Karotenoidy

O drobných oranžových plodech rakytníku jste si mohli už na našem blogu přečíst. Teda fakt, že rakytník obsahuje například velké množství vitamínu C už nám je znám. No napadlo Vás co způsobuje jeho oranžové zbarvení? Může za to nějaké obyčejné barvivo? Vždyť dnes už konzumujeme potravu zabarvenou i na šmoulí modrou, a ani nám to nepřijde zvláštní.

Toto barvivo patří přesně ke stejné skupině látek, která způsobuje například i zbarvení mrkve a jiného ovoce či zeleniny- karotenoidy.

A tady už Vám může být něco známo. Před létem a v létě mnoho z nás sahá po beta-karotenu, aby byla naše pokožka zdravá, vyživená a připravená pro pěkné opálení, nebo poctivě chroupáme mrkev abychom měli lepší zrak a pomohli si ke zhnědnutí pokožky :) Tyto věci mám zafixované ještě z dětství , kdy mi máma pravidelně před létem dávala beta-karoten v tabletkové formě, nebo když mi děda vždy říkal, abych si dala mrkev v polévce a dohlédnu i za roh :)

karotenoidy mrkva 600x350

No a co jsou to tedy za látky, ty karotenoidy? :)

Je to skupina látek, která má na svědomí nejen zbarvení různých druhů zeleniny a ovoce (od červené až po žlutou), ale hlavně velmi dobře ovlivňuje naše tělo, protože jako antioxidanty mají schopnost vázat a tedy ničit volné kyslíkové radikály a chránit před nimi buňky našeho těla.

Studie prokázaly, že čím je v krvi vyšší hladina karoteniodů, tím jsou buňky méně náchylné k různým abnormalitám.

V potravě a přírodních zdrojích se vždy nachází více karotenoidů společně a ne jednotlivě. Toto je výhodou oproti syntetickým doplňkům s beta-karotenem, protože potravou se do těla dostane nejen více karotenoidů, ale některé z nich mají také pozitivnější účinky než tento beta-karoten.

U nás můžete najít olej z rakytníku, který obsahuje tyto prospěšné karotenoidy. V plodech rakytníku, z nichž je i náš olej se zjistila přítomnost alfa-karotenu, gama-karotenu, dihyroxy-beta-karotenu, lykopenu, zeaxantinu a cantaxantinu.

Tak například beta-karoten dokáže inhibovat oxidaci cholesterolu a tím redukovat riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Zeaxantin je zase velmi dobrým pro oční tkáň a lykopen zase posiluje komunikaci mezi buňkami, aby nedocházelo k selhání buněčných funkcí.

Navíc karotenoidy spolu s dalšími účinnými látkami posilují imunitu organismu.

Takže přece to není to jen tak obyčejné barvivo :) Je jasné, že dnes pokud budu chtít pro doplnění těchto látek už nesáhnu po tabletovém beta-karotenu než kdysi, ale raději si dám například rakytníkový olej :)

A co vy?

Zuzka

bobule_rakytniku_zmensene65c-768x528

 

/* JH CSS */ /* JH CSS */