Len setý

lan siaty 1

Dnes byste divoce rostoucí len hledali velmi těžko. Již mnoho tisíciletí je kulturní plodinou pěstovanou především pro vlákno v mírném pásmu Evropy, ale i v mírném pásmu amerického kontinentu. Ale nejen lněné vlákno je to, co tato bylina nabízí. Jeho semínka obsahují velké množství slizu, oleje a bílkovin.

Pokud trpíte syndromem „líného střeva“ nasypte hrst lněných semen večer do sklenice s vodou a ráno po přecedění vypjite. Vašemu trávícímu traktu takto připravený nálev jen prospěje. Vylouhovaný sliz obsahuje vlákninu, která nastartuje trávení, což se odrazí na výkonnosti, energii a celkově dobré náladě. Nebo si přidejte lněná semínka do bílého jogurtu či s ním posypte pečivo. Pomáha při léčbě žalúdečních vředů, zmírňuje bolesti žaludku – jeho sliz totiž vytvoří na stěně žaludku a střev film, díky kterému potrava projde a odevzdá potřebné živiny bez toho, aby stěnu žaludku nebo střev podráždila.

Lněný olej získávaný ze semen lisovaním za studena se stal stálicí mezi výživovými doplňky – užívá sa vnitřně. Vyrovnává hladinu cholesterolu v krvi, zabraňuje vzniku arterosklerotických změn a díky vysokému množství vitamínu F udržuje pokožku zdravou.

Je vhodný jako doplňková léčba pokud máte zvýšený krevní tlak nebo jen jako prevence, která udrží cévní systém funkční do vysokého věku.

Malá černá zrníčka pomáhají i při léčbě revmatu: stačí vložit do plátěného sáčku, namočit do horké (ne vroucí vody) na 10 minut a co nejteplejší přikládáme na bolavé místo.

Taktéž i na našich stránkách najdete produkty ze lnu.

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */