Za studena lisované oleje #3 Lněný olej

Semínko lnu představuje bohatý zdroj kvalitního rostlinného oleje s léčivými účinky a rostliny z tohoto rodu (Linum) se pěstují již více než 7000 let.

Toto drobné semínko představuje opravdu vydatný zdroj pro lidský organismus důležitých a nezbytných mastných kyselin, olejů a tuků, které si lidské tělo nedokáže samo vyrobit.

Lněný olej můžete užívat k podpoře prevence i léčby srdečních onemocnění, ke zmírnění některých zánětlivých a hormonálních onemocnění, jakož i při poruchách plodnosti.

Lněný olej je vzácný právě pro obsah zdraví velmi prospěšných omega 3 a omega 6 mastných kyselin, které jsou známější jako kyselina alfa linolenová a kyselina linoleová.

lanovy-olej

Lněná semínka jsou ze všech potravin nejvydatnějším zdrojem biologických aktivních látek zvaných lignany, které hrají významnou roli v léčbě a prevenci zhoubných onemocnění a hormonálních poruch.

Tyto vysoce účinné látky můžete také využít jako vynikající prostředek proti onemocnění způsobeným bakteriemi, plísněmi a viry.

Esenciální mastné kyseliny obsažené ve lněném oleji významnou měrou přispívají k ochraně buněčných membrán, které odpovídají za propouštění živin do buňky a zároveň zabraňují vstupu škodlivých látek dovnitř buněk.

Tato funkce objasňuje hlavní důvod proč má lněný olej tak rozsáhlé léčivé účinky, které se projevují například v úpravě metabolismu tuků, vysokém krevním tlaku a cukrovce.

O příznivém vlivu tohoto oleje se můžete přesvědčit i v případě, že trpíte ischemickou chorobou srdeční, anginou pectoris, kornatěním cév a různými onemocněními kostí.

A co je neméně důležité, při pravidelné konzumaci lněného se kromě opakovaných srdečních příhod účinně chráníte před vznikem zhoubných onemocnění a celkově stimulujete svůj imunitní systém.

Užíváním tohoto oleje, ve kterém jsou obsaženy polynenasycené mastné kyseliny, ve významné míře zvyšujete odolnost svého organismu i před vznikem srdečně-cévních onemocnění, jelikož výrazně ovlivňuje snížení hladiny cholesterolu v krvi.

Kvalitní lněné oleje jsou v současnosti díky moderním technologiím lisované za studena, obsahují vysoké procento zdraví prospěšných látek včetně lignanů, jejichž silný protirakovinný efekt je všeobecně znám.

Pokud trpíte nechutenstvím, poruchami trávení nebo žlučovými kameny, právě lněný olej vám při jeho pravidelném užívání pomůže ulevit od těchto problémů.

Také se zjistil i jeho pozitivní vliv na kvalitu vlasů a nehtů i na nervový systém.

Právě nervový systém ovlivňuje tím, že usnadňuje přenos nervového vzruchu, proto je vhodný ke snížení palčivých stavů nebo při chronických mozkových poruchách, například Alzheimerově chorobě.

Silné antibakteriální, protiplísňové a protivirové účinky lněný olej předurčují také k léčbě pásového oparu.

Možná jste nevěděli, že lněné semínko obsahuje také tzv. fytoestrogeny, látky podobné ženským pohlavním hormonům, které dokážou příznivě ovlivňovat vyváženou hladinu ženských pohlavních hormonů (poměr estrogenu a progesteronu) v celém průběhu menstruačního cyklu.

Užívání lněného oleje vám pomůže ulevit při menstruačních bolestech a bolestech při zánětu prsů, jelikož se vyznačuje silným protizánětlivým účinkem.

Léčivé účinky tohoto oleje se však neomezují jen na léčení některých forem ženské neplodnosti, ale obdobný efekt se projevuje také při problémech mužské neplodnosti a onemocnění prostaty.

 

Článek si pro vás připravil,

Juraj

Juraj fotka na Herbatica

/* JH CSS */ /* JH CSS */