Cedrový olej - od pěstování až po jeho výrobu

Diskuse na téma cedrový olej s sebou přináší mnohé otázky, mýty a nedorozumění. V tomto článku bychom se proto chtěli věnovat sibiřskému cedrového oleji od jeho pěstování, přes sklizeň, až po samotnou výrobu a jeho účinky. Věříme, že po přečtení objevíte kouzlo tohoto oleje a zajímavosti, které s sebou nese.

Odkud sibiřský cedrový olej pochází?

 Už z názvu je zřejmé, že tento olej má svůj původ v Rusku. Možná se ptáte jak je možné, že "strom cedr" roste v Rusku?! Ne neroste. Výraz "cedr" (Kedra, rusky) se používá i na pojmenování plodů - oříšků borovice sibiřské známé také jako borovice limba. Z těchto oříšků pochází cedrový olej, který je jedinečný přírodní produkt a v přírodě nemá obdoby. Tento strom byl také právě proto vždy v Rusku považován za "strom života".

unnamed 

Pěstování borovice sibiřské

 Borovice sibiřská (borovice limba) je jehličnatý strom druhu Pine, který narůstá do výšky 30 - 40 metrů. Její botanický název je sibiřská cedrová borovice. K tomu abychom tento strom mohli pěstovat, jsou nutná jeho semena, které musí být zasazena nejprve do většího květináče nebo sazenice. Po 6 letech, kdy už stromy dosáhnou výšku alespoň 2 metry, je můžeme zasadit do země, ale musíme dbát na 8 metrovou vzdálenost mezi sazenicemi. Sice se první roky kořeny borovice sibiřské drží u sebe, nicméně po nějaké době se začnou v zemi rozpínat a dožadovat si svůj "osobní prostor".

Sběr a výroba cedrového oleje

Proces výroby cedrového oleje samozřejmě začíná sběrem, který se provádí koncem září. Sbírají se borové šišky, ale jen ty zralé, které jsou spadlé - resp. které strom sám od sebe poskytl. Manipulace se šiškami musí splňovat určitá kritéria, které splňuje pouze ruční sběr. Sběr těchto šišek je tedy pracný, ale výsledek stojí opravdu za to.

 Jak se však dopracujeme k zmiňovanému oříšku?

Oloupáním šišek borovice. Po jejich oloupání se dopracujeme k cedrového ořechu, který musí být nejpozději do tří měsíců zpracován, aby cedrový olej byl kvalitní a poskytoval našemu tělu co nejvíce zdraví prospěšných látek. Ořechy před samotným lisováním procházejí důkladným tříděním a ty, které obsahují malé černé skvrny, jsou vyřazeny, aby kvalita oleje byla co nejvyšší. Po vytřídění se ořechy vkládají do lněných pytlů a jsou připraveny na lisovací proces. Cedrové ořechy se lisují za studena na lisu obloženým dřevem z borovice sibiřské, které je napuštěné včelím voskem. Lisování probíhá za těchto netypických podmínek proto, aby dřevo olej z jader nevstřebávalo. Takto vylisovaný olej je připraven k použití.

 07_jaroslav_svoboda-438x292

Jaké účinky má cedrový olej?

Cedrový olej je jedním z přírodních olejů, který se používá i pro lékařské účely. Tento olej obsahuje vysokou hladinu vitamínu E, omega 3, omega 6, omega 9 mastných kyselin a je bohatý na karotenoidy. Díky jeho užitečným vlastnostem si získal srdce mnoha a to doslova. Cedrový olej má příznivý vliv na kardiovaskulární systém, snižuje riziko srdečních chorob a udržuje srdce zdravé. Kromě svých účinků na srdce vyniká i při řešení problémů s trávením. Díky jeho obsahu antioxidantů pomáhá při redukci poškození buněk v trávicím traktu, podporuje metabolismus a léčí různé záněty trávicího traktu. Mezi jeho TOP 3 účinky patří i jeho příznivé působení na dýchací cesty - zánět průdušek, zánět průdušnice či zánět plic, bronchitida a mnohé jiné onemocnění.

 Abychom mu nekřivdili a netajili jeho další výborné účinky, cedrový olej pomáhá i při:

  • úpravě menstruačního cyklu
  • zánětu močových cest
  • léčbě obezity, hypertenze, dny, artritidy ...
  • regeneraci organismu a odplavování toxinů
  • podporuje imunitu
  • udržuje hladinu cholesterolu
  • udržuje správnou hladinu krevního tlaku


Při zevním užití se používá na:

  • poškozené a lámavé vlasy
  • suchou a přecitlivělou pokožku
  • léčí ekzémy, dermatitidy, psoriázu a seboreu
  • vyhlazuje vrásky
  • urychluje hojení ran, popálenin.

5214-1

Cedrový olej snadno dostanete v jeho přirozené tekuté formě, což vám zajistí ty nejdůležitější látky. Pokud vám jeho typická chuť nepřijde na jazyk, máme pro vás alternativu ve formě tablet. Tablety obsahují čistý cedrový olej s přidaným vitamínem E, který je obalený v želatinové skořápce.



Článek pro vás připravila,

 Barbora

barborafotka

 

Zdroj: prof. Ivan Pavlovič Neumykavin - Cedrový olej. Mýty a reality, vyd. v 2013



/* JH CSS */ /* JH CSS */