Proč bychom se měli starat o zuby: Vliv zdraví zubů na celkové zdraví organismu

Znáte propojení mezi zubním zdravím a chronickými onemocněními?

Zdraví zubů je klíčové pro celkové zdraví organizmu. Zuby nám nejen umožňují žvýkat a správně trávit potravu, ale jsou také důležité pro správnou výslovnost slov a pěkný úsměv. Avšak mnoho lidí si neuvědomuje, že zdraví zubů může mít vliv na celkové zdraví organismu i psychickou pohodu. 

Podívejte se s námi na to, jak jsou zuby propojené s dalšími částmi těla a co dělat, abyste nemuseli v blízké době projíždět katalogy zubařů a zubních klinik.

Propojení zdraví zubů a celkového zdraví

Představte si to takhle – vaše ústa jsou jakýmsi vstupním portálem do vašeho těla. Co se stane v ústech, může mít vliv na celé tělo. Je to něco jako domino efekt. Špatný stav zubů nebo dásní není jen lokálním problémem, který se týká pouze úsměvu. Může to vést k zánětům a infekcím, které mohou ovlivnit celkový zdravotní stav.

Nakonec je zajímavé, že mnoho chronických chorob, jako jsou srdeční choroby, cukrovka nebo revmatoidní artritida, má potvrzené spojení s onemocněními ústní dutiny. Mnohé z těchto onemocnění jsou zánětlivé a záněty v ústech mohou přispívat k zánětům v jiných částech těla.

Na druhé straně i celkové zdraví ovlivňuje zdraví zubů. Například když je někdo pod velkým stresem, může to vést k bruxismu – nevědomému skřípání zuby, což může způsobit značné poškození zubů. Nebo někdo s diabetes mellitus může mít potíže s hojením po zubních zákrocích.

Zdraví zubů a psychická pohoda

Světová zdravotnická organizace definuje kvalitu života spojenou se zdravím ústní dutiny jako: ”individuálně vnímaný vliv bolesti, nepohodlí a fyzického, psychologického a sociálního fungování na blahobyt jednotlivce”. Tak si to pojďme rozebrat.

Orální zdraví jako součást všeobecného a duševního zdraví

Nejnovější empirické studie jasně dokazují, že orální zdraví hraje klíčovou roli v celkovém zdravotním stavu a duševní pohodě. To se projevuje například v souvislosti s kvalitou života u osob s malokluzí (nesprávný skus nebo zarovnání zubů) nebo periodontitidou (zánět zubu), či u těch, kteří podstoupili ortodontickou terapii, mají zubní implantáty nebo odstranitelnou zubní protézu.

Zajímavý je i pozitivní vliv orálního zdraví dětí na jejich sociální a emocionální fungování, duševní zdraví a harmonické fungování rodiny. Studie zabývající se konkrétními orálními patologiemi potvrdily, že například malokluze u dospívajících negativně ovlivňuje kvalitu jejich života, přičemž narušuje především emocionální a sociální aspekty jejich blaha.

 

Náš tip: Víte, jak vést děti k zásadám zdravého životního stylu?

Orální zdraví a jeho vliv na sebeúctu

Vědci se shodují na tom, že existuje přímý vztah mezi sebeúctou a zdravím dutiny ústní. Různé orální patologie, jako jsou špatný skus, ztráta zubů nebo neléčený kaz, mohou výrazně ovlivňovat sebevědomí jednotlivce, neboť mají vliv na jeho estetiku a psychosociální fungování. Sebeúcta se stává důležitým prediktorem zdravého chování v oblasti zubního zdraví, a to ve spojení se sebevědomím, sebedůvěrou, sebekontrolou a perfekcionismem.

Orální zdraví a jeho souvislost s úzkostí

Bylo zjištěno, že strach může zesílit vnímání bolesti zubů, což negativně ovlivňuje kvalitu života jednotlivce. Často se setkáváme se situací, kdy se bolest a špatný stav dutiny ústní spojí s úzkostí související s návštěvou zubaře. Na druhé straně vědecké důkazy poukazují na to, že kvalitní komunikace se zubařem může výrazně zmírňovat tyto obavy a přispívat k lepšímu stavu ústní dutiny.

Jak infekce ústní dutiny mohou ovlivňovat celkové zdraví

Infekce ústní dutiny, jako jsou zubní kazy, parodontitida a gingivitida, jsou způsobeny bakteriemi. Když jsou tyto bakterie v ústech, mohou proniknout do krevního oběhu a dostat se do různých částí těla. Na těchto místech mohou způsobit zánětlivé reakce a jiné zdravotní problémy.

Parodontitida, která je zánětem tkáně kolem zubů, je jedním z hlavních příkladů. Bakterie zúčastněné na tomto zánětu mohou proniknout do krevního oběhu a vést ke zvýšenému riziku srdečních chorob. To je způsobeno tím, že tyto bakterie mohou způsobit zánět v cévách, což vede k tvorbě plaků a následně k zúžení arterií.

Navíc bakterie z dutiny ústní přispívají k rozvoji endokarditidy, což je zánět vnitřní vrstvy srdce, často ovlivňující chlopně. Endokarditida může vést k vážným srdečním komplikacím.

Infekce ústní dutiny také mohou ovlivnit kontrolu cukru u lidí s diabetem. Záněty v ústech mohou zhoršit schopnost těla kontrolovat hladinu cukru v krvi, což může vést ke zhoršení symptomů diabetu. Naopak lidé s diabetem jsou více náchylní ke vzniku parodontitidy.

Ještě jedním příkladem je propojení mezi infekcemi dutiny ústní a revmatoidní artritidou, zánětlivým onemocněním kloubů. Některé studie naznačují, že bakterie přítomné v ústech mohou vést ke zhoršení artritidy.

pravidelná zubní hygiena je důležitá nejen pro zdraví zubůZdroj foto: vlastní archiv


Co říká věda k propojení zdraví zubů a celkového zdraví

Studie s názvem "Periodontal Disease, Tooth Loss, and Cancer Risk" publikovaná v časopise Epidemiologic Reviews v roce 2008 se zabývá tím, jak parodontitida (zánět tkáně kolem zubů) může ovlivnit riziko vzniku rakoviny. Jestliže se teda příští návštěvy zubaře obáváte, pamatujte, že pravidelnými kontrolami a ústní hygienou můžete přispět i k prevenci vážnějších nemocí.

Pokud jste diabetik, určitě vás zaujme výzkum s názvem "Periodontitis and Diabetes: A Two-Way Relationship" publikovaný v časopise Diabetologie v roce 2012. Tato studie hlouběji zkoumá, jak zánět v ústech může zhoršit schopnost těla kontrolovat hladinu cukru v krvi, což může vést ke zhoršení symptomů diabetu. Zároveň lidé s diabetem jsou více náchylní ke vzniku parodontitidy.

Stejně důležitá je i studie "Oral Health and Cardiovascular Care: Perceptions of People with Cardiovascular Disease" publikovaná v časopise Public Library of Science (PLOS) One v roce 2017. Tato práce potvrzuje souvislost mezi orálním zdravím a srdečně-cévními chorobami. Tento výzkum je důkazem toho, že bakteriální infekce v ústech mohou mít vliv i na srdce.

A co říkají na zdraví zubů odborníci?

Dr. Thomas Van Dyke, vedoucí výzkumu v oblasti parodontologie na Forsyth Institute, řekl: "Parodontální nemoc zvyšuje hladinu zánětlivých bílkovin a C-reaktivního proteinu, které jsou spojeny se srdečními chorobami."

Zajímavá je i studie publikovaná v časopise Journal of Clinical Periodontology v roce 2013. Tato studie zkoumá vztah mezi parodontitidou a chronickou chorobou ledvin. Zjištění naznačují, že parodontitida může přispět k chronickému selhání ledvin a má celkově vliv na zdraví ledvin.

Podobně se vyjádřila i Prof. Helen V. Worthington, vedoucí výzkumu v Cochrane Oral Health Group: "Existuje statistický vztah mezi chronickou chorobou ledvin a parodontitidou.”

Sport a zuby

Nejprve dobré zprávy. 

Z výzkumu z roku 2005 vyplývá, že pravidelné cvičení může zredukovat riziko vzniku zánětu dásní o 54 % u testovaných jedinců. Ti, kteří se zapojili do fyzické aktivity jen sporadicky, měli zase o 33 % nižší riziko vzniku parodontitidy v porovnání s neaktivními osobami.

Je také vidět jasná souvislost mezi optimálním BMI (Body Mass Index) a zdravím ústní dutiny. Osoby, které si udržují zdravou hmotnost prostřednictvím pravidelného cvičení a správné výživy, mají o 40 % nižší pravděpodobnost vzniku zubních problémů.

Na druhé straně, fyzická aktivita přináší i určitá rizika pro zdraví úst.

Nesprávné dýchání

Během sportovních či fitness tréninků lidé často dýchají ústy. To vysušuje produkci slin, což vytváří ideální prostředí pro bakterie, jejich množení a rozvoj, a tím zvyšuje riziko zubního kazu.

Úraz

Úraz ústní dutiny je hlavním a nejzřejmějším rizikem pro lidi, kteří jsou fyzicky aktivní. Silný náraz z nesprávného úhlu může způsobit poškození několika předních zubů a také měkkých tkání na rtech, jazyku, vnitřních tvářích a dásních. Bez správné léčby může dojít k vývoji sekundární infekce v místě poranění.

Ztráta nebo poškození jednoho nebo více zubů může také vyústit v posunutí ostatních zubů, což může způsobit problémy se skusem a potenciální potíže s jídlem a řečí, včetně možnosti bolesti a poruch temporomandibulárního kloubu (TMJ).

Přeslazené nápoje

Sportovní a energetické nápoje, jakož i BCAA, obsahují sice elektrolyty potřebné pro naše tělo, ale výzkum z roku 2012 publikovaný v časopise General Dentistry upozorňuje na to, že tyto nápoje obsahují velmi mnoho kyselin. Jejich konzumace již po dobu 5 dní může způsobit značné poškození zubů. 

Při pomalém popíjení sladkých iontových nápojů během tréninku jsou vaše zuby navíc vystaveny vyššímu množství cukrů, než by tomu bylo při rychlé konzumaci. Je to jako byste si neustále koupali zuby v kyselině.

Nejhorším scénářem je změna pH dutiny ústní na kyselé a nechat ji v takovém stavu. Pokud si nemůžete vyčistit ústa ihned, použijte alespoň bezcukrovou žvýkačku, která dočasně pomůže upravit nepříznivé pH v ústech.

Sliny a jejich složení

Ve studii publikované ve skandinávském Journal of Medicine bylo zkoumáno 35 triatlonistů. Výzkumníci sledovali pH slin a zjistili, že jedinci, kteří věnovali více času fyzickému tréninku, měli vyšší riziko vzniku zubního kazu, jakož i signifikantně vyšší pH nebo alkalický obsah ve slinách. Produkovali také méně slin.

Studie dospěla k závěru, že cvičení zvýšilo zásaditost, což pomohlo neutralizovat bílkoviny ve slinách, které bojují proti zubnímu kazu.

kouření a alkohol negativně ovlivňuje zdraví zubů a jiná onemocněníZdroj foto: www.freepik.com

Vliv alkoholu na zdraví zubů

Alkohol má negativní vliv na zdraví zubů. Sklenička alkoholu či lihoviny může mít za následek i:

Vysušení úst: Alkohol má dehydratační účinek a může způsobit vysušení úst. Nedostatek slin je nebezpečný, protože sliny pomáhají udržovat dutinu ústní hydratovanou a neutralizují kyseliny, které mohou poškodit zubní sklovinu.

Zvýšené riziko zubního kazu: Alkoholické nápoje, jako je pivo, víno a tvrdý alkohol, mohou obsahovat mnoho cukru, který se může rozložit na kyseliny a způsobit zubní kaz. Navíc alkohol může zničit zuby pomocí svého kyselého pH.

Zvýšené riziko parodontální choroby: Alkohol může způsobit zánět dásní a zvýšit riziko parodontální choroby. Parodontální choroba je infekce tkání, které podpírají zuby, a může vést ke ztrátě zubů a poškození kostí.

Některé alkoholické nápoje, jako je červené víno, mohou způsobit změny v barvě zubů a vyblednutí zubní skloviny.

Je důležité si uvědomit, že toto je jen několik příkladů a že nadměrné a časté pití alkoholu může mít ještě vážnější negativní účinky na zdraví dutiny ústní a celkové zdraví.


Zlozvyky, které ovlivňují zdraví zubů

Kromě konzumace alkoholu existuje mnoho dalších zlozvyků, které mohou mít negativní vliv na zdraví zubů. Některé z těchto zlozvyků jsou:

Kouření

Kouření tabáku je jedním z hlavních faktorů, které přispívají ke vzniku zubního kazu a parodontální choroby. Tabákový kouř obsahuje škodlivé látky, které poškozují zubní sklovinu a způsobují zánět dásní.

Kousání nehtů

Kousání nehtů může způsobit zlomení zubů. Kromě toho může tento zlozvyk vést i k přemístění zubů a porušení jejich správného zarovnání. Čelisti jsou při okusování nehtů v nepřirozeném úhlu, tak, že je spodní část vytlačována z linie.
Navíc si kousáním nehtů můžete zanést do ústní dutiny nežádoucí bakterie.

Otevírání lahví zuby

Používání zubů k otevírání lahví nebo jiných předmětů může poškodit zubní sklovinu a způsobit její zlomení nebo odlomení.

Skřípání zubů

Skřípání zubů, známé také jako bruxismus, může poškodit zubní sklovinu a způsobit její opotřebení. Tento zlozvyk může také vést k bolesti čelisti, hlavy, nesprávného nastavení čelisti a předčasného opotřebení zubů.

Kousání kostek ledu

Někteří lidé mají zvyk žvýkat kostky ledu. Nízká teplota a tvrdost ledu mohou způsobit zlomení zubů. Raději zvolte pití přes brčko nebo vynechejte led v chlazených nápojích.


Varovné signály ohledně zdraví zubů

Varovné signály ohledně zdraví zubů mohou zahrnovat následující příznaky:

Bolest zubů a dásní:

Setkáte-li se s bolestí v oblasti zubů nebo dásní, může to naznačovat přítomnost zubního kazu, zánětu dásní nebo jiného problému.

Krvácení dásní:

Zdravé dásně obvykle nekrvácejí. Pokud si všimnete krvácení při čištění zubů nebo jiných činnostech souvisejících s ústní hygienou, může to být příznakem zánětu dásní.

Zápach z úst:

Pokud vám často nepříjemně zapáchá z úst, i když si pravidelně čistíte zuby, může to být způsobeno přítomností bakterií v dutině ústní. Tyto bakterie mohou způsobovat zápach a mohou být znakem problémů s dutinou ústní.

Změna barvy nebo tvaru zubů:

Pokud si všimnete změny v barvě nebo tvaru zubů, jakož i nerovností nebo trhlin, může to být příznakem zubního poškození nebo jiných zubních problémů.

 

Mohlo by vás zajímat: Zajímavý přístup ke zdraví zubů mají také starověké medicíny.
Jak přistupuje ajurvéda a tradiční čínská medicína k ústní hygieně?

ústní hygiena pro zdravé zuby a krásný úsměv, ústní vodyZdroj foto: vlastní archiv


Jak si udržet zdravé zuby

Pravidelná ústní hygiena

Pravidelná ústní hygiena je klíčová pro udržení zdravých zubů. Čištění zubů dvakrát denně odstraňuje zubní plak, který tvoří přilnavou vrstvu bakterií a zbytků na zubech. Pokud se tento plak neodstraní, bakterie mohou způsobit zubní kazy, parodontální chorobu a jiné problémy s dutinou ústní.

Pravidelné čištění zubů také zabraňuje tvorbě zubního kamene, který je tvrdou usazeninou minerálů z plaku. Zubní kámen je obtížné odstranit doma a vyžaduje profesionální čištění u zubního hygienika nebo zubaře.

Správné techniky čištění zubů

Důležité je také používat správnou techniku čištění zubů a kvalitní zubní kartáčky a pasty. Správná technika zahrnuje krouživé pohyby kartáčkem a čištění všech stran zubu, včetně vnitřní a vnější strany. Mezizubní kartáčky jsou také důležité pro čištění mezi zuby, kde zubní kartáček nemůže dosáhnout.

Na trhu je nyní velké množství pomůcek pro udržování zubní hygieny. Zubní sprcha je jedním z chytrých a efektivních nástrojů, jak vytvořit vyšší level domácí péče o zuby.

Znáte oil pulling?

Už jste někdy slyšeli o technice zvané „oil pulling“?

Tato dávná a jednoduchá metoda může přispět ke zdraví vašich dásní. Pokud se rozhodnete ji vyzkoušet, stačí si do úst vzít dvě malé lžičky organického oleje, jako je kokosový, sezamový nebo olivový, a mnout jej v ústech tak dlouho, jak to jen zvládnete, ideálně 10–15 minut. Potom olej vyplivnete a ústa si důkladně vypláchnete.

Tento proces vám pomůže vytáhnout toxiny z těla, zlepší zdraví vašich dásní a také pomůže eliminovat nepříjemný zápach z úst. Je doporučeno aplikovat tuto metodu denně.

Další tipy pro zdravé zuby přímo z přírody

Naštěstí v přírodě se nachází mnoho účinných látek, které mají protizánětlivé, antibakteriální, hojivé účinky a zároveň působí osvěžujícím způsobem. Pomáhají nejen léčit stávající problémy, ale také předcházet jejich vzniku a udržovat ústní hygienu na vysoké úrovni. Mezi ně patří i dračí krev, která urychluje podporu hojení a zacelení ran. Zároveň chrání před vniknutím infekcí. Velmi dobrá je odezva při potírání, vyplachování či kloktání v případě napadení mandlí či při zapálení dutiny ústní a zubů. Pro své analgetické a antivirotické účinky je užitečná při různých poraněních.

Ve stomatologii, při léčbě onemocnění ústní dutiny má prokazatelné zdravotní benefity propolis. Je to skvělý přírodní prostředek k dezinfekci, pomáhá ničit bakterie a působí jako antibiotikum na přírodní bázi.

Úlevu při zánětech poskytne i šalvěj – například ve formě odvaru, vyplachováním ústní dutiny, případně i kloktáním.

dračí krev k dezinfekci ústní dutiny a pomoc při zánětechZdroj foto: vlastní archiv

 

Pravidelné návštěvy zubaře

Kromě pravidelného čištění zubů je také velmi důležité pravidelně navštěvovat zubaře. Zubní kontrola by se měla provádět minimálně jednou za šest měsíců a zahrnuje kontrolu stavu zubů, dásňové tkáně a zubního kamene. Profesionální čištění u zubního hygienika také pomáhá odstranit zubní plak a zabránit problémům v dutině ústní.

 

Zajímavost: Věděli jste, že některé zákroky u zubaře si musíte hradit sami?
Podívejte se, jaké zákroky u zubaře hradí zdravotní pojišťovna.

 

Během rutinní zubní kontroly se obvykle provádí následující:

  1. Vyšetření ústní dutiny: Zubní lékař nebo hygienik zkontroluje stav zubů, dásní, jazyka a dalších tkání v dutině ústní. Hledají se příznaky zubního kazu, zubního kamene, gingivitidy a jiných problémů.

  2. Odstraňování zubního kamene: Je-li zubní kámen přítomen, zubní hygienik jej důkladně odstraní. Zubní kámen je tvrdá usazenina minerálů z plaku, která nelze odstranit doma.

  3. Čištění zubů: Po odstranění zubního kamene se zuby vyčistí. Zubní lékař nebo hygienik použije speciální nástroje a pastu na čištění a leštění zubů. Tím se odstraní zbytky plaku a plak. Zuby jsou potom lesklé a hladké.

Kromě toho vám zubní lékař nebo hygienik může poskytnout i rady a doporučení týkající se ústní hygieny a péče o zuby. Mohou vás poučit o správné technice čištění zubů, používání zubní nitě a dalších prostředků pro péči o zuby.


Stravovací návyky pro udržení zdravých zubů

Správné stravovací návyky jsou důležité pro udržení zdravých zubů. Některé potraviny mají prospěšný vliv na zdraví zubů a mohou pomoci posílit sklovinu a dásně.

Víte, jak náš životní styl může ovlivňovat zdraví zubů?

Pro udržení zdravých zubů je klíčové konzumovat potraviny, které jsou bohaté na minerály jako fosfor a vápník.

Fosfor

Fosfor je významný pro ochranu chrupu. Mezi potraviny, které by ve vaší stravě neměly chybět, patří:

  • různé druhy ořechů – mandle, kešu, arašídy, či vlašské ořechy,
  • obiloviny
  • pohanka
  • fazole
  • čočka
  • hrách
  • pšeničné klíčky
  • a mnohé další

Nezapomeňte přidat do svého jídelníčku i sardinky.

Vápník

Vápník pomáhá v preventivní péči a zároveň je základem pro pevné kosti a zuby. Potraviny bohaté na vápník by v jídelníčku rozhodně neměly chybět. Patří sem:

  • mléčné výrobky jako jogurty, mléko a sýry
  • tmavá zelená listová zelenina
  • mrkev
  • brokolice
  • semínka – sezam, slunečnice, mák a chia

Zajímavým zdrojem vápníku je také chmel a pivo, které navíc obsahuje i křemík a taniny, které mají na zdraví zubů podobný účinek jako fluoridy. Samozřejmě pamatujte na to, že vše je třeba konzumovat s mírou.

 

vliv stravy na zdraví zubůZdroj foto: www.freepik.com


Kyselina listová

Kyselina listová je další látkou, která je prospěšná zdraví vašich zubů. Jejím zdrojem může být:

  • listová zelenina
  • brokolice
  • růžičková kapusta
  • křen
  • rajčata
  • zelí, květák
  • luštěniny, které je nejlepší konzumovat v syrovém stavu

Fluór

A na závěr nesmíme zapomenout na fluoridy, které jsou pro zdraví zubů nesmírně důležité. Fluoridy fungují jako ochranný štít pro zuby, posilují je a zvyšují jejich odolnost. Čím více fluoridů se nachází v zubní sklovině, tím jsou zuby odolnější vůči kyselinám. 

Fluor se v přírodě nachází jen zřídka, nejčastěji ho najdeme v zubních pastách, ale je také součástí čajů, minerálních vod a mořských ryb. Vysoký obsah fluoru mají také některé obiloviny, mořské řasy a jáhly. 

Kromě toho je důležité pít dostatek vody, aby se zajistilo dostatečné zvlhčení dutiny ústní a odplavení zbytků potravy.

 

Věděli jste, že při ledvinové dietě je důležité sledovat příjem vápníku, fosforu, bílkovin i tekutin? Dostupná léčba při onemocnění ledvin zahrnuje také informace o vhodné stravě při této diagnóze.

Potraviny, kterým byste se měli vyhnout

Sacharidy jsou naším největším nepřítelem, a to ve všech svých formách. Především naše zdraví může poškozovat konzumace sladkostí a cukrovinek. Přechod na zdravější životní styl a vzdání se oblíbené čokolády nebo koláčku je jedním z nejlepších kroků, které můžete udělat pro udržení svého zdravého chrupu.

Rovněž je třeba být ostražitý i při konzumaci brambor nebo ovoce. Citrusové plody, jako jsou citrony, grapefruity či pomeranče, obsahují kyseliny, které mohou poškozovat zubní sklovinu. Třeba si také dávat pozor na šumivé nealkoholické nápoje, sladké limonády a džusy.

Nejzdravější alternativou je nahradit tyto nápoje čistou vodou nebo čajem.

 newsletter

 

Zdravotní stav našich zubů je neoddělitelně spojen s celkovým zdravím organismu a může ovlivnit vývoj různých chorob. Proto je nutné věnovat dostatečnou pozornost ústní hygieně a péči o zuby.

Klíčovým aspektem udržení zubů v dobré kondici je pravidelné a důkladné čištění zubů, minimálně dvakrát denně a používání zubní nitě. Nezanedbatelné je také pravidelné navštěvování zubního lékaře, který může zkontrolovat stav zubů a předcházet vzniku možných problémů.

Strava je dalším důležitým faktorem, který může ovlivnit zdraví zubů. Potraviny, které jsou bohaté na minerály a vitamíny, jako jsou mléčné výrobky, ovoce a zelenina, mají pozitivní vliv na zdraví zubů. Naopak je důležité omezit konzumaci potravin a nápojů, které mohou poškodit zubní sklovinu, jako jsou sladkosti a kyselé nápoje.

Existují také zlozvyky, které mohou mít negativní dopad na zdraví zubů, jako je kouření, kousání nehtů, otevírání lahví zuby, skřípání zuby a kousání kostek ledu. Tyto zlozvyky mohou vést ke zlomení zubů nebo poškození zubní skloviny.

V konečném důsledku, abychom udrželi zdraví našich zubů a předešli možným problémům, je nezbytné věnovat dostatečnou pozornost ústní hygieně a péči o zuby.

 

Článek jsme pro vás připravili ve spolupráci s

Radka Žiaková, Obsahový specialista na optimalizaci webů z PoctiveSEO  

 

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23627321/

https://www.nature.com/articles/4813019

https://abcnews.go.com/blogs/health/2012/05/03/energy-sports-drinks-destroy-teeth-says-study/

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.12266

https://ssszl.sk/vplyva-oralne-zdravie-pohodlie-zivot-cloveka/

https://hnonline.sk/science/biologia-a-chemia/1737356-choroby-skryte-v-zuboch-ako-moze-kaz-ovplyvnit-srdce-ci-mozog

https://www.unipo.sk/public/media/19729/Dental%20Times%201-%202014.pdf

https://www.teraz.sk/magazin/nici-alkohol-aj-vase-zuby-pozrieme-s/288619-clanok.html

/* JH CSS */ /* JH CSS */