Rozlučte se s kožními nepříjemnostmi - herpesy, bradavice, kuří oka

Setkali jste se s kuřím okem, bradavicí nebo herpesem? Kůže denně přichází do styku s vnějším prostředím, a to ji může značně ovlivnit. Výskyt mozolů, kuřího oka a jiných kožních onemocnění se na první pohled může jevit jako bezproblémové, ale hodně krát se stane obtěžujícím a bude se ze dne na den zhoršovat, a tak klesá i kvalita života. V tomto článku jsme si pro vás připravili základní informace proč tyto kožní problémy vznikají a jak je můžete léčit doma, bez nutnosti návštěvy lékaře.

Kuří oko

Kuří oko patří mezi běžné kožní onemocnění, které vznikají z manuálního zatížení určitých oblastí pokožky. Následkem tření nebo neustálého tlaku na určitá místa na noze vznikají mozoly a z této ztvrdlé kůže se velmi snadno stane kuří oko. Mozol je kruhovitá kožní vyvýšenina obvykle žluté barvy a v pozdějším stádiu se zde může vytvořit kořen - "zárodek" kuřího oka. Tento vnitřní kořen (čep) při chůzi tlačí proti kosti, což způsobuje nepříjemnou bolest v této oblasti. Kuří oka jsou shluky odumřelých buněk, které se mohou šířit a nejčastěji vznikají nad kloubovými a kostními vyvýšeninami.

Kuří oko však nemusí vzniknout jen z mozole. Jiné příčiny vzniku jsou:

  • dlouhodobě neléčený mozol
  • vlhké prostředí
  • těsné prostředí
  • nevhodná obuv
  • vysoká obuv (ženy)

Známe několik druhů kuřího oka:

  • měkké kuří oko – nejčastěji mezi prsty, kde na sebe tlačí prsty
  • tvrdé kuří oko – nad klouby prstů, na boční straně nohy nebo špičce prstů při nošení nevhodné obuvi
  • zrnkové kuří oko – na spodní části chodidla
  • zapálené kuří oko – vzniká při neošetřeného tvrdého kuřího oka (obvykle se zasahuje chirurgicky)
  • cévní kuří oko – tvoří se z tvrdého kuřího oka, když se začne prohlubovat a zasahovat jemné cévní vlásečnice

Prevence

Abyste se ujistili, že se kuří oka neobjeví nebo nevrátí, musíte vyloučit podmínky, které je způsobili. Zde je několik rad, jak eliminovat tření a zabránit tvoření kuřího oka.

  • Pořiďte si boty a ponožky, které správně sedí. Zvolte boty, které nejsou příliš volné nebo příliš těsné. Boty je vhodné nakupovat na konci dne, kdy mohou být vaše nohy mírně oteklé. Pomůže i zakoupení ortopedické vložky do bot.
  • Sestříhejte si nehty na nohou. Pokud jsou vaše nehty na nohou příliš dlouhé, mohou způsobit, že vaše prsty na nohou tlačí nahoru na vaši botu. To může vytvářet tlak, který časem způsobí tvorbu kuřího oka.
  • Udržujte své nohy čisté a hydratujte je krémem. Pravidelně používejte krém na nohy, abyste zabránili tření.

Léčba

Léčba může být zdlouhavá a vyžaduje velkou dávku trpělivosti. Nejdůležitějším je řešit problém hned od začátku. Nabízíme vám několik ověřených babských receptů na léčení kuřího oka.

  1. Vlaštovičník větší – Oranžová šťáva z této bylinky je už léta známá při odstraňování kuřího oka a jiných kožních problémů. Jeden krát denně ní třeba potřít postižené místo a proces opakovat, dokud kuří oko nezmizí.
  2. Sůl a jablečný ocet – Tato kombinace dokáže zabojovat s kuřím okem v jeho počátečním stádiu. Stačí jedna čajová lžička soli a 3 čajové lžičky jablečného octa.
  3. Propolis – Propolis je jednoduché koupit ve spreji nebo jako tinkturu, kterou nakapeme přímo na kuří oko, obvážeme a necháme působit 48 hodin.
  4. Ocet s citronem – Nakrájený citron naložíme na 3 dny do octa a potom přiložíme na kuří oko, obvážeme obvazem a necháme 2-3 dny působit.
  5. Citronová šťáva s nasolenou cibulí - kuří oka pravidelně potíráme šťávou z citronu, smíchanou s octem a nasekanou osolenou cibulí. Přiložíme na postižené místo a obvážeme obvazem.

kurie-oka-na-nohe

Bradavice

Bradavice jsou nezhoubné výrůstky na povrchu kůže. Postihují až 10% populace a mohou se vyskytovat samostatně nebo v útvarech, kde jich je více. Bradavice vznikají na základě HPV viru, který se velmi jednoduše dokáže dostat do našeho těla. Tento virus se přenáší krví nebo i přímým stykem s bradavicemi. Avšak bradavice se mohou objevit i při snížené obranyschopnosti a imunity těla.

