Trápí tě tyto symptomy? Může se jednat o histaminovou intoleranci.

Histaminová intolerance trápí stále více lidí. Její nepříjemné symptomy zabraňují žití plnohodnotného života. Někteří z nás ani nevědí, že ji mají a pravda je taková, že to nevědí často ani samotní lékaři, protože toto onemocnění není ještě dostatečně probádané.

V tomto článku se dozvíš:

- co je histamin a histaminová intolerance (HIT)

- jaké jsou příznaky histaminové intolerance

- co způsobuje vysoké hladiny histaminu v těle

- jak kontrolovat hladiny histaminu pomocí stravy

- jak léčit histaminovou intoleranci

 

Co je histamin a histaminová intolerance?

Histamin je hormon, který posílá informace do mozku, signalizuje uvolňování žaludeční kyseliny na trávení a uvolňuje se jako součást reakce imunitního systému na poranění nebo alergickou reakci. Histamin přirozeně obsahuje každé lidské tělo, avšak pokud se nám ho v těle nahromadí hodně, může dojít k histaminové intoleranci.

Jak se může nahromadit v našem těle hodně tohoto hormonu? Jednoduše. Nesnášenlivost na tento hormon nastává tehdy, když jej tělo nedokáže dostatečně rozložit ve střevech, což způsobí zvýšení hladiny histaminu v krvi. HIT (histaminová intolerance) vzniká i tehdy, pokud enzymy (diaminooxidáza (DAO)), které mají histamin odbourat, nepracují správně. To ovšem není jen jeden důvod, histaminová intolerance může nastat i ze stresu, životosprávy či léků.

Histaminová intolerance tedy není alergie, jak si mnozí myslí, ale přecitlivělost na histamin. Člověk nebo jeho lékař HIT však nemusí rozpoznat a může si ji splést s potravinovou alergií nebo poruchou trávicího traktu.

Příznaky histaminové intolerance

Histamin je spojen s běžnými alergickými reakcemi a symptomy. Mnohé z nich jsou podobné těm z histaminové intolerance.

I když se mohou lišit, některé běžné reakce spojené s touto intolerancí zahrnují:

  • bolesti hlavy nebo migrény
  • ucpaný nos nebo problémy s dutinami
  • únava
  • zažívací problémy n
  • epravidelný menstruační cyklus
  • nevolnost
  • zvracení

V závažnějších případech histaminové intolerance můžete zaznamenat:

  • křeče v břiše
  • vysoký krevní tlak
  • nepravidelná srdeční frekvence
  • úzkost
  • potíže s regulací tělesné teploty
  • závratě

 

Co způsobuje vysoké hladiny histaminu?

Přirozeně produkujete histamin spolu s enzymem diaminooxidázou (DAO). DAO je zodpovědný za rozklad histaminu, který přijímáte z potravin. Pokud se u vás projeví nedostatek DAO a nedokážete odbourat histamin, může se u vás vyvinout intolerance.

Některé důvody, proč by mohly být ovlivněny hladiny enzymu DAO jsou:

  • léky, které blokují funkce DAO nebo zabraňují tvorbě
  • gastrointestinální poruchy, jako je syndrom netěsného střeva a zánětlivé onemocnění střev
  • potraviny bohaté na histamin, které způsobují nesprávné fungování enzymů DAO
  • potraviny, které blokují DAO enzymy nebo spouštějí uvolňování histaminu

Přemnožení bakterií je dalším faktorem, který přispívá k rozvoji histaminové intolerance. Bakterie rostou, když jídlo není správně tráveno, což způsobuje nadprodukci histaminu. Normální hladiny enzymů DAO nedokážou rozložit zvýšené hladiny histaminu ve vašem těle, což způsobí reakci.

Kontrola hladin histaminu pomocí stravy

Potraviny, kterým je třeba zabránit:

Zdravá strava obsahuje mírné hladiny histaminu. Existují však některé potraviny s vysokým obsahem histaminu, které mohou vyvolat zánětlivé reakce a jiné negativní symptomy.

Potraviny bohaté na histamin jsou:

  • alkohol a jiné kvašené nápoje
  • fermentované potraviny a mléčné výrobky, jako je jogurt
  • kysané zelí
  • sušené ovoce
  • avokádo
  • lilek
  • špenát
  • zpracované nebo uzené maso
  • měkkýši
  • zralý sýr

Existuje také množství potravin, které spouštějí uvolňování histaminu v těle, jako například:

  • banány
  • rajčata
  • pšeničné klíčky
  • fazole
  • papája
  • čokoláda 
  • citrusové ovoce
  • ořechy, konkrétně vlašské ořechy, kešu a arašídy
  • potravinářská barviva a jiné přísady

Mezi potraviny, které blokují produkci enzymů DAO patří:

  • alkohol
  • černý čaj
  • maté čaj
  • zelený čaj
  • energetické nápoje

 

Potraviny k jídlu

Máte-li histaminovou intoleranci, začlenění nízkohistaminových potravin do vaší stravy může pomoci zmírnit příznaky. Nic takového jako bezhistaminová dieta neexistuje. Před vyloučením potravin ze svého jídelníčku se poraďte s dietologem.

Některé potraviny s nízkým obsahem histaminu jsou:

  • čerstvé maso a čerstvě ulovené ryby
  • necitrusové plody
  • vejce
  • bezlepkové obiloviny, jako je quinoa a rýže
  • mléčné náhražky, jako je kokosové mléko a mandlové mléko
  • čerstvá zelenina kromě rajčat, avokáda, špenátu a lilku
  • oleje na vaření, jako je olivový olej

 

Léčba histaminové intolerance

Kromě změn ve stravování neexistuje žádná stanovená léčba pro lidi s histaminovou intolerancí. Jedná se o relativně nový fenomén, který se stále zkoumá.

Pomoci však může jeden nebo více z následujících přístupů:

  • užívání antihistaminik
  • užívání doplňků enzymů DAO
  • vyhýbání se lékům spojeným s histaminovou intolerancí
  • užívání kortikosteroidů

Při histaminové intoleranci je důležitý i příjem vitamínu C. Při "léčbě" histmaninové intolerance se osvědčily i některé naše produkty jako Trojčata nebo výživový doplněk Anti-histamin s obsahem moringy.

 

HIT vs.alergie

Hlavním rozdílem mezi histaminovou intolerancí a alergiemi na jídlo je ten, že pokud jste histamik můžete si dopřát i "zakázané potraviny" ale v malém množství. Alergici takovou možnost nemají, jelikož i malé množství alergenu může ohrozit jejich život.

Na co si při HIT dávat pozor

Histaminová intolerance přináší s sebou nějaká omezení, ale každý organismus je jiný. Někomu může vadit rajče koupené v obchodě, ale ze zahrady ne. Proto je důležité dbát na kvalitu potravin. Základem je čerstvost, ať už jde o čerstvou zeleninu nebo maso, tak i o čerstvý teplý oběd. To znamená, že můžete zapomenout na vaření i týden dopředu. Nejideálnější je konzumovat jídlo hned po jeho dovaření.

Na začátek budete určitě muset vyloučit některé potraviny, alespoň dokud nezjistíte, co konkrétně vadí vašemu tělu a co ne. Později, můžete do svého jídelníčku zařazovat i potraviny s obsahem histaminu, avšak v malých množstvích.

 

Článek si pro vás připravila,

Barbora

barborafotka

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */