Marocký jíl nebo také zázračná hlína

Slyšeli jste už o marockém jílu? Pokud ne, tak jste tady správně. V našich skladech jsme přivítali tuto novinku z daleka a rádi bychom vám ji představili.

V tomto článku se dozvíte:

  • co je marocký Ghassoul jíl;
  • o účincích marockého jílu na pokožku a vlasy
  • 3 tipy na použití marockého jílu v kosmetice

Marocký jíl je podstatě hlína (ve formě jemného prášku), která je velmi vysoké kvality a pochází ze starodávných nalezišť v úrodném pohoří Atlas v Maroku. Tato hlína se velmi dobře mísí s vodou, díky čemuž je její aplikace na obličej a pokožku hladkým a příjemným zážitkem. Používá se již více než 1400 let jako mýdlo, šampon a kondicionér a v současnosti ho pro své terapeutické výhody používají mnohé špičkové lázně po celém světě. Tento jíl je těžen hluboko pod horami Atlas ve východním Maroku. Je sušený na slunci a nijak jinak se neupravuje. Jíl se při první těžbě jeví jako leštěná hnědá, mýdlovitá hlína, která je na pohled hrubá a připomíná skály. Po dalším ručním zpracování je v konečné podobě hladkou téměř hedvábnou zeminou. Předpokládá se, že tento jíl obsahuje vyšší procento oxidu křemičitého a hořčíku než jiné jíly a díky tomu se považuje za účinnější. Proč? Oxid křemičitý a hořčík jsou nezbytné pro lidské tělo, což znamená, že jsou nezbytné pro probíhající metabolickou činnost, která je životně důležitá pro existenci všech živých organismů.

image.jpeg

Účinky na pokožku

Marocký jíl je bohatý na hořčík a draslík. Neoficiálně mnoho specialistů v oblasti péče o pleť tvrdilo, že hořčík může být absorbován i přes pokožku - resp. její ochrannou vrstvu, čímž účinně bojuje proti akné, zbavuje nečistot a zlepšuje pružnost pokožky. Přestože neproběhlo dostatečné množství výzkumů, existují nejméně tři klinické studie, které potvrdily příznivé účinky jílu. Vědci naznačují, že může působit jako ochranná bariéra a eliminovat toxické látky, kterým je kůže vystavena.

Účinky na vlasy

Marocký jíl čistí nečistoty z pokožky hlavy a odstraňuje přebytečný maz. Exfoliační vlastnosti marockého jílu by zároveň mohly působit na úpravu vlasů a dodávat jim objem. Jíl díky obsahu oxidu křemičitého a mnohým jiným minerálům zásobuje vlasy potřebnými živinami, dodává jim sílu, lesk a jemnost.

 image

 

3 tipy na použití marockého oleje:

 

1. Přídavek do šamponu

Jak jsme zmínili, marocký jíl čistí pokožku hlavy a to hloubkově a zajíždí i do těch nejmenších pórů na pokožce hlavy. Právě proto je úspěšným při odstraňování kožního mazu. Nejjednodušší cesta jak tento účinek marockého jílu využít, je jeho přidání do běžného šamponu.

2. Jako pleťová maska

Postup: Umyjte si obličej vlažnou vodou. Použijte masku s marockým jílem - do malé misky si nakapejte 20 kapek arganového oleje a přidejte jíl podle potřeby, dokud nemáte hustou, ale snadno roztíratelnou hmotu. Natřete si masku na obličej a nechte působit 10-15 minut a následně opláchněte. Na závěr doporučujeme na pleť aplikovat růžovou vodu, která zklidňuje a hydratuje.

3. Tělový peeling

Jistě rádi své tělo rozmazlujete a dopřáváte si jednou za čas koupel nebo dlouhou teplou sprchu. Právě tehdy můžete čas v koupelně využít nejen pro regeneraci mysli, ale i na regeneraci vaší pokožky. Marocký jíl můžete aplikovat v jeho přirozené formě přímo na svou pokožku. Můžete jej použít jako náhradu za sprchový gel nebo jako klasický peeling.

Věříme, že si marocký jíl oblíbíte natolik, že se stane stálým produktem ve vaší kosmetické tašce.

Článek si pro vás připravila,

Barbora

barborafotka