Vařte zdravě s moringou!

Moringa olejodárna (moringa oleifera) je zajímavý příklad cizokrajné léčivé rostliny, ze které se místní obyvatelé naučili zužitkovat téměř všechno – listy, plody, květy či kořen. Jejím původním domovem je jižní podhůří Himálaje, odkud se přes Indii a Arábii rozšířila až do Afriky včetně Madagaskaru, a najdeme ji i v karibské oblasti. O této rostlině se mluví také že je "strom života" kvůli svým blahodárným účinkem na lidský organismus a díky tomu si našla čestné místo v žebříčku světových superpotravin známých také jako "superfoods".

Na co se moringa používá?

Moringa je jednou z nejvýživnějších rostlin, jaké kdy byly objeveny. Moringa se používá při léčbě velké škály nemocí, také se využívají téměř všechny její části. Kořeny se využívají při poruchách trávení, proti břišním a střevním parazitům a je alternativou léků na tlumení bolesti. Semena mají protizánětlivé a antipyretické působení, listy se využívají při skorbute (nedostatek vitaminu C) nebo osteomalacie (měknutí kostí). Listy se také používají i na tlumení bolesti, při horečce a při onemocnění horních cest dýchacích, či při hemoroidech. Květy mají povzbuzující (tonikum) a afrodisiakální účinky, ale na druhou stranu jsou nebezpečné, protože mohou vyvolat potrat. Semena se konzumují při horečkách a zánětlivých onemocněních. Používá se ale i míza z kmene, ta je využívána zejména při vředových onemocněních. Místní ženy konzumují listy moringy, aby podpořily tvorbu mateřského mléka.

Společnost MORINGLY

Tři chybné letenky a jeden let do neznáma – tak vznikla slovenská společnost Moringly. Její zakladatelé se totiž nepozorností ocitly na karibském ostrově Svatá Lucie (namísto dovolené na Barbdose), kde objevili "zelený karibský všelék"! Jejich komunikace s tamními domorodci a pochopení jejich životní filozofie se stalo jejich posláním a vedlo jejich to k vytvoření této společnosti. Na ostrově založili plantáž a rozhodli se tuto rostlinu přivést i na evropskou půdu. Tuto filozofii a blahodárné účinky moringy zhmotnily v doplňcích výživy a kosmetických produktech.

Tipy na recepty s moringou

1.Roláda s moringou

Co budete potřebovat?

3 vejce

70g nerafinovaného třtinového cukru

70g rýžové mouky

20g pohankové mouky

1 lžičku moringa prášku

kůra z půlky citrónu

špetku soli

mandlové máslo

borůvkový džem

Jak postupovat?

  1. Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem a špetkou soli a následně k nim přimícháme mouku, moringu a přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků.
  4. Těsto natřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ° C přibližně 15-17 minut.
  5. Po vyjmutí korpusu z trouby, ho ještě teplý stočíme do rolády a necháme vychladnout.
  6. Po vychladnutí korpus rozbalíme, naplníme mandlovým máslem po celé ploše a ve středu v tenkém proužku natřeme hustý borůvkový džem. Korpus srolujeme, pocukrujeme práškovým cukrem a podáváme :-)

IMG_20210418_101305_918

 

2.Energy balls

Na přípravu potřebujeme:

250 g strouhaných mandlí (nebo jiných ořechů)

kokosový krém nebo kokosové mléko

javorový nebo agávový sirup (podle chuti)

ENRICH ME moringový prášek 

Postup: 

Do strouhaných ořechů přidáme pár kapek kokosového krému / mléka a javorového nebo agávového sirupu (príp. medu) podle potřeby. Směs míchejte, dokud nevznikne tuhá homogenní hmota. Z ní vytvarujte kuličky a obalte je v moringovém prášku.

IMG_20201017_173232 (1)-01 (2)

 

CZ

3. Netradiční jasmínová rýže

Co budeme potřebovat?

75g jasmínová rýže

250 ml kokosové mléko

½ lžičky mletý zázvor

¼ lžičky mletý muškátový oříšek

¼ lžičky ENRICH ME moringový prášek 

Jak postupovat?

Rýži si uvaříme s menším množstvím vody, do polosyrova. Potom přidáme kokosové mléko a zbylé ingredience a necháme podusit se zavřenou pokličkou, dokud rýže nezměkne. Na závěr posypeme hrstí čerstvých bylinek a piniovými oříšky.

IMG_9746b

4.Brokolicová polévka

 

Na přípravu potřebujeme:

1 menší cibuli

2 stroužky česneku

cca 1 PL olivového oleje (nebo oleje z para ořechů)

3 větší brambory

cca 500 g brokolice (1 hlávka)

cca 1 - 1,5 l vývaru nebo vody

sůl, pepř, kmín, pískavice, ...

1 lžičku ENRICH ME moringového prášku 

Postup: 

  1. Cibuli a česnek si nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. 
  2. Přidáme na kostičky nakrájené (oloupané) brambory a na růžičky rozebranou brokolici.
  3. Ochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme minutku opékat.
  4. Osmaženou zeleninu zalijeme vodou a vaříme přibližně 20 minut, dokud změkne brokolice a brambory.
  5. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby ještě dochutíme a přidáme prášek moringy.
  6. Polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou.

a5tqe7sf0lykhfoswhjv

 

 

TIP: Prášek z moringy je skvělým doplňkem do každého jídla, smoothie, kaše nebo nápoje.

 

Přejeme vám dobrou chuť bez výčitek svědomí :-)

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

 



/* JH CSS */ /* JH CSS */