Merino vlna komplexně: její vlastnosti, historie, péče a etika

Už jste slyšeli o vlně merino a výhodách či nevýhodách, které nošení tohoto přírodního materiálu přináší? 

 

Co je to merino vlna?

Merino je 100 % přírodní ovčí vlna bez syntetických přísad. Merino vlna je složená z přírodního proteinu nazývaného keratin a tuku lanolinu. Získává se ze speciálně vyšlechtěného druhu ovcí, které se celý rok pasou v chladných oblastech Austrálie a Nového Zélandu. 

Merino 100 % přírodní ovčí vlna

Vlákna merino vlny jsou mnohem jemnější oproti tradiční vlně. Struktura vláken merino vlny je nepravidelná a právě tato nepravidelnost vláken je důležitá, protože díky tomu má merino tak skvělé vlastnosti. 

Lanolin

Lanolin je tuk získávaný z ovčí vlny, který pokrývá každý pramen srsti ovcí Merino. Pomáhá odpuzovat vodu, je přirozenou bariérou proti drsnému podnebí a chrání kůži ovcí před infekcemi. 

Stopy lanolinu zůstávají na vlněném vlákně i po ostříhání ovcí a spřádání vláken, takže oblečení vyrobené z merino vlny má obdobné vlastnosti. 

Mezi výhody lanolinu patří: 

  • Odpuzuje vodu 
  • Odolává skvrnám 
  • Poskytuje hebkost 
  • Je elastický
  • Odolává plísním a bakteriím 

Rozdělení vlny merino 

Délka vlákna se zaznamenává v milimetrech, hrubost a jemnost v mikronech. Na základě těchto parametrů se určuje kvalita a použití vlny. Všechny merino vlny tedy nejsou stejné, odlišují se hrubostí, rozdílné je i využití. 

Merino vlna se dělí na: 

  • jemnou
  • medium 
  • hrubou

merino vlna

Jemná merino vlna

Jemná merino vlna je nejjemnější druh ovčí vlny a využívá se na výrobu vysoce kvalitních textilií jako je outdoorové oblečení, kabáty, ponožky, spodní prádlo, trička, termoprádlo a mnoho dalšího. 

Záleží vám na kvalitě materiálů, které oblékáte? Toto jsou zdravotně nezávadné přírodní materiály na výrobu oblečení. 

Medium merino vlna

Medium merino vlnu je možné vyrobit z merino vlny, nebo křížením ovcí merino s jiným plemenem. 

Hrubá merino vlna

Hrubá merino vlna je produkovaná tzv. dvojúčelovými plemeny, které se kromě vlny chovají i pro maso. Hrubá merino vlna se využívá například na výrobu koberců. 

Historie merino vlny 

Ovce Merino, které se pyšní svou úžasnou vlnou, původně pochází ze Španělska, ale v průběhu 18. a 19. století se plemeno Merino rozšiřovalo postupně po celé Evropě, až nakonec doputovalo do Austrálie. 

Australský kontinent se stal předním producentem merino vlny, a je tomu tak dodnes.

V průběhu let se plemeno vyšlechtilo tak, aby ovce vydržely i v drsnějším prostředí a díky tomu má merino vlna tak výborné tepelně izolační vlastnosti. 

První využití našla vlna merino ve vojenských uniformách, pracovním oblečení, později i ve funkčním outdoorovém oblečení a doplňcích. 

Výhody merino vlny

Merino vlna přináší mnoho výhod a existují opodstatněné důvody, proč merino vlnu využít k výrobě oblečení. Mezi hlavní výhody patří určitě její přírodní původ, prodyšnost, hebkost, výborné termoregulační vlastnosti a další. 

Přírodní, obnovitelné vlákno 

Merino vlna je čistě přírodní, biologicky odbouratelný a obnovitelný zdroj. Po několika letech se dokáže přirozeně rozložit a nezatěžuje tak životní prostředí. Neobsahuje žádné chemické látky. 

Merino vlna je antibakteriální 

Díky ovčímu tuku lanolinu dokáže merino vlna eliminovat škodlivé látky, bakterie, roztoče a mikroorganismy.

Kromě toho je vhodná pro lidi, kteří mají citlivou pokožku nebo trpí různými alergiemi. Merino vlna by neměla vyvolávat žádné alergické reakce,byly provedeny i různé odborné výzkumy, ale každý člověk je individuální, takže se to nedá stoprocentně zaručit. 

Nezapáchá

Při správné péči zůstane oděv z této vlny čistý a bez zápachu i celé týdny bez praní. 

Prodyšnost 

Díky nepravidelné povrchové struktuře vlněného vlákna a přirozenému kroucení, dokáže tato vlna dýchat. V oblečení z merino vlny nemáte pocit lepkavosti. To syntetická vlákna nedokážou zaručit. 

Elasticita

Oblečení vyrobené z merino je pružné a elastické, což zabezpečuje vysokou odolnost a dlouhou životnost materiálu. 

Odvádí vlhkost

Merino vlna dokáže absorbovat hodně vlhkosti a odvádět pot. Z hlediska funkčnosti je to jedna z nejdůležitějších vlastností. 

Oblečení ze 100% merino vlny dokáže nasát vlhkost až do 35 % svého objemu. To znamená, že vás hřeje, i když je mokrá, pocit sucha zůstává

Má vynikají izolační a termoregulační vlastnosti 

Struktura dutého vlákna má mnoho výstupků, které zadržují teplo a udržují ho. To znamená, že vám v oblečení z merino vlny zima nebude. Teplota těla se nebude měnit ani při změně intenzity pohybu. 

Díky těmto vlastnostem můžete oblečení nosit celoročně. V létě materiál příjemně chladí a v zimě naopak udržuje teplo. Tím pádem nepotřebujete mít na sobě příliš mnoho vrstev oblečení. 

 

Věděli jste o tom, že…

… podobně jako celulóza i vlna je přírodní izolační materiál používaný na zateplení domů? 

Jemnost 

Merino vlákna jsou jemná, díky tomu je oblečení příjemné na nošení a neškrábe. Jemnost vlny se určuje podle průměru vlákna, který je měřený v mikrometrech. Hrubost vláken je rozhodující, protože hrubé 30 - 40 mikronová vlákna klasické vlny se hůře ohýbají, v důsledku toho vzniká nepříjemný pocit píchání a svědění. 

 Tenčí vlákna neškrábou, protože se při kontaktu s pokožkou ohýbají. 

UV ochrana 

Přirozenou vlastností merino vlny je eliminace účinků UV záření, což mnohá syntetická vlákna vůbec nedokážou. Merino vlna disponuje ochranným faktorem UPF 20+ a díky této vlastnosti je velmi vhodné velké množství merino outdoorového oblečení. 

 Odolnost vůči ohni 

Zajímavým faktem a další výhodou je i to, že voda a protein dodají vlně přírodní ohnivzdornost. V porovnání s umělými vlákny se vlna zapálí při mnohem vyšších teplotách. 

Nenáročná péče 

Lanolin, přítomný i v ovčí vlně, nejen že na sebe váže škodlivé látky, ale chrání i před nečistotami a odpuzuje špínu i při dlouhodobém užívání. Díky tomu je merino vlna nenáročná na údržbu.

Mnohdy ji stačí jen přes noc vyvětrat a nechat přirozeně uschnout. Materiál je nemačkavý, a tak není náročný ani na žehlení. 

Nevýhody merino vlny 

 

Každá mince má 2 strany a i merino vlna může mít samozřejmě své slabé stránky. Patří mezi ně: 

  • Trvanlivost
  • Trvanlivost merino vlny není pravděpodobně tak dobrá jako odolnost syntetických materiálů. 

 

 Při nadměrném používání a nadměrném praní se mohou na oblečení vytvářet díry nebo nadměrné žmolkování. Existuje však způsob, jak udělat tento materiál o něco odolnější. 

Víc větrání než praní může pomoci oblečení zůstat déle neporušené.

Cena

Toto je jedna z věcí, které obvykle odradí lidi od koupi. 

 Merino vlna nemusí být vždy levnou záležitostí - hlavně za výrobky vyrobené z kvalitní merino vlny si zákazník připlatí. 

 Když už nic jiného, ovečkám trvá, než jim naroste srst, a proto je samotná surovina vzácnější, což tlačí cenu nahoru. 

Omezující výběr barev

Další nevýhodou merino vlny je fakt, že je do jisté míry omezující. Nemá mnoho barev a také žádné vzory. Proti tomu je třeba říci, že některé firmy používají nové technologie na to, aby do oblečení vnesly barevný nádech. 

Pochází ze zvířat

Nevýhodou merino vlny je také to, že pochází ze zvířat. Tato zvířata nežijí vždy v nejlepších podmínkách a často se s nimi nepěkně zachází. 

 TIP: Pokud je to možné, hledejte vlnu, která pochází jen z etických farem. Odměníte tak farmáře, kteří se o svoje ovce náležitě starají a poskytují jim dobré životní podmínky. 

CZ

Merino z pohledu zdraví 

Svědí merino vlna?

Všichni si pravděpodobně pamatujete, jak vám rodiče nebo prarodiče kupovali vlněné svetry, které byli nepohodlné a svědili. Merino vlna má však jiný příběh. 

Jemnější a ohebnější vlákna merino vlny se při tlačení k pokožce jemně ohýbají, takže nepíchají. Jejich elastický charakter se přizpůsobí pokožce pohodlně při nošení. 

Některé lidi s citlivou pokožkou však může merino oblečení stále dráždit. Proto se vyplatí vyzkoušet různé značky, abyste zjistili, jak se chovají k vaší pokožce. 

Můžete být alergičtí na merino vlnu?

I když nic nemůžeme vyloučit, ve všeobecnosti je merino vlna hypoalergenní. To znamená, že jako přírodní materiál nezpůsobuje alergie.

 

TIP: Věděli jste, že i některé autosedačky jsou potaženy potahy z merino? 

Oblečení z merino vlny

Merino vlna je skvělé řešení, pokud jste na cestách  nebo jste vášnivým sportovcem a outdoorovým člověkem. Merino vlna spojuje styl a účel zároveň. Vypadá elegantně a nabízí komfort aktivnímu životnímu stylu. 

 obleceni z merino vlny

Merino vlna je oblíbená pro venkovní a outdoorové činnosti, protože je: 

  • termoregulační
  • rychleschnoucí 
  • odolná vůči zápachu 
  • odolná proti mačkání 
  • hypoalergenní 
  • odolná vůči slunečnímu záření 
  • biologicky odbouratelná 
  • měkká a jemná 

 

Ne všechny výrobky z merino vlny jsou však stejné. Na trhu dnes najdete různé směsi merino vlny a jiných materiálů, což se odráží nejen na ceně, ale i na kvalitě.

Porovnání merino s jinými látkami a materiály

Merino vs. syntetika

Nekvalitní syntetické košile začnou zapáchat, lehko se obarví. Na druhou stranu jsou o něco odolnější než vlna. 

Merino vs. bavlna

Bavlna je určitě měkčí, levnější a všestrannější, avšak z hlediska vyšší fyzické aktivity, není tak výhodná jako merino vlna.

 Při nadměrném pocení je těžší a může začít zapáchat. 

Merino vs. exotické materiály

Existuje několik jiných zvířecích materiálů, jako je mohér nebo angora vlna, které jsou méně populární než merino, ale také mohou mít určitý potenciál pro outdoorové oblečení. 

Jsou odolné vůči špíně a zápachu podobně jako merino. Merino vlákna jsou však jemnější, měkčí a pevnější.  

TIP: Znáte tyto přírodní materiály na zateplení domů? 

Merino vs. kašmír 

Abyste vypadali co nejlépe a zůstali v teple i během chladnějších měsíců, je nevyhnutelné vědět, které látky a materiály se nejlépe hodí do zimního počasí. Vlna je ve všeobecnosti považována za nejoblíbenější volbu pro zimní oblečení. 

Merino vlna je všeobecně považovaná za nejoblíbenější volbu pro zimní oblečení. Merino vlna je známá tím, že je jednou z nejjemnějších a prémiových druhů vlny, což z ní dělá silného konkurenta kašmíru, který je jedním z nejluxusnějších materiálů. 

Oba materiály jsou špičkové, každý z nich se však hodí pro jiné teploty a typy oblečení. 

I když jsou obě možnost nádherné, příjemné a teplé, v určitých situacích je merino vlna lepší než kašmír a naopak. 

Například, pokud chcete sportovat nebo dělat venku něco aktivně, merino vlna je mnohem odolnější materiál než kašmír a je méně pravděpodobné, že se poškodí nebo zničí. 

Merino vlna se také jednodušeji pere a ošetřuje, díky tomu je lepší i na běžné nošení. 

Pokud potřebujete něco extrémně teplého, kašmír je o něco teplejší. Také pokud se chystáte na formálnější akce, je kašmír určitě vhodnější a elegantnější variantou oblečení.

druhy merino vlny

Udržitelnost a vliv merino na životní prostředí 

Vlna je přírodní vlákno a je biologicky odbouratelná. 

Biologicky odbouratelné materiály jsou samozřejmě mnohem lepší pro životní prostředí oproti syntetickým materiálům jako je nylon, polyester nebo akryl - jako každý jiný plast, i těmto látkám trvá roky, než se rozloží, nemluvě o škodlivých mikrovláknech, která ohrožují nejen životní prostředí, ale i zdraví člověka.

Merino vlnu lze považovat za poměrně ekologický a udržitelný materiál. Je třeba mít na paměti fakt, že i chov ovcí má jistou uhlíkovou stopu, jelikož ovce produkují skleníkové plyny. 

Pokud jsou ovce chované na farmách s obnovitelýnm polnohospodářstvím, které se soustředí na zlepšování kvality půdy, mají i ovce výrazně pozitivnější vliv na životní prostředí. 

Záporným bodem zůstává fakt, že na pasení ovcí jsou potřebné rozlehlé paseky, které si vyžadují kácení lesa, což poškozuje ekosystém. 

Je merino vlna etická? 

Co se týká etické stránky merino vlny, je třeba zvážit několik faktorů. 

Jedním z nich je produkce vlny, která nijak neubližuje zvířatům. Ovce nejsou schopny samy shazovat vlnu, proto potřebují lidskou pomoc a pravidelné stříhání. 

I když existují zákony a pravidla, ne každý chovatel má absolutně etickou péči o svá zvířata. 

Neetickou praktikou, s kterou se u ovcí setkáváme často, je tzv. “mulesing.” 

To je zákrok odstranění přebytečné zvrásněné kůže kolem ocasu obřezáním. Toto obřezání má zabránit šíření infekce, ale farmáři ho dělají bez umrtvení, což  je pro ovce velmi bolestivé a mohou dokonce zemřít. 

Ovce si zaslouží naši lásku, pozornost a spravedlivost, stejně jako všechny ostatní stvoření. 

Můžete si koupit etickou vlnu? 

Etická vlna určitě existuje, ale je třeba si udělat průzkum pro její vyhledání. 

Například při nákupu vašeho dalšího outdoorového oblečení nebo vašeho nového svetru byste měli hledat oděvy z merino vlny s etickými certifikacemi jako je ZQ Merino Standard, Certified Organic Wool label nebo Responsible Wool Standard.  

Další možností je nákup oděvů z druhé ruky nebo z recyklované vlny, což má vždy menší dopad na životní prostředí oproti nákupu nového oblečení. 

Pokud chcete, aby byla merino vlna etického původu, mnoho farmářů i výrobců prosazuje mulesing-free přístup. K zvířatům přistupují s respektem a místo tohoto bolestivého procesu volí alternativu v podobě častějšího stříhání a dezinfikování v oblasti ocasu. 

Mezi značky, které zaručují použití vlny bez mulesingu patří například Patagonie, Finisterre, NewMerino a Fjällräven. 

TIP pro vegany: Faktem zůstává, že merino vlna není veganská a stále se jedná o živočišný produkt. 

Na cestách s merino 

Merino vlna  je skvělá na cestování, protože je neuvěřitelně všestranná. Oblečení z merino vlny je určitě dobrou investicí, kterou na cestách oceníte.

Jelikož vlna není objemná, můžete si zabalit různé oděvy s různou hmotností, abyste uspokojili vaše potřeby na cestách. Ve vašem kufru tak zůstane prostor i na jiné věci. 

Ať už máte na sobě tričko z této vlny v letadle, svetr na túře na horách nebo nosíte merino ponožky, materiál se přizpůsobí každému podnebí i teplotám a je navíc i pohodlný. 

TIP: Využíváte při cestování a turistice hamaku? Znáte i zateplené hamaky, které poskytují dostatečný tepelný komfort? 

Během dlouhých dní budete vděční za prodyšnost vlny, která je odolná vůči zápachu a odvádí pot. Díky vlastnostem, které pohlcují vlhkost, nebudete muset tak často měnit oblečení. 

Oděvy z merino si můžete obléct víckrát bez toho, aniž by zapáchaly. 

Merino je ideální volnou i pro vysoce intenzivní a outdoorové aktivity, protože absorbuje teplo v chladném počasí a odvádí vlhkost v teplém počasí. Merino vlna vydrží i několik dní bez praní a když je potřeba oblečení vyprat, udělejte to ručně, použijte teplou vodu a nechte přes noc uschnout. 

Péče o merino vlnu 

Jak už bylo řečeno, merino vlna není náročná na údržbu. Pokud však máte pocit, že je vaše oblečení připraveno na praní, je třeba mít na paměti několik věcí. 

Praní v pračce

Oblečení z vlny perte v pračce na programu pro vlnu, při teplotě 30 °C a snižte otáčky. Praní by nemělo přesáhnout 1 hodinu. Nejlepší je používat prací prostředek určený na merino vlnu. Nedoporučujeme používat zvýrazňovače barev, odstraňovače ani aviváž. 

Ruční mytí 

  • Ujistěte se, že je umyvadlo čisté 
  • Naplňte umyvadlo teplou vodou 
  • Přidejte několik kapek jemného čistícího prostředku, posloužit vám může i běžné tekuté mýdlo 
  • Oblečení z merino vlny hoďte do vody a nechte 10-20 minut namočené 
  • Vodu čas od času jemně promíchejte 
  • Vypusťte umyvadlo a opláchněte oblečení čerstvou teplou vodou 

Chemické čištění 

Pokud je na oděvu štítek “pouze chemické čištění,” pravděpodobně to má dobrý důvod. Odneste ho proto do profesionální čistírny, aby se zajistila vynikající kvalita vašeho oblečení. 

TIP: Víte jak správně prát oblečení? 

Sušení 

Nejlepší způsob, jak vysušit oblečení z merino vlny, je usušit ho volně na vzduchu. Případně ho můžete přehodit přes židli, nevěste ho však za kolíčky, aby se neroztáhlo. 

POZOR: Nikdy nesušte oblečení z merino vlny v sušičce. 

Žmolkování 

Bohužel se žmolkování nedá úplně vyhnout, ale do určité míry se dá zmírnit jemnou péčí. Když se žmolky vyskytnou, můžete se jich zbavit například šetrným použitím odžmolkovače. 

8 tipů pro kompletní péči o oblečení z vlny 

  1. Čím častěji perete, tím víc se oblečení opotřebuje. Merino oblečení nemusíte prát po každém použití. Stačí ho jen nechat vyvětrat na čerstvém vzduchu 
  2. Vsaďte na šetrné praní v pračce. Merino kousky doporučujeme za běžných okolností prát v pračce s programem na vlnu při teplotě 30 stupňů. Pokud nemáte program na vlnu, použijte cyklus na jemné praní. 
  3. Praní v ruce je jednoduché a rychlé. Oblečení operte otočené naruby, v čisté, vlažné vodě s teplotou cca 30 °C. Použijte jemný a šetrný prostředek určený na merino vlnu, nechte ho vsáknout 10 minut a potom důkladně opláchněte. 
  4. Je nevyhnutelné použít prací prostředky určené na merino vlnu. Běžný prostředek způsobí znehodnocení a srážení merino oblečení. Nepoužívejte agresivní prací prostředky, které obsahují enzymy, bělidla a rozjasňovače. 
  5. Merino oblečení vyžaduje specifické sušení. Oblečení po vyndání z pračky narovnejte a vytvarujte do původního tvaru a velikosti. Ideální je sušení na plocho. Sušit ho můžete i na stojaně na sušení prádla. Vyhněte se však sušičce, sušení na radiátoru i přímém slunci. 
  6. Merino oblečení skladujte na suchém místě, ne přímo na slunci. Je třeba dávat si pozor na různé domovní parazity jakými jsou moli, kterým merino vlna velmi chutná. Proti molům jsou skvělé například levandulové polštářky nebo speciální přípravky z drogerie. 
  7. V případě skvrn je třeba je ihned odstranit, merino vlnu opláchnout studenou vodou a pokud je to nutné, můžete na umytí použít i jemné mýdlo nebo saponát. 
  8. Pro prodloužení životnosti je třeba dávat pozor na různé mechanické poškození, které mohou způsobit sucho zipy, šperky, nehty apod. 

 

Ať už se chystáte na náročnou turistiku do hor nebo na dlouhou procházku ve slunečných dnech, tento nadčasový přírodní materiál vám zajistí komfort, teplo, pohodlí, sucho a mnoho dalších výhod, které vám budou přínosem. 

 

Dominika Blchová, SEO služby a copywriting



/* JH CSS */ /* JH CSS */