Moringa olejodárna (moringa oleifera) je zajímavý příklad cizokrajné léčivé rostliny, ze které se místní obyvatelé naučili zužitkovat téměř všechno – listy, plody, květy či kořen. Jejím původním domovem je jižní podhůří Himálaje, odkud se přes Indii a Arábii rozšířila až do Afriky včetně Madagaskaru, a najdeme ji i v karibské oblasti. O této rostlině se mluví také že je "strom života" kvůli svým blahodárným účinkem na lidský organismus a díky tomu si našla čestné místo v žebříčku světových superpotravin známých také jako "superfoods".
Na co se moringa používá?
Moringa je jednou z nejvýživnějších rostlin, jaké kdy byly objeveny. Moringa se používá při léčbě velké škály nemocí, také se využívají téměř všechny její části. Kořeny se využívají při poruchách trávení, proti břišním a střevním parazitům a je alternativou léků na tlumení bolesti. Semena mají protizánětlivé a antipyretické působení, listy se využívají při skorbute (nedostatek vitaminu C) nebo osteomalacie (měknutí kostí). Listy se také používají i na tlumení bolesti, při horečce a při onemocnění horních cest dýchacích, či při hemoroidech. Květy mají povzbuzující (tonikum) a afrodisiakální účinky, ale na druhou stranu jsou nebezpečné, protože mohou vyvolat potrat. Semena se konzumují při horečkách a zánětlivých onemocněních. Používá se ale i míza z kmene, ta je využívána zejména při vředových onemocněních. Místní ženy konzumují listy moringy, aby podpořily tvorbu mateřského mléka.
Společnost MORINGLY
Tři chybné letenky a jeden let do neznáma – tak vznikla slovenská společnost Moringly. Její zakladatelé se totiž nepozorností ocitly na karibském ostrově Svatá Lucie (namísto dovolené na Barbdose), kde objevili "zelený karibský všelék"! Jejich komunikace s tamními domorodci a pochopení jejich životní filozofie se stalo jejich posláním a vedlo jejich to k vytvoření této společnosti. Na ostrově založili plantáž a rozhodli se tuto rostlinu přivést i na evropskou půdu. Tuto filozofii a blahodárné účinky moringy zhmotnily v doplňcích výživy a kosmetických produktech.
Tipy na recepty s moringou
1.Roláda s moringou
Co budete potřebovat?
3 vejce
70g nerafinovaného třtinového cukru
70g rýžové mouky
20g pohankové mouky
1 lžičku moringa prášku
kůra z půlky citrónu
špetku soli
mandlové máslo
borůvkový džem
Jak postupovat?
- Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
- Žloutky vyšleháme s cukrem a špetkou soli a následně k nim přimícháme mouku, moringu a přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
- Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků.
- Těsto natřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ° C přibližně 15-17 minut.
- Po vyjmutí korpusu z trouby, ho ještě teplý stočíme do rolády a necháme vychladnout.
- Po vychladnutí korpus rozbalíme, naplníme mandlovým máslem po celé ploše a ve středu v tenkém proužku natřeme hustý borůvkový džem. Korpus srolujeme, pocukrujeme práškovým cukrem a podáváme :-)
2.Energy balls
Na přípravu potřebujeme:
250 g strouhaných mandlí (nebo jiných ořechů)
kokosový krém nebo kokosové mléko
javorový nebo agávový sirup (podle chuti)
Postup:
Do strouhaných ořechů přidáme pár kapek kokosového krému / mléka a javorového nebo agávového sirupu (príp. medu) podle potřeby. Směs míchejte, dokud nevznikne tuhá homogenní hmota. Z ní vytvarujte kuličky a obalte je v moringovém prášku.
3. Netradiční jasmínová rýže
Co budeme potřebovat?
75g jasmínová rýže
250 ml kokosové mléko
½ lžičky mletý zázvor
¼ lžičky mletý muškátový oříšek
¼ lžičky ENRICH ME moringový prášek
Jak postupovat?
Rýži si uvaříme s menším množstvím vody, do polosyrova. Potom přidáme kokosové mléko a zbylé ingredience a necháme podusit se zavřenou pokličkou, dokud rýže nezměkne. Na závěr posypeme hrstí čerstvých bylinek a piniovými oříšky.
4.Brokolicová polévka
Na přípravu potřebujeme:
1 menší cibuli
2 stroužky česneku
cca 1 PL olivového oleje (nebo oleje z para ořechů)
3 větší brambory
cca 500 g brokolice (1 hlávka)
cca 1 - 1,5 l vývaru nebo vody
sůl, pepř, kmín, pískavice, ...
1 lžičku ENRICH ME moringového prášku
Postup:
- Cibuli a česnek si nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji.
- Přidáme na kostičky nakrájené (oloupané) brambory a na růžičky rozebranou brokolici.
- Ochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme minutku opékat.
- Osmaženou zeleninu zalijeme vodou a vaříme přibližně 20 minut, dokud změkne brokolice a brambory.
- Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby ještě dochutíme a přidáme prášek moringy.
- Polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou.
TIP: Prášek z moringy je skvělým doplňkem do každého jídla, smoothie, kaše nebo nápoje.
Přejeme vám dobrou chuť bez výčitek svědomí :-)
Článek si pro vás připravila
Mgr. Barbora Olejníková
Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.
Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.
Kontakt: barbora@herbatica.sk
Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)