Lopuch větší a jeho využití

List z lopuchu jako deštník nebo slunečník je jakýmsi symbolem dětských dob strávených v přírodě blízko rumovišť, plotů, silnic nebo opuštěných zahrad. Tam totiž tato dvouletá léčivka roste. Není však zajímavá jen svými velkými, zespodu jemně prošedivělými jakoby plstěnými listy, ale i kořeny, které obsahují poměrně vysoké procento inulinu.

Inulin je složený cukr (polysacharid), který naše tělo není schopno rozštěpit vlastními enzymy, z čehož vyplývá, že inulin se dostává do tlustého střeva, kde je potravou pro „přátelské bakterie“ (přírodní probiotikum), což značně ovlivní hladinu cukru v krvi, ale i naše trávení, které je základem dobré imunity. Dobré trávení má vliv na stav kůže,vlasů a nehtů. Kořen a listy lopúch neobsahují jen inulin, ale i bílkoviny, třísloviny či vitamín C.

lopuch vacsi 600x350

Tinktura nebo odvar z lopuchového kořene má potopudné i močopudné účinky. Je možné ho využít při onemocněních ledvin (výskyt ledvinových kamenů), při „pálení žáhy“, cukrovce, dně, ale i formou obkladů z listů při revmatických bolestech kloubů ,nebo při léčbě ekzémů či hnisajících dlouho se hojících ran. Je vynikajícím pomocníkem při péči o vlasy – nejenom, že zamezuje vypadávání vlasů, ale pomáha i při léčbě odolných lupů. (z vlastní zkušenosti doporučuji lopuchovou sadu od firmy Floresan – vlasový šampon a maska).

Dalo by se říci, že pokud potřebujete pomoc, je tato dvouletá rostlina výbornou volbou. Sbíráme vždy pouze kořeny ročních rostlin (kořen během druhého roku dřevnatí) většinou na jaře – v březnu až dubnu. Kořeny důkladně omyjeme studenou vodou, nařežeme a dáme sušit buď volně nebo při teplotě 35-40 st. C. Usušené kořeny však připravujeme pouze na jednu sezónu a i během skladovaní dáváme přesušit, protože vážou vzdušnou vlhkost.

Listy zase přikládáme rubovou stranou na místa postižené revmatem – vždy na noc přiložíme buď čerstvý list, nebo sušené listy namočené ve vodě, dáme kompresní obvaz, vrstvu vaty nebo měkké tkaniny a převážeme plátnem. Výborně „vytahuje“ bolest z nemocných kloubů.

Kdo má rád ve stravě něco zelené, nebude s lopuchem zklamaný. Mladé, opatrně nakrájené listy sa dají upravit jako salát spolu s křenem a smetanou. Krájet je však potřeba opravdu jemně, z důvodu, že listy mají svůj charakteristický zápach.

Zkrátka a dobře – pokud se vydáte na příjemnou procházku, dobře se okolo sebe porozhlížejte, zda nenajdete nejen vhodný deštník, ale i cennou léčivou rostlinu.

Taktéž i na našich stránkách najdete produkty z lopuchu.

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */