Brusinka obecná

Červené bobulky, známé i z horských oblastí Slovenska, mají svojí charakteristickou jemně trpkou příchuť.
Jsou plodem polokeře z čeledi vřesovitých, který roste především
v jehličnatých lesích mírného pásma, ale i v tundrách Sibiře. Bobulky jsou vděčnou potravou pro ptactvo i zvěř, což má svůj význam: trávicí trakt ptáků totiž nestráví semena a tak je úspešně brusinkový keřík rozšiřovaný na velkých plochách. Brusinkový keř tak trochu parazituje – jeho kořeny jsou hustě prorostlé myceliem (podhoubím) některých hub, které díky svým nitkovitým vláknům výborně vstrebávají roztoky živin z půdy a odevzdávají je kořenům brusinek.

brusnica

 

 

Kromě bobulí je tento keř pro medicínu (ať už tradiční nebo současnou) významný pro své listy, které obsahují látky, které skvěle desinfikují močové cesty. Čili u všech zánětů, bolestí a problémů s ledvinami je čaj z těchto listů nebo brusinkový nápoj skvělým pomocníkem antibiotik.
A nejen to: brusinkový kompot snižuje horečku (lépe
jako paralen). Čerstvá šťava pomáhá snížit krevní tlak, je vhodná při anémii (nedostatku červených krvinek) v těhotenství. A pokud to občas přeženete s alkoholem, brusinková šťava Vás zaručeně postaví na nohy.

Přidáváme i pár jednoduchých receptů:

Odvar: 3-4 ČL podrcených brusinkových listů zalít dvěma sklenicemi vroucí vody a vařit v zakryté nádobě ve vodní lázni 15 minut. Nechat chladnout 45 minut při pokojové teplotě a doplnit do objemu 500 ml. Pije se 3-4 x denně po ¼ sklenici před jídlem.

Výluh: 10g brusinkových listů zalít 100 ml horké vody a nechat louhovat 2 hodiny. Přecedit a užívat 1-2 PL 3x denně před jídlem při onemocnění ledvin.

Léčivý nápoj: 50 ml čerstvé brusinkové šťávy doplnit 150 ml převařené ochlazené vody, podle chuti přidat med. Pije se po 100 ml 3-4x denně po jídle při nachlazení, chřipce, migrénách a zvýšeném krevním tlaku.

 

Také na našich stránkách najdete produkty z brusinky.

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */