Zatoč s ekzémem pomocí přírodních pomocníků

Dnes jsem připravila článek o ekzému
Sama trpím ekzémem od útlého dětství, takže vím, co to znamená být ekzematikem a jak nepříjemné je být v této kůži. Proto jsem se rozhodla přiblížit vám, co to vlastně ekzém je, jak ho poznat, jakou zvolit léčbu a mé domácí tipy, které jsem v průběhu let vyzkoušela a které mi pomohly dostat ekzém pod kontrolu. 
Ekzém v raném stádiu můžete dostat pod kontrolu také pomocí přírodní léčby, kterou jsem vyzkoušela a také mi pomohla. Když už je však kůže zanícená, doporučuji navštívit kvalifikovaného kožního lékaře, který vám pomůže překonat nejtěžší období zanícené kůže.

Ekzém je neinfekční kožní léze, která může být alergického i nealergického původu. Je velmi častý a způsobuje různé nepříjemnosti. Ekzém se nejčastěji vyskytuje v oblastech, které jsou méně chráněny kožní bariérou, a mnoho lidí trpí ekzémem v oblasti obličeje a krku, loktů, kolen a rukou. Lidé trpící ekzémem dobře vědí, že rozvoj ekzému a zejména chronického ekzému v obličeji a na rukou může být velmi nepříjemný, a to nejen fyzicky, ale i psychicky.

přírodní kosmetika pro léčbu ekzémuZdroj foto: vlastní archiv

Jak poznat ekzém?

Ekzém se vyznačuje zánětem, suchostí nebo zarudnutím povrchu kůže. Čím více si postižená místa škrábete, tím je pravděpodobnější, že se do rozškrábané kůže dostanou viry, bakterie a škodlivé látky z vnějšího prostředí, které ekzém dále zhoršují. Je to známý začarovaný kruh svědění a škrábání, který frustruje mnoho lidí trpících ekzémem - i když vědí, že škrábání ekzém zhoršuje, je neuvěřitelně těžké mu odolat, a to i pro dospělé. Tato neschopnost odolat nutkání pak může vést k pocitům viny a rozpakům.

Ekzém může postihnout lidi v každém věku. Může být nepříjemný a dokonce bolestivý, protože se na kůži tvoří puchýře a kůže praská, což lidem brání v činnostech, které je baví. U mnoha lidí vyvolává výskyt ekzému rozpaky a ztěžuje jim společenský život. Většina osob trpících ekzémem hledá prostředky, které jim nejen přinesou úlevu od svědění a zabrání jeho výskytu, ale také jim umožní cítit se pohodlně ve vlastní kůži.

Co ovlivňuje ekzém

  • Genetika - ekzém u rodičů zvyšuje riziko vzniku ekzému u dětí.
  • Tření se syntetickými tkaninami a vlnou
  • Alergeny, jako jsou pyly, zvířecí alergeny, prach a plísně.
  • Stres
  • Intertrigo
  • Agresivní mycí a čisticí prostředky
  • Ústřední vytápění
  • Klimatizace
  • Diabetes 1. typu může zvyšovat riziko vzniku ekzému


Léčba ekzému

  • Při léčbě ekzému doporučujeme nejprve navštívit kožního lékaře a poradit se s ním.
  • U akutního ekzému je nutné kromě emoliencií použít kortikosteroidy - předmašťující krémy, obvykle v sestupných dávkách. Při vhodném výběru a dávkování je lze považovat za bezpečné. Neslouží však jako náhrada za základní obnovu kůže.
  • U DĚTÍ OD 2 LET se velmi často používají imunomodulátory. Někdy se přidávají antibiotika v mastech, krémech, roztocích, dezinfekčních prostředcích pro další komplikace.
  • Dalšími nekortikoidními prostředky jsou tzv. barevné terapie - roztoky organických barviv, dehtové přípravky, ichtamol pro jeho protisvědivý a protizánětlivý účinek.
  • Do kategorie zevní léčby patří také světelná terapie - vystavení kůže cílenému působení UVA a UVB záření. Dávky jsou kontrolovány a podávány ve specializovaných dermatologických centrech.
  • Často se používají také antihistaminika - léky proti alergiím a svědění. Doporučujeme také používat éterické oleje, které snižují svědění kůže.

 



Znáte krém KARTALIN® A+
Přečtěte si více o tomto přírodním nehormonálním krému, který je
účinný při ekzémech, lupénce a dermatitidě.


 

zatočte s ekzemem, přírodní křemy na ekzemyZdroj foto: vlastní archiv
 

Domácí péče o ekzém

  • Ať už je kůže nemocného v klidové fázi, nebo ve fázi vzplanutí zánětu, je třeba o ni pečovat důkladně a pravidelně. Nepoužívejte agresivní hygienické prostředky a měli byste se vyhnout používání parfémovaných bylinných krémů obsahujících konzervační látky, které ji zbytečně dráždí a zhoršují její stav.
  • Pokožku je třeba pravidelně domaskovávat a používat tzv. emoliencia - hypoalergenní typy přípravků bez parfemace a konzervačních látek, které doplní oslabené pokožce chybějící látky, pomohou obnovit nedostatečnost kožní bariéry, hydratují, domaskují, změkčí pokožku, zadrží vodu v epidermis, vytvoří na pokožce ochrannou vrstvu, působí proti nepříjemnému svědění. Tyto krémy by se měly nanášet nejméně 2krát denně; častější opakovaná aplikace menšího množství přípravku je vhodnější než jednorázová aplikace nadměrného množství - kůže dokáže vstřebat pouze omezené množství tuku.
  • Krémy pro opětovné namazání by se měly nanášet ihned po koupeli nebo sprchování, protože obsahují látky, které mohou zadržovat vodu. Na vlhkou pokožku po koupeli doporučuji nanést také oleje, které jsou rovněž skvělé pro opětovné promaštění pokožky. Vhodný je například arganový olej, konopný olej, kokosový olej, mandlový olej, šípkový olej a další.
  • Pokud přípravek používáte poprvé, naneste jej nejprve na menší oblast pokožky a po ověření dobré snášenlivosti na celé tělo.
  • Koupání nebo sprchování by mělo být krátké a pouze vlažnou vodou a přípravky, které neoslabují ochranný hydrolipidový film kůže a jsou určeny pro osoby s ekzémem. Vyhněte se horkým koupelím! Doporučujeme zařadit koupel jednou týdně a přidat do ní mastné oleje a éterické oleje, které pokožku nejen promastí, ale také zklidní. Mnohé éterické oleje mají také protizánětlivý účinek a jsou vhodné pro děti.
  • Naše rada: Přidejte výše uvedené oleje - arganový olej, olej z pšeničných klíčků - nebo kombinaci obou a můžete přidat i měsíčkový olej. Záleží jen na vás, jakou kombinaci zvolíte. Ideální poměr jsou 2 čajové lžičky každého druhu oleje, který má antiseptické a protizánětlivé účinky, a doporučuji také několik kapek (2-3 kapky) levandulového esenciálního oleje, který má také hojivé a protizánětlivé účinky a zároveň zklidňuje pokožku a snižuje svědění. Po koupeli se jen zběžně osprchujte bez použití sprchového gelu.

 

přírodní esenciální oleje na ekzém Zdroj foto: vlastní archiv


Doporučení na léto:

  • pozor na přehřátí - dbejte na to, abyste nosili volné oblečení, a snažte se jezdit na dovolenou do destinací, kde není příliš horko.
  • používejte opalovací krém - svou pokožku musíte neustále chránit a nevystavovat ji přílišnému slunečnímu záření.
  • nezůstávejte příliš dlouho ve vodě - zejména v chlorované vodě v bazénech.
  • v akutním stavu se zcela vyhněte slané mořské vodě - zanícená a popraskaná kůže špatně snáší slané věci a kůže vás může začít nepříjemně svědit a štípat.
  • vyhněte se písku, který mechanicky dráždí pokožku. Vyberte si raději kamenitou pláž.

 

Naše další tipy:

  • měli byste si vybírat oblečení bez umělých vláken - lidé trpící ekzémem by měli nosit pouze oblečení ze 100% bavlny, zejména spodní prádlo. Dávejte přednost přírodním materiálům, vhodná je například i merino vlna.
  • používejte k praní pouze ekologicky šetrné, nedráždivé prací prostředky.
  • nepoužívejte dráždivé přípravky pro domácí práce. Doporučujeme přejít na ekologicky šetrné, nedráždivé výrobky nebo si doma vyrobit vlastní čisticí prostředky s použitím esenciálních olejů.
  • nepoužívejte péřové polštáře a povlaky na polštáře - nahraďte je výrobky z dutých vláken.
  • prát ložní prádlo alespoň jednou za 14 dní, přikrývky a polštáře jednou za 3 měsíce.
  • odstranit plyšové hračky z postelí a dětských pokojů.
  • pokud je to možné, odstraňte z bytu nebo domu koberce, záclony, závěsy, textilní potahy.
  • čistěte nábytek a podlahy na mokro, abyste zabránili zbytečnému víření prachu.
  • měli byste také omezit používání dráždivých potravin a přísad. Nejškodlivější jsou mléčné výrobky, pšenice, vejce, kvasnice, citrusové plody, rajčata a kukuřice. Dávejte si také pozor na množství cukru, které konzumujete. Bílému, rafinovanému cukru a zejména jeho kombinaci s nezdravým tukem byste se měli co nejvíce vyhýbat.
     Obecně byste neměli konzumovat vysoce zpracované potraviny, tzv. polotovary.
  • pečujte o zdraví svých střev a podpořte přirozenou detoxikaci organismu
    Pomoci vám může ostropestřec mariánský, jeden z nejúčinnějších detoxikačních prostředků. Vhodné je také užívat probiotika, která můžete užívat dlouhodobě.
    Je vědecky prokázáno, že kožní projevy souvisejí se stavem našich střev a jejich osídlením bakteriemi a dalšími mikroorganismy, které dohromady tvoří mikrobiom. Zdravý mikrobiom je klíčem k našemu celkovému zdraví. To, co se děje uvnitř našeho těla, se projevuje navenek, a to i prostřednictvím naší pokožky.
  • eliminujte stres. I když se mu v každodenním životě nemůžete zcela vyhnout, o to důležitější je naučit se ho zvládat, aby vám příliš neublížil. Existují různé techniky, které vám pomohou udržet emoce na uzdě - meditace, jóga, dechová cvičení, masáže, terapeutická sezení a další.

newsletter

 

Doufáme, že vám náš článek pomohl pochopit, co to ekzém je, jak vlastně vzniká, seznámit se s jeho projevy a hlavně, že pro vás bude od nynějška snazší řešit tento zdravotní problém komplexně - zevně, ale i vnitřně.  


Článek si pro vás připravila Lenka


Copyediting: Gabriela Volfová

 

foto Gabi Herbatica

Gabriela Volfová

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Milovnice přírody a vědomého života, která věří, že zázraky se dějí... každý den.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?
Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)

/* JH CSS */ /* JH CSS */