Jak se zbavit bradavic

Základem je prevence. Jelikož jsou bradavice přenosné, je důležité používat vlastní ručník, oblečení a obuv, starat se pravidelně o pokožku a udržovat svou přirozenou imunitu. Pokud je pokožka zdravá, je méně náchylná k uchycení papilomavirů a vzniku bradavic. Pokud se bradavice vyskytne je vhodné ji zakrýt.

  1. Jablečný ocet – Kyselina v octe pomůže odstranit bradavice. Stačí namočit bavlněný tampon do octa a přiložit na bradavici, ovázat obvazem a nechat působit přes noc.
  2. Vlaštovičník – Pozitivní vliv vlaštovičníku při léčení bradavic a kožních problémů je ověřený generacemi. Dá se koupit v tekuté formě – tinktuře. Pokud jde o tinkturu, stačí ji aplikovat na bradavici a nechat působit 30 minut.
  3. Citronová šťáva – Citron obsahuje kyselinu, která podporuje odstranění bradavic. Postup: smíchejte citrónovou šťávu s octem 1: 1 a nechte na bradavici působit přes noc.
  4. Česnek – Má celou řadu antivirových vlastností, a protože mají bradavice virový původ, pomáhá při jejich odstraňování. Česnek třeba prořezat na polovinu, přiložit na bradavici, ovázat obvazem a nechat působit přes noc.

shutterstock_1355797757-814x462

CZ

Herpesy

Herpes (jednoduchý opar) je způsoben virem a je přenášen z člověka na člověka. Může se přenášet dotykem s pokožkou infikované osoby nebo sdílením infikovaných předmětů, jako je balzám na rty, příbory, sklenice a jiné.

2 nejběžnější formy viru jsou:

Virus herpes simplex typu 1 (HSV-1). HSV-1 je nejčastěji spojován s infekcemi úst. Virus herpes simplex typu 2 (HSV-2). Tento typ je nejčastěji spojován s genitálními herpetickými infekcemi.

Už po prvním infikování může mít člověk větší náchylnost na virus herpes simplex po zbytek svého života. Pokud virus není aktivní, spí ve skupině nervových buněk. Někteří lidé nikdy nemají žádné příznaky viru, zatímco jiní mají pravidelná ohniska infekcí.

Není jasné, co spouští návrat viru. Níže uvedené rizikové faktory však mohou hrát určitou roli:

  • Dlouhé nebo intenzivní vystavení slunečnímu záření
  • Snížená imunita
  • Nervozita a stres
  • Menstruace
  • Chirurgie
  • Fyzické zranění

Prevence a léčba herpesu

Tyto tipy vám mohou pomoci zabránit orální infekci:

  • Nemějte přímý kontakt s někým, kdo má opary.
  • Nesdílejte příbory, sklenice, slámky ani jiné předměty s někým, kdo má orální opar.
  • Ložní prádlo a ručníky omyjte po každém použití ve vroucí horké vodě.

Pokud již herpes máte, je důležité zasáhnout hned. Mezi nejčastější ingredience při domácí léčbě patří česnek, propolisová tinktura a konzumace zinku, vitamínů B a C.


ein_kleiner_junge_mit_herpes_virus_ausschlag_am_mundwinkel_der_mit_einem_wattestaebchen_beruehrt_wird_f4db9041b4f4fba937760eb6c04fb219

Doufáme, že tento článek byl pro vás užitečný a obohacující.

 

Článek si pro vás připravila 

 

foto Barbora Herbatica 100x133

Mgr. Barbora Olejníková

Člen týmu Herbatica, který přináší přírodní produkty na trh od roku 2015.

Odborník na alternativní medicínu a přírodní produkty pro podporu zdraví.
Ve většině našich článků vycházíme z odborných studií nebo vědeckých prací.

Kontakt: barbora@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli jste, co jste hledali? Nebo si potřebujete doplnit další informace?

Těch tu máme hodně - zkuste do vyhledávacího okna zadat slovo jako například. „ migréna, hemeroidy, bradavice, ekzém, bolesti páteře“ nebo nakoukněte do našeho BLOGU.
 

Líbil se vám náš článek? Sdílejte ho, uděláte nám radost :)