Vařte zdravě s moringou!

Moringa olejodárna (moringa oleifera) je zajímavý příklad cizokrajné léčivé rostliny, ze které se místní obyvatelé naučili zužitkovat téměř všechno – listy, plody, květy či kořen. Jejím původním domovem je jižní podhůří Himálaje, odkud se přes Indii a Arábii rozšířila až do Afriky včetně Madagaskaru, a najdeme ji i v karibské oblasti. O této rostlině se mluví také že je "strom života" kvůli svým blahodárným účinkem na lidský organismus a díky tomu si našla čestné místo v žebříčku světových superpotravin známých také jako "superfoods".

Na co se moringa používá?

Moringa je jednou z nejvýživnějších rostlin, jaké kdy byly objeveny. Moringa se používá při léčbě velké škály nemocí, také se využívají téměř všechny její části. Kořeny se využívají při poruchách trávení, proti břišním a střevním parazitům a je alternativou léků na tlumení bolesti. Semena mají protizánětlivé a antipyretické působení, listy se využívají při skorbute (nedostatek vitaminu C) nebo osteomalacie (měknutí kostí). Listy se také používají i na tlumení bolesti, při horečce a při onemocnění horních cest dýchacích, či při hemoroidech. Květy mají povzbuzující (tonikum) a afrodisiakální účinky, ale na druhou stranu jsou nebezpečné, protože mohou vyvolat potrat. Semena se konzumují při horečkách a zánětlivých onemocněních. Používá se ale i míza z kmene, ta je využívána zejména při vředových onemocněních. Místní ženy konzumují listy moringy, aby podpořily tvorbu mateřského mléka.

Společnost MORINGLY

Tři chybné letenky a jeden let do neznáma – tak vznikla slovenská společnost Moringly. Její zakladatelé se totiž nepozorností ocitly na karibském ostrově Svatá Lucie (namísto dovolené na Barbdose), kde objevili "zelený karibský všelék"! Jejich komunikace s tamními domorodci a pochopení jejich životní filozofie se stalo jejich posláním a vedlo jejich to k vytvoření této společnosti. Na ostrově založili plantáž a rozhodli se tuto rostlinu přivést i na evropskou půdu. Tuto filozofii a blahodárné účinky moringy zhmotnily v doplňcích výživy a kosmetických produktech.

Tipy na recepty s moringou

1.Roláda s moringou

Co budete potřebovat?

3 vejce

70g nerafinovaného třtinového cukru

70g rýžové mouky

20g pohankové mouky

1 lžičku moringa prášku

kůra z půlky citrónu

špetku soli

mandlové máslo

borůvkový džem

Jak postupovat?

  1. Oddělíme si žloutky od bílků a z bílků vyšleháme tuhý sníh.
  2. Žloutky vyšleháme s cukrem a špetkou soli a následně k nim přimícháme mouku, moringu a přidáme nastrouhanou citronovou kůru.
  3. Na závěr opatrně vmícháme sníh z bílků.
  4. Těsto natřeme rovnoměrně na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 ° C přibližně 15-17 minut.
  5. Po vyjmutí korpusu z trouby, ho ještě teplý stočíme do rolády a necháme vychladnout.
  6. Po vychladnutí korpus rozbalíme, naplníme mandlovým máslem po celé ploše a ve středu v tenkém proužku natřeme hustý borůvkový džem. Korpus srolujeme, pocukrujeme práškovým cukrem a podáváme :-)

IMG_20210418_101305_918

2.Energy balls

Na přípravu potřebujeme:

250 g strouhaných mandlí (nebo jiných ořechů)

kokosový krém nebo kokosové mléko

javorový nebo agávový sirup (podle chuti)

ENRICH ME moringový prášek 

Postup: 

Do strouhaných ořechů přidáme pár kapek kokosového krému / mléka a javorového nebo agávového sirupu (príp. medu) podle potřeby. Směs míchejte, dokud nevznikne tuhá homogenní hmota. Z ní vytvarujte kuličky a obalte je v moringovém prášku.

IMG_20201017_173232 (1)-01 (2)

CZ

3. Netradiční jasmínová rýže

Co budeme potřebovat?

75g jasmínová rýže

250 ml kokosové mléko

½ lžičky mletý zázvor

¼ lžičky mletý muškátový oříšek

¼ lžičky ENRICH ME moringový prášek 

Jak postupovat?

Rýži si uvaříme s menším množstvím vody, do polosyrova. Potom přidáme kokosové mléko a zbylé ingredience a necháme podusit se zavřenou pokličkou, dokud rýže nezměkne. Na závěr posypeme hrstí čerstvých bylinek a piniovými oříšky.

IMG_9746b

4.Brokolicová polévka

Na přípravu potřebujeme:

1 menší cibuli

2 stroužky česneku

cca 1 PL olivového oleje (nebo oleje z para ořechů)

3 větší brambory

cca 500 g brokolice (1 hlávka)

cca 1 - 1,5 l vývaru nebo vody

sůl, pepř, kmín, pískavice, ...

1 lžičku ENRICH ME moringového prášku 

Postup: 

  1. Cibuli a česnek si nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji. 
  2. Přidáme na kostičky nakrájené (oloupané) brambory a na růžičky rozebranou brokolici.
  3. Ochutíme solí a pepřem. Promícháme a necháme minutku opékat.
  4. Osmaženou zeleninu zalijeme vodou a vaříme přibližně 20 minut, dokud změkne brokolice a brambory.
  5. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby ještě dochutíme a přidáme prášek moringy.
  6. Polévku podáváme ozdobenou nasekanou petrželkou.

a5tqe7sf0lykhfoswhjv

TIP: Prášek z moringy je skvělým doplňkem do každého jídla, smoothie, kaše nebo nápoje.

Přejeme vám dobrou chuť bez výčitek svědomí :-)

Článek pro vás připravila,

Barbora

barborafotka





Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení