Netradiční jedlé oleje. Znáte je?

O olejích a jejich využití ve stravě najdete informací dostatek. Nemyslíme tím oleje používané běžně – tedy slunečnicový, řepkový nebo olivový.

Máme na mysli oleje jiné, sice zdravější, ale paradoxně méně známé. Dýňový, lněný, cedrový, rakytníkový, z černého kmínu… 

Mají společný původ: jejich zdrojem jsou semena rostlin, která se za studena lisují a produktem je olej obsahující vitamíny a látky potřebné pro náš organismus. Některé jsou vhodné pro vnější i vnitřní použití a jiné jen pro vnitřní. Každý z nich má svoje cílové místo v lidském těle, kde přináší prospěch.

10-Best-and-Worst-Oils-for-Your-Health-RM-722x406 

Žaludek, střeva a trávení:

Králem je lněný olej, neboť semínka lnu setého obsahují mnoho slizu. Ten obaluje sliznici vystýlající vnitřní stěnu žaludku a střev, a chrání tak před zánětem a upravuje stolici. Stačí ho přidat například do salátu nebo 3x denně užívat čajovou lžičku.

Druhým pomocníkem trávicího traktu je olej z dýňových semen.
 

Imunita, prochladnutí:

Osobně jednoznačně doporučujeme olej rakytníkový. Je vhodný už pro děti od 3 let a pokud se užívá preventivně, tzn. 1 čajová lžička ráno, dokáže tělo zásobit dostatečným množstvím vitamínu C, který si s infekcemi v organismu efektivně poradí. Ani rozvinuté onemocnění nemusí být strašákem. Rakytníkový olej velmi dobře odhleňuje. Je vhodný na drobná poranění – má protizánětlivý efekt a urychluje hojení.  Také Vás důkladně připraví na horké léto, neboť obsahuje karotenoidy, které zabezpečí  rovnoměrné opálení.

Olej z černého kmínu má také protizánětlivé účinky a je dobrým pomocníkem při onemocněních způsobených viry, pokud nezabírají antibiotika. Nezapomeňte na něj také v době, kdy organismus trápí plísňová onemocnění (v létě a při častých návštěvách bazénů a koupališť), neboť má antimykotické účinky.

Cedrový olej je výjimečný nejen tím, že posilňuje celkovou obranyschopnost organismu, ale také tím, že jako jeden z mála dobře chutná a prospívá kráse, neboť obsahuje množství vitamínu E. Tento vitamín je známý antioxidant, který zabraňuje stárnutí pokožky.

Játra

Jako specifický orgán v našem těle si zaslouží pozornost a ochranu – neboť odbourávají z těla toxické látky a starají se o pořádek. Vhodný je dýňový olej nebo speciální olej ze semen ostropestřce mariánského, který obsahuje sylimarin.

Olejů takového zaměření je na trhu dostatek. Výrobce olejů z naší nabídky – SPECIALIST, je opravdovým specialistou na výrobu olejů ze semen rostlin za studena. V nabídce má také mouku z různých semen a dokonce instantní kaše, které stačí jen zalít.

Na závěr Vám nabízíme alespoň jeden recept na využití rakytníkového oleje v kuchyni:

Mrkvovo-jablkový salát

Suroviny: 300 g strouhané syrové mrkve, 1 čajová lžička citronové šťávy, sůl dle chuti, 2 polévkové lžíce rakytníkového oleje, petrželová nať.

Postup: všechny suroviny smícháme v misce, zalijeme rakytníkovým olejem, ozdobíme petrželovou natí a podáváme s pečivem.

 DOBROU CHUŤ A HODNĚ ZDRAVÍ

/* JH CSS */ /* JH CSS */