Rakytník

Domovem tohoto známého keře s léčivými oranžovými plody je Rusko, ale v současnosti je rozšířen v téměř celé Evropě a Asii. Dá se dokonce pěstovat i na zahrádce.

Dorůstá výšky 3-6 metrů a je to rostlina dvoudomá – to znamená, že pokud chcete sbírat oranžový „sibířský zázrak“ (tak ho nazývají v jeho domovině) potřebujete jednu samčí rostlinku, která díky větru dokáže opylovat 5 - 10 rostlin samičích. Roste na nenáročných půdách – ve své domovině zpevňuje štěrkovitou půdu v okolí železničních tratí.

 Rakytník 600x350

Nejzajímavější z hlediska tradiční medicíny jsou samozřejmě plody – plné vitamínů – především vitamínu C (možná jste nevěděli, že rakytník je přezdívaný také citroníkem severu). Stejně tak cenný je také i rakytníkový olej, který doslova dělá zázraky při léčbě vředů bérce, popáleninách nebo po chemoterapii. Esenciální aminokyseliny , třísloviny, silice a množství rostlinných pigmentů ( například karoten, který zodpovídá za krásnou oranžovou barvu). Spolu s vitamínem C také plody obsahují vitamín P.
Pokud se rozhodnete použít některý z výrobků s rakytníkovým olejem – doporučujeme něco z péče o vlasy. Tento vzácný olej totiž zabraňuje vypadávání vlasů.

Produkované kosmetické výrobky z rakytníku jsou například: balzám na vlasy pro objem a bujnost, nebo šampon pro všechny typy vlasů. Běžně se můžete setkat i s čistým olejem z rakytníku. Kromě toho jsou na trhu i krémy a gely s rakytníkem a balzám na rty s rakytníkem.

A pokud byste si chtěli vyrobit domácí rakytníkový olej, postupujte takto:

Sušené rakytníkové plody rozdrťte a zalejte slunečnicovým olejem. Nechte stát v uzavřené nádobě 3 až 4 týdny na teplém místě. Během procesu zrání je potřeba každý den protřepat. Potom přeceďte přes jemné plátno do nádoby z tmavého skla a odložte na chladné místo.

Produkty, které obsahují rakytník máme pro Vás k dispozici na našem e-shopu :-)

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */