8 kroků ke krásnému a zdravému úsměvu

Péče o celkové zdraví i o ústní dutinu je klíčem ke krásnému a zdravému úsměvu. Každému je známá důležitost ústní hygieny a od dětství nám je zdůrazněna důležitost pravidelného čištění zubů či pravidelné návštěvy zubaře, které nám pomáhají udržet zuby zdravé. Avšak zdraví ústní dutiny je ovlivněno i stravou nebo životním stylem. Přinášíme vám několik tipů jak svým zubům a dásním poskytnout to nejlepší!

Screenshot_20200608_171725

1. Zdravé stravování prospívá vašim zubům

To, co jíte a pijete, může způsobit zubní kaz, takže pro vaše zuby je důležitá zdravá strava. Vyvážená strava obsahuje dostatek ovoce a zeleniny, které vaše zuby díky jemným vláknům jemně čistí, jakož i škrobové jídla, jako je chléb, rýže, brambory a těstoviny. Měli byste také jíst jídla charakteristické vysokým obsahem bílkovin, jako jsou maso, ryby, vejce, fazole a jiné luštěniny. Snažte se jíst co nejvíce surových (raw) jídel, protože produkují tvorbu slin a tím snižují riziko tvorby zubního povlaku.

2. Snižte obsah cukru, abyste zabránili zubnímu kazu

Aby se zabránilo zubnímu kazu, je důležité omezit množství cukru, které sníte a vypijete. Nejnebezpečnější bakterie, které se nacházejí v ústní dutině potřebuje ke svému přežití cukr. Proto pokud ho budete konzumovat ve velkém množství, pouze tím přispějete ke zhoršení stavu vašich zubů, tvorbě zubních kazů, které může vést až k jejich ztrátě. Mnoho cukrů, které jíme a pijeme, obsahuje jídlo a nápoje, jako například:

  • sladkosti, čokoláda, koláče a sušenky
  • sladké nápoje včetně nealkoholických nápojů, šumivých nápojů,
  • mléčné nápoje s přídavkem cukru a alkoholu
  • ovocný džus včetně neslazeného čerstvého ovocného džusu a smoothies
  • buchty, pečivo a ovocné koláče
  • piškoty a jiné pudinky
  • stolový cukr přidáván do jídla nebo nápojů, jako je čaj sladké snídaňové cereálie
  • džemy, marmelády, med a sirupy
  • zmrzlina a sorbety
  • sušené ovoce nebo ovoce v sirupu
  • sirupy a sladké omáčky

K efektivnímu bělení a ochraně před zubním kazem doporučujeme pastu Black clean s léčivými bylinami, která díky speciálním aktivním komponentům poskytuje každodenní ochranu a péči o vaše zuby. 

Screenshot_20200608_172030

 3. Přestaňte kouřit protože kouření poškozuje zuby

Kouření může zabarvit vaše zuby žlutě, způsobit zápach z úst a zvýšit riziko onemocnění dásní, jakož i způsobit další vážné zdravotní problémy. Proto byste s kouřením měli co nejdříve přestat, pokud chcete mít své zuby zdravé co nejdéle. Na zažloutlé zuby způsobené kouřením je doporučena speciální péče ve formě bělícího prášku, bělících sad nebo dentální hygieny u zubaře.

4. Alkohol a (ne) zdraví ústní dutiny

Alkohol může také narušit vnější strukturu zubů, což vede ke ztrátě či poškození skloviny. Pokud se to stane, možná budete muset jít k zubaři na zákroky, které nepotěší žádnou peněženku. Přílišné pití souvisí i se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny úst. Nejdůležitějšími rizikovými faktory pro vznik rakoviny úst jsou kombinovaný účinek kouření a pití alkoholu. Odhaduje se, že u těžkých pijáků a kuřáků je riziko vzniku rakoviny ústní dutiny 38-krát vyšší než u lidí, kteří nepijí ani nekouří.

5. Omezte potraviny a nápoje - mohou vám zabarvit zuby

Víno, cigaretový kouř, čaj a káva jsou viníky, kteří špiní zuby. Konzumujte je minimálněí, abyste zabránili nepříjemnému zabarvení zubů. Váš zubní lékař nebo hygienik může dát vašim zubům profesionální vyčištění, což může pomoci omezit zabarvení. Existují také různé domácí sady na bělení zubů, které mohou zabarvení zmírnit. Mezi přípravků na bělení je třeba dívat zejména na to, aby vám nepoškodily jistým způsobem zubní sklovinu nebo aby s sebou nepřinesli nepříjemného společníka - citlivost. Vyhledávejte proto výrobky na přírodní bázi, které lze výsledek přinesou později, ale bez fatálních následků. Velmi častou přírodní složkou na bělení je černý jíl sopečného původu, který má výborné čistící, ochranné a bělící účinky. Podobnou složkou je modrý jíl, rovněž sopečného původu, který je o něco jemnější a to ho tvoří skvělou volbou pro ty, kterých už trápí citlivost zubů a dásní. Velmi známou přírodní cestou při bělení zubů je černé uhlí a zubní pasty s jeho obsahem. Sílu přírodních složek a černého uhlí nabízí bělicí pasta od Ecodenty nebo pasta Black clean pro dokonalé bělení.

CZ

6. Čistěte si své zuby důkladně

Existuje správný způsob, jak si čistit zuby a používat zubní nit. Zuby byste si měli jemně omýt ze všech stran kartáčkem s měkkýmiextra měkkými štětinami a zubní pastou. Používejte malé krouživé pohyby a krátké tahy tam a zpět, kartáčujte opatrně a jemně podél linie dásní. Nezapomeňte také na jazyk, který si zlehka si vyčistěte jazyk použijte škrabku na jazyk, abyste udrželi ústa čisté. Na závěr si vyčistěte mezizubní prostory dentální nití, přednastavené nitě, tím se odstraní povlak a zbytky jídla, na které se zubní kartáček nedostane. A nezapomeňte, čím déle zubní kartáček používáte, tím více bakterií se dostane mezi štětinky, které pouhým okem nevidíme. Proto si ji měňte každé 3-4 měsíce.

Screenshot_24

7. Vybírejte si přírodní kosmetiku pro zdraví vašeho chrupu

Výběr kosmetiky určené na dentální hygienu rozděluje lidi na dvě skupiny. Na ty, kteří si koupí první pastu což jim v obchodě padne do očí a na ty, kteří jsou při výběru pasty náročnější a dívají na několik faktorů. V první řadě bychom si měli uvědomit, že zuby jsou tu s námi od narození až po jejich vypadávání a nemají schopnost své regenerace či obměny. Právě proto bychom je neměli zatěžovat umělými složkami a chemikáliemi, když jsou dennodenně sami vystaveny několika vnějším vlivům jakými jsou strava, bakterie a mechanická manipulace. Hygienu bychom svým zubům měli dopřát nejen vyčištěním, ale i jejich ochranu. Zubní pasty s takovým účinkem disponují různými látkami, které takovou ochranu poskytují. Jednou z nich je například zubní pasta s obsahem stříbra, která nenarušuje zubní sklovinu a zajišťuje ochranu zubů a ústní dutiny. Další ochrannou zubní pastou je pasta na bázi kokosového oleje nebo pasta s obsahem přírodních solí, které díky svým složkám zabraňuje tvorbě zubního plaku a kazu.

8. Zařaďte do své rutiny ústní vody

Ústní vody jsou častokrát při dentální hygieně podceňovány a na jejich používání by měl být kladen větší důraz. Ústní vody, ale i spreje normalizují acidobazickou rovnováhu v ústech, zabraňují množení bakterií způsobujících zubní kazy a ničí je i v těžko dostupných místech ústní dutiny. Ústní voda sama sice vaše zuby nevyčistí, ale mohou pomoci při nepříjemnostech jako je zápach z úst, krvácení dásní či případná citlivost zubů.

Jak si vybrat tu správnou?

Při výběru ústní vody bychom měli zvážit, na jaký problém ústní vodu potřebujeme. Ústní vody jsou složeny z různých látek, základem se sice podobají, ale každá z nich řeší jiný problém.

  • S alkoholem - na okamžité osvěžení
  • Bez alkoholu - pro osoby s citlivější ústní dutinou
  • S fluoridy - na posílení zubní skloviny
  • Bez fluoridů - pro osoby s alergií na fluor
  • S chlorhexidinem - pro osoby s problémy s dásněmi nebo afty

Pokud se zuby specifické problémy nemáte, je vhodné si vybrat takovou, která bude vaše zuby preventivně ochraňovat před zubním kazem, či poškozením skloviny. Ústní voda Altai s koloidním stříbrem a ústní voda zelený altajský cedr jsou příkladem ústních vod na každodenní používání. Podporují posílení skloviny, zabraňují tvorbě zubního plaku a kazu. Pokud hledáte ústní vodu, která disponuje bělicím účinkem a nechcete nežádoucí vedlejší účinky jako například citlivost, sáhněte po přírodních produktech na bázi solí nebo černého uhlí. Ústní vody tohoto typu často naleznete v konzistenci pěny, která umožňuje důkladnější hygienu ústní dutiny. 

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */