Čaj (nejen) léčí

Lístky zalité vodou, které jsou krásně vidět ve skleněné nádobě nebo sáček, který odevzdává svoje poklady ve větším či menším šálku v kanceláři či doma – vždy je to čaj. Ačkoliv čajem by se měl správně označovat jen nápoj připravený z lístků čajovníku. Do kategorie čajů se však všude na světě zařazují i nápoje připravené z bylin. Proto se jistě bude hodit pár informací o bylinkovém nápoji, který má v našem regionu svoji tradici. Neboť nejen voní a osvěžuje, ale často také léčí či při léčbě výrazně pomáhá.

 health-benefits-of-herbal-tea

Návrat k přírodě

Nejde jen o módní vlnu, která propaguje všechno „BIO“, ale o to, co všechno bylo člověku dáno k užívání. Proč nevyužívat to, co je k dispozici a ověřené? Tradice nemusí být jen něco, co občas oprášíme. A platí to i v případě bylin a bylinkářství.

Na co všechno dokáží bylinky působit:

 

Pár slov k receptům

Na internetu nebo ve vhodné literatuře se dostanete k obrovskému množství receptů na bylinkové čaje, ale ještě předtím, než se do přípravy pustíte, si dejte tu námahu a prostudujte si proces přípravy, aby vám čaj poskytl všechny účinné látky, které má. Nebo aby se nestalo, že místo užitku se objeví nepříjemný vedlejší účinek či dokonce zhoršení zdravotního stavu.

Vždyť každý bylinkový odvar je v první řadě léčivem.

 

Jak bylinky vybírat

Jestliže si jdete svůj čaj nachystat, nezapomeňte mít na zřeteli účel, pro který ho zaléváte: léčivý nebo vitamínový, zahřívací nebo ochlazující, a tomu podřiďte výběr bylinek. Podstatné je mít surovinu dobré kvality. Bud si ji koupíte (třeba zde) nebo vlastnoručně nasbíráte. V případě, že se odhodláte ke sběru, řiďte se těmito pravidly:

  1. Netrhejte lístky jeden za druhým, vybírejte.
  2. Pokud sbíráte například lístky jahodníku, maliny či ostružiny, vždy berte jen zdravé, naplno rozvité lístky a nikdy neoberte celou větvičku.
  3. Pokud potřebujete do čaje kvetoucí rostliny (mateřídouška, třezalka, apod.), nechte z nich něco i přírodě, aby bylinka rostla i další rok.
  4. Při sběru lípy je nutné, aby květy byly naplno rozvinuté.
  5. Bobule a plody sbírejte jen zralé.
  6. Nejlepším obdobím ke sběru léčivek je čas těsně před kvetením a na začátku kvetení.
  7. Počasí při sběru by mělo být suché a slunečné.

 

benefits-of-herbal-tea-1080x675 

Příprava čajů doma

Není nic jednoduššího, než dát vařit vodu do rychlovarné konvice a čaj zalít. Vždyť všichni to tak děláme a výsledek je dobrý.

Ale pokud chceme z voňavého šálku získat benefity, potřebuje jeho příprava určitý vztah, čas a trpělivost.

V první řadě nezapomeňme na to, že čaje z bylin jsou nejlepší čerstvé! Některé potřebují ale delší dobu louhování. Proto je rozumnější léčivé čaje nevařit do zásoby.

Nezapomeňte také na správné dávkování. Obvyklá dávka na 200-250ml vroucí vody je 1 polévková lžíce suroviny.

Dodržujte čas louhování. U čajů, které obsahují květy, se doporučuje nechat byliny louhovat 3-5 minut, u těch, v nichž se nachází sušený kořen či hrubší kousky, klidně počkejte 10-15 minut.

Potom stačí přecedit přes nerezové sítko a podle chuti přidat trochu medu nebo cukru.

 

Herbatica tipy:

Pokud raději zkoušíte něco nového a netradičního, můžete si vychutnat typické ruské bylinky ve formě čaje. Například taková rozchodnice růžová nebo čaj Ivan možná přijdou vhod při prochladnutí nebo k posilnění imunity.