Netradiční jedlé oleje. Znáte je?

O olejích a jejich využití ve stravě najdete informací dostatek. Nemyslíme tím oleje používané běžně – tedy slunečnicový, řepkový nebo olivový.

Máme na mysli oleje jiné, sice zdravější, ale paradoxně méně známé. Dýňový, lněný, cedrový, rakytníkový, z černého kmínu… 

Mají společný původ: jejich zdrojem jsou semena rostlin, která se za studena lisují a produktem je olej obsahující vitamíny a látky potřebné pro náš organismus. Některé jsou vhodné pro vnější i vnitřní použití a jiné jen pro vnitřní. Každý z nich má svoje cílové místo v lidském těle, kde přináší prospěch.

10-Best-and-Worst-Oils-for-Your-Health-RM-722x406 

Žaludek, střeva a trávení:

Králem je lněný olej, neboť semínka lnu setého obsahují mnoho slizu. Ten obaluje sliznici vystýlající vnitřní stěnu žaludku a střev, a chrání tak před zánětem a upravuje stolici. Stačí ho přidat například do salátu nebo 3x denně užívat čajovou lžičku.

Druhým pomocníkem trávicího traktu je olej z dýňových semen.
 

Imunita, prochladnutí:

Osobně jednoznačně doporučujeme olej rakytníkový. Je vhodný už pro děti od 3 let a pokud se užívá preventivně, tzn. 1 čajová lžička ráno, dokáže tělo zásobit dostatečným množstvím vitamínu C, který si s infekcemi v organismu efektivně poradí. Ani rozvinuté onemocnění nemusí být strašákem. Rakytníkový olej velmi dobře odhleňuje. Je vhodný na drobná poranění – má protizánětlivý efekt a urychluje hojení.  Také Vás důkladně připraví na horké léto, neboť obsahuje karotenoidy, které zabezpečí  rovnoměrné opálení.

Olej z černého kmínu má také protizánětlivé účinky a je dobrým pomocníkem při onemocněních způsobených viry, pokud nezabírají antibiotika. Nezapomeňte na něj také v době, kdy organismus trápí plísňová onemocnění (v létě a při častých návštěvách bazénů a koupališť), neboť má antimykotické účinky.

Cedrový olej je výjimečný nejen tím, že posilňuje celkovou obranyschopnost organismu, ale také tím, že jako jeden z mála dobře chutná a prospívá kráse, neboť obsahuje množství vitamínu E. Tento vitamín je známý antioxidant, který zabraňuje stárnutí pokožky.

Játra

Jako specifický orgán v našem těle si zaslouží pozornost a ochranu – neboť odbourávají z těla toxické látky a starají se o pořádek. Vhodný je dýňový olej nebo speciální olej ze semen ostropestřce mariánského, který obsahuje sylimarin.

Olejů takového zaměření je na trhu dostatek. Výrobce olejů z naší nabídky – SPECIALIST, je opravdovým specialistou na výrobu olejů ze semen rostlin za studena. V nabídce má také mouku z různých semen a dokonce instantní kaše, které stačí jen zalít.

Na závěr Vám nabízíme alespoň jeden recept na využití rakytníkového oleje v kuchyni:

Mrkvovo-jablkový salát

Suroviny: 300 g strouhané syrové mrkve, 1 čajová lžička citronové šťávy, sůl dle chuti, 2 polévkové lžíce rakytníkového oleje, petrželová nať.

Postup: všechny suroviny smícháme v misce, zalijeme rakytníkovým olejem, ozdobíme petrželovou natí a podáváme s pečivem.

 DOBROU CHUŤ A HODNĚ ZDRAVÍ

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení