Proč konzumovat cedrové oříšky ?

Cedrové oříšky rostou na borovici sibiřské - cedře (Pinus sibirica) během krátkého sibiřského léta. Přírodní podmínky na Sibiři jsou dost drsné, ale přirozená rovnováha je tam uspořádána tak, aby během krátkého teplého období flóra a fauna absorbovala potřebné látky co nejintenzivněji po celý rok, který zahrnuje i studenou sibiřskou zimu. Příroda je inteligentnější než člověk, proto vše, co se vytváří bez jeho účasti, má mnohem větší hodnotu než uměle vytvořené produkty. Sibiřané žijí ve stejném rytmu s přírodou, proto je tu způsob života zaměřený na jeho cyklickou povahu. Během jara, léta a podzimu místní obyvatelé sbírají dary přírody, které poskytují potřebný přísun vitaminů, mikroelementů a dalších živin. Tento způsob života se přenášel z generace na generaci, takže se člověk naučil moudře přijímat dary přírody a starat se o ni jako o hlavní zdroj života.

V tomto článku se dozvíte:

  • jak se sbírají cedrové oříšky
  • rozdíl mezi oříšky a výlisky
  • jaké látky obsahují
  • co se z nich získává
  • jak je využít v kuchyni

Sběr cedrových oříšků není tak jednoduchý

Tyto oříšky však neuvidíte jen tak viset na stromě. Abychom cedrové oříšky získali, musí se sebrat borové šišky, ale jen ty zralé, které jsou spadlé - resp. které strom sám od sebe poskytl. Manipulace se šiškami musí splňovat určitá kritéria, které poskytuje jen ruční sběr. Následně se kobliha oloupe a dopracujeme se k vzácnému cedrového oříšku.

Rozdíl mezi cedrovými oříšky a výlisky

Oříšky obsahují zejména tuk, bílkoviny a lipolytické vitamíny. Tuk v těchto oříšcích se liší od jiných tuků - obsahuje polynenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu linolovou. Obsah tuku se šplhá až na 50%. Tyto tuky jsou velmi cenné, ale těžko stravitelné. Proto se doporučuje používat cedrové oříšky v množství nejvýše 30 g denně. Cedrové oříšky obsahují také 15 až 25% lehce stravitelných bílkovin. Tyto složky cedrového oříšku izolujeme jako samostatný produkt - cedrové výlisky. Tento produkt získáváme lisováním, to znamená extrakcí tuků z jejího složení. Díky tomu získáme jedinečný dietní výrobek - obsah tuku v jeho složení je minimalizován, zatímco bílkovinné a vitamínové složky jsou koncentrovanější. Je zásadně důležité, aby se tuky uvolňovaly z ořechu nejpřirozenějším způsobem - lisováním na přírodním dřevěném lisu bez zahřívání nebo jiného účinku na surovinu. Takto můžete uchovávat užitečné látky v nejoriginálnější podobě. Po vylisování je výrobek zabalen do vakuového obalu, což minimalizuje vliv vnějšího prostředí a umožňuje dlouhodobé skladování produktu.

 DSC_6120

Co cedrové oříšky obsahují?

Na prvním místě mezi dusíkatými látkami jsou bílkoviny, které mají zvýšení obsah aminokyselin. Tyto aminokyseliny jsou mimořádně důležité pro vývoj rostoucího organismu. Proto jsou cedrové ořechy nezbytné ve stravě dětí, teenagerů a těhotných žen.

Cedrové ořechy obsahují cenné lipolytické vitamíny E a P. Vitamíny skupiny E nebo tokoferoly (slovo Tokoš v řečtině doslova znamená "potomstvo") jsou velmi důležité a nezbytné k zajištění úplné genetické dědičnosti. Nedostatek vitaminu E narušuje tukovou rovnováhu v systému. Vitamin E je zodpovědný za tvorbu mléka u kojících matek a jeho nedostatek může zastavit laktaci.

Cedrové ořechy obsahují komplex vitamínů B, které normalizují činnost nervové soustavy, příznivě ovlivňují růst a vývoj lidského organismu a zlepšují složení krve.

Jádra cedrových ořechů jsou bohaté na cenné minerální látky a mikroživiny. Výživnou hodnotu potvrzuje složení cedrových ořechů. Díky obsahu fosfatidů překonávají všechny ostatní ořechy, jakož i všechny olejnatá semena. Jako nejbohatší zdroj lecitinu jsou srovnatelné jen se sójou. Cedrové ořechy jsou také bohatým zdrojem jódu, který je velmi důležitý pro obyvatele severních zeměpisných šířek.

Cedrové ořechy nabízejí dostatečný denní příjem k uspokojení denní potřeby dospělého organismu v aminokyselinách, jakož i takových důležitých a často nedostatkových mikroživinách, jakými jsou měď, kobalt, mangan a zinek.

Získává se z nich také cedrový olej

Olej se z cedrového ořechu metodou lisování za studena - extrakcí. Je bohatý na biologicky aktivní látky, mikroživiny, bílkoviny, vitaminy E, A, C, U skupiny B, nenasycené mastné kyseliny bez obsahu cholesterolu. Je to vynikající dietní výrobek, který usnadňuje normalizaci látkového metabolismu, udržuje zdraví a je prospěšný u mnoha nemocí a zdravotních problémech. Více o cedrovém oleji si můžeš přečíst zde.

CZ

SK Cedrové oříšky / výlisky v kuchyni

Můžete je přidat do různých jídel, dezertů, krémů, ovocných a zeleninových salátů. Mohou sloužit i jako posypka na těstoviny, do krémových polévek či pomazánek. Lze použít i s tvarohem, medem, müsli, cereáliemi atd. Mají podobné využití jako piniové oříšky.

TIP na recept: cedrovo-bazalkové pesto

Potřebuješ:

200 g bazalky

1 konzervu sušených rajčat v olivovém oleji

100 g cedrových oříšků nebo výlisků

½ česneku

Příprava: Bazalku umyj vlažnou vodou a všechny suroviny posekej ručně, ale rozmixuj v kuchyňském robotu na jednolitou směs. Na závěr pesto můžeš okořenit podle své chuti.

 

Přejeme vám dobrou chuť :)

 

Článek si pro vás připravila,

Barbora

barborafotka

/* JH CSS */ /* JH CSS */