Návod na žvýkání Mastichy

Mastichové krystaly se zpočátku nemusí zdát vhodné na žvýkání, ale správnou technikou rozžvýkání se z nich dá vytvořit konzistence vhodná na žvýkání, čím z nich vytáhneme maximum prospěšných látek. Způsoby jak dosáhnout správné směsi na žvýkání jsou dva, před každým z nich však doporučujeme napít se čisté vody, aby se zvlhčila ústní dutina a podpořila slinotvorba, což napomůže ke spojení surových mastichových krystalů do „žvýkačkové“ konzistence vhodné na žvýkání.

1. ZPŮSOB - POSTUPNÉ ROZŽVÝKÁNÍ MASTICHOVÝCH KRYSTALŮ

Pro začátek je nejlepší vzít si tvrdší mastichový krystal a rozžvýkat ho předními zuby, dokud se nevytvoří vláčnější hmota. Pokud bychom mastichové krystaly žvýkali rovnou zadními zuby, hrozilo by, že se masticha rozleptá mezi zuby a nebude dosáhnuto požadovaného efektu. Pokud jsou mastichové krystaly rozžvýkané na vláčnější hmotu smíchanou se slinami, tak je možné mastichu žvýkat jako klasickou žvýkačku.

2. ZPŮSOB - NECHAT MASTICHOVÉ KRYSTALY POZVOLNA ROZPUSTIT

Druhý způsob dosáhnutí správné "žvýkačkové" směsi se zakládá na tom, že mastichové krystaly nebudeme v ústech postupně rozžvýkávat, ale necháme je v ústech postupně změknout následkem působení slin a tepla úst. Po zvláčnění mastichových krystalů je možné žvýkat jako běžnou žvýkačku.

CO DĚLAT V PŘÍPADĚ, ŽE JE "ŽVÝKAČKOVÁ" SMĚS PŘÍLIŠ TUHÁ NEBO MĚKKÁ?

V případě, že je mastichová hmota v ústech příliš tuhá, tak se doporučuje přidat do úst další měkký kousek mastichy, který postupně zvláční celkovou směs v ústech, případně smíchat tuhé mastichové krystaly v ústech s mastichovou žvýkačkou, což je ideální možnost pro ty, kteří se chystají vyzkoušet žvýkání mastichových krystalů poprvé. Pokud máme opačný problém - mastichová směs je příliš měkká a lepí se v ústech, tak se doporučuje přidat do úst tvrdý kousek mastichy, který napomůže k utvoření ideální „žvýkačkové“ směsi.

Pokud jsou všechny mastichové krystaly příliš měkké už v balení, tak by měly být skladovány v chladném prostředí. Dokonce je možné je na pár hodin umístit i do chladničky.

CO S MASTICHOU PO DOŽVÝKÁNÍ? 

Pro vytáhnutí příznivých účinků z mastichy, je nutné ji žvýkat alespoň 15-20 minut, avšak klidně se mastichové krystaly mohou žvýkat i déle. Po vyžvýkání můžete mastichu klidně vyhodit, protože všechny žádoucí látky už byly z mastichy získané a po spolknutí by žaludek neuměl mastichu v takovéto podobě strávit a co nejdříve by ji z těla vyloučil. 

masticha-zuvanie

Mastichové krystaly, 10g

Krystaly z čisté chioskej mastichy jsou určeny ke žvýkání. Léčivé látky v nich obsažené se účinné při paradentóze, zabraňují tvorbě zubního kazu a také příznivě působí na celkové zdraví ústní dutiny a trávicího traktu.

 

Článek pro vás připravila, 

Lenka

lenka_profilovka