Esenciální oleje – bližší představení a způsoby použití

Vy, kteří ještě esenciální oleje neznáte, ale možná i Vy, kteří je již doma máte, jistě oceníte rady, jak je používat. Shrnuli jsme tu v kostce nejdůležitější informace, které by měly zodpovědět otázky na všeobecná pravidla jejich užívání, na konkrétní možnosti jejich využití, ale i o jejich skladování, které má vliv na kvalitu esenciálního oleje.

hottousearomatherapy_1

Zde jde pár tipů, které se Vám budou hodit:

  • Pokud začínáte, vždy si přečtěte příbalový leták ke konkrétnímu druhu oleje. Zpočátku užívejte nejnižší doporučenou dávku (pokud je uvedeno např. 3 – 5 kapek, nakapejte jen 3) a postupně opatrně zvyšujte dávku tak, aby Vám přinášela užitek.

  • Pokud máte přecitlivělou pokožku nebo sklon k alergickým reakcím, každý nový druh oleje si před samotným použitím ověřte tímto jednoduchým testem: připravte si 1 čajovou lžičku základního oleje (slunečnicový, řepkový) a kápněte do něho 2 kapky oleje esenciálního. Získanou směs opatrně naneste na vnitřní stranu zápěstí. Pokud se v průběhu dne neobjeví jakýkoliv nepříjemný příznak nebo pocit (svědění, pálení, zčervenání nebo vyrážka), znamená to, že je olej vhodný na vnější použití.
  • Oleje se na pokožku nenanášejí samotné. Vždy (ale obzvlášť u dětí nebo lidí s jemnou pokožkou) se smíchají se základním olejem – stačí obyčejný slunečnicový nebo neutrální masážní olej – například jojobový.

  • Při použití oleje v aromalampě by první dvě seance neměly přesáhnout více než 20 minut. Pokud použijete olej smíchaný s medem nebo mlékem do koupele, dopřejte si ze začátku relaxaci pouhých 5 minut.

  • Pokud se neředěný esenciální olej dostane do kontaktu s očima, potřete je obyčejným olejem a vypláchněte vodou.

 

UPOZORNĚNÍ: Kromě použití v aromalampě se esenciální oleje nikdy nemísí s vodou, ale se základním olejem (slunečnicovým, případně na masáž je možno použít směs jojobového a esenciálního oleje) nebo s mlékem.

the-secrets-of-aromatherapy 

V předcházejících bodech byly zmíněné děti – u nich je třeba být dvojnásob opatrný, neboť jejich pokožka je ještě velmi citlivá. Navzdory tomu dětský organismus velmi dobře na aromaterapii reaguje.

Aromaterapie a děti:

  • Nikdy nepoužívejte neředěný olej. Zapamatujte si pravidlo ředění v poměru 1 – 1,5% esenciálního oleje v poměru k základnímu oleji nebo mléku.
  • Přímo na dětskou pokožku patří jen tea tree olej – stačí kapka na postižené místo.
  • Děti nenechávejte u aromalampy samotné.
  • Nepodávejte esenciální oleje vnitřně.
  • Vyhýbejte se takovým olejům, kde je výslovně uvedeno, že nejsou vhodné pro děti.

 

Spojovat používání olejů jen s aromalampami by byla škoda, neboť mají o mnoho širší záběr. Nepomáhají jen při prochladnutí, ale patří také do domácnosti. Připravíte si z nich koupel či obklad a v létě si můžete namíchat zdraví neškodný repelent.

 

Zde jsou způsoby jejich širokého využití:

  1. INHALACE:
  • Aromalampa: Do horní nádobky, kterou naplníte teplou vodou, nakapejte 3-5 kapek oleje na 15 m2 plochy místnosti. Až poté zapalte svíčku ve spodní části. Lampa by neměla hořet v průběhu 3 hodin déle než 20 minut.
  • Napařování: Do misky nalejte horkou vodu a kápněte 1-2 kapky oleje. Hlavu si přikryjte ručníkem a vdechujte páru 3-10 minut. UPOZORNĚNÍ! Vždy zavřete nebo si zakryjte oči, aby nedošlo k podráždění.
  1. OBKLADY: Do vody nebo základního oleje přidáme 5-7 kapek. Ponoříme bavlněnou látku, zlehka vyždímáme a položíme na postižené místo. Obalíme fólií a suchou látkou, případně obvazem. Délka trvání procedury je 10-40 minut.
  2. ZÁBALY: Do nádoby s objemem 2-3 l nalejte teplou vodu. Přidejte 15 kapek esenciálního oleje, namočte osušku, zlehka vyždímejte a zabalte se do ní. Zábal by neměl trvat déle než 2-3 minuty.
  3. KOUPEL: Smíchejte 3-5 kapek oleje a 30-60 ml základního oleje či mléka. Vlijte do připravené vany s vodou.
  4. MALÁ KOUPEL (na nohy a podobně): Připravte si směs 10 ml základního oleje a 1-3 kapek oleje esenciálního. Přidejte do připravené nádobky s vodou. Délka procedury by neměla přesáhnout 5-10 minut.
  5. SAUNY: Vedle zdroje tepla postavte nádobku s vodou (pozor, materiál musí být odolný vůči vysokým teplotám) s objemem 50-100 ml a přidejte 10 kapek oleje na 15 m2
  6. MASÁŽE: Smíchejte 1 polévkovou lžíci základního oleje (jojobový, rýžový) a 1-5 kapek oleje esenciálního. Směs rozetřete v dlaních a masírujte postižené místo.
  7. OBOHACENÍ KOSMETIKY: 1-2 kapky esenciálního oleje na každých 5 ml základního prostředku (krém, sprchový gel apod.)
  8. PÉČE O VLASY: Kápněte na hřeben 2-3 kapky oleje a upravte účes.
  9. ČIŠTĚNÍ PLETI: Přidejte 1-2 kapky vybraného esenciálního oleje do vody, naneste na tvář a jemně očistěte kosmetickým tamponem.
  10. ÚKLID OBYTNÝCH PROSTOR: Připravíme si roztok v poměru 30 kapek esenciálního oleje na 5 l vody a uklízíme běžným způsobem.
  11. REPELENT: Pokud se potřebujete zbavit dotěrného hmyzu, použijte esenciální olej v aromalampě tak, jak je uvedeno v návodu. V případě poštípání je možno použít tea tree olej přímo na postižené místo.
  12. DOMÁCÍ ZVÍŘATA: Můžete přidat 9 kapek esenciálního oleje do 2 polévkových lžic šamponu určeného pro zvířata.

 

Na závěr přidáváme několik rad, jak esenciální oleje skladovat.

  • V první řadě je třeba vybrat chladné místo daleko od tepelného zdroje a chráněné před slunečním zářením.
  • Olej MUSÍ být (už od výrobce) v tmavé nádobce, nejlepší je, pokud má obal ze skla. Je to jeden z důležitých znaků kvalitního produktu!
  • Po každém použití je třeba lahvičku řádně uzavřít, neboť kontaktem esenciálního oleje se vzduchem dochází ke znehodnocení produktu.

 

Na závěr se sluší představit nabídku esenciálních olejů. Naše firma má ve svém sortimentu kosmetiku a výživové doplňky pocházející z Ruské federace. Firma Botanika nabízí oleje ve vysoké kvalitě, proto u nás tyto oleje najdete. Momentálně se jedná o následující produkty:

Esenciální olej z aloisie citronové 

Je charakteristický sytou ovocně-citronovou vůní s jemnými květinovými tóny. V kosmetickém průmyslu se používá jako složka přípravků určených k péči o pleť a pokožku celého těla. Aktivní látky obsažené v oleji z aloisie tonizují, zpevňují pokožku a vyhlazují drobné mimické vrásky. Celkově osvěžují a doplňují vitamíny potřebné pro pleť. Olej je vhodný také pro problematickou pleť – pomáhá v boji s vřídky, pupínky a vyrážkami, problematickou pletí a akné. Zlepšuje krevní oběh, dá se využít jako pomocný prostředek při odstraňování celulitidy. Je dobrou prevencí před vznikem strií. Podporuje růst vlasů.

V aromaterapii (použití v aromalampách apod.) pomáhá při apatii, ale také při nervovém napětí. Obnovuje chuť do života, pomáhá zvyšovat koncentraci, zbavuje nespavosti, odstraňuje bolesti hlavy, je vhodný při závratích a nevolnosti.

 

Levandulový esenciální olej 

Zdrojem tohoto známého oleje jsou čerstvé květy levandule. Vyznačuje se lahodnou květinovou vůní smíchanou s dřevitými odstíny. Levandulový olej je zřejmě nejpopulárnější díky svému bohatému využití v kosmetice, kde výborně působí samostatně nebo jako složka přípravků určených k péči o poškozenou či velmi citlivou pokožku. Působí protizánětlivě, odstraňuje podráždění, svědění, otoky, začervenání a zbavuje pleť nepříjemného olupování svrchní vrstvy pokožky. Navrací pružnost povadlé a ochablé pokožce. Díky antibakteriálním účinkům je možné olej použít, když se objeví akné, pupínky, vyrážky, ale také při dermatitidách a ekzémech. Zesvětluje pigmentové skvrny.

V aromaterapii je vhodný při nervové vyčerpanosti a úbytku sil. Ideálně doplňuje meditaci. Pomáhá při nespavosti. Má pověst afrodiziaka.

 

Esenciální olej z máty rolní 

Olej získávaný z nadzemní části rostliny má typickou mentolově chladivou vůni s nasládlým dozvukem. Základní složkou mátového oleje je mentol, obsahující vitamín C a karoten, což také napovídá o jeho účincích. V kosmetice se doporučuje jej používat na mastnou pleť jako součást kosmetických přípravků nebo samostatně. Osvěžuje, čistí pokožku, odstraňuje stopy únavy, pokožka je na pohled zdravá a rozzářená. Je to vynikající prostředek, pokud pleť trpí začervenáním, vystupují na ní drobné cévky nebo se objevuje dermatitida. Chrání svrchní vrstvu pokožky před vlivem vnějšího prostředí.

V aromaterapii odstraňuje závratě či nucení na zvracení (při mořské nemoci). Obnovuje duševní i fyzické síly, naplňuje energií. Zlepšuje náladu a schopnost empatie. Je osvědčeným repelentem.

 

Skořicový esenciální olej

Olej je získávaný z výhonků a listů skořicovníku cejlonského. Má teplou, příjemnou vůni s mírně natrpklým odstínem. Díky vysokému obsahu eugenolu připomíná svojí vůní hřebíček.

Vonný skořicový olej vedle eugenolu také obsahuje antioxidanty a třísloviny, proto je v kosmetice využívaný v přípravcích určených k čištění a vyživení pokožky. Blahodárně působí na pleť, zlepšuje její barvu, pleť je zdravá. Koupel se skořicovým olejem změkčuje hrubou pokožku, odstraňuje svalové napětí a bolest. Podporuje látkovou výměnu. Skořice je vhodná jako prostředek v boji proti celulitidě v počátečním stádiu. Pomáhá při vypadávání vlasů a zpevňuje je. Používá se při postižení pokožky plísněmi, odstraňuje bradavice a papilomy. Prohřívá pokožku citlivou na chlad.

V aromaterapii uklidňuje, zmenšuje strach a zlepšuje úzkostné stavy, má afrodiziakální účinky.

 

Grapefruitový éterický olej

Olej získávaný z čerstvé kůry plodů grapefruitového stromu. Má žlutavou barvu a jeho vůně osvěžuje díky svému čistému charakteru. Esence získávané z grapefruitů se v kosmetice využívají již dlouhodobě především v souvislosti s péčí o mastnou pokožku. Výborně čistí ucpané póry, obnovuje pH pokožky a normalizuje práci tukových žláz. Zlepšuje schopnost pokožky odvádět maz a tím předchází vzniku komedonů („černých teček“). Má bělící účinky a je oblíbenou součástí vlasové kosmetiky určené pro mastné vlasy. Známé jsou i jeho protizánětlivé a spasmolytické účinky (uvolňuje křeče).

V aromaterapii odstraňuje vůně grapefruitového oleje skleslost, působí antidepresivně, zbavuje podráždění a hněvu. Radostná vůně se závanem jara vzbuzuje lehkou euforii, má afrodiziakální účinky.

 

Éterický olej z kajeputu střídavolistého

Olej získávaný z listů kajeputu střídavolistého, stromu rostoucího v Austrálii. Má charakteristickou dřevitou vůni. V kosmetice patří k vysoce ceněným zatím nepřekonaným antiseptikům vhodným k využití v přípravcích na pleť a pokožku celého těla. Je ideálním pomocníkem, pokud máte mastnou a problematickou pokožku. Odstraňuje záněty, hnisavé vřídky, pupínky, dermatitidy různého původu či ekzémy. Poměrně rychle zbavuje svědění, otoků či zčervenání. Pokožku regeneruje a zřetelně vyhlazuje její povrch. Hojí drobná poranění. Je jedním ze známých a osvědčených prostředků zpevňujících vlasy a preventivně působí proti lupům. Svoje vlastnosti naplno rozvíjí také při použití v aromaterapii. Je vhodný při prožívání stavů strachu, paniky, předchází hysterickým reakcím. Pomáhá při přetlaku negativních emocí a myšlenek. Zlepšuje výkonnost.

/* JH CSS */ /* JH CSS */