Za studena lisované oleje # 1 Rakytníkový olej

Určitě už mnozí z vás slyšeli o blahodárném a léčivém účinku přírodních za studena lisovaných olejů na lidský organismus. V každém případě vás možná zaujme popis léčivých účinků některých méně známých druhů přírodních olejů a několik našich tipů. V první části zkusme porozumět tomu, když někdo řekne: Rakytníkový olej.

Jaké vitamíny obsahuje rakytníkový olej?

Rakytníkový olej se vyznačuje kromě vysoké koncentrace vitamínů F, P, K, A a C, zejména vysokým obsahem vitamínu E. Tento vitamín se považuje za velmi významný antioxidant, který je nezbytnou složkou důležitých metabolických procesů lidského organismu. 

Jaké pozitivní účinky má rakytníkový olej na lidské zdraví?

Příznivě působí především na pružnost a kvalitu cév, snižuje krevní tlak, jakož i riziko infarktu srdečního svalu a jiných kardiovaskulárních chorob, také pozitivně ovlivňuje potenci, celkově snižuje únavu organismu a zabraňuje dystrofii svalů. 

Pozitivní léčivý účinek rakytníku můžete využít při léčbě plicních, jaterních, zažívacích a kloubních onemocnění, také pomáhá při zánětech hrdla a infekcích ústní dutiny, protože má výrazný baktericidní účinek. 

Rakytník a jeho účinky na kůži:

Čas hojení pokožky při popáleninách výrazně zkrátíte, pokud si ji budete potírat olejem z rakytníku.

Tento olej výrazně zlepšuje i stavy po omrzlinách a různá kožní onemocnění včetně akné či dětského ekzému.

rakytnik

Pro koho je vhodné užívání rakytníkového oleje?

Dalším výrazným pozitivem rakytníkového oleje je jeho vhodnost pro těhotné ženy, protože není toxický a nedráždí sliznice. V případě, že trpíte různými gynekologickými zánětlivými onemocněními (záněty pochvy, sliznice děložního čípku nebo poraněních děložního čípku) tento olej vykazuje velkou úspěšnost při jejich léčení. Stačí když si tampon navlhčený tímto olejem zavedete nejlépe v noci do pochvy. 

Podobný léčivý účinek rakytníkového oleje se projevuje i při léčení zánětlivých onemocnění konečníku a hemoroidech, přičemž tento efekt zesílíte při současném používání rakytníkových čípků po dobu 10 až 15 dní. 

Tento olej si jistě najde u vás své místo, pokud se ve vaší rodině, zejména u dětí, často vyskytují angíny, záněty hrdla, nosní sliznice a podobně. V tomto případě je potřené, abyste 2 až 3 krát denně potírali sliznice nosu nebo krku vatovými tampony navlhčenými v oleji. 

Pokud trpíte onemocněními dásní nebo paradentózou, zkuste si také na postižené místo přikládat olejem navlhčený tampón po dobu 10 až 15 minut 1-2 krát během dne v průběhu 1 až 2 týdnů. Jsme si jisti, že léčivý efekt na sebe nenechá dlouho čekat.

rakytníkový olej a plody rakytníku

Trápí vás onemocnění zažívacího traktu?

Tak pak určitě sáhněte právě po rakytníkovém oleji, který se výborně osvědčil zejména při léčbě vředového onemocnění žaludku, dvanáctníku a při gastritidě v množství 1 čajové lžičky 3-4 krát denně 15 až 20 minut před jídlem. Tato léčba by měla trvat přibližně jeden měsíc, a to hlavně v jarním a podzimním období, kdy dochází ke zhoršení těchto onemocnění. Na začátku této léčby (3-4 dny) můžete očekávat případné zhoršení projevů zažívacích onemocnění, které je však brzy vystřídáno stavem jejich výrazného zlepšení. 

Rakytníkový olej má vedle všech výše zmíněných léčivých účinků i protizánětlivý a hojivý účinek a také působí proti bolesti.

Kromě léčby omrzlin, kožních onemocnění a běžných popálenin je vhodný také k léčbě různých popálením z ozáření, které vznikají při léčbě některých onkologických onemocnění (např. Jícnu, močového měchýře, konečníku a ženských pohlavních orgánů). Aby se předešlo vzniku těchto popálenin před samotným ozařováním se vkládají do dutin těchto orgánů tampony napuštěné rakytníkovým olejem nebo se dělají olejové nálevy. Pro samotnou aplikací byste měli počítat s barvicím efektem tohoto oleje, který může přetrvávat i několik dní. 

Před užíváním také musíte mít na zřeteli, že rakytníkový olej není vhodný, pokud trpíte akutním zánětem slinivky břišní a žlučníku.

za studena lisovaný rakytníkový olej herbatica

Mnohé dosavadní zkušenosti z léčebné praxe potvrzují, že terapeutické účinky tohoto oleje významně překonávají léčebné účinky mnoha dostupných chemických léčiv. A co je nejhlavnější, bez jakýchkoliv nežádoucích vedlejších účinků na lidský organismus.

Tento rakytníkový olej najdete na našem e-shopu v 3 variantách zde.

Produkty, které obsahují rakytník máme pro Vás k dispozici na našem e-shopu ???? 

 

Článek pro vás připravila Lenka,

odborník na ruskou medicínu a kosmetiku.

foto Lenka Herbatica



/* JH CSS */ /* JH CSS */