lidí mě děsilo. Neodradilo mě to a tak jsem se na to dala :)

mceclip0-12

Co tě motivuje v dosahování výsledků? Spousta lidí se cvičením, nebo běháním začne, ale chybí jim pravidelnost v těchto aktivitách. Jak to zvládáš ty? Kromě pravidelného a systematického cvičení chodíš i do práce.

Moje motivace je vždy dobrý pocit ze sebe samé, bez ohledu na to, zda získám medaili nebo ne. Potřebuji být spokojená sama se sebou a tehdy jsem šťastná a je šťastné i mé okolí :)

Spousta lidí si stěžuje na to, že nemá na cvičení čas. Z mého pohledu je to výmluva. Já výmluvy a stěžování si nemám moc ráda. Je to celé o prioritách, ne o čase, neboť každý ho máme stejně. Chcete-li mít pevné a zdravé tělo, je třeba pravidelně cvičit a dobře se stravovat. Pokud takové tělo nechcete, nemusíte to dělat a nikdo se na vás nebude zlobit. Každý může dělat to, co chce a co ho baví. No mít pevné tělo bez cvičení není reálné, případně je reálné jen pro šťastlivce, kteří mají dobré geny. Jak říká jedna reklama „nemůžete mít dobré, bez toho špatného“.

Mám-li být upřímná, i já jsem po práci velmi unavená, že se mi opravdu nic nechce. Když si však představím, že zůstanu ležet na gauči, budu pojídat hlouposti a tloustnout, tak se vzchopím a odcházím do fitka.

Co považuješ za největší úspěch ve tvých sportovních aktivitách? Je nějaké cílový bod, kde by se chtěla za pár let vidět?

Můj největší úspěch je překonání sebe samé. Jak jsem zmiňovala v úvodu, postavit se před stovky lidí v plavkách byla pro mě výzva. Nohy se mi tak klepaly, že jsem se na nich sotva udržela, ale zvládla jsem to a každou soutěží to bylo lepší a jistější.

Momentálně nesoutěžím, jelikož celá příprava je velmi náročná po každé stránce a velmi dobře víme, že vrcholový sport není zdravý, proto momentálně dávám přednost fitnessu rekreačně. Ve fitku mě však najdete 4-5x do týdne pořád :) Jestli budu soutěžit později ještě nevím, ale fitness se dá dělat i v 50-ce a své tělo dokážete změnit i ve vyšším věku. Můj nynější cíl je být zdravá a fit :)

V Herbatice je naše filozofie: „Nemusíme být nejlepší, nebo nejrychlejší, hlavně ať jsou naše aktivity pro tělo prospěšné“. Hodně se setkáváme s tím, že lidé si sami nesprávným pohybem přivodí zdravotní problémy. Stalo se to i tobě? Jakým způsobem se vyhýbáš zraněním? Cvičíš cviky, které ti pomohou vyvarovat se zraněním?

Ano, ztotožňuji se s vaší filozofií a má velký význam. Lidé chtějí často ušetřit peníze, tak cvičí sami. Chybí jim však správná technika a hrají si na siláky v posilovně, což není moc efektivní a hlavně nebezpečné pro ně. Často vidím, jak cvičí nesprávně a ani po půl roce nevidíte žádný progres.

Velmi ráda bych za nimi přišla a poradila jim, ale nemám s tím dobré zkušenosti, proto čekám, až sami přijdou a zeptají se. S radostí vždy odpovím a pomůžu. Já jsem cvičila od začátku pod dohledem trenéra a to mi pomohlo, až po 2-3 letech jsem se osamostatnila.

Já jsem v době přípravy na soutěž přetížila levou stranu v oblasti lopatky a ramena vysokou váhou činek. Bylo období, že jsem nezvládala řídit. Dnes chodím s tím na masáže a strečuji. To mi pomáhá, ale vím, že už nikdy to nebude takové, jako před tím. Jsou cviky, které vůbec nezvládnu. A po tomto jsem si plně uvědomila podstatu strečování, relaxování a nepřetěžování. Nic nepodceňujte, tělo se velmi rychle ozve a dá vám vědět, že se o něj nestaráte. Moje doporučení – před tréninkem se buď zahřejte 5min během nebo jinou kardio aktivitou, po tréninku strečujte cca. 10min, plavte, chodívejte na masáže, dostatečně spěte a nehrajte si na siláky, není to vždy o váze.

mceclip1-3

Máš stručnou a jednoduchou radu, pro někoho, kdo by chtěl začít s pohybem? Je nějaký tip, jak vkročit do světa sportu rozumně, bez zranění a komplikací? Počáteční úspěchy nás často příliš motivují, což někdy má opačný efekt – přetrénujeme se a zraníme, a s pohybem je konec.

Moje rada, vyberte si správného trenéra, odborníka, který ví co dělá a není to jen pračka na peníze. Dnes je na trhu velmi mnoho trenérů, ale velmi málo skutečných trenérů. Pokud někdo soutěží a vyhrává soutěže, neznamená, že je také skvělý trenér. Dobrý trenér nemusí pracovat v nejznámějším fitku ve městě, nemusí vypadat jako by zrovna seskočil ze soutěžního pódia, i když by měl jít příkladem, nemusí mít 10 zlatých medailí a mělo by mu na vás záležet hned od začátku. To zjistíte, pokud se vás hodně ptá a je pro něj důležitý nejen trénink, ale také vaše stravovací návyky, co děláte, jak to stíháte, co vás motivuje, jaký máte cíl a podobně.

Jak přistupuješ k doplňkům stravy? Používáš nějaké, nebo si zakládáš na rozmanité stravě a přirozených zdrojích živin - jak se říká: "Jídlo je ten nejlepší lék".

Řídím se starou čínskou medicínou, která říká něco v podobném duchu a já to trošku povím po svém „každý kousek jídla, který dáme do sebe by měl být pro nás lék“. Proto bychom si měli vybírat zdravé potraviny, i když je to v dnešní době náročné a hlavně nákladné. Je však velmi podstatné, co jíme, tělo nám to vrátí zpátky. Záleží mi na tom, co kupuji, i když ne všechno je eco a bio :) Po doplňcích sahám tehdy, pokud mi nějaký vitamín opravdu chybí a potřebuji ho doplnit, neboť jsem např.. unavená. U mě je to nejčastěji jód, protože nemám štítnou žlázu.

Ještě nám na závěr prozraď, jaké máš zkušenosti s produkty z Herbaticy? Sedla ti přírodní kosmetika nebo východní medicína? Co jsi konkrétně zkoušela ?

Produkty z Herbaticy mám velmi ráda, neboť jsou přírodní, cenově dostupné a hlavně dokážete lidem poradit a nasměrovat, aby si správně vybrali. Všechno, co jsem měla od Herbaticy mě nadchlo a byla jsem spokojená (výrobky na štítnou žlázu, cedrové mléko s l-carnitinem, sezamová mouka, cedrový olej, sérum na růst vlasů, přírodní minerál deodorant, síťovku na ovoce). Příjemně mě překvapil cedrový olej na posílení imunity a prevence proti infekcím a virům. Cítila jsem se po něm opravdu moc dobře a neměla jsem problém s imunitou. No a momentálně jsem nadšená z mineral deodorantu, který je naprosto fantastický, protože se po něm nepotím a zanechává pěknou přirozenou vůni. Ten bych doporučila lidem hlavně ve fitku :)

Všechny Zuzčiny články naleznete zde. Je vždy ochotna poradit s dotazy ohledně stravy, zlepšování pohybu a individuálního nastavení jídelníčku. Stačí se nám ozvat tady a spojíme Vás s ní.

 

Článek pro vás připravil,

Juraj

Juraj fotka na Herbatica

/* JH CSS */ /* JH CSS